Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 25. maj 2016 / 13:39

Biserna Tomažičeva

Nada in Tone Tomažič sta praznovala šestdeseto obletnico poroke. Nada bo letos junija dopolnila osemdeset let, Tone pa je februarja praznoval triinosemdeseti rojstni dan.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 2. avgust 2009 / 07:00

Za petino manj dela za študente

Gospodarska kriza klesti tudi ponudbo del za dijake in študente, ki delajo preko mladinskih in študentskih servisov.

Gospodarstvo / nedelja, 2. avgust 2009 / 07:00

Jeseni protest iz obupa

V Sindikatu kmetov Slovenije so zaradi kritičnih razmer v kmetijstvu začeli priprave na jesenski "protest iz obupa", v kratkem pa bo začela delovati tudi skupina za izhod iz krize.

Kronika / nedelja, 2. avgust 2009 / 07:00

Komentar: Izzivanje nesreče

Gore so lahko tudi poleti nevarne. Tega dejstva se nekateri obiskovalci premalo zavedajo. Če bi upoštevali opozorila gorskih reševalcev, slednji ne bi imeli toliko dela z iskanjem pogrešanih oseb...

Prosti čas / nedelja, 2. avgust 2009 / 07:00

Odšel je s trdim (69)

»Lahko pridem, ženska? Me boš crkljala, božala in razvajala?« Klasičen stavek, ki ga je Aleš ponavljal že pol leta. Včasih je le obrnil situacijo in namesto 'pridem' vstavil 'prideš'....

Kranj / nedelja, 2. avgust 2009 / 07:00

Samotni iskalec resnice

Radovan Rakovec - Ma (raddcharta) iz Zg. Bitenj, avtor knjige Od prebujanja vesolja do prebujanja človeka, kjer gre po njegovih besedah za zapise mističnih doživetij.