Jedi za zimske dni (5)

Juha s proseno kašo

Sestavine: liter in pol zelenjavne juhe (20 dag bio juhe v prahu), 12 dag bio prosa, 50 dag jušne zelenjave, 2 jedilni žlici sončničnega olja, sol, poper, sesekljan peteršilj.

Priprava: jušno zelenjavo zrežemo na drobno in jo na maščobi nekoliko prepražimo, a ne preveč, zalijemo jo z zelenjavno juho in pokrito naj vre na blagem ognju 15 minut. Proseno kašo dobro speremo z odlivanjem in jo posebej skuhamo v slani vodi. Kašo damo v juho, po želji naredimo podmet na čičirikini moki.

Sojino makaronovo meso

Sestavine: 50 dag bio peresnikov, 15 dag sojinega mesa, 3 srednje velike čebule, 3 stroki česna, 25 dag džuveča iz konzerve, 1 l zelenjavne juhe (20 dag zelenjavne juhe v prahu), 1 žlica sojine omake, olje pekoče paprike po okusu, 4 dag oljčnega olja, 5 dag sveže naribanega parmezana, sol, poper, 1 žlička zelenjavne začimbe, 1 žlica paradižnikove mezge.

Priprava: peresnike skuhamo v slanem kropu al-dente. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo olje pekoče paprike in paradižnikovo mezgo. Sojino meso, ki smo ga prej namočili, skupaj s sojino omako na hitro prevremo, ohladimo in nekoliko ožmemo ter skupaj z zelenjavo podušimo. Jed začinimo in dobro premešamo ter serviramo s parmezanom.

Zdrobovi cmoki

Sestavine: 25 dag pirinega zdroba, 5 dag mleka, 10 dag skute, 10 dag surovega trsnega sladkorja, 5 dag margarine, 2 jajci, bio cimet in klinčki, vaniljev sladkor po želji, limonina lupina.

Preliv: uporabimo sadni desert iz rdečega jagodičevja, sadni desert mango-pomaranča.

Priprava: mleko zavremo s sladkorjem, zakuhamo zdrob. Ko je kuhan in se zgosti, maso prelijemo v drugo posodo. Še mlačni ji primešamo margarino, dodamo jajca, skuto, naribana jabolka, začimbe ter dobro premešamo. Iz mase naredimo štiri enake štručke, jih zavijemo v pomaščeno alu folijo in damo kuhat v vrelo slano vodo. Kuhamo okrog 20 minut. Kuhane štručke odvijemo, prelijemo s pripravljenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 24. november 2019 / 14:55

Zmanjševanje odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki poteka od 16. do 24. novembra, daje poudarek ozaveščanju in izobraževanju o preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi. Anketiran...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 18. junij 2019 / 16:45

Prenova lekarne v Kranju, začasno dežurstvo v Škofji Loki

Kranj – Zaradi prenove Lekarne Kranj na Bleiweisovi cesti 8 v Kranju, ki je predvidena od 14. junija do 14. oktobra 2019, Gorenjske lekarne lekarniško dejavnost izvajajo v začasnih bivalnih enotah,...

Kamnik / torek, 18. junij 2019 / 16:45

Poleti dodatne avtobusne linije

Dodatne linije do kamniških turističnih znamenitosti so že drugo leto zapored namenjene tako turistom kot domačinom.

Kranj / torek, 18. junij 2019 / 16:44

V Bitnjah možni tudi zastoji

Kranj – V tem tednu, predvidoma v četrtek, bo v križišču v Bitnjah, kjer v zadnjih dveh mesecih potekajo dela za izgradnjo krožišča, prišlo do spremembe prometnega režima. Dela na severnem delu bod...

Zanimivosti / torek, 18. junij 2019 / 16:43

Četrti pohod bosonogih na Vovar

Gozd – Društvo Dogodek Kamnik, sekcija Bosonogi, ki jo vodi Pavel Žvelc, organizira četrti Pohod bosonogih na Vovar (940 m). Pohod bo v soboto, 22. junija, z začetkom ob 9. uri. Zborno mesto je pri...

Nasveti / torek, 18. junij 2019 / 16:43

Hitro na kolo

Gotovo je vsem znana situacija, ko imate na razpolago urico ali dve časa in bi se podali na kolo, brez načrtovanja in poizvedovanja. Tedaj se običajno vozimo po ustaljenih poteh. Prepričana sem, da...