Za kanalizacijo šestnajst milijonov

Za dograditev kanalizacijskega omrežja v občini Cerklje na Gorenjskem do leta 2017 bo treba nameniti še približno 16 milijonov evrov.

Cerklje – Občinski svet Cerklje je na zadnji seji potrdil operativni program odvajanja in čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode za obdobje 2007-2017. V njem so določena poselitvena območja, na katerih je treba do 31. decembra 2017 zgraditi fekalno in meteorno kanalizacijo, in način porabe javnega denarja, ki bo namenjen njeni gradnji.

V zadnjih letih so kanalizacijo že zgradili v naseljih Velesovo, Adergas, Češnjevek, Trata in Praprotna Polica, njen sestavni del pa sta tudi črpališči v Praprotni Polici in na čistilni napravi Češnjevek, na katero je po podatkih upravljavca Javnega podjetja Komunala Kranj priključenih 286 odjemnih mest oziroma 945 prebivalcev. Do danes so zgradili tudi že primarne kanale na Spodnjem in Zgornjem Brniku ter v Lahovčah. Ker gre za razmeroma novo omrežje, posebne rekonstrukcije ne bodo potrebne, bodo pa morali nekateri lastniki ukiniti t. i. »črne priklope« padavinskih voda na kanalizacijsko omrežje.

Dograditev kanalizacije še v preostalem nižinskem delu občine bo po sedanjih ocenah stala približno 16 milijonov evrov (z DDV), ni pa še odločeno, ali bo kanalizacijski sistem povezan s čistilno napravo v Domžalah ali z lastno čistilno napravo v Zalogu. Hkrati bo seveda treba graditi še meteorno kanalizacijo, obnoviti vodovod in postaviti javno razsvetljavo. Občina bo kanalizacijo gradila z lastnim denarjem in s sredstvi okoljske dajatve, v prihodnosti pa si precej denarja obetajo tudi iz kohezijskega in drugih skladov ter državnega proračuna. V skrajnem primeru bodo morali nekaj primakniti tudi občani v obliki investicijske cene za storitev odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 15. julij 2016 / 11:01

Trampolin je treba spoštovati

Že zadnjih dvajset let raste njegova uporaba v vrhunskem športu, rehabilitaciji in ne nazadnje tudi v rekreativnem športu. Njegovi pozitivni učinki so številni in presegajo le zabavo na domačem vrt...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 18. december 2007 / 07:00

Prizidek obračunali površno

Mestna občina Kranj je zaradi velike podražitve naložbe v prizidek Zdravstvenega doma Kranj na zahtevo nadzornega odbora naročila revizijo postopka javnega naročila.

Zanimivosti / torek, 18. december 2007 / 07:00

Koledovanje v Dupljah

Spodnje Duplje - Kulturno turistično društvo Pod krivo Jelko in graščina Duplje sta v petek pripravila že osmo tradicionalno koledovanje. Pred dupljansko graščino so s poezijo o...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 18. december 2007 / 07:00

Za kanalizacijo šestnajst milijonov

Za dograditev kanalizacijskega omrežja v občini Cerklje na Gorenjskem do leta 2017 bo treba nameniti še približno 16 milijonov evrov.

Zanimivosti / torek, 18. december 2007 / 07:00

Z denarjem za voščilnice pomagali po poplavah

Zali Log - Pred časom smo že poročali, kako so dijaki in zaposleni v javnem zavodu Ekonomska šola Kranj po septembrski vodni ujmi pomagali trem družinam v Železnikih, zdaj pa so...

Gospodarstvo / torek, 18. december 2007 / 07:00

Potrjen nadaljnji razvoj Merkurja

Nazorni svet je potrdil poslovni načrt Merkurja kot vodilnega tehničnega trgovca v jugovzhodni Evropi.