Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 22. december 2020 / 16:33

Prva presaditev pljuč zaradi covida-19 pri nas

V Ljubljanskem kliničnem centru so pri 34-letnem pacientu, obolelem za covidom-19, opravili presaditev pljuč. Gre za prvi tovrstni primer pri nas in enega izmed okoli desetih na svetu.

Objavljeno na isti dan


Gorje / sreda, 23. december 2020 / 00:58

Zatrnik obiskali prvi smučarji

Minulo soboto so odprli smučišče na Zatrniku, kjer si smučarji v primeru, da jim bo narava naklonjena in bodo ukrepi dovoljevali, lahko obetajo tri mesece smuke in drugih zimskih radosti.

GG Plus / sreda, 23. december 2020 / 00:22

Vrnitev v domače kraje

Zinka pripoveduje: »Medtem ko je mama dojila dojenčka, sem buljila v njene prsi, kot bi mi manjkalo nekaj koleščkov. 'Boš še ti malo?' me je nato vprašala. Prikimala sem, se spustila na kolena in z...

Nasveti / sreda, 23. december 2020 / 00:00

Tanja odgovarja

Pozdravljeni, Tanja. Že sama sebi grem na živce, ker ves čas nekaj sprašujem. Samo še enkrat poglejva za tega moškega. Mislim, da mi je vse spolzelo iz rok in je srečno zaljubljen, vse tak...

Razvedrilo / sreda, 23. december 2020 / 00:51

Maša se je omožila

Maša Uranjek, članica skupine Chicas, je letos jeseni z dekleti predstavila pesem z naslovom Nocoj s teboj, pred tem pa na prehodu v jesen dahnila usodni da.

Izleti GG / sreda, 23. december 2020 / 00:00

Krof za s seboj

Pohodniki lahko za obisk Doma na Lovrencu poleg krožne Gamsove poti iz Bašlja z izhodiščem pri TD Bašelj, kjer je tudi urejeno parkirišče, izberejo še Pot pod Storžičem. Dom namreč meji na...