Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 16. december 2017 / 22:11

Božični koncert Draščkove in Houdeka

Gallusova dvorana Cankarjevega doma bo to nedeljo, 17. decembra, ob 18. uri gostila božični koncert izjemnih vokalistov Nuške Drašček in njenega hrvaškega kolega Jacquesa Houdeka, ki bosta nastopil...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Obnovili bodo telovadnico

Mojstrana - Potem ko so lani končali obnovo stavbe osnovne šole v Mojstrani, bodo zdaj pričeli še obnavljati šolsko telovadnico. Staro telovadnico bodo podrli, na njenem mestu pa...

Zanimivosti / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Spomenik padlim v prvi svetovni vojni

Goriče - Na pokopališču v Goričah so v petek odkrili spomenik enajstim padlim v prvi svetovni vojni. Vklesana so imena Jožeta Kokalja, Franca Markiča, Petra Markuna, Jakoba Bajda...

Gospodarstvo / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Tolarji se poslavljajo

S prvim julijem je prenehala zakonska obveznost dvojnega označevanja cen v tolarjih in evrih.

Gospodarstvo / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

V Leku odprli vrata krajanom

V Leku si želijo čim bolje sodelovati z lokalnim prebivalstvom, zato so pripravili ogled proizvodnje in predstavitev dela.

Gospodarstvo / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Deleža Jelovice končno prodana

Škofja Loka - V petek je Janez Deželak, lastnik družbe Lira, ki je na dražbi lastniških deležev paradržavnih skladov Slovenske odškodninske družbe (SOD) in Kapitalske družbe (KAD...