Travniška zelišča

Za travniška zelišča štejemo zelišča, ki jih je mogoče nabrati na travnatih površinah in tam rastejo brez naše oskrbe.

Na travnikih najdemo kar nekaj zelišč, ki jih drugače tudi gojimo: materino dušico (timijan), navadno dobro misel (origano), kumino, janež, šetraj, meto, ozidni dvoredec (rukolo), in kar nekaj zelišč, ki jih ne gojimo ali pa to počnemo zelo redko: kislice, penušo, rman, regačico, marjetice, divje luke, rogovilček, plahtnico … Vsa našteta zelišča ponavadi uporabljamo sveža in jih nabiramo sproti od zgodnje pomladi, pa vse do pozne jeseni. Nabiramo seveda le tista, ki jih zanesljivo poznamo, ker čisto vse, kar raste na travniku, pač ni užitno. Pri nabiranju pa je treba biti pozoren tudi na rastišče, tako da jih ne trgamo na vsakem močno pognojenem travniku. V hladilniku se v plastični vrečki ohranijo nekaj dni, lahko jih tudi sesekljamo in zamrznemo ali shranimo v kisu ali olju, medtem ko si s sušenjem razen pri nekaj posameznih izjemah ni vredno delati opravka. Mešana zelišča dodajamo najrazličnejšim solatam ali pa naredimo kar travniško solato, ki je še zlasti odlična z bučnim oljem ali pa z oljčnim oljem in parmezanom. Cele zeli so lahko tudi dišeča podlaga, na katero položimo pečeno meso, ribe ali zelenjavo. Iz njih pripravljajmo namaze in nadev za raviole, odlična so v zeliščnih prelivih ter na testeninah in rižu, nadvse pa se prilegajo tudi h krompirju.

Piščančji žličniki s travniškimi zelišči

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag piščančjih prsi brez kosti, 15 dag kisle smetane, 5 žlic sesekljanih svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), sol in sveže mlet poper.

V multipraktiku gladko zmeljite kuhano in ohlajeno piščančje meso skupaj s kislo smetano. Začinite z drobno sesekljanimi travniškimi zelišči, soljo in poprom. Dobro premešajte ter z dvema mokrima žlicama oblikujte žličnike in jih polagajte na krožnik, okrasite z travniškimi zelišči ter takoj postrezite ali shranite v hladilniku.

Travniška zeliščna juha

Potrebujemo: 10 dag čebule, 10 dag masla, 15 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), 20 dag kopriv, 1 dl belega vina, 3 dag moke, 8 dl perutninske juhe, 2 dl sladke smetane, sol, česen, poper.

Na maslu prepražite sesekljano čebulo, dodajte sesekljana zelišča in koprive. Malo popražite, pomokajte in zalijte s perutninsko juho ter belim vinom, Začinite s soljo, poprom in česnom ter kuhajte pol ure. Nazadnje juho zmiksajte s paličnim mešalnikom, zalijte s sladko smetano, prevrite in takoj postrezite.

Tunin file s pestom iz travniških zelišč

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg tuninega fileja, olje, 15 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice…), 3 žlice pinjol ali orehov, ekstra deviško oljčno olje, 3 žlice parmezana, sol in sveže mlet poper.

Tunin file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite pinjole in grobo nasekljana travniška zelišča, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih rezin tune in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Krompirjeva solata s travniškimi zelišči in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 belo mlado čebulo, 20 dag svežih mešanih travniških zelišč (kislice, rmana, penuše, materine dušice, trpotca, plahtnice …), 5 žlic majoneze, 5 žlic kisle smetane, 1 žlico jabolčnega kisa, sol, sveže mlet poper in 10 dag gorgonzole.

Krompir skuhajte v vodi, ga ohladite do mlačnega in narežite na kocke. Dodajte oprana in grobo zrezana travniška zelišča, narezano čebulo in začinite z majonezo, kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Premešajte in pustite stati pol ure. Nazadnje na solato naribajte ali nastrgajte gorgonzolo ter postrezite samostojno ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 15. avgust 2011 / 07:00

Vozičkar´ce po vzoru Klobase

"Če teli avtoprevozniki loh afne guncajo pred Karavanškmo predoram, poj bomo pa tud` me svoje pravice zahtevale pred občino," sta v en glas povedali rahlo besni mamici Izabela in Evelina.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 1. avgust 2024 / 06:00

Iščete novo banko? Izberite modro.

Do konca leta 2024 odprite enega od paketov NLB, mi pa vam podarimo 12-mesečno brezplačno vodenje.

Razvedrilo / četrtek, 1. avgust 2024 / 23:26

Od Špele Grošelj do japonskih pričesk

Urh Prosen je bodoči frizer, ki je za darilo za 18. rojstni dan doživel pravo presenečenje. Poleg tega je mladi Kranjčan s svojimi lasnimi kreacijami navdušil na šolski modni reviji.

Naklo / četrtek, 1. avgust 2024 / 23:25

Koroške dijakinje v Strahinju

Pod sloganom Na skupnih poteh že več kot deset let sodelujejo koroški kmetijski šoli iz Litzlhofa in Ehrentala in Srednja šola Biotehničnega centra Naklo.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 1. avgust 2024 / 23:16

Število gumbov je predstavljalo število parcel

Turistično društvo Žirovski Vrh je zadnji julijski konec tedna že tradicionalno organiziralo Praznik žetve. Dvodnevno dogajanje se je začelo v soboto ob 19. uri, ko je bila premierno uprizorjena preds...

Kronika / četrtek, 1. avgust 2024 / 23:15

Na avtocestnih krakih delili vodo

Voklo – Minulo prometno zelo obremenjeno poletno soboto, ko je bilo na poti skozi Slovenijo veliko domačih in tujih turistov, je Agencija za varnost prometa izvedla preventivno akcijo. Na...