Travniška zelišča

Za travniška zelišča štejemo zelišča, ki jih je mogoče nabrati na travnatih površinah in tam rastejo brez naše oskrbe.

Na travnikih najdemo kar nekaj zelišč, ki jih drugače tudi gojimo: materino dušico (timijan), navadno dobro misel (origano), kumino, janež, šetraj, meto, ozidni dvoredec (rukolo), in kar nekaj zelišč, ki jih ne gojimo ali pa to počnemo zelo redko: kislice, penušo, rman, regačico, marjetice, divje luke, rogovilček, plahtnico … Vsa našteta zelišča ponavadi uporabljamo sveža in jih nabiramo sproti od zgodnje pomladi, pa vse do pozne jeseni. Nabiramo seveda le tista, ki jih zanesljivo poznamo, ker čisto vse, kar raste na travniku, pač ni užitno. Pri nabiranju pa je treba biti pozoren tudi na rastišče, tako da jih ne trgamo na vsakem močno pognojenem travniku. V hladilniku se v plastični vrečki ohranijo nekaj dni, lahko jih tudi sesekljamo in zamrznemo ali shranimo v kisu ali olju, medtem ko si s sušenjem razen pri nekaj posameznih izjemah ni vredno delati opravka. Mešana zelišča dodajamo najrazličnejšim solatam ali pa naredimo kar travniško solato, ki je še zlasti odlična z bučnim oljem ali pa z oljčnim oljem in parmezanom. Cele zeli so lahko tudi dišeča podlaga, na katero položimo pečeno meso, ribe ali zelenjavo. Iz njih pripravljajmo namaze in nadev za raviole, odlična so v zeliščnih prelivih ter na testeninah in rižu, nadvse pa se prilegajo tudi h krompirju.

Piščančji žličniki s travniškimi zelišči

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag piščančjih prsi brez kosti, 15 dag kisle smetane, 5 žlic sesekljanih svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), sol in sveže mlet poper.

V multipraktiku gladko zmeljite kuhano in ohlajeno piščančje meso skupaj s kislo smetano. Začinite z drobno sesekljanimi travniškimi zelišči, soljo in poprom. Dobro premešajte ter z dvema mokrima žlicama oblikujte žličnike in jih polagajte na krožnik, okrasite z travniškimi zelišči ter takoj postrezite ali shranite v hladilniku.

Travniška zeliščna juha

Potrebujemo: 10 dag čebule, 10 dag masla, 15 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), 20 dag kopriv, 1 dl belega vina, 3 dag moke, 8 dl perutninske juhe, 2 dl sladke smetane, sol, česen, poper.

Na maslu prepražite sesekljano čebulo, dodajte sesekljana zelišča in koprive. Malo popražite, pomokajte in zalijte s perutninsko juho ter belim vinom, Začinite s soljo, poprom in česnom ter kuhajte pol ure. Nazadnje juho zmiksajte s paličnim mešalnikom, zalijte s sladko smetano, prevrite in takoj postrezite.

Tunin file s pestom iz travniških zelišč

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg tuninega fileja, olje, 15 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice…), 3 žlice pinjol ali orehov, ekstra deviško oljčno olje, 3 žlice parmezana, sol in sveže mlet poper.

Tunin file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite pinjole in grobo nasekljana travniška zelišča, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih rezin tune in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Krompirjeva solata s travniškimi zelišči in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 belo mlado čebulo, 20 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), 5 žlic majoneze, 5 žlic kisle smetane, 1 žlico jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in 10 dag gorgonzole.

Krompir skuhajte v vodi, ga ohladite do mlačnega in narežite na kocke. Dodajte oprana in grobo zrezana travniška zelišča, narezano čebulo in začinite z majonezo, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in pustite stati pol ure. Nazadnje na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 22. junij 2020 / 08:14

Flajs bo Jerončičev pomočnik

Kamnik – Kamniški odbojkarji bodo v novo sezono krenili z novim trenerskim vodstvom. Novemu trenerju Gregorju Jerončiču bo pri delu pomagal Andrej Flajs, ki je v svoji igralski karieri z izjemo ene...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Previdno na cesti skozi Poljane

Poljane – Jeseni je Občina Gorenja vas-Poljane na cesti skozi Poljane začela gradnjo prvega odseka ceste pri projektu Gorenjska panoramska cesta, ki ga sofinancira tudi Evropski...

Železniki / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Pegamova nova predsednica turističnega društva

Železniki - Na nedavnem občnem zboru Turističnega društva Železniki so za novo predsednico izvolili Špelo Pegam, ki je na tem mestu zamenjala julija odstopljenega Rober...

Kranj / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Manjka zobozdravnikov

Zobozdravnik za odrasle naj bi imel za optimalno kakovostno in strokovno obravnavo 1600 pacientov. V Kranju in okoliških občinah jih imajo v povprečju 1800.

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

UniCredit tudi v Kamniku

Banka ima v Sloveniji že dvajset poslovalnic, od tega tri na Gorenjskem.

Zanimivosti / ponedeljek, 9. marec 2009 / 07:00

Ljubezen razsaja med osnovnošolci

Škofja Loka - Otroški parlamenti so se letos lotili zelo resne in odrasle teme, ljubezni in spolnosti. A kot se je izkazalo na občinskem otroškem parlamentu v Škofji Loki, tudi m...