Dom na Pristavi bodo odprli še ta mesec
"Imam vizijo, vem, v kaj se podajam, in vsa družina dela za to, da nam bo uspelo," pravi novi najemnik Doma Pristava Alojz Janc.
Do konca meseca bodo odprli prenovljeni Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, ki je bil uničen v lanskem požaru. Novi najemnik Alojz Janc ureja še zadnje podrobnosti, da bo obiskovalce lahko sprejel v urejenem in prijaznem planinskem domu, ki je bil skoraj dve leti zaprt. Pred dnevi smo ga obiskali in si ogledali, kako potekajo še zadnja dela.
Kot je povedal Alojz Janc, so bili zadnji tedni precej naporni, kljub temu pa dom že kaže podobo, kakršno bo imel po odprtju. V kuhinji so tako ob našem obisku še nameščali opremo, tudi obe jedilnici (v eni bo prostora za 30, v drugi pa za 20 do 25 gostov) še nista bili dokončno urejeni, a kljub temu že kažeta prijazno podobo, zlasti glavna, v kateri je tudi kamin. Alojz Janc je poskrbel za poslikave sten s planinskim cvetjem in zanimive markacije po hodnikih. V prvem nadstropju so sobe že urejene, v njih so pogradi. Štiri sobe so »družinske«, v njih so po štiri ležišča, v preostalih pa je postelj več in bodo služile kot »skupna ležišča«. V mansardi je urejeno manjše stanovanje za najemnika ter še en prostor, ki bo namenjen za seminarje in podobne dogodke.
Novi najemnik računa predvsem na šole v naravi, zaključene družbe, prijazno pa bodo sprejeli tudi planince. Cene prenočevanja naj bi bile enake kot v podobnih planinskih kočah. Alojz Janc se je že dogovoril z dvema vodnikoma, Juretom in Tomažem, ki sta hkrati gorska reševalca in zdravstvena tehnika, da bosta goste vodila na vodene ture. Našel je tudi že kuharja, ki bo z dobrotami razvajal obiskovalce – to je Andrej Kristan s Koroške Bele, ki je doslej kuhal v blejskih hotelih, v vojski in po planinskih postojankah. »Poudarek bo na enolončnicah, ponujali bomo vse domače jedi, od divjačine do pečenih svinjskih, govejih in telečjih krač … Imeli bomo tudi dnevne menije ter jedi z žara,« je povedal Janc, ki je po izobrazbi mesar, tako da bo predvsem ponudba mesnih dobrot zagotovo odlična. Goste bodo razvajali tudi s svežim kruhom, ki ga bodo pekli v krušni peči, ter sladicami, od štrudljev do potic, ki jih bo pekla slaščičarka.
Na začetku bodo v Domu Pristava delali trije – kuhar, Alojz Janc in njegova žena Meta. V pomoč pa jima bodo tudi njuni trije otroci, 22-letni Erik, 21-Letna Maruša in šestletna Brigita. Alojz Janc pravi: »Imam vizijo, vem, v kaj se podajam, in vsa družina dela za to, da nam bo uspelo.«