Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 6. februar 2008 / 07:00

Najuspešnejša plezalna sezona

Komisija za športno plezanje PZS je razglasila najboljše plezalce v letu 2007. To sta Maja Vidmar in Klemen Bečan.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 25. november 2023 / 15:16

Sedaj pa vem, kje je Kotor

Tako je pretekli teden na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu pripovedoval eden od udeležencev projekta Mladi Alpe Jadran ali M.A.J., ki ga že šesto leto za mlade v starosti od 15 do...

Škofja Loka / sobota, 25. november 2023 / 15:15

Kolesa na zimovanje

Škofja Loka – Ob nižjih temperaturah, ko je polnjenje in delovanje baterij predvsem zaradi večje iztrošenosti in krajšega dometa oteženo, bodo ta konec tedna električna kolesa sistema eKOLOka pospr...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 25. november 2023 / 15:13

Najboljši v smučarskem turizmu

Na Krvavcu, ki je bil osmič proglašen za najboljše smučišče v Sloveniji, imajo novo šestsedežnico.

Razvedrilo / sobota, 25. november 2023 / 15:11

Ta konec tedna predstava Nostalgija in razstava plesnih kostumov skupine Leyli skozi čas

V nedeljo, 26. novembra, ob 19. uri vas Kulturno umetniško društvo (KUD) Leyli vabi v Kulturni center Tržič, da skupaj z njimi praznujete 15-letnico njihovega delovanja. Pripravljajo plesno predsta...

Naklo / sobota, 25. november 2023 / 15:11

Koraki do Športnega parka Naklo

Naklo – Nakelski občinski svetniki so na zadnji seji v prvem branju sprejeli Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Športni park Naklo. Gradnja športnega parka obsega ureditev igrišč, posta...