Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 17. november 2017 / 17:31

Dan splošnih knjižnic

Kranj – Dan splošnih knjižnic, sicer ga obeležujemo 20. novembra, bo s praznovanjem branja in druženja v splošnih knjižnicah povezal več kot petdeset krajev po Sloveniji in bo potekal ves teden. Po...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Streljal brez pravega vzroka

Včeraj je na kranjskem sodišču pričal Džerald Hadžić, brat Elvina Hadžiča, ki je novembra lani padel pod streli v lokalu Caffe Inn na Jesenicah.

Kronika / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Kriminal

Vlomili v avto Kamnik - V centru Kamnika so pred dnevi vlomili v osebni avtomobil. Vlomilec je ukradel kompleta prve pomoči in obvezne opreme, odejo i...

Gospodarstvo / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Pekova znamka sega vse više

Lani so v Peku povečali izvoz obutve, s katero dosegajo višje cene.

Gospodarstvo / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Pri nakupu Jelovice se zatika

Škofja Loka - V torek je bila seja nadzornega sveta škofjeloške Jelovice, na kateri so obravnavali lansko poslovanje in sklenili sklicati skupščino družbe v začetku ju...

Gospodarstvo / četrtek, 10. maj 2007 / 07:00

Obrtniki si želijo avtonomijo

Obrtniki in mali podjetniki podpirajo zakonske spremembe, ki bodo čim bolj izpolnjevale želje članstva OZS.