Otroško veselje z mafini
Mafini so kolački, ki za pripravo ne zahtevajo veliko časa in spretnosti. Ob peki najbolj uživajo otroci, ki lahko poskrbijo za okrasitev kolačkov z raznobarvnimi mrvicami, čokolado, pisanimi bonbončki ...
Čokoladni mafini
Potrebujemo: 120 g sladkorja, 120 g masla ali margarine, 1 jajce, 150 g kisle smetane ali navadnega jogurta, 175 g moke, 1/2 pecilnega praška, 3 jedilne žličke kakava, 50 g nasekljane čokolade.
Priprava: najprej zmešamo maslo in sladkor, nato dodamo jajce in kislo smetano. Posebej zmešamo druge sestavine in jih nato primešamo k prvi masi. Maso damo v modelčke in pečemo 15 do 20 minut pri 200 stopinjah.
Mafini iz polnozrnate moke
Potrebujemo: 2 lončka polnozrnate moke, 1 lonček navadne bele moke, 1,25 lončka mleka, pol lončka sladkorja, pol pecilnega praška, jajce, četrt lončka olja, 1 vaniljin sladkor, pet rebrc temne čokolade.
Priprava: mleko, sladkor, jajce, olje in vaniljin sladkor zmešamo. Posebej zmešamo obe vrsti moke in pecilni prašek. Tekoče in suhe sestavine vlijemo skupaj, premešamo in na koncu dodamo nasekljane koščke čokolade. Vlijemo v model za mafine in pečemo 25 minut pri 180 stopinjah.
Jagodni mafini
Potrebujemo: 2 jajci, 65 g sladkorja, 120 g mleka, 65 g masla, 250 g jagodnega jogurta ali jagodne marmelade, 2 žlički pecilnega praška, 250 g moke.
Priprava: v posodi posebej zmešamo tekoče in suhe sestavine, nato jih zmešamo skupaj. Z maso napolnimo namaščen pekač za mafine in pečemo od 20 do 25 minut. Pečica naj bo segreta na 180 stopinj. Ko bodo na vrtu dozorele jagode, lahko v testo za mafine dodamo tudi nekaj narezanih jagod.
Pomarančni mafini z makom
Potrebujemo: 310 g moke, 40 g maka, 90 g sladkorja v prahu, 125 g masla, 310 g pomarančne marmelade, 250 ml mleka, 2 jajci.
Priprava: v moko vsujemo mak, v sredini naredimo luknjo in dodamo stopljeno maslo in marmelado. Posebej zmešamo mleko in jajca in prilijemo v luknjo. Premešamo in napolnimo modelčke. Pečemo 20 do 25 minut. Ko so pečeni, jih namažemo s pogreto pomarančno marmelado.