Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 8. december 2018 / 12:52

Bohinjska muzejska zbirka: zbirka Vojni muzej

Leta 1982 je bilo v Bohinju ustanovljeno društvo Mali vojni muzej, ki je začelo z idejo združevanja zbiralcev vojnega materiala (orožja, vojnih eksponatov, dokumentov, slik, literature ...) in ljub...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / sreda, 25. januar 2023 / 18:34

Župana Jesenic in Šentjakoba v Rožu o predornini

Jesenice – Jeseniški župan Peter Bohinec je na povabilo župana Guntrama Perdacherja obiskal avstrijsko občino Šentjakob v Rožu, ki je z Jesenicami pobratena od leta 2007. Govorila sta predvsem o mo...

Zanimivosti / sreda, 25. januar 2023 / 18:30

Na ogled tudi stara avtobusna postaja

Osrednje mesto na nedavno odprti razstavi v galeriji Markovec v Žejah zavzema stara avtobusna postaja v Kranju iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Maketo je izdelal Avgust Starovašnik.

Kamnik / sreda, 25. januar 2023 / 18:29

Sanirajo dva mostova

Kamniška Bistrica, Srednja vas – Občina Kamnik je pred dnevi začela sanacijo dotrajanega mostu pri žičnici za Kokrško sedlo v Kamniški Bistrici. Komunalno podjetje Kamnik bo leseni most odstranilo...

Šport / sreda, 25. januar 2023 / 18:28

Odbojkarji začeli tretji del prvenstva

Kranj – Državno odbojkarsko prvenstvo se je prevesilo v tretji del, v katerem bodo ekipe odigrale še po sedem tekem in si pred začetkom končnice skušale priigrati čim boljše izhodišče. V tretji del...

Razvedrilo / sreda, 25. januar 2023 / 17:22

Gašper najboljši pri Avseniku

Med sto dvajsetimi udeleženci mednarodnega tekmovanja za nagrado Avsenik je najvišjo oceno, 99,33 točke od stotih možnih, prejel Gašper Komac iz Križev.