Obiskovalci so lahko poskusili sveže pečenice s kislim zeljem.

Pripravili so koline po starem

Člani Turističnega društva Komenda so v Koželjevi domačiji pripravili praznik kolin in tako že četrto leto zapored številnim obiskovalcem predstavili praznik, ki je nekdaj veljal za enega največjih na vasi.

Gora pri Komendi - Priprave na veselo, a tudi delovno druženje na Koželjevi domačiji, ki so jo člani Turističnega društva Komendi v uprav­ljanje prevzeli lani, so se minuli petek začele že navsezgodaj.

Pod vodstvom mesarja Robija Dobravca iz Prevoj je bilo dva prašiča najprej treba zaklati, nato 'omavžati', razkosati, očistiti čreva, ter se lotiti priprav za pečenice in krvavice ter kose svinjine, ki so jih nasolili in zadimili. Pečenic so izdelali okoli tristo kosov, kmalu je začelo dišati po pečeni svinjini, mesojedce so čakali tudi ocvirki in mast, članice društva pa so v kuhinji domačije kuhale in pekle tudi zelje, krompir, kruh, špehovko in druge dobrote, ki so jih lahko poskusili obiskovalci. Omenjeno malico so si najprej zaslužili šestošolci iz Osnovne šole Komenda – Moste, ki so si praznik kolin ogledali v okviru naravoslovnega dneva. »Pri pouku smo se učili o starih običajih in kolinah ter peki kruha na star način, zdaj pa smo si vse skupaj šli pogledat še na teren. Otroci teh stvari skorajda ne poznajo več. Le še redki doma imajo koline. Potrebovali smo tudi soglasje staršev in tisti otroci, ki so vegetarijanci, so danes ostali doma. Zdi se nam prav, da otroci vidijo, kako se je delalo včasih, kako nastanejo mesni izdelki, da včasih niso imeli hladilnikov … Fantje so navdušeni, dekleta pa precej manj,« nam je povedala učiteljica gospodinjstva Jasmina Notar. »Nekateri učenci so se ob videnem pačili, a povedali smo jim, da je človek vse to včasih delal za preživetje, zato zdaj malo drugače gledajo na vse skupaj. V društvu si prizadevamo spodbujati ljudske običaje in vrednote podeželskega človeka včasih, saj sploh mladi tega danes ne poznajo več. Na Komendskem so koline praznik le še pri večjih kmetih, včasih pa so prašiča klali skorajda pri vsaki hiši,« pa nam je povedala članica turističnega društva Sabina Romšak, tudi vodička po Koželjevi domačiji.

Koželjevo hišo so v petek obiskali številni obiskovalci, poleg učencev tudi gojenci varstveno-delovnega centra INCE, člani društva pa bodo prekajeno meso postregli še na društvenih dogodkih preko celega leta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 27. december 2012 / 07:00

Poklon velikemu Poljancu

Odprli razstavo ob 90. obletnici rojstva slikarja Iveta Šubica.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 3. februar 2009 / 07:00

So plače zdravnikov (pre)visoke?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Cerklje na Gorenjskem / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Brniško letališče znova odprto

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, ki je bilo šest ur zaprto zaradi težav s snegom, je ob 12.10 uri znova začelo obratovati.

Šport / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Plavali za medalje in fige

Letos se je mednarodnega plavalnega tekmovanja Dr. Fig v Kranju udeležilo 600 plavalcev iz štirih držav. S športnim dogodkom obeležen kulturni praznik.

Slovenija / torek, 3. februar 2009 / 07:00

Nato mora čakati na proračun 2007

Državni zbor bi moral v četrtek odločati o ratifikaciji protokola o vstopu Hrvaške (in Albanije) v zvezo NATO, a so poslanci stranke SDS napovedali obstrukcijo.

Šport / torek, 3. februar 2009 / 07:00

V ledu najhitrejši Rusi

Slovenija je v soteski Mlačca prvič gostila tekmo svetovnega pokala v lednem plezanju. Med odlične Ruse se je uspelo uvrstili le bratoma Vukotič z Bleda. Matevž je bil drugi, Jernej pa šesti.