Valentinovi srčki

Bliža se Valentinovo in zakaj ne bi najdražjih presenetili z doma narejenimi srčki?

Čokoladni srčki

Potrebujemo: 230 g moke, 75 g škrobne moke, 1 žlička pecilnega praška 280 g masla, 140 g sladkorja, 140 g medu, 1 vaniljin sladkor, 5 jajc, 2 žlici kakava v prahu, čokoladni preliv, za posip: sladkor v prahu in kakav.

Priprava: v posodi penasto umešamo zmehčanomaslo, sladkor, med in vaniljin sladkor. Moki dodamo pecilni prašek, škrobno moko in kakav. Penasto umešanemu maslu dodamo jajca in nato dodajamo mešanico moke ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Modelčke (srčke) namažemo z maslom in vanjeporazdelimo testo. Modelčke postavimo v ogreto pečico (180 stopinj) in pečemo približno 30 minut. Pečeno testo pustimo, da se ohladi, nato ga previdno vzamemo iz modelčkov. Srčke potresemo s sladkorjem v prahu in kakavom.

Valentinovi srčki

Potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice moke moke, 4 žlice sesekljanih orehov, 4 žlice kakava; za namaz: 150 g posnete skute, 40 g kokosove moke, sladkor, rum.

Priprava: za biskvit vmešamo jajca in sladkor, previdno dodamo moko in nazadnje še orehe in kakav. Maso vlijemo na peki papir v pekač in pečemo približno 12 minut pri 175 stopinjah. Ko je ohlajen, ga z modelčkom v obliki srčka razkosamo. Namaz pripravimo tako, da zmešamo sestavine, srčke namažemo in jih posujemo s kokosovo moko.

Tribarvni srčki

Potrebujemo: 150 g moke, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljin sladkor, pol žličke cimeta, pol žličke naribane pomarančne lupinice, 100 g mletih neolupljenih mandljev, 100 g čokolade v prahu, 150 g masla ali margarine, 1 jajce. Za nadev: ribezova ali kakšna druga kiselkasta marmelada. Čokoladni obliv: 200 g čokolade (lahko različne vrste, denimo mlečno, črno in belo), malo maščobe.

Priprava: sestavine za testo na hitro zgnetemo v krhko testo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za 2 do 3 ure v hladilnik. Na tanko razvaljamo in izrezujemo srčke. Pečemo 8 min na 180 °C oz. dokler se keksi ne obarvajo svetlo rjavo. Ohladimo. Po dva srčka zlepimo skupaj z marmelado. Kekse oblijemo s čokoladnim oblivom. Za bolj pester krožnik spečemo srčke različnih velikosti in jih oblijemo z različnimi čokoladnimi oblivi: bolj temne z jedilno čokolado, druge z mlečno čokolado in tretje z belo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 13. julij 2011 / 07:00

Vitezi nočnega teka

Ko je sonce zašlo in so se prižgale zvezde, je Blejsko jezero začelo hladiti pregrete tekačice in nervozne tekače. Več kot 2500 se jih je zbralo ob deseti uri zvečer, da bi pretekli deset kilometrov....

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Baltič ni več trener blejskih odbojkarjev

Iz vodstva moštva ACH Volley so danes sporočili, da so prekinili sodelovanje z dosedanjim glavnim trenerjem ekipe Dragutinom Baltičem.

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Po gradu smo se otroci vozili s kolesi

Franc Kersnik z Brda pri Lukovici, najstarejši še živeči vnuk pisatelja Janka Kersnika in lastnik gradu Brdo, jutri praznuje svoj devetdeseti rojstni dan.

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Ni se nam več treba boriti golih rok

Obrambni minister Karl Erjavec te dni v okviru predsedovanja Slovenije Evropski uniji na Brdu gosti kolege ministre evropskih držav.

Splošno / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Vprašanja in pobude

(Iz gradiva za sejo občinskega sveta)

GG Plus / petek, 22. februar 2008 / 07:00

Tako na Kosovu kot na Koroškem

Zdi se, da si v tem težkem času za Srbe med Slovenci skoraj nihče ne postavlja vprašanja (vsaj na glas ne), ki je več kot na mestu: jim lahko ob izgubi Kosova pomagamo še drugače, kot da jim (s figo v...