Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 5. december 2006 / 06:00

Manjšinske delničarje naj bi izključili

Bled - Uprava Gozdnega gospodarstva Bled je za 4. januar sklicala skupščino družbe, na kateri naj bi sklepali o izključitvi manjšinskih delničarjev, umiku delnic s prost...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 2. januar 2021 / 16:50

Prve lisičke

Cerklje – Bralec Janez iz Cerkelj nam je poslal fotografije lisičk, na katere je že prvi dan letošnjega leta naletel med sprehodom po okoliških gozdovih. »Očitno se s 1. januarjem odpira n...

Gorenjska / sobota, 2. januar 2021 / 16:46

V petek potrdili 388 okužb z novim koronavirusom, umrlo 39 covidnih bolnikov

Ljubljana – V Sloveniji so v petek opravili 1591 hitrih in PCR testov in potrdili 388 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih PCR testov je bil 25,5 odstotka, hitrih testov...

Gospodarstvo / sobota, 2. januar 2021 / 12:32

Znak kakovosti za poltrdi sir Klemen

Na tradicionalni državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij je najvišje priznanje, znak kakovosti, prejela tudi kmetija Pr' Klemenak za poltrdi sir Klemen. Na kmetiji ima sirarstvo že dolgo tradicijo.

Kamnik / sobota, 2. januar 2021 / 12:30

V proračunu tudi visoka zadolžitev

Proračun Občine Kamnik bo v letu 2021 »težak« dobrih 23,6 milijona evrov, občina pa se bo za pet milijonov evrov tudi zadolžila, in sicer za gradnjo nove Osnovne šole Frana Albrehta.

Kranj / sobota, 2. januar 2021 / 12:30

Novosti glede avtotaksijev

Kranj – Zaradi spremembe zakonodaje pa tudi problematike na tem področju so mestni svetniki v drugi obravnavi sprejeli predlog odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o avtotaksi prevozih v mestn...