Valentinovi srčki

Bliža se Valentinovo in zakaj ne bi najdražjih presenetili z doma narejenimi srčki?

Čokoladni srčki

Potrebujemo: 230 g moke, 75 g škrobne moke, 1 žlička pecilnega praška 280 g masla, 140 g sladkorja, 140 g medu, 1 vaniljin sladkor, 5 jajc, 2 žlici kakava v prahu, čokoladni preliv, za posip: sladkor v prahu in kakav.

Priprava: v posodi penasto umešamo zmehčanomaslo, sladkor, med in vaniljin sladkor. Moki dodamo pecilni prašek, škrobno moko in kakav. Penasto umešanemu maslu dodamo jajca in nato dodajamo mešanico moke ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Modelčke (srčke) namažemo z maslom in vanjeporazdelimo testo. Modelčke postavimo v ogreto pečico (180 stopinj) in pečemo približno 30 minut. Pečeno testo pustimo, da se ohladi, nato ga previdno vzamemo iz modelčkov. Srčke potresemo s sladkorjem v prahu in kakavom.

Valentinovi srčki

Potrebujemo: za biskvit: 4 jajca, 4 žlice sladkorja, 4 žlice moke moke, 4 žlice sesekljanih orehov, 4 žlice kakava; za namaz: 150 g posnete skute, 40 g kokosove moke, sladkor, rum.

Priprava: za biskvit vmešamo jajca in sladkor, previdno dodamo moko in nazadnje še orehe in kakav. Maso vlijemo na peki papir v pekač in pečemo približno 12 minut pri 175 stopinjah. Ko je ohlajen, ga z modelčkom v obliki srčka razkosamo. Namaz pripravimo tako, da zmešamo sestavine, srčke namažemo in jih posujemo s kokosovo moko.

Tribarvni srčki

Potrebujemo: 150 g moke, 100 g rjavega sladkorja, 1 vaniljin sladkor, pol žličke cimeta, pol žličke naribane pomarančne lupinice, 100 g mletih neolupljenih mandljev, 100 g čokolade v prahu, 150 g masla ali margarine, 1 jajce. Za nadev: ribezova ali kakšna druga kiselkasta marmelada. Čokoladni obliv: 200 g čokolade (lahko različne vrste, denimo mlečno, črno in belo), malo maščobe.

Priprava: sestavine za testo na hitro zgnetemo v krhko testo. Testo zavijemo v folijo in ga damo za 2 do 3 ure v hladilnik. Na tanko razvaljamo in izrezujemo srčke. Pečemo 8 min na 180 °C oz. dokler se keksi ne obarvajo svetlo rjavo. Ohladimo. Po dva srčka zlepimo skupaj z marmelado. Kekse oblijemo s čokoladnim oblivom. Za bolj pester krožnik spečemo srčke različnih velikosti in jih oblijemo z različnimi čokoladnimi oblivi: bolj temne z jedilno čokolado, druge z mlečno čokolado in tretje z belo čokolado.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 6. avgust 2024 / 12:13

Mladi slovenski košarkarji tretji v Evropi

Kranj – Slovenski košarkarji do 18 let so se izkazali na evropskem prvenstvu na Finskem. Dosegli so šest zmag in en poraz. V boju za tretje mesto so s 84 : 70 premagali Izrael in se včeraj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Oratorij presežkov za 170 otrok

Šmartno v Tuhinju - Animatorji iz Šmartna v Tuhinju so tudi letos pripravili tradicionalni oratorij, ki je od 20. do 25. avgusta potekal pod geslom Grem jaz!. Oratorija se je udelež...

Humor / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Strašljiva legenda in poučna resnica

To, da je Roussillon ustanovil Raymond Avignonski, nam Slovencem najbrž ne pove kaj dosti, bolj zanimiva pa je legenda o njem. Gospod je bil navdušen lovec in je pogosto za več dni hodil v lov te...

Kronika / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Kordeža obsodili na pet let zapora

Ljubljansko sodišče je nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in njegove tesne sodelavce obsodilo na zaporne in denarne kazni.

Gospodarstvo / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Nov terminal do pomladi 2015

Zg. Brnik - Aerodrom Ljubljana je v ponedeljek objavil razpisno dokumentacijo za gradnjo novega potniškega terminala. Obsežnemu mednarodnemu naročilu bo sledilo še med sedem in deset...

Prosti čas / sreda, 5. september 2012 / 07:00

Konji, med in Prlekija

Občina Žirovnica je konec tedna pripravila tradicionalne Vesele dneve s konjeništvom in medenim dnem, izletniki Gorenjskega glasa pa so se odpravili v Prlekijo.