Vodni jetičnik

Vodni jetičnik in njegov bližnji sorodnik studenčni jetičnik sta poleg vodne kreše najpogostejši vrsti divje zelenjave, ki raste ob potočkih in vodah.

Je zelo sočna zelenjava, ki jo v Franciji tudi gojijo in jo s pridom uporabljajo za pripravo prvih spomladanskih solat. Vodni jetičnik zraste do enega metra ob potokih, mlakah in vodnih jarkih, ima nasprotne liste in votlo steblo. Zamenjamo ga lahko za studenčni jetičnik, ki se od prvega loči po nižji rasti, temnejših modrih cvetovih in polnem steblu. Je pa prav tako užiten in ga uporabljamo prav tako kot vodnega. Uporabljamo mlade poganjke, ki jih lahko uporabljamo surove, ter liste in poganjke starejših rastlin, ki jih je potrebno prekuhati. Spomladi nabiramo mlade poganjke, kasneje lahko še mlade liste in poganjke starejših rastlin. Poganjke je najbolje rezati z nožem, kajti drugače hitro izpulimo celo rastlino. Pozorni moramo biti na rastišče, predvsem kar se čistoče vode tiče. Rastline nabiramo izključno ob čistih vodah in nikoli ob vodah slabše oz. sumljive kakovosti. Kupiti ga pri nas zaenkrat še ni možno, je pa tudi zelo neobstojen in ga je najbolje porabiti takoj, morda bo zdržal kakšen dan v hladilniku pokrit z mokro krpo. Priprava z njim je enostavna: dajemo ga v solate, samostojne ali mešane, kuhati pa ga nima smisla, čeprav ponekod delajo tudi to in gredo po zlu njegova mehkoba, okus in bistvene hranilne sestavine.

Vodni jetičnik z gorgonzolo in orehi

Za 5 oseb potrebujemo: 70 dag vodnega ali studenčnega jetičnika, 10 dag orehovih jedrc, 20 dag gorgonzole, 5 žlic kisa 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja, sol in sveže mleti poper.

Vodni jetičnik očistite in operite. Orehova jedrca preberite in nasekljajte. Kis, oljčno olje in nekaj žlic vode zmešajte, solite in poprajte ter prelijte vodni jetičnik. Zmešajte in potresite z nasekljano gorgonzolo in orehi.

Solata vodnega jetičnika s slanino in balzamičnim kisom

Za 5 oseb potrebujemo: 70 dag vodnega ali studenčnega jetičnika, 5 žlic kuhanega fižola, 15 dag slanine, narezane na tanke rezine, 2 stroka česna, 4 žlice najboljšega balzamičnega kisa, 3 žlice oljčnega olja in sol po okusu.

Slanino skupaj z razpolovljenima strokoma česna scvrite v ponvi, jo odcedite in ohladite. Očistite in operite vodni jetičnik ter ga zložite v primerno posodo. Posujte s kuhanim fižolom in drobno zdrobljeno slanino ter prelijte z balzamičnim kisom, oljčnim oljem in solite po okusu. Solato zmešajte in takoj ponudite.

Vodni jetičnik s prelivom iz krompirja in bučnega olja

Za 4 osebe potrebujemo: 8 rezin opečene slanine, 2 srednje velika krompirja, 2 dl mesne juhe, 2 žlici balzamičnega kisa, 3 žlice jabolčnega kisa, 4 žlice bučnega olja, 60 dag vodnega ali studenčnega jetičnika, sol in sveže mleti poper.

Slanino z obeh strani popecite na ponvi, da postane povsem hrustljava. Krompir olupite, ga narežite na čisto majhne kockice in ga skuhajte v juhi, ki ste ji dodali balzamični kis. Kuhanega ohladite in ga začinite z jabolčnim kisom, bučnim oljem, soljo in poprom. Preliv dobro premešajte in ga prelijte preko očiščenega vodnega jetičnika, potresite s zdrobljeno slanino ter takoj postrezite.

Vodni jetičnik s pinjolami

Za 5 oseb potrebujemo: 60 dag vodnega ali studenčnega jetičnika, 1 rezino opečenega toasta, 5 žlic belega vinskega kisa, 2 žlici vode, 10 dag pinjol, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol in sveže mleti poper.

Toast zdrobite v skodelico in ga prelijte s kisom ter vodo. Pinjole skupaj s peteršiljem čim bolj drobno zmeljite v mešalniku, dodajte namočen toast, vse skupaj zmeljite v gladko zmes in med mešanjem prilijte še oljčno olje ter solite in popoprajte po okusu. Pripravljeno polivko prelijte preko opranega in očiščenega vodnega jetičnika, zmešajte in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 23. junij 2009 / 07:00

Kljub nesreči ni obupal

Davidu Kustru so po prometni nesreči pod kolenom amputirali nogo. Kljub temu ni obupal in se je uspešno vrnil v kolesarstvo, ki ga je treniral kot najstnik. Nastopil je na zadnjih dveh paraolimpijskih...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 5. oktober 2019 / 14:39

Študij pripravi na življenje

Ob začetku študijskega leta je minister za izobraževanje Jernej Pikalo v poslanici zapisal, da je terciarna stopnja tista, ki dokončno pripravi na poklic in da vse tisto, kar človek potreb...

Razvedrilo / sobota, 5. oktober 2019 / 14:37

Najprej vino, potem še siri

Kongresni center Brdo je gostil dva zanimiva dogodka: v ponedeljek že osmi festival Festvina, ki ga je organizirala Hiša dobrih vin Koželj iz Most pri Komendi, torek pa je bil posvečen sirom – Brdo je...

Nasveti / sobota, 5. oktober 2019 / 14:35

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Šport / sobota, 5. oktober 2019 / 14:33

Zimski športniki skupaj na slovenski obali

Koper – Do začetka zimske sezone je ostalo še nekaj časa, člani reprezentanc pod okriljem Smučarske zveze Slovenije pa so se že zbrali in se predstavili. Smučarska zveza Slovenije, Luka Koper, Služ...

Kultura / sobota, 5. oktober 2019 / 14:32

Pisano Črno in belo

Ustvarjalna raznolikost in kakovost umetniških del sta v torek navdušili udeležence tradicionalnega pohoda po razstaviščih v starem jedru mesta Kranj. Priznanje ZDSLU za življenjsko delo na temo Črno...