Dimnikarske storitve spet razburjajo

Dimnikarji po drugi strani ugotavljajo, da je v Sloveniji polovica kurilnih naprav neprimernih, njihova povprečna starost pa je osemnajst let.

Na zadnji seji občinskega sveta je občinski svetnik Ibrahim Smajić vnovič opozoril na problematiko dimnikarskih storitev. Dejal je, da visoke cene povzročajo veliko nejevolje med občani. Nerazumno visoke so zlasti cene meritev dimnih plinov v plinskih pečeh, ki jih je treba opraviti vsako leto. Ibrahim Smajić je zato pozval župana, naj v imenu Občine opozori pristojne na nevzdržno stanje na tem področju. Župan Tomaž Tom Mencinger je dejal, da je seznanjen z nezadovoljstvom občanov, ter dodal, da na okoljskem ministrstvu že pripravljajo korenite spremembe dimnikarske zakonodaje. Razmišljali naj bi tudi, da bi podeljevanje koncesij spet prenesli na občine.

 

 

Ob tem dodajmo, da so pred kratkim v Kranju člani civilne pobude Dimnik predstavili peticijo, v kateri zahtevajo razveljavitev uredbe o koncesijah dimnikarske službe in koncesijskih pogodb. Odgovor vlade pričakujejo v mesecu dni, dotlej pa pozivajo državljane, naj izvajajo državljansko nepokorščino oziroma bojkot dimnikarskih storitev razen tistih, ki jih bodo sami naročili. Neuradno smo izvedeli, da se je za to na Gorenjskem odločilo že kar nekaj občanov, ki dimnikarjem ne dovolijo opraviti obveznih pregledov in meritev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 17. junij 2020 / 11:21

Gorenjski policisti že praznovali

Ob skorajšnjem dnevu policije so gorenjskim policistom že podelili policijska priznanja, med drugim tudi štiri zlate ščite policije.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 14. november 2017 / 20:32

V petek dan slovenske hrane

Ob dnevu slovenske hrane bodo v vrtcih, šolah in v drugih ustanovah po Sloveniji pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko, jabolka oziroma drugo sadje.

Slovenija / torek, 14. november 2017 / 20:31

Teden Karitas z dogodki tudi na Gorenjskem

Ljubljana – Letošnji Teden Karitas bo potekal od ponedeljka, 27. novembra, do nedelje, 3. decembra, pod geslom Kje sem doma? Geslo spodbuja k razmisleku o domu, toplino doma potrebujejo tudi števil...

Gorenjska / torek, 14. november 2017 / 20:30

Nagradili dobre prakse šolskih projektov

Domžale, Naklo – V nagradnem natečaju projekta Energetska pismenost v programu Ekošola za najboljše prakse s področij učinkovita raba energije in obnovljivi viri energije (URE in OVE) so izbrali na...

Slovenija / torek, 14. november 2017 / 20:30

Za boljšo, pravičnejšo državo

V Poljčah so se spomnili prelomnih dogodkov leta 1990, ko so poslanci tedanje koalicije DEMOS sprejeli zgodovinsko odločitev o razpisu referenduma o osamosvojitvi Slovenije.

Kronika / torek, 14. november 2017 / 13:52

Umrl med sečnjo dreves

Loke v Tuhinju – Med opravljanjem dela v svojem gozdu se je v soboto popoldne v Lokah v Tuhinju smrtno ponesrečil 62-letni domačin. Po ugotovitvah policije je med sečnjo nanj padlo eno od dreves, k...