Oboževal jo je tudi Garfield

Lazanja je kalorična in nasitna jed, ki ima mnogo oboževalcev. Med njimi je tudi legendarni maček Garfield, ki je prisegal na mesno lazanjo ...

Mesna lazanja

Potrebujemo: 3 srednje čebule, nekaj strokov česna, 70 dag mešanega mletega mesa, 40 dag paradižnika v koščkih, 6 žlic paradižnikovega koncentrata, 3 žlice peteršilja, 30 g naribanega korenčka, 2 žlici bazilike, 3 dl belega vina, jušno osnovo, sol, poper; nariban sir. Sestavine za bešamel: 70 g masla, 6 žlic moke, 3 dl mleka, 3 dl sladke smetane, sol; testenine za lazanjo (najbolje takšne, ki jih ni treba kuhati).

Priprava: nasekljamo čebulo, česen, peteršilj in baziliko ter vse to pražimo na olju. Dodamo meso in pražimo, vmešamo korenček, baziliko in peteršilj, nato prilijemo vino. Vmešamo še paradižnik, solimo in popramo. Prilijemo juho in kuhamo dobre pol ure. Za bešamel raztopimo maslo in med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Dolivamo smetano in mleko, solimo in popramo. Ko bešamel zavre, odstavimo z ognja. Pekač namažemo z maslom, naložimo testo za lazanjo, dodamo bešamel, mesno omako in nariban sir. Nadaljujemo v več plasteh, zaključimo z bešamelom in sirom. Pečemo na 200 stopinjah 25 minut.

Zelenjavna lazanja

Potrebujemo: 1 kg različne zelenjave (čebula, korenje, cvetača, brokoli, grah, koruza, stročji fižol …), 1,5 dl sladke smetane, 1,5 dl kisle smetane, 1 zavitek testenin za lazanjo, 1 jajce, 150 g naribanega sira, 2 žlici masla, 2 žlici moke, sol, poper, olje ali maslo.

Priprava: na maslu ali oljčnem olju dušimo zelenjavo. Pripravimo bešamel omako: na maslu spenimo moko (ne sme porjaveti!), zalijemo z mešanico 1,5 dl sladke smetane in 1,5 dl vode, solimo, popramo in prevremo. V pomaščen pekač nalagamo plasti testa, obložimo z zelenjavo, zalijemo z bešamelom. Ponavljamo do vrha, zadnja plast je testo. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in jajca. Potresemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 5. december 2013 / 12:22

Šibek potresni sunek pri Škofji Loki

Škofja Loka – Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v nedeljo 16 minut po polnoči zabeležili šibek potresni sunek. Žarišče potresa je bilo v bližini Škofje Loke, poleg Škofjeločanov pa...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Toliko umetnosti iz ene knjige

Literatura, glasba, likovnost, ples ... Najprej so bile skladbe, potem pa je njihov avtor, pianist in skladatelj Blaž Pucihar odprl še druge svoje umetniške registre, napisal pravljico in rime ... in...

Bohinj / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Smučarje vabijo na Vogel

Ribčev Laz - Iz Turizma Bohinj so nas obvestili, da je danes pričelo obratovati smučišče Vogel, saj je ponoči zapadlo približno pol metra snega. Obratujeta vlečnica Storeč in sed...

Kronika / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Oropali banko v Cerkljah

Cerklje – Včeraj popoldne so oropali poslovalnico Gorenjske banke v Cerkljah. Policija uradnih informacij še ni posredovala, izvedeli pa smo, da v ropu ni bil nihče poškodovan.

Prosti čas / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Hrvatje v Kranju in Blow Up na Jesenicah

Transtation Squat - v Kranju pri železniški postaji bo danes ob 21. uri gostil perspektivni mladi bend iz sosednje Hrvaške Beetan Tone. Gre za kombinacijo mladih glasbenikov iz Šibeni...

Zanimivosti / sobota, 17. december 2011 / 07:00

Tudi starejši širijo obzorja

Škofja Loka je ta teden gostila prvi mednarodni festival Znanje in kultura v tretjem življenjskem obdobju.