Valentinovi srčki
Bliža se Valentinovo in zakaj ne bi najdražjih presenetili z doma narejenimi srčki?
Čokoladni srčki
Potrebujemo: 230 g moke, 75 g škrobne moke, 1 žlička pecilnega praška 280 g masla, 140 g sladkorja, 140 g medu, 1 vaniljin sladkor, 5 jajc, 2 žlici kakava v prahu, čokoladni preliv, za posip: sladkor v prahu in kakav.
Priprava: v posodi penasto umešamo zmehčanomaslo, sladkor, med in vaniljin sladkor. Moki dodamo pecilni prašek, škrobno moko in kakav. Penasto umešanemu maslu dodamo jajca in nato dodajamo mešanico moke ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Modelčke (srčke) namažemo z maslom in vanjeporazdelimo testo. Modelčke postavimo v ogreto pečico (180 stopinj) in pečemo približno 30 minut. Pečeno testo pustimo, da se ohladi, nato ga previdno vzamemo iz modelčkov. Srčke potresemo s sladkorjem v prahu in kakavom.
Valentinovi srčki
Potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice moke moke, 4 žlice sesekljanih orehov, 4 žlice kakava; za namaz: 150 g posnete skute, 40 g kokosove moke, sladkor, rum.
Priprava: za biskvit vmešamo jajca in sladkor, previdno dodamo moko in nazadnje še orehe in kakav. Maso vlijemo na peki papir v pekač in pečemo približno 12 minut pri 175 stopinjah. Ko je ohlajen, ga z modelčkom v obliki srčka razkosamo. Namaz pripravimo tako, da zmešamo sestavine, srčke namažemo in jih posujemo s kokosovo moko.
Tribarvni srčki
Potrebujemo: 150 g moke, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljin sladkor, pol žličke cimeta, pol žličke naribane pomarančne lupinice, 100 g mletih neolupljenih mandljev, 100 g čokolade v prahu, 150 g masla ali margarine, 1 jajce. Za nadev: ribezova ali kakšna druga kiselkasta marmelada. Čokoladni obliv: 200 g čokolade (lahko različne vrste, denimo mlečno, črno in belo), malo maščobe.
Priprava: sestavine za testo na hitro zgnetemo v krhko testo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za 2 do 3 ure v hladilnik. Na tanko razvaljamo in izrezujemo srčke. Pečemo 8 min na 180 °C oz. dokler se keksi ne obarvajo svetlo rjavo. Ohladimo. Po dva srčka zlepimo skupaj z marmelado. Kekse oblijemo s čokoladnim oblivom. Za bolj pester krožnik spečemo srčke različnih velikosti in jih oblijemo z različnimi čokoladnimi oblivi: bolj temne z jedilno čokolado, druge z mlečno čokolado in tretje z belo čokolado.