Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 7. november 2015 / 11:52

Izgubil glas, a izbral življenje

Tomaž Ahačič - Fogl, pevec iz Tržiča, ki je največjo medijsko prepoznavnost doživel v televizijski oddaji Znan obraz ima svoj glas, se spopada z rakom. Ko bi se le pravočasno posvetil simptomom, opoza...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 1. december 2021 / 07:00

Ali drži, da so proteini le za športnike?

Športniki po vadbi vedno posežejo po proteinskih napitkih. Razlog je povsem preprost: beljakovine so odlične za regeneracijo mišic po treningu. Če so beljakovine koristne za športnike, ali...

Gorje / sreda, 1. december 2021 / 20:05

Gorje so športna vas

Gorje so res športna vas. Sloveniji in svetu so dale vrsto vrhunskih športnikov. Zaupamo, da bo tako tudi naslednjih sto let, so v uvod k zborniku z naslovom Proti vrhu, s katerim zaznamujejo stoletni...

Mularija / sreda, 1. december 2021 / 20:04

O klekljarici Polonci

Mala klekljarica Polonca, ki živi v pripovedih žirovske pisateljice Tončke Stanonik, je zdaj oživela še v slikanici, ki bo najkasneje do božiča izšla pri celovški Mohorjevi družbi.

Kamnik / sreda, 1. december 2021 / 20:03

Zapora ceste

Motnik – Komunalno podjetje Kamnik obvešča, da bo zaradi sanacije ceste od 26. novembra do 15. decembra popolna zapora ceste Motnik–Zgornji Motnik v dolžini dvesto metrov. V času zapore obvoz ni mo...

Jesenice / sreda, 1. december 2021 / 20:02

Zdravstveni dom Jesenice bo dobil direktorico

Jesenice – Zdravstveni dom Jesenice bo v prihodnje vodila zdravnica Maja Robič iz Mojstrane. Sedanjemu direktorju Saši Letonji konec decembra poteče mandat, na nov interni razpis pa se ni prijavil....