Romana Rakovec, mag. farm. (Foto: G. K., T. D.)

Vitamini in minerali

Strokovnjaki danes opozarjajo pred pretirano uporabo vitaminov in mineralov skozi daljši čas, ker lahko takšna raba celo ogroža zdravje ljudi.

V razvitem svetu s prehrano večinoma zadostimo potrebam po vitaminih in mineralih, saj se znaki pomanjkanja v obliki hujših hipovitaminoz in avitaminoz redko pojavijo. Vendar v Sloveniji, tako kot drugod po svetu, opažamo trend v naraščanju prodaje pripravkov z vitamini in minerali, ki so tudi zelo raznoliki glede na sestavo in namen. Vzrok za naraščanje porabe vitaminsko-mineralnih pripravkov je nedvomno povezan z oglaševanjem njihove uporabe v preventivne namene proti sodobnim civilizacijskim boleznim, kot so rak in kardiovaskularna obolenja. Za mnoge ljudi so vitamini simbol za zdravje, moč, dobro razpoloženje in od njih pričakujejo preveč, celo čudežne ozdravitve in odlašajo z ustreznim zdravljenjem bolezni, ki jih resno ogrožajo. Poleg tega strokovnjaki danes opozarjajo pred pretirano uporabo vitaminov in mineralov skozi daljši čas, ker lahko takšna raba celo ogroža zdravje ljudi. Naloga farmacevtskih strokovnih delavcev v lekarni je objektivno in strokovno svetovanje o pravilni, predvsem pa varni uporabi vitaminsko-mineralnih pripravkov.

Ogrožene populacije: otroci, nosečnice in doječe matere, starostniki

Otroci: Za dojenčke do enega leta starosti velja pravilo, da jemljejo vitamine in minerale samo pod kontrolo zdravnika pediatra. Pri nas je smiselno dodajati dojenčkom vitamine A in D in minerale železo in fluor. Za samozdravljenje so v otroštvu primerni vitaminsko-mineralni pripravki le v preventivne namene, pri pomanjkanju apetita, pri preutrujenosti šolskih otrok, kot dopolnilo prehrane v zimskem in spomladanskem času, kot dodatek pri okrevanju in med dolgotrajnimi boleznimi, v obdobju intenzivne rasti, ko se povečajo predvsem potrebe po kalciju in železu.

Nosečnice in doječe matere: Pomembna je preskrba z vitamini in minerali v obdobju pred zanositvijo, med nosečnostjo in med dojenjem. Do pomanjkanja vitaminov in mineralov lahko pride zaradi uživanja alkohola in tobaka, uživanja peroralnih kontraceptivov, odvajal, antiepileptikov, pogostih shujševalnih diet, neustrezne priprave hrane in načinov prehranjevanja (hitra hrana, vegetarijanstvo), kratkega obdobja med dvema nosečnostma. Pomembna je preskrba predvsem s folno kislino (najpomembnejši vitamin za pravilen razvoj ploda), železom, kalcijem, magnezijem in jodom. Svetuje se lahko uporaba multivitaminskih in mineralnih izdelkov v priporočenih odmerkih, nujno je potrebno paziti na vsebnost vitamina A.

Starostniki: Potrebe se lahko spremenijo zaradi interakcij vitaminov in mineralov z zdravili, zaradi operativnih posegov ali poškodb in zaradi neustreznega prehranjevanja, katerega vzroki so revščina, anoreksija, socialna izoliranost, depresija, problemi s požiranjem in žvečenjem, neprimerna izbira hrane. Minerali, ki jih starostniki najpogosteje premalo uživajo, so: železo, kalcij, cink, magnezij. Vitamini, ki jih starostniki uživajo premalo, so: riboflavin, vitamini A, D, B6 in B12. Večinoma pomanjkanje poteka v kombinacijah. Starostniki jemljejo ponavadi več zdravil kot ostala populacija, zato moramo upoštevati tudi interakcije med njimi in vitamini ter minerali.

Danes je zelo popularno jemanje antioksidantov, ki naj bi upočasnili staranje in delovali preventivno na nastanek kardiovaskularnih obolenj in raka. Vendar je treba opozoriti pred pretirano uporabo antioksidantov, saj v večjih odmerkih delujejo prooksidativno, strokovnjaki pa menijo, da najbolje delujejo, kadar se uživajo s hrano, ko se njihovo delovanje dopolnjuje še z drugimi sestavinami hrane, ki tudi delujejo kot lovilci prostih radikalov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 5. december 2019 / 10:47

V trčenju sta se poškodovala otroka

Letenice – Na relaciji Letenice–Goriče na cesti med Kranjem in Golnikom se je v soboto okoli 18. ure zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena osebna avtomobila. Po ugotovitvah kranjski...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 22. april 2011 / 07:00

Karaoke na obisku

Obiskali smo opevano zabavo za samske, praznovali drugi rojstni dan z Vertigosom in se pridružili ljubiteljem karaok v tržiški Casi Latini.

Kranjska Gora / petek, 22. april 2011 / 07:00

Z električnim kolesom po Kranjski Gori

V TIC Kranjska Gora si je od danes naprej mogoče izposoditi kolo na električni pogon. Za dvorano Vitranc so uredili tudi javno dostopno elektro polnilnico.

Preddvor / petek, 22. april 2011 / 07:00

Pohod k bolnici Košuta

Bašelj - Minulo soboto je Občinski odbor borcev za vrednote NOB Preddvor organiziral spomladanski pohod k partizanski bolnici Košuta, ki je na višini 1034 metrov na poti iz Bašlj...

GG Plus / petek, 22. april 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / petek, 22. april 2011 / 07:00

Kronika tedna

Rupar toži novinarja Nekdanji tržiški župan in državni poslanec Pavel Rupar na vrhniškem sodišču toži novinarja Tonija Perića, poročajo mediji. Tožba je povezana z af...