Ivana Helena Faletič (Foto: Anka Bulovec)

Kuhanje je izziv, še raje pa sestavlja recepte

Kuhanje je za Ivano Heleno Faletič izziv, vrhunsko kuhanje pa pravi, da je privilegij nadarjenih mojstrov kuhanja, kar pa sama nikoli ne bi bila. Zato se je omejila na sestavljanje receptov zdrave prehrane tako za alergike kot tudi za druge ljubitelje hrane.

Revija Naša žena je letos že štirinajstič zapored razpisala in organizirala kuharsko tekmovanje, na katerega so se lahko prijavili le kuharji amaterji. Letošnja tema tekmovanja so bile jedi iz zelja. Med šestnajst tekmovalci – trinajst ženskami in tremi moškimi, je bila tudi Ivana Helena Faletič, ki je pravzaprav Jeseničanka, vendar že od leta 1987 živi v Žirovnici.

»Pred veliko leti sem na kuharsko tekmovanje prijavila moža, ki je 'izumil' porovo polivko za testenine. Takratno geslo tekmovanja je bilo: hitro, poceni, izvirno. Sama sem kasneje dodala še zdravo in naravno. V naslednjih letih sem se potem še sama prijavljala in bila tudi izbrana. Na tekmovanja vedno prijavim jedi, ki so ali posodobljene stare domače, ali pa moje izvirne. Za tokratno tekmovanje Jedi iz zelja sem pripravljala govnač, ki bi mu lahko po novem rekli enolončnica iz zelja in ocvrtke (v omletnem testu ocvrti koščki zelenjave), mož pa je pripravil polito zeljnato solato.«

Ivano na začetku nobeno od kuhinjskih opravil ni posebej zanimalo. Tudi samo kuhanje ne: »Ker sem se razmeroma zgodaj poročila, sem se osnov kuhe učila še iz Ivačičeve kuharice.« Kuhanje je zanjo nuja po eni strani, po drugi pa tudi izziv: »V družini imamo namreč veliko alergij in sem morala začeti s kuho jedi, ki niso alergene in s tem tudi iskala, predvsem pa eksperimentirala z znanimi recepti, ter jih prirejala našim alergikom. Tako so nastale zanimive jedi, ki jih radi uživajo tudi tisti, ki nimajo težav z alergijami. Že od mladih let pa zelo rada kuham marmelade, ki jih v trgovini ne dobiš. Gre za razne kombinacije sadja, seveda le z domačega vrta in tako nastanejo unikatne marmelade številnih novih okusov, včasih prav eksotičnih.«

Če bi bilo tekmovanje v peki tort, bi se ravno tako prijavili?

»Torte so najboljše, če so narejene z belo moko, ki se je pa skoraj dosledno izogibam, ker vemo, da je zdravju škodljiva. Prav tako ne uporabljam kurjih jajc, pač pa prepeličja. Ne, peka tort sploh ni po moji meri. Tega se rajši lotita moji hčeri, ki jima je klasična peka slaščic od moje bolj zdrave prehrane bolj pri srcu.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 11. julij 2024 / 17:07

Morski razgled

Veliki Bokolj (274 m n. m.) in Oštro (254 m n. m.) – Počitnice. Morje. V jutranjih urah prija tudi kakšen sprehod ali pa kratek vzpon, ki ponudi lep razgled na morje in celino. Pašman je znan tudi po...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 19. april 2008 / 07:00

V trčenju z avtobusom umrla Blejka

Bled - V soboto popoldne je v hudi prometni nesreči na regionalni cesti Lesce–Bled umrla 21-letna Blejka. Z osebnim avtomobilom se je peljala iz smeri Lesc proti Bledu. Nekaj metrov naprej...

Prosti čas / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Veselo pri Avseniku

V četrtek so Gašperji pri Avseniku snemali televizijsko oddajo ob 30-letnici igranja, v petek pa je bil sklepni koncert Zlatega Avsenikovega abonmaja.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Vox Carniolus tekmuje v Mariboru

Jeseniški pevski zbor ta konec tedna nastopa na pomembnem mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru.

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Nežnost harfe in odločnost roga

Sreda, 9. aprila, je bila priložnost za glasbene sladokusce, da prisluhnejo koncertu v okviru delovanja Glasbene mladine Slovenije. To je že 17. sezona različnih nastopov posameznih glasbenih gos...

Splošno / sobota, 19. april 2008 / 07:00

Štirje letni časi

V razstavnem salonu Kasarne na Stari Savi so v četrtek, 10. aprila, odprli razstavo Francija Črva iz Fotokluba Jesenice. Za svoje udejstvovanje na področju fotografije je doslej prejel naziv Foto...