Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / četrtek, 18. september 2008 / 07:00

Brez strahu pred azbestom v vodi

Gorje - »Prisotnost azbestnih vlaken v preiskanih vzorcih pitne vode ni pomembna,« so rezultate raziskave, ki jo je sredi junija opravil kranjski zavod za zdravstveno varstvo, v...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 22. maj 2016 / 13:31

Mokra obletnica

Hud naliv in voda skoraj do gležnjev gasilcem, udeležencem nedavne prireditve v počastitev 140-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Škofja Loka, kot je razvidno na njihovih obrazih, ni povzroč...

Gorje / nedelja, 22. maj 2016 / 12:56

Nič več zapor ceste

V občini Gorje so v ponedeljek z izbranim izvajalcem podpisali pogodbo za obnovo ceste pod Višelnico, v sklopu katere bodo obnavljali tudi ostalo infrastrukturo.

Kamnik / nedelja, 22. maj 2016 / 12:55

Razstava Slovenski orli – naš ponos

Kamnik – Jože Arko in Milan Grzinčič iz Društva Dogodek Kamnik sta v zahvalo smučarskim skakalcem pripravila razstavo z naslovom Slovenski orli – naš ponos, ki jo bodo odprli v torek, 24. maja, ob...

Škofja Loka / nedelja, 22. maj 2016 / 12:55

Vsak lahko prispeva svoj delež

S prireditvijo v Sokolskem domu v Škofji Loki se se je končala šesta Goodyearova kampanja Pozor(!)ni za okolje, ki je v letošnjem šolskem letu prerasla v nacionalno gibanje za zmanjševanje ogljičnega...

Jezersko / nedelja, 22. maj 2016 / 12:54

Jezijo se zaradi propadajoče Kazine

Občinski svetniki na Jezerskem so znova opozorili, da je propadajoča stavba Kazine v središču nevarna in da je treba nekaj ukreniti.