Štruklji

Štruklji so zelo znana slovenska specialiteta in verjetno najstarejša slovenska jed, saj omenja pehtranove štruklje neka stara kuharska knjiga, ki je leta 1589 izšla v Gradcu, kjer je tedaj živelo veliko Slovencev.

Pisec jih je imenoval slovenski štruklji. Narejeni so iz vlečenega, listnatega ali kvašenega testa, tanko zvitega in nadevanega z različnimi vrstami nadevov, zaviti v krpo ali folijo in kuhani v vodi ali sopari. Lahko jih jemo kot prilogo, samostojno jed ali jušni vložek, v tem primeru naredimo slane, ali pa kot sladico na različne načine. Obstaja več sto različnih vrst receptov, saj jih lahko polnimo z vsem mogočim, kar nam pride pod roke. Štruklji dobijo ime po nadevu in jim pravimo orehovi, krompirjevi, pehtranovi, metini, fižolovi …

Ajdovi štruklji s skuto in zelišči

Potrebujemo: 30 dag ajdove moke, 3 jajca, malo ostre pšenične moke, 35 dag pretlačene skute, 3 žlice masla, sol, 2 žlici drobtin, 1 žlico sveže sesekljanih zelišč (peteršilja, drobnjaka, rukole pehtrana …) in 2 žlici smetane.

Ajdovo moko stresite v skledo in jo poparite s toliko osoljene vrele vode, da dobite gladko in kompaktno maso. V ohlajeno maso dajte jajce in pregnetite, vmes dodajajte ostro moko. Testo tanko razvaljajte na z ostro moko potreseni površini. Nato pripravite nadev. Skuto dajte v skledo, jo prelijte s stopljenim maslom, posolite, dodajte dve jajci, drobtine, sesekljana zelišča in smetano ter premešajte. Testo premažite z nadevom, zvijte in štrukelj zavijte v naoljeno alu-folijo. Kuhajte ga pol ure v slanem kropu, ga preložite na pekač, pustite stati petnajst minut, odvijte, razrežite in postrezite kot prilogo ali samostojno jed.

Skutni štruklji s porom

Potrebujemo: pol zavitka listnatega testa, 20 dag pora, 30 dag skute, 1 dcl olja, 4 jajca, 1 strok česna, sol in sveže mlet poper.

Dobro opran por narežite na kolobarje. Na olju prepražite sesekljan česen skupaj sporom. Zmes nekoliko ohladite in jo zmešajte s skuto in tremi stepenimi jajci ter soljo in poprom. Testo razvaljajte, ga pokapljajte z oljem, namažite s preostalim stepenim jajcem in potresite z nadevom. Testo zvijte v štrukelj in ga zavijte v dobro pomaščeno alu-folijo. Kuhajte ga pol ure v slanem kropu, ga preložite na pekač, pustite stati petnajst minut, odvijte, razrežite in postrezite kot prilogo ali samostojno jed.

Krompirjevi štruklji z bučkami

Potrebujemo: 0,5 kg olupljenega krompirja, 18 dag ostre moke, 3 dag margarine, 1 jajce, 2 manjši bučki, malo oljčnega olja in sol.

Krompir narežite na kocke in ga skuhajte v slani vodi. Kuhanega odcedite, ga takoj pretlačite in dodajte margarino, moko ter jajce. Ugnetite testo, ga na pomokani površini razvaljajte pol centimetra na debelo, pokapajte z oljčnim oljem in potresite z opranima ter naribanima bučkama. Testo zvijte v štrukelj in ga zavijte v dobro pomaščeno alu-folijo. Kuhajte ga pol ure v slanem kropu, ga odvijte, razrežite in postrezite kot prilogo ali samostojno jed.

Jabolčni štruklji

Potrebujemo: pol zavitka vlečenega testa, 0,5 kg olupljenih jabolk, 5 dag piškotnih drobtin, malo cimeta in 15 dag rjavega kristalnega sladkorja.

Plahte vlečenega testa razprostrite po pultu. Potresite jih z dobro ožetimi naribanimi jabolki, drobtinami, cimetom in sladkorjem. Testo zvijte v štruklje in jih zavijte v dobro pomaščeno alu-folijo. Kuhajte jih pol ure v slanem kropu, jih preložite na pekač, pustite stati petnajst minut, odvijte, razrežite in postrezite.

Vanilijevi štruklji

Potrebujemo: pol zavitka listnatega testa, 20 dag kisle smetane, 2 jajčna rumenjaka, 1 zavitek vanilijevega sladkorja, 2 žlici sladkorja in 1 strok vanilije.

Kislo smetano zmešajte z rumenjakoma, vanilijevim sladkorjem, sladkorjem in sredico vanilijevega stroka. Testo tanko razvaljajte, ga premažite z nadevom in zvijte v štrukelj. Štruklje zavijte v dobro pomaščeno alu-folijo. Kuhajte jih pol ure v slanem kropu, jih preložite na pekač, pustite stati petnajst minut, odvijte, razrežite in postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 22. februar 2023 / 19:08

Zaživel je portal Kariera v turizmu

Portal je ena od osrednjih točk nacionalne kampanje, katere namen je dvigniti ugled poklicev v gostinstvu in turizmu, dolgoročno spodbuditi vpise na srednješolske, višješolske in visokošolske programe...

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 8. junij 2012 / 07:00

Dan čudovitih pogledov

Soteska reke Verdon je ponekod globoka ali pa visoka, kakor se vzame, tudi do 700 metrov.

Zanimivosti / petek, 8. junij 2012 / 07:00

Otroci jutri vabljeni ob Trbojsko jezero

Trboje - Jutri med 10. in 15. uro bo pod kavarno Čolnarna v Trbojah potekal Dan športa in narave ob Trbojskem jezeru. Na zanimivo prireditev, polno aktivnosti za mlade in družine...

Zanimivosti / petek, 8. junij 2012 / 07:00

Deset krogov za deset nasmehov jutri v Kranju

Kranj - Pri Športno humanitarnem društvu Vztrajaj so se po lanski uspešni akciji letos znova odločili, da pripravijo projekt Deset krogov za deset nasmehov. Tako po Sloveniji te...

Komenda / petek, 8. junij 2012 / 07:00

Komendske mažoretke državne prvakinje

Komenda - Kadetinje iz Twirling in mažoretnega kluba Komenda so pred dnevi na finalu odprtega državnega prvenstva v Rušah pri Mariboru z odličnim nastopom pod vodstvom trenerke A...

Zanimivosti / petek, 8. junij 2012 / 07:00

Gasilski dan v Kranju

Kranj - Ob svetovnem dnevu gasilcev bo Gasilska zveza MO Kranj v sodelovanju z Zavodom za turizem Kranj v soboto pripravila gasilski dan v Kranju. Ob 8. uri se bo na mestnem stad...