Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 22. oktober 2009 / 07:00

Državna posojila za čista vozila

Naša država prek razvojno ekološkega sklada že nekaj časa ponuja ugodna posojila za nakup do okolja prijaznih vozil, poleg tega so plačila davka na motorna vozila oproščeni avtomobili, ki imajo i...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 19. februar 2024 / 19:44

Kamničani na protestu: Urgence ne damo

Nekaj sto občanov Kamnika in Komende se je danes popoldne zbralo na protestu proti ukinitvi enote nujne medicinske pomoči (NMP) v kamniškem zdravstvenem domu.

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. februar 2024 / 16:41

V obtoku malo ponarejene gotovine

Ljubljana – Verjetnost, da bi v Sloveniji prejeli ponarejene evrske bankovce, ostaja majhna. Banka Slovenije v sodelovanju s Policijo sicer ugotavlja, da se je lani število ponarejenih bankovcev, u...

Kronika / ponedeljek, 19. februar 2024 / 16:41

Tatu hitro prijeli

Kranj – Kranjski policisti so prejšnji ponedeljek popoldne pridržali 31-letnega osumljenca, ki je pred tem vlomil v avtomat z napitki in iz njega pobral kovance, kasneje pa si v proizvodni...

GG Plus / ponedeljek, 19. februar 2024 / 16:40

Vrnitev v Reims

»Kar se mene tiče, sem globoko v sebi ves čas čutil pripadnost nekemu razredu. Kar pa ne pomeni, da sem pripadal razredu, ki se zaveda samega sebe. Lahko se zavedamo pripadnosti razredu, n...

GG Plus / ponedeljek, 19. februar 2024 / 16:37

Luna nagajiva (9. del)

V Rusiji so si (z luno ali brez nje) kot višjo stopnjo socializma izmislili komunizem. Evropska skupnost ga je (seveda kasneje) uradno razglasila za zločinskega. Zdaj Evropska unija v svoj...