Slastne čokoladne pregrehe
V knjigi Pečemo za praznike 2 smo poiskali nekaj receptov za sladice iz čokolade. Včasih se je pač treba malce pregrešiti ...
Čokoladni piškotki
Potrebujemo: 185 g navadne bele moke, 90 g kakava, 280 g rjavega sladkorja, 180 g masla, 150 g nasekljane temne čokolade, 3 rahlo stepena jajca, 265 g čokoladnih drobnih koščkov ali mrvic.
Izdelava: Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Čez dva pekača položimo papir za peko. V večjo posodo stresemo moko in kakav, dodamo sladkor in na sredini naredimo manjšo luknjico. V nepregorni posodi zmešamo maslo in čokolado, ki jo nato postavimo nad posod z vrelo vodo. Pazimo, da se dno posode ne dotika vode. Občasno premešamo, dokler se maslo in čokolada ne stopita. Pozneje raztopljena dobro premešamo. Čokoladno zmes dodamo mešanici, ki smo jo prej naredili iz moke, sladkorja in kakava. S kuhalnico premešamo, zraven dodamo čokoladne mrvice. Iz mase s čajno žlico naredimo kepe, ki jih razporedimo po pekaču. Pečemo 7 do 10 minut. Pustimo jih v pekaču stati še 5 minut. Nato jih prestavimo na pladenj, kjer se popolnoma ohladijo. Shranimo jih v nepredušni škatli za shranjevanje.
Čokoladni mafini
Potrebujemo: 310 g moke za vzhajanje, 40 g kakava, pol čajne žličke sode, 180 g sladkorja v prahu, 375 ml polnomastnega mleka, 2 jajci, 150 g stopljenega in ohlajenega masla.
Izdelava: Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Modelčke za mafine namažemo. V posodi zmešamo moko, kakav in sladkor. V sredini naredimo luknjo. V vrču zmešamo mleko in jajca, mešanico pa zlijemo v že narejeno luknjo. Dodamo maslo in z žlico narahlo premešamo. Modelčke za mafine napolnimo do malo pod vrhom. Pečemo 20 do 25 minut oziroma dokler ne vzhajajo in segajo čez modelčke. Počakamo nekaj minut, da se ohladijo. Postrežemo ohlajene na sobno temperaturo.
Čokoladna torta z lešniki
Potrebujemo: 500 g nastrgane temne čokolade, 6 jajc, 2 žlici lešnikovega likerja, 165 g mletih lešnikov, 250 ml sladke stepene smetane, 12 celih in rahlo popraženih lešnikov. Za čokoladno glazuro: 200 g nastrgane temne čokolade, 185 ml sladke smetane, žlico lešnikovega likerja.
Izdelava: Pečico ogrejemo na 150 stopinj Celzija. Model za torto namažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Čokolado stresemo v skledo, vendar ne plastično. Vodo nalijemo v lonec in počakamo, da zavre. Skledo s čokolado namestimo nad njim, tako da se ne dotika vode. Občasno pomešamo in počakamo, da se čokolada stopi. V večjo skledo, vendar spet ne plastično, nalijemo liker in dodamo jajca. Namestimo jo nad lonec z vodo, ki počasi vre. Pazimo, da se skleda ne dotika vode. Vsebino 7 minut stepamo z metlicami električnega mešalnika. Nato odstranimo z ognja. Stopljeno čokolado in mlete lešnike dodamo mešanici z jajci ter dobro premešamo. Dolijemo sladko smetano in vse skupaj nalijemo v model. Položimo ga na plitek pekač, v katerega nalijemo toliko vode, da sega do polovice višine modela. Pečemo eno uro. Model vzamemo iz pekača in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Pokrijemo ga s plastično folijo, postavimo v hladilnik in ga tam pustimo stati čez noč. V majhnem lončku zmešamo čokolado, smetano in liker za glazuro. Pri zmanjšani temperaturi vseskozi mešamo, dokler se čokolada ne stopi in dokler krema ne postane gladka. Čokoladno glazuro prelijemo po torti, na vrh torte namestimo lešnike. Postavimo jo v hladilnik, da se glazura strdi.