Ivana Helena Faletič (Foto: Anka Bulovec)

Kuhanje je izziv, še raje pa sestavlja recepte

Kuhanje je za Ivano Heleno Faletič izziv, vrhunsko kuhanje pa pravi, da je privilegij nadarjenih mojstrov kuhanja, kar pa sama nikoli ne bi bila. Zato se je omejila na sestavljanje receptov zdrave prehrane tako za alergike kot tudi za druge ljubitelje hrane.

Revija Naša žena je letos že štirinajstič zapored razpisala in organizirala kuharsko tekmovanje, na katerega so se lahko prijavili le kuharji amaterji. Letošnja tema tekmovanja so bile jedi iz zelja. Med šestnajst tekmovalci – trinajst ženskami in tremi moškimi, je bila tudi Ivana Helena Faletič, ki je pravzaprav Jeseničanka, vendar že od leta 1987 živi v Žirovnici.

»Pred veliko leti sem na kuharsko tekmovanje prijavila moža, ki je 'izumil' porovo polivko za testenine. Takratno geslo tekmovanja je bilo: hitro, poceni, izvirno. Sama sem kasneje dodala še zdravo in naravno. V naslednjih letih sem se potem še sama prijavljala in bila tudi izbrana. Na tekmovanja vedno prijavim jedi, ki so ali posodobljene stare domače, ali pa moje izvirne. Za tokratno tekmovanje Jedi iz zelja sem pripravljala govnač, ki bi mu lahko po novem rekli enolončnica iz zelja in ocvrtke (v omletnem testu ocvrti koščki zelenjave), mož pa je pripravil polito zeljnato solato.«

Ivano na začetku nobeno od kuhinjskih opravil ni posebej zanimalo. Tudi samo kuhanje ne: »Ker sem se razmeroma zgodaj poročila, sem se osnov kuhe učila še iz Ivačičeve kuharice.« Kuhanje je zanjo nuja po eni strani, po drugi pa tudi izziv: »V družini imamo namreč veliko alergij in sem morala začeti s kuho jedi, ki niso alergene in s tem tudi iskala, predvsem pa eksperimentirala z znanimi recepti, ter jih prirejala našim alergikom. Tako so nastale zanimive jedi, ki jih radi uživajo tudi tisti, ki nimajo težav z alergijami. Že od mladih let pa zelo rada kuham marmelade, ki jih v trgovini ne dobiš. Gre za razne kombinacije sadja, seveda le z domačega vrta in tako nastanejo unikatne marmelade številnih novih okusov, včasih prav eksotičnih.«

Če bi bilo tekmovanje v peki tort, bi se ravno tako prijavili?

»Torte so najboljše, če so narejene z belo moko, ki se je pa skoraj dosledno izogibam, ker vemo, da je zdravju škodljiva. Prav tako ne uporabljam kurjih jajc, pač pa prepeličja. Ne, peka tort sploh ni po moji meri. Tega se rajši lotita moji hčeri, ki jima je klasična peka slaščic od moje bolj zdrave prehrane bolj pri srcu.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 20. maj 2019 / 14:15

Pristopili k politiki zelenega turizma

Tržič – Župan Občine Tržič Borut Sajovic je ob nedavni priložnosti odprtja Mednarodnih dnevov mineralov, fosilov in okolja v Tržiču podpisal listino, glavni pristopni dokument k Zeleni shemi sloven...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 21. julij 2020 / 22:06

Voda je dražja zaradi investicij

Vseh sedem občinskih svetov občin, na območju katerih oskrbo s pitno vodo zagotavlja Komunala Kranj, je potrdilo nove elaborate o oblikovanju enotnih cen, ki veljajo od začetka tega meseca.

Gorenjska / torek, 21. julij 2020 / 21:58

Pravo poletje šele avgusta

»Vročinskega vala, kot kaže, do konca julija ne bomo dočakali,« pravi meteorolog Branko Gregorčič.

Zanimivosti / torek, 21. julij 2020 / 21:55

Praznovala na vrhu Triglava

Mira in Janko Stušek sta petdeset let zakona oziroma zlato poroko v soboto praznovala z vzponom na vrh Triglava.

Izleti GG / torek, 21. julij 2020 / 21:51

Vila Bled skozi čas (1)

Cesta svobode vas na Bledu pripelje do Vile Bled. Gorenjci se o njej pogovarjamo redko, še manjkrat zaidemo vanjo, razen mogoče iz radovednosti, ko turistično obiščemo Bled ali nas premami...

Gospodarstvo / torek, 21. julij 2020 / 21:47

Uničili skoraj pol tone sadja in zelenjave

Inšpektorji za hrano so v posebnem nadzoru stojnic odvzeli 420,8 kilograma sadja in zelenjave.