Zaščitili tudi kranjsko klobaso
Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v petek v uradnem listu objavilo sedem pravilnikov o zaščiti kmetijskih pridelkov oz. živil, med njimi tudi za kranjsko klobaso, ki jo je zaščitilo z geografsko označbo. Pravilnik določa enoletno prehodno obdobje, v katerem bodo izdelovalci kranjske klobase morali pridobiti certifikat o skladnosti proizvodnje s predpisano specifikacijo. Če certifikata v tem času ne bodo pridobili, zaščitenega imena za svoje izdelke ne bodo smeli več uporabljati. Da kmetijski pridelek oz. živilo lahko pridobi zaščito geografske označbe, mora vsaj en del proizvodnje potekati znotraj določenega geografskega območja, odlikovati pa se mora po posebni kakovosti, slovesu in drugih značilnostih. V Sloveniji je zaščitenih 28 kmetijskih pridelkov oz. živil, od tega enajst z označbo porekla, dvanajst z geografsko označbo in pet z zajamčeno tradicionalno posebnostjo. Med zaščitenimi pridelki oz. živili so tudi mohant, kranjska klobasa in jajca izpod Kamniških planin.