Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Lukovica / četrtek, 19. november 2020 / 13:03

Hofer podaril osebne računalnike za šolarje

Lukovica – Podjetje Hofer je Društvu za trajnostni razvoj Duh podarilo sto dvajset rabljenih računalniških sistemov, ki jih bodo ustrezno pripravili za nadaljnjo uporabo ter jih namenili šolarjem –...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 14. september 2020 / 16:31

Ogrevane klopi, polnilci, internet ...

Na Jesenicah posodabljajo avtobusna postajališča, opremljena so z LED-ekrani na dotik, USB-polnilci in osvetlitvijo. Nadstreška pri občini in Pri Čufarju pa bosta imela tudi brezžični internet, defibr...

Zanimivosti / ponedeljek, 14. september 2020 / 16:27

Dober sosed

Da je dober sosed zlata vreden, se zavedata dva: tisti, ki ga ima, in tisti, ki ga nima. Pod pojmom dober sosed si po navadi predstavljamo prijetnega človeka, ki nam priskoči na pomoč, ko jo potreb...

Šenčur / ponedeljek, 14. september 2020 / 16:26

Starejši ostajajo aktivni

Društvo upokojencev Šenčur je s skoraj tisoč člani najštevilnejše društvo v občini, ob širjenju dejavnosti pa postaja vse bolj prepoznaven dejavnik družbenega življenja. Organizirajo srečanja, leto...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. september 2020 / 16:25

Združitev podjetij

Škofjeloško podjetje Opal Informatika je odslej v stoodstotni lasti Saopa, enega večjih slovenskih ponudnikov poslovnih programskih rešitev. Uporabniki rešitev Opal Informatike bodo še naprej uporablj...

Tržič / ponedeljek, 14. september 2020 / 16:22

Deset let že pomagajo zasvojencem

Socialnovarstveni program Reintegracijski center izvajajo v Domu Vincenca Drakslerja v Pristavi pri Tržiču že deset let. Namenjen je različnim zasvojencem, od trdih drog do iger na srečo, ki se želijo...