Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 8. december 2006 / 06:00

Prevažal ilegalce

Kamnik - Policijska patrulja iz Kamnika je v torek pri nadzoru prometa na regionalni cesti med Stahovico in Črnivcem ustavila osebni avto Fiat Marea hrvaških registrskih...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 16. februar 2023 / 17:23

Nerminin praznik

V začetku februarja je okroglo obletnico, petdeset let, praznovala Nermina Ambrož iz Radovljice. Nermina – prijatelji jo kličejo kar Mina – je po rodu Jeseničanka, ki z družino že skoraj dvajset le...

Kranj / četrtek, 16. februar 2023 / 15:18

Dobrodelni in s kaznijo

Pred kratkim je v dvorani Zlato polje potekala dobrodelna hokejska tekma, ob gneči pa je nekaj obiskovalcev moralo plačati kazen za nepravilno parkiranje.

Kronika / četrtek, 16. februar 2023 / 15:17

Za učinkovitejši pregled potnikov

Fraport Slovenija je na ljubljanskem letališču na točki za varnostni pregled potnikov namestil sodoben telesni skener. Tehnološka novost bo omogočila večjo varnost in boljšo pretočnost potnikov pri va...

Šport / četrtek, 16. februar 2023 / 15:16

Vsak dan se trudijo biti najboljši

Ob obletnici rojstva enega izmed velikanov slovenskega športa, Stanka Bloudka, je minulo soboto na Brdu pri Kranju potekala že 58. slovesna podelitev Bloudkovih priznanj, zaslužili pa so si jih tudi g...

Nasveti / četrtek, 16. februar 2023 / 15:14

Kako motivirati najstnika za učenje

Pomembno je, da najstnik najde smisel svojemu učenju, da se začne učiti pravočasno in si določi manjše cilje, svetuje karierna svetovalka in motivatorka Nada Zupančič. »Koristni so tudi aktivni odmori...