Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 18. december 2012 / 07:00

Rop bencinskega servisa

Kamnik - V petek okoli 20. ure je bila Policijska uprava Ljubljana obveščena o ropu na bencinskem servisu v Perovem v Kamniku. Policisti so ugotovili, da je v prostore prodajalne...

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 6. november 2007 / 07:00

V Kovorju odpadki sosedov

Občina Tržič bo dovolila Kranju odlaganje dela odpadkov na deponiji Kovor. Gre le za začasno pomoč sosedom.

Slovenija / torek, 6. november 2007 / 07:00

Zakon naj dopolnijo

Ustavno sodišče je odločilo, da je pet členov zakona o financiranju občin v neskladju z ustavo.

Naklo / torek, 6. november 2007 / 07:00

Četrt stoletja za vežice

V Spodnjih Dupljah so v nedeljo odprli poslovilne vežice, na kar so dolgo čakali.

Kultura / torek, 6. november 2007 / 07:00

Znak kulturne šole v Radovljico

Radovljica - Zveza kulturnih društev Slovenije je pred nedavnim nekaj slovenskim osnovnim šolam podelila priznanja za kulturne šole leta 2007. Med njimi je edina na gorenjskem pr...

Kranj / torek, 6. november 2007 / 07:00

Slike Biserke Komac na Domplanu

Kranj - Razstavišče v podjetju Domplan na Bleiweisovi cesti v Kranju, v teh jesenskih dneh plemenitijo dela likovne ustvarjalke Biserke Komac. Komačeva, po stroki sicer grafična...