Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Pri Mimovrste prejeli tudi netka

Ljubljana - Prejšnji torek so na prireditvi z naslovom Splet je moj dvojnik na Gospodarski zbornici Slovenije podelili nagrade netko 2008 – ugledno in tradicionalno nagrado za na...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 27. april 2017 / 19:36

Modna revija v odtenkih sladke pregrehe

Nismo gledali oblek, izdelanih iz čokolade, so pa dijakinje drugega letnika Srednje oblikovne šole v Mariboru našle navdih zanje v čokoladi – v njenih različnih stanjih, mlečni, beli, temni čokolad...

Rekreacija / četrtek, 27. april 2017 / 19:30

Na Joštu najhitreje Cvet

Kranj – V organizaciji Športnega društva Divji zajci je minulo soboto potekal drugi Jošt trail. To je tekmovanje v gorskem teku, ki poteka po pobočju Jošta in sosednjih hribih. Tekači so namreč mor...

Razvedrilo / četrtek, 27. april 2017 / 19:29

Vesel pevski večer

V dvorani Kulturnega doma na Kokrici je potekal tradicionalni, že 21. Pevski večer, ki ga od vsega začetka prireja domača vokalna skupina Kokrčan.

Razvedrilo / četrtek, 27. april 2017 / 19:20

Roman se ženi

Roman Božič iz Doslovč verjetno ni razmišljal prav o čokoladni pustolovščini, se je pa v njej znašel po zaslugi prijateljev: svojo fantovščino je namreč v soboto doživel kar na 6. Festival...

Rekreacija / četrtek, 27. april 2017 / 19:18

Kulisa Julijskih Alp

Sveti Lovrenc (799 m) – Banjška planota se razprostira med Čepovanskim dolom, dolino spodnje Soče in spodnje Idrijce. Imenuje se po vasi Banjšice, ki leži nekako na sredini planote. Odmaknjen in čarob...