Otroško veselje z mafini

Mafini so kolački, ki za pripravo ne zahtevajo veliko časa in spretnosti. Ob peki najbolj uživajo otroci, ki lahko poskrbijo za okrasitev kolačkov z raznobarvnimi mrvicami, čokolado, pisanimi bonbončki ...

Čokoladni mafini

Potrebujemo: 120 g sladkorja, 120 g masla ali margarine, 1 jajce, 150 g kisle smetane ali navadnega jogurta, 175 g moke, 1/2 pecilnega praška, 3 jedilne žličke kakava, 50 g nasekljane čokolade.

Priprava: najprej zmešamo maslo in sladkor, nato dodamo jajce in kislo smetano. Posebej zmešamo druge sestavine in jih nato primešamo k prvi masi. Maso damo v modelčke in pečemo 15 do 20 minut pri 200 stopinjah.

Mafini iz polnozrnate moke

Potrebujemo: 2 lončka polnozrnate moke, 1 lonček navadne bele moke, 1,25 lončka mleka, pol lončka sladkorja, pol pecilnega praška, jajce, četrt lončka olja, 1 vaniljin sladkor, pet rebrc temne čokolade.

Priprava: mleko, sladkor, jajce, olje in vaniljin sladkor zmešamo. Posebej zmešamo obe vrsti moke in pecilni prašek. Tekoče in suhe sestavine vlijemo skupaj, premešamo in na koncu dodamo nasekljane koščke čokolade. Vlijemo v model za mafine in pečemo 25 minut pri 180 stopinjah.

Jagodni mafini

Potrebujemo: 2 jajci, 65 g sladkorja, 120 g mleka, 65 g masla, 250 g jagodnega jogurta ali jagodne marmelade, 2 žlički pecilnega praška, 250 g moke.

Priprava: v posodi posebej zmešamo tekoče in suhe sestavine, nato jih zmešamo skupaj. Z maso napolnimo namaščen pekač za mafine in pečemo od 20 do 25 minut. Pečica naj bo segreta na 180 stopinj. Ko bodo na vrtu dozorele jagode, lahko v testo za mafine dodamo tudi nekaj narezanih jagod.

Pomarančni mafini z makom

Potrebujemo: 310 g moke, 40 g maka, 90 g sladkorja v prahu, 125 g masla, 310 g pomarančne marmelade, 250 ml mleka, 2 jajci.

Priprava: v moko vsujemo mak, v sredini naredimo luknjo in dodamo stopljeno maslo in marmelado. Posebej zmešamo mleko in jajca in prilijemo v luknjo. Premešamo in napolnimo modelčke. Pečemo 20 do 25 minut. Ko so pečeni, jih namažemo s pogreto pomarančno marmelado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 24. junij 2011 / 07:00

So sanje še dovoljene, je jutri še nov dan?

V življenju posameznika in skupnosti so trenutki, ki se ne pozabijo. Tak je tudi tisti, v katerem je predsednik Milan Kučan 26. junija 1991 izrekel znameniti stavek: "Nocoj so dovoljene sanje. Jutri j...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Z nasmehom je dan lepši

Društvo Sožitje Kranj je organiziralo veliki dobrodelni koncert Ohranimo nasmeh, v Dupljah pa je potekala tradicionalna prireditev Vesela jesen.

Zanimivosti / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Upokojenci razstavili svoje izdelke

Kranj - Minuli konec tedna so v Domu upokojencev Kranj znova pripravili tradicionalno razstavo ročnih del, ki so si jo z zanimanjem ogledovali tako stanovalci kot obiskovalci. »N...

Radovljica / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Leški zmaj že buri duhove

Lesce - V krožišče Hraške ceste in glavne ceste v Lescah so pred dnevi postavili veliko kovinsko skulpturo zmaja, ki sta jo občini podarila Eka in Tomaž Kristan z Zgornjega Otoka...

Zanimivosti / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Priznanja MEPI za kamniške dijake

Kamnik - Na Srednješolskem centru Rudolfa Maistra Kamnik so podelili bronasta priznanja MEPI svojim dijakom Gimnazije in Srednje ekonomske šole. Temu mednarodnemu programu, ki sp...

Gospodarstvo / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Krizo najbolj občutijo v maloprodaji

V Kmetijski zadrugi Cerklje posledice gospodarske krize še najbolj občutijo v maloprodaji, ki je letos za pet odstotkov manjša od lanske.