Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / petek, 7. december 2012 / 07:00

Zgodba o Alpdomu ali Ko pravo ni vredno niti počenega groša

Spoštovana predsednica uprave Alpdoma ga. Manca Vrečar! V prvi polovici novembra smo etažni lastniki in najemniki (v nadaljevanju: EL) od Pe­trola dobili položnico – tako tisti, ki so podpisa...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / nedelja, 1. julij 2018 / 19:36

Novi trasi turističnega avtobusa

Radovljica – Tudi letos bo julija in avgusta po radovljiški občini in okolici vozil turističen avtobus »hop-on, hop-off«, ki je obogaten z dvema novima trasama. Tako bo avtobus z Bleda odrinil vsak...

Zanimivosti / nedelja, 1. julij 2018 / 19:35

Aktivni tudi v prostovoljstvu

Goodyear Dunlop Sava Tires (Goodyear) junija poseben poudarek namenja prostovoljstvu zaposlenih v okviru globalnega programa Goodyear Boljša prihodnost.

Razvedrilo / nedelja, 1. julij 2018 / 19:35

Praznovala je Marinka z Luž

V soboto, 23. junija, so se zbrali sorodniki in prijatelji, da proslavijo rojstni dan Marinke Robnik z Luž. Že v četrtek so ji domači postavili rožico pred domom, v soboto pa potem nazdravili njene...

Zanimivosti / nedelja, 1. julij 2018 / 19:34

Analogni Facebook

Na kaj vas spominja fotografija? Prav imate, to je čudovit primerek analognega Facebooka. Ker je na mejnem prehodu Jezerski vrh mogoče nekoliko slabši signal in »prenos podatkov« ne deluje, kot bi...

GG Plus / nedelja, 1. julij 2018 / 19:33

Pogorje Jelovica

»Zares posebne smreke rastejo po Jelovici med Bohinjsko in Selško dolino. Vitke so in ravne kot malo kje. Veje jim v vetru vihrajo kot negovanim konjem v diru počesane grive. Pozimi se iskrijo v iv...