Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 19. december 2006 / 06:00

Drugi podžupan je Boris Kitek

Jesenice - Jesenice bodo dobile še drugega podžupana. To funkcijo se je župan Tomaž Tom Mencinger odločil zaupati diplomiranemu pravniku iz vrst SDS Borisu Kit...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / nedelja, 12. februar 2023 / 20:03

Vršilka dolžnosti direktorja občinske uprave

Jesenice – Jeseniški župan Peter Bohinec je za vršilko dolžnosti direktorja občinske uprave imenoval Vero Djurić Drozdek, ki je na Občini Jesenice zaposlena kot vodja oddelka za gospodarstvo. Oddel...

Kranj / nedelja, 12. februar 2023 / 20:03

Popolna zapora pešpoti med Kranjem in Struževim

Kranj – Družba Slovenski državni gozdovi bo v začetku prihodnjega tedna v primestnih gozdovih Kranja, na območju Savskega drevoreda ob pešpoti Kranj–Struževo, začela izvajati sečnjo in spravilo osl...

Kamnik / nedelja, 12. februar 2023 / 20:02

Razpis za male čistilne naprave

Kamnik – Od konca januarja je na spletni strani Občine Kamnik objavljen razpis za subvencioniranje nakupa malih komunalnih čistilnih naprav, nepretočnih greznic ter hišnih črpališč za odpadno vodo...

Kranjska Gora / nedelja, 12. februar 2023 / 20:01

Pester spremljevalni program

FIS svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju bo ponudilo tudi pester spremljevalni program. Navijači bodo lahko uživali v koncertih slovenskih skupin na dveh različnih prizoriščih, v Planici in Kranjs...

GG Plus / nedelja, 12. februar 2023 / 20:00

Najbolje pišejo tisti, ki največ berejo

Poezija Pina Pograjca je močna, neizprosno trda in hkrati neizmerno ljubeča. Ko jo prebiraš, ti postane jasno, zakaj je prepričala žirijo na lanskem največjem knjižnem dogodku v Sloveniji. Pograjčeva...