Pripravili so koline po starem
Člani Turističnega društva Komenda so v Koželjevi domačiji pripravili praznik kolin in tako že četrto leto zapored številnim obiskovalcem predstavili praznik, ki je nekdaj veljal za enega največjih na vasi.
Gora pri Komendi - Priprave na veselo, a tudi delovno druženje na Koželjevi domačiji, ki so jo člani Turističnega društva Komendi v upravljanje prevzeli lani, so se minuli petek začele že navsezgodaj.
Pod vodstvom mesarja Robija Dobravca iz Prevoj je bilo dva prašiča najprej treba zaklati, nato 'omavžati', razkosati, očistiti čreva, ter se lotiti priprav za pečenice in krvavice ter kose svinjine, ki so jih nasolili in zadimili. Pečenic so izdelali okoli tristo kosov, kmalu je začelo dišati po pečeni svinjini, mesojedce so čakali tudi ocvirki in mast, članice društva pa so v kuhinji domačije kuhale in pekle tudi zelje, krompir, kruh, špehovko in druge dobrote, ki so jih lahko poskusili obiskovalci. Omenjeno malico so si najprej zaslužili šestošolci iz Osnovne šole Komenda – Moste, ki so si praznik kolin ogledali v okviru naravoslovnega dneva. »Pri pouku smo se učili o starih običajih in kolinah ter peki kruha na star način, zdaj pa smo si vse skupaj šli pogledat še na teren. Otroci teh stvari skorajda ne poznajo več. Le še redki doma imajo koline. Potrebovali smo tudi soglasje staršev in tisti otroci, ki so vegetarijanci, so danes ostali doma. Zdi se nam prav, da otroci vidijo, kako se je delalo včasih, kako nastanejo mesni izdelki, da včasih niso imeli hladilnikov … Fantje so navdušeni, dekleta pa precej manj,« nam je povedala učiteljica gospodinjstva Jasmina Notar. »Nekateri učenci so se ob videnem pačili, a povedali smo jim, da je človek vse to včasih delal za preživetje, zato zdaj malo drugače gledajo na vse skupaj. V društvu si prizadevamo spodbujati ljudske običaje in vrednote podeželskega človeka včasih, saj sploh mladi tega danes ne poznajo več. Na Komendskem so koline praznik le še pri večjih kmetih, včasih pa so prašiča klali skorajda pri vsaki hiši,« pa nam je povedala članica turističnega društva Sabina Romšak, tudi vodička po Koželjevi domačiji.
Koželjevo hišo so v petek obiskali številni obiskovalci, poleg učencev tudi gojenci varstveno-delovnega centra INCE, člani društva pa bodo prekajeno meso postregli še na društvenih dogodkih preko celega leta.