Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 28. december 2012 / 07:00

Ustvarjalci žirovskega letnika 1952

To pot smo Snovanja zasnovali nekoliko drugače. Predstavljamo neformalno kulturno skupino Forum 52. Njenih osem pripadnikov se je rodilo leta 1952 na gorenjskem jugu, 60 let pozneje ugotavljamo, da ne...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 3. april 2020 / 20:59

Epidemija tatov ne ustavi

Kranj – Epidemija novega koronavirusa nepridipravov ne ustavi. Gorenjski policisti so tako v zadnjih dneh obravnavali krajo gorskega kolesa znamke Lapierre Raid črne in rdeče barve na Prisojni ulic...

Šport / petek, 3. april 2020 / 20:55

Praznih tribun si niso želeli

Trener škofjeloških rokometnih prvoligašev Knauf Insulation Robert Beguš je prepričan, da je prav, da se je prvenstvo za letošnjo sezono zaključilo in da ni smiselno tekem igrati ob praznih tribunah,...

Gospodarstvo / petek, 3. april 2020 / 17:27

Izdali prvi sveženj dohodnine

Informativni izračun dohodnine so prejeli le tisti, ki bodo preveč plačano dohodnino dobili nazaj ali nimajo ne vračila ne doplačila.

Kronika / petek, 3. april 2020 / 17:27

Vozil pod vplivom droge

Bled – Blejski policisti so v torek opolnoči v kontroli obravnavali voznika, ki je bil pozitiven na hitri test za prepovedane droge. Odredili so mu še strokovni pregled. V vozilu, ki ni bilo regist...

Šport / petek, 3. april 2020 / 17:25

Olimpijske igre čez eno leto

Poletne olimpijske igre v Tokiu bodo namesto letos prihodnje leto ob skoraj enakem času.