Ivana Helena Faletič (Foto: Anka Bulovec)

Kuhanje je izziv, še raje pa sestavlja recepte

Kuhanje je za Ivano Heleno Faletič izziv, vrhunsko kuhanje pa pravi, da je privilegij nadarjenih mojstrov kuhanja, kar pa sama nikoli ne bi bila. Zato se je omejila na sestavljanje receptov zdrave prehrane tako za alergike kot tudi za druge ljubitelje hrane.

Revija Naša žena je letos že štirinajstič zapored razpisala in organizirala kuharsko tekmovanje, na katerega so se lahko prijavili le kuharji amaterji. Letošnja tema tekmovanja so bile jedi iz zelja. Med šestnajst tekmovalci – trinajst ženskami in tremi moškimi, je bila tudi Ivana Helena Faletič, ki je pravzaprav Jeseničanka, vendar že od leta 1987 živi v Žirovnici.

»Pred veliko leti sem na kuharsko tekmovanje prijavila moža, ki je 'izumil' porovo polivko za testenine. Takratno geslo tekmovanja je bilo: hitro, poceni, izvirno. Sama sem kasneje dodala še zdravo in naravno. V naslednjih letih sem se potem še sama prijavljala in bila tudi izbrana. Na tekmovanja vedno prijavim jedi, ki so ali posodobljene stare domače, ali pa moje izvirne. Za tokratno tekmovanje Jedi iz zelja sem pripravljala govnač, ki bi mu lahko po novem rekli enolončnica iz zelja in ocvrtke (v omletnem testu ocvrti koščki zelenjave), mož pa je pripravil polito zeljnato solato.«

Ivano na začetku nobeno od kuhinjskih opravil ni posebej zanimalo. Tudi samo kuhanje ne: »Ker sem se razmeroma zgodaj poročila, sem se osnov kuhe učila še iz Ivačičeve kuharice.« Kuhanje je zanjo nuja po eni strani, po drugi pa tudi izziv: »V družini imamo namreč veliko alergij in sem morala začeti s kuho jedi, ki niso alergene in s tem tudi iskala, predvsem pa eksperimentirala z znanimi recepti, ter jih prirejala našim alergikom. Tako so nastale zanimive jedi, ki jih radi uživajo tudi tisti, ki nimajo težav z alergijami. Že od mladih let pa zelo rada kuham marmelade, ki jih v trgovini ne dobiš. Gre za razne kombinacije sadja, seveda le z domačega vrta in tako nastanejo unikatne marmelade številnih novih okusov, včasih prav eksotičnih.«

Če bi bilo tekmovanje v peki tort, bi se ravno tako prijavili?

»Torte so najboljše, če so narejene z belo moko, ki se je pa skoraj dosledno izogibam, ker vemo, da je zdravju škodljiva. Prav tako ne uporabljam kurjih jajc, pač pa prepeličja. Ne, peka tort sploh ni po moji meri. Tega se rajši lotita moji hčeri, ki jima je klasična peka slaščic od moje bolj zdrave prehrane bolj pri srcu.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 2. december 2007 / 07:00

Kamor pride, da svojega vetra

Petdeset, trideset, dvajset. Življenjski jubilej, profesionalizem v likovni umetnosti in dvajset točk, v katerih Klavdij Tutta govori o prvih dveh stvareh.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Kriminal

Iz avtomata pobral denar Lesce - V noči na sredo je neznani storilec vlomil v brunarico konjeniškega kluba v Lescah, razbil avtomat za napitke in iz n...

Zanimivosti / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Počutijo se kot doma

Stanovanjska skupina Stražišče je praznovala deseto obletnico.

Žirovnica / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Premajhen vrtec

V vrtec pri OŠ Žirovnica je letos na novo vpisanih 50 otrok, kar je največ doslej.

Kranj / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Ledena dvorana ima uporabno dovoljenje

V ponedeljek se je iztekel rok za dopolnitev vloge za izdajo uporabnega dovoljenja za večnamensko dvorano z ledeno ploskvijo na Zlatem polju v Kranju.

Zanimivosti / četrtek, 17. april 2008 / 07:00

Anketa: Včasih premalo učinkoviti

Z ustanavljanjem medobčinskih inšpektoratov naj bi zagotovili boljši nadzor nad spoštovanjem državnih in občinskih predpisov tudi v občinah, ki doslej niso imele ne redarjev ne inšpektorjev. Kakšno mn...