Travniška zelišča

Za travniška zelišča štejemo zelišča, ki jih je mogoče nabrati na travnatih površinah in tam rastejo brez naše oskrbe.

Na travnikih najdemo kar nekaj zelišč, ki jih drugače tudi gojimo: materino dušico (timijan), navadno dobro misel (origano), kumino, janež, šetraj, meto, ozidni dvoredec (rukolo), in kar nekaj zelišč, ki jih ne gojimo ali pa to počnemo zelo redko: kislice, penušo, rman, regačico, marjetice, divje luke, rogovilček, plahtnico … Vsa našteta zelišča ponavadi uporabljamo sveža in jih nabiramo sproti od zgodnje pomladi, pa vse do pozne jeseni. Nabiramo seveda le tista, ki jih zanesljivo poznamo, ker čisto vse, kar raste na travniku, pač ni užitno. Pri nabiranju pa je treba biti pozoren tudi na rastišče, tako da jih ne trgamo na vsakem močno pognojenem travniku. V hladilniku se v plastični vrečki ohranijo nekaj dni, lahko jih tudi sesekljamo in zamrznemo ali shranimo v kisu ali olju, medtem ko si s sušenjem razen pri nekaj posameznih izjemah ni vredno delati opravka. Mešana zelišča dodajamo najrazličnejšim solatam ali pa naredimo kar travniško solato, ki je še zlasti odlična z bučnim oljem ali pa z oljčnim oljem in parmezanom. Cele zeli so lahko tudi dišeča podlaga, na katero položimo pečeno meso, ribe ali zelenjavo. Iz njih pripravljajmo namaze in nadev za raviole, odlična so v zeliščnih prelivih ter na testeninah in rižu, nadvse pa se prilegajo tudi h krompirju.

Piščančji žličniki s travniškimi zelišči

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag piščančjih prsi brez kosti, 15 dag kisle smetane, 5 žlic sesekljanih svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), sol in sveže mlet poper.

V multipraktiku gladko zmeljite kuhano in ohlajeno piščančje meso skupaj s kislo smetano. Začinite z drobno sesekljanimi travniškimi zelišči, soljo in poprom. Dobro premešajte ter z dvema mokrima žlicama oblikujte žličnike in jih polagajte na krožnik, okrasite z travniškimi zelišči ter takoj postrezite ali shranite v hladilniku.

Travniška zeliščna juha

Potrebujemo: 10 dag čebule, 10 dag masla, 15 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), 20 dag kopriv, 1 dl belega vina, 3 dag moke, 8 dl perutninske juhe, 2 dl sladke smetane, sol, česen, poper.

Na maslu prepražite sesekljano čebulo, dodajte sesekljana zelišča in koprive. Malo popražite, pomokajte in zalijte s perutninsko juho ter belim vinom, Začinite s soljo, poprom in česnom ter kuhajte pol ure. Nazadnje juho zmiksajte s paličnim mešalnikom, zalijte s sladko smetano, prevrite in takoj postrezite.

Tunin file s pestom iz travniških zelišč

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg tuninega fileja, olje, 15 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice…), 3 žlice pinjol ali orehov, ekstra deviško oljčno olje, 3 žlice parmezana, sol in sveže mlet poper.

Tunin file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite pinjole in grobo nasekljana travniška zelišča, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih rezin tune in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Krompirjeva solata s travniškimi zelišči in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 belo mlado čebulo, 20 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), 5 žlic majoneze, 5 žlic kisle smetane, 1 žlico jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in 10 dag gorgonzole.

Krompir skuhajte v vodi, ga ohladite do mlačnega in narežite na kocke. Dodajte oprana in grobo zrezana travniška zelišča, narezano čebulo in začinite z majonezo, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in pustite stati pol ure. Nazadnje na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 15. maj 2015 / 11:51

Gorski kolesarji bodo tekmovali v spustu

Kranjska Gora – Od danes do nedelje bo Kranjska Gora gostila prvo dirko letošnje evropske serije v spustu, tako imenovani iXS European Downhill Cup, tekmovanje, ki so ga organizatorji na Gorenjsko...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 23. oktober 2016 / 18:00

Novi šef

Vodenje Planet TV je prevzel Vladan Andjelković.

Kronika / nedelja, 23. oktober 2016 / 17:55

Avto pustil na tirih

Podnart – Radovljiški policisti so v ponedeljek pozno zvečer obravnavali voznika avtomobila, ki je na železniški postaji v Podnartu zaradi kršitve prometnih pravil zapeljal na železniške tire in na...

Gospodarstvo / nedelja, 23. oktober 2016 / 17:54

Zamenjava tolarskih kovancev še do konca leta

Kranj – V prvih oktobrskih dneh je minilo petindvajset let od uvedbe slovenskega tolarja, prvega lastnega denarja v samostojni Sloveniji, ki ga je Banka Slovenije izročila v obtok v obliki bonov v...

Mengeš / nedelja, 23. oktober 2016 / 17:53

Lovci poskrbeli za šolarje

Lovska družina Mengeš je v okolici svoje lovske koče pripravila krajšo šolsko učno pot, ki mladim pomaga spoznavati naravo ter delo in pomen lovstva.

Slovenija / nedelja, 23. oktober 2016 / 17:51

S Pižamo o pomembnosti varovanja okolja

Kranj – Goodyearova kampanja Pozor(!)ni za okolje se bo letos odvijala že sedmo leto zapored. Nacionalnemu gibanju za zmanjševanje ogljičnega odtisa, ki združuje več kot 16 tisoč dijakov in 60 part...