Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 9. december 2011 / 07:00

Kranj je v praznični podobi

Minulo soboto je ob občinskem prazniku v Kranju zasijala tudi novoletna razsvetljava, vrednost okrasitve, ki bo v mestu do 6. januarja, pa je okoli osemdeset tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Medvode / četrtek, 24. marec 2016 / 14:38

Naznanili konec kalvarije

V petek se je po več kot dveh letih sprostil promet pri mostu v Mednu. Projekt se nadaljuje s sanacijo glavnega premostitvenega objekta. Kot zatrjujejo, bodo dela končana do roka, do 1. junija.

Rekreacija / četrtek, 24. marec 2016 / 14:37

Škofjeločanka zmagala na Kanarskih otokih

Na ultra trail teku na Gran Canarii je bila na štiriinosemdesetkilometrski razdalji najboljša Ajda Radinja, ki jo poznamo tudi kot zmagovalko Triatlona jeklenih v Bohinju. »Še vedno gre za rekreacijo,...

Kronika / četrtek, 24. marec 2016 / 14:35

Nesojeni bombaš toži državo

Po krivem obsojeni Kranjčan Dejan Savić, obtožen bombnega napada na kranjsko policijo, od države zahteva 170 tisoč evrov odškodnine. Podoben zahtevek pripravlja tudi soobtoženi Stanko Radojević.

Razvedrilo / četrtek, 24. marec 2016 / 14:27

An flet'n glasbeni večer v Tržiču

Dvorana tržiških olimpijcev je v soboto gostila dogodek, ki so ga poimenovali An flet'n večer. Na njem smo lahko prisluhnili narodno-zabavnim napevom, občinstvo pa je čakalo predvsem nastop dalmatinsk...

Nasveti / četrtek, 24. marec 2016 / 14:16

Zračna zemlja je rodovitna

Če bo zemlja dobro pripravljena, bodo rastline bolj zdrave, težav na vrtu pa bo bistveno manj, svetuje priljubljena strokovnjakinja Miša Pušenjak.