Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 9. september 2013 / 15:15

Na revščino zdaj gleda drugače

Skupina osmih prostovoljcev se je pod vodstvom Tine Kogoj iz Preske poleti za en mesec odpravila na Madagaskar, kjer so pomagali pri izvedbi oratorijev za tamkajšnje otroke.

Objavljeno na isti dan


Medvode / sreda, 29. maj 2024 / 21:06

Prenos sredstev za sanacijo

Medvode – Na zadnji seji občinskega sveta je zaključni račun za preteklo leto predstavila tudi medvoška občina. S prejetimi sredstvi v višini 23,6 milijona evrov je imela 98-odstotno realizacijo pr...

Kultura / sreda, 29. maj 2024 / 21:05

Knjiga raznobarvnih modrin

Modrine je arhitekt Robert Potokar naslovil knjigo svojih likovnih zapisov, največkrat razglednic, na katere v času poletnih počitnic beleži impresije obmorskih krajin in jih pošilja sorodnikom, prija...

Šport / sreda, 29. maj 2024 / 21:04

Prav vsi so bili zmagovalci

Društvo Sožitje Škofja Loka in Osnovna šola Jela Janežiča sta minulo soboto pripravila 29. Letne igre specialne olimpiade Slovenije za gorenjsko regijo, prav vsi nastopajoči pa so bili tudi zmagovalci...

Kronika / sreda, 29. maj 2024 / 21:02

Anketa o zadovoljstvu državljanov s policijo

Kranj – V slovenski policiji tudi letos izvajajo raziskavo o tem, kako državljanke in državljani ocenjujejo njeno delo, koliko ji zaupajo in kako varno se državljani počutijo. Na ta in druga vpraša...

Zanimivosti / sreda, 29. maj 2024 / 21:02

Izmenjali so si poletna oblačila

Radovljica – Radovljiška Komunala je prejšnji teden organizirala že četrto izmenjevalnico sezonskih oblačil. Dogodek, ki se ga vsako leto udeleži več občanov, je tudi tokrat v preddverje Knjižnice...