Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sobota, 2. december 2017 / 19:57

Občinska komisija za transparentnost prodaje

Bohinjska Bistrica – Soproga bohinjskega župana Franca Kramarja je izkazala interes za odkup preostalega deleža lokala na obali Bohinjskega jezera, kjer sta Kramarjeva najemnika že okoli trideset l...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 19. junij 2012 / 07:00

Priče o ozadju spornega posla

Na včerajšnjem sojenju nekdanjemu vodstvu Merkurja so zaslišali tudi nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika in Merkurjevi pravnici.

Šport / torek, 19. junij 2012 / 07:00

"Kralj" Anže Kopitar se vrača v Slovenijo

Hrušica - V soboto je okoli tisoč obiskovalcev Dni športa in zabave na Hrušici prek Skypa pozdravil Anže Kopitar, ki je z ekipo Los Angeles Kings osvojil Stanleyjev pokal. "Upam,...

Mularija / torek, 19. junij 2012 / 07:00

Izjemen odziv na jubilejno likovno akademijo

Dom krajanov Lom pod Storžičem je minulo soboto ob jubilejni 20. likovni koloniji gostil mlade tržiške likovnike, POŠ Lom pod Storžičem pa je s kulturnim programom zaznamovala zaključek likovne koloni...

Nasveti / torek, 19. junij 2012 / 07:00

Nekaj parol šenčurskega shoda (8)

France Grilc iz Grada pri Cerkljah je bil na procesu v Beogradu obtožen, da je v Šenčurju vzklikal: Živela samostojna Slovenija, živela republika. Obsodili so ga na eno leto strogega z...

Šport / torek, 19. junij 2012 / 07:00

V finalu Koprčani izenačili

Kranj - Po prvi tekmi, ki se je v sredo v Kranju končala s 13 : 10 v korist domačega Triglava, je bila minulo soboto v Kopru odigrana druga tekma finala letošnjega državnega vate...