Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 5. december 2020 / 15:58

Balinarji ne igrajo, so pa praznovali

Dan slovenskega balinanja v spomin na dolgoletnega predsednika krovne balinarske organizacije Jožeta Rebca vsako leto poteka na zadnji novembrski dan.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / nedelja, 21. december 2008 / 07:00

Kritični do dela zavoda za šport

Škofjeloški občinski svetniki so na zadnji seji obravnavali tudi poslovanje treh zavodov: glasbene šole, ljudske univerze in zavoda za šport.

Prosti čas / nedelja, 21. december 2008 / 07:00

Namakali smo ritke

Na Glasovem izletu smo odkrivali bisere na obronkih Paškega Kozjaka, v Termah Dobrna namakali ritke, okušali kislo repo s krompirjevimi žganci, ob prijetnem tradicionalnem druženju sedanjega in nekdan...

Šport / nedelja, 21. december 2008 / 07:00

Kolesarji na tekaških smučeh

Kolesarji kranjske Save so se vrnili z enotedenskih priprav v Livignu, kjer so kondicijo nabirali na tekaških smučeh. V desetčlanski kontinentalni ekipi je tudi Matej Stare, ki se je v Savo vrnil iz P...

Šport / nedelja, 21. december 2008 / 07:00

Klub borilnih veščin Tržič uspešen na Hrvaškem

Kranj - Na mednarodnem prvenstvu v kickboxingu Croatia open-final fight 2008 so v konkurenci okrog 600 tekmovalcev iz vse Evrope uspešno tekmovali tudi člani Kluba borilnih vešči...

Gospodarstvo / nedelja, 21. december 2008 / 07:00

Kljub krizi enako plačilo

Delavci so kljub skrajševanju delovnega časa upravičeni do polne plače. Enako velja tudi za delavce, ki bodo morali počivati dva ali tri tedne.