Valentinovi srčki

Bliža se Valentinovo in zakaj ne bi najdražjih presenetili z doma narejenimi srčki?

Čokoladni srčki

Potrebujemo: 230 g moke, 75 g škrobne moke, 1 žlička pecilnega praška 280 g masla, 140 g sladkorja, 140 g medu, 1 vaniljin sladkor, 5 jajc, 2 žlici kakava v prahu, čokoladni preliv, za posip: sladkor v prahu in kakav.

Priprava: v posodi penasto umešamo zmehčanomaslo, sladkor, med in vaniljin sladkor. Moki dodamo pecilni prašek, škrobno moko in kakav. Penasto umešanemu maslu dodamo jajca in nato dodajamo mešanico moke ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Modelčke (srčke) namažemo z maslom in vanjeporazdelimo testo. Modelčke postavimo v ogreto pečico (180 stopinj) in pečemo približno 30 minut. Pečeno testo pustimo, da se ohladi, nato ga previdno vzamemo iz modelčkov. Srčke potresemo s sladkorjem v prahu in kakavom.

Valentinovi srčki

Potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice moke moke, 4 žlice sesekljanih orehov, 4 žlice kakava; za namaz: 150 g posnete skute, 40 g kokosove moke, sladkor, rum.

Priprava: za biskvit vmešamo jajca in sladkor, previdno dodamo moko in nazadnje še orehe in kakav. Maso vlijemo na peki papir v pekač in pečemo približno 12 minut pri 175 stopinjah. Ko je ohlajen, ga z modelčkom v obliki srčka razkosamo. Namaz pripravimo tako, da zmešamo sestavine, srčke namažemo in jih posujemo s kokosovo moko.

Tribarvni srčki

Potrebujemo: 150 g moke, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljin sladkor, pol žličke cimeta, pol žličke naribane pomarančne lupinice, 100 g mletih neolupljenih mandljev, 100 g čokolade v prahu, 150 g masla ali margarine, 1 jajce. Za nadev: ribezova ali kakšna druga kiselkasta marmelada. Čokoladni obliv: 200 g čokolade (lahko različne vrste, denimo mlečno, črno in belo), malo maščobe.

Priprava: sestavine za testo na hitro zgnetemo v krhko testo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za 2 do 3 ure v hladilnik. Na tanko razvaljamo in izrezujemo srčke. Pečemo 8 min na 180 °C oz. dokler se keksi ne obarvajo svetlo rjavo. Ohladimo. Po dva srčka zlepimo skupaj z marmelado. Kekse oblijemo s čokoladnim oblivom. Za bolj pester krožnik spečemo srčke različnih velikosti in jih oblijemo z različnimi čokoladnimi oblivi: bolj temne z jedilno čokolado, druge z mlečno čokolado in tretje z belo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 6. julij 2021 / 16:57

Sladkorna bolezen: Misli nase, poskrbi zase

Epidemija covida-19 je še posebno razkrila, kako pomembno je, da osebe s sladkorno boleznijo, ki jo ima vsak deseti Slovenec, dosledno upoštevajo navodila zdravnika in ustrezno vodijo bolezen. »Ukr...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Letošnja matura brez posebnosti

Od 7.910 kandidatov, ki so letos splošno maturo opravljali prvič, jih je izpite uspešno opravilo 7.345 ali 92,86 odstotka, kar je primerljivo z lani, ko je bilo uspešnih 92,65 odstotka. Vseh 34 možnih...

GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Iz starih časov: Tri dni po sodnem dnevu

Tudi v pismu, ki ga je pisal 5. maja 1575 iz Derendingena deželnemu glavarju, deželnemu oskrbniku, odbornikom in blagajniku v Ljubljano, je lepo razviden Trubarjev način poslovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Zaprta pota proti Triglavu

Rudno polje - Planinska zveza Slovenije obvešča, da so se prejšnji teden začela sanacijska dela pri odstranitvi skalnega podora pod Tošcem, zato je do nadaljnjega zaprt...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Znamenje pod Možicem

Soriška planina - Soriško planino obdajajo zanimivi in sorazmerno lahko dostopni vrhovi: Lajnar (1549 metrov), Slatnik (1598 metrov), Šavnik (1574 metrov) in Možic, ki je visok 1602 metra....

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Priznanja za Čadeževe mesne izdelke

Visoko - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 46. mednarodni kmetijsko živilski sejem organizirali tudi ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Na oc...