Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 25. december 2012 / 07:00

Trije chefi za praznike

Gostilna išče šefa se je zaključila, vendar Igor Jagodic, Uroš Štefelin in Bine Volčič ostajajo v svojem chefovskem svetu. Bine in Uroš na Bledu, Igor v Ljubljani.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / / 14:49

Malograjski dvor ima novega lastnika

Edini kamniški hotel, ki so ga zaradi stečaja zaprli pred štirimi leti in medtem neuspešno prodajali na dražbah, bo kmalu spet odprt. Banka Sberbank ga je kot največji upnik nedavno prodala družbi Sic...

Gospodarstvo / / 14:16

Supernovi prodali tudi tri centre na Gorenjskem

Kranj, Jesenice – Pred dnevi se je potrdila napoved, da bo Mercator več svojih centrov prodal avstrijski Supernovi. V petek so namreč podpisali pogodbo o prodaji desetih trgovskih centrov v Sloveni...

Rekreacija / / 13:51

Rekordni Veronikin tek

Desetega Veronikinega teka se je udeležilo rekordno število tekačev, med katerimi je za nov najhitrejši čas proge poskrbel triatlonec Klemen Bojanc.

Razvedrilo / / 13:24

Praznovala najstarejša Podljubeljčanka

Tretjega oktobra je šestindevetdeseti rojstni dan praznovala Frančiška Ahačič. V isti hiši v Podljubelju živi vsa svoja leta. Že dvajset let je vdova, ima hčeri Anico in Sonjo in še veliko »ta mlad...

Nasveti / / 13:07

Mamini sinki

To je precej pogost pojav. O njem nočemo prav na glas govoriti. V deželi naši je tako, da ne smemo reči ničesar slabega o mamah, drugje, npr. v Srbiji, pa bognedaj reči kaj slabega o očetu. Da čuva...