Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 10. avgust 2017 / 08:27

Nov duet septembra

Manca Špik je lani posnela dva dueta, ki sta zaznamovala tako njeno vrnitev na glasbene odre kot tudi preteklo leto zabavne glasbe nasploh. Prvega je posnela s Kvatropirci za pesem z istoimenskim n...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:58

Poletni obvoz

Vrhunec vsake poletne turistične sezone zaznamujejo tudi dela na cesti, cestne zapore in obvozi. Tudi letošnje poletje ni izjema, in kot vidimo, je ponekod priporočena še posebna previdnost. Vsekak...

GG Plus / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:55

Vojteh Kurnik: Kot gnezdo ptič ljubim Tržič

V Tržiču že od leta 1973 vsako leto podeljujejo zaslužnim kulturnikom Kurnikova priznanja (od leta 1992, pred tem pa nagrade in plakete). Za Tržičane velja, da spoštujejo svoj domači kraj. O tem go...

Kronika / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:52

Delavca je zasula zemlja

Žiganja vas – V sredo dopoldne se je v Žiganji vasi med izkopavanjem jarka na enega od dveh delavcev vsula zemlja. Gasilci PGD Križe in Bistrica pri Tržiču so zasutega delavca odkopali, izvlekli iz...

Gospodarstvo / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:51

Po pripojitvi družbe še pripojitev skladov

Kranj – Družba Triglav Skladi, ki je del Skupine Triglav, je septembra predlani sklenila pogodbo o nakupu družbe za upravljanje Alta Skladi, aprila lani je postala njena stoodstotna lastnica, decem...

Šport / nedelja, 9. avgust 2020 / 23:50

Dekleta so lačna košarke

Priprave na novo sezono, ki se začne konec septembra, so ta teden začele tudi kranjske košarkarske prvoligašice iz Triglava, ki jih vodi trener Gašper Sluga.