Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / torek, 16. september 2008 / 07:00

Jurij

Jurij, 16. september 2008, št. 3

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 27. september 2023 / 17:58

Talne označbe za motoriste na cesti na Jezersko

Na regionalni cesti proti Jezerskemu so po novem zarisane posebne talne označbe, ki pripomorejo k izvedbi optimalne linije vožnje motoristov skozi ovinke in s tem k zmanjšanju hitrosti ter hrupa.

Jezersko / sreda, 27. september 2023 / 17:56

Tekli za dober namen

Jezersko je minulo soboto združilo ljubitelje teka in solidarnosti. Potekal je namreč 1. Dobrodelni tek Jezersko, tokrat poimenovan Tečem – pomagam otrokom z rakom, saj so zbrana sredstva namenili Inš...

Šenčur / sreda, 27. september 2023 / 17:54

Na odru že sedem desetletij

Na slavnostni akademiji ob prazniku Krajevne skupnosti Visoko - Milje so zaznamovali sedemdeset let prve uprizoritve predstave na odru dvorane doma krajanov na Visokem, ki je bila zgrajena leta 1952.

Kranj / sreda, 27. september 2023 / 17:53

Matevžu Omanu naziv častnega občana

Kranj – Kranjski mestni svet je potrdil letošnje prejemnike občinskih priznanj. Naziv častni občan Mestne občine Kranj (MOK) prejme Matevž Oman iz Stražišča za dolgoletno ustvarjalno delovanje in z...

Šport / sreda, 27. september 2023 / 16:33

Praznik za vse

Letošnji dan športa je bil še eden izmed tistih dni, ki so se zapisali v slovensko športno zgodovino. Zmaga Nike Križnar in drugo mesto Eme Klinec na tekmi poletne velike nagrade v smučars...