Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 14. november 2012 / 07:00

Priporočila za "invazivke"

Strahinj - Na Gorenjskem in na avstrijskem Koroškem od konca predlanskega leta poteka triletni projekt Amc Promo BID - Apis mellifera carnica (kranjska čebela) bioindikator...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 5. avgust 2013 / 14:26

Letni dodatek za upokojence

Nekaj več kot 400 tisoč upokojencev je skupaj z julijsko pokojnino prejelo tudi letni dodatek. Kako so z zneskom zadovoljni prejemniki in za kaj ga nameravajo porabiti?

Razvedrilo / ponedeljek, 5. avgust 2013 / 14:24

Ceste so ozke, vijugaste (2)

Enotedensko popotovanje po Lesbosu se je začelo ob razmišljanju o otoku in grški kulinariki, nadaljevalo pa s Kristino, Davorjem, Nežo in Saro iz Turistične agencije Intelekta, ki so predstavili organ...

GG Plus / ponedeljek, 5. avgust 2013 / 14:22

Vaš razgled

Zgornji motiv je naša fotografinja Tina ujela v svoj objektiv v tržiškem Peku, kjer se trenutno krčevito trudijo ostati nad vodo. Premostitvenega posojila od bank jim ni uspelo pridobiti, zato seda...

GG Plus / ponedeljek, 5. avgust 2013 / 13:53

Atraktivna lepotica

Kepa (2143 m) - Gora na meji z Avstrijo, ki se zelo rada skriva v oblakih ali megli. Lepotica v Karavankah, ki jo tako radi opazujemo z Dovške Babe.

Nasveti / ponedeljek, 5. avgust 2013 / 13:50

Ribič in vodna vila

Mörbisch, počitniški kraj s številnimi prireditvami vseh vrst. Nežidersko jezero pred desetimi leti. Širok pas bičevja, ki jezero obdaja, šelesti. Okoliški prebivalci in jadralci, znanstvene instit...