Slastne čokoladne pregrehe

V knjigi Pečemo za praznike 2 smo poiskali nekaj receptov za sladice iz čokolade. Včasih se je pač treba malce pregrešiti ...

Čokoladni piškotki

Potrebujemo: 185 g navadne bele moke, 90 g kakava, 280 g rjavega sladkorja, 180 g masla, 150 g nasekljane temne čokolade, 3 rahlo stepena jajca, 265 g čokoladnih drobnih koščkov ali mrvic.

Izdelava: Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Čez dva pekača položimo papir za peko. V večjo posodo stresemo moko in kakav, dodamo sladkor in na sredini naredimo manjšo luknjico. V nepregorni posodi zmešamo maslo in čokolado, ki jo nato postavimo nad posod z vrelo vodo. Pazimo, da se dno posode ne dotika vode. Občasno premešamo, dokler se maslo in čokolada ne stopita. Pozneje raztopljena dobro premešamo. Čokoladno zmes dodamo mešanici, ki smo jo prej naredili iz moke, sladkorja in kakava. S kuhalnico premešamo, zraven dodamo čokoladne mrvice. Iz mase s čajno žlico naredimo kepe, ki jih razporedimo po pekaču. Pečemo 7 do 10 minut. Pustimo jih v pekaču stati še 5 minut. Nato jih prestavimo na pladenj, kjer se popolnoma ohladijo. Shranimo jih v nepredušni škatli za shranjevanje.

Čokoladni mafini

Potrebujemo: 310 g moke za vzhajanje, 40 g kakava, pol čajne žličke sode, 180 g sladkorja v prahu, 375 ml polnomastnega mleka, 2 jajci, 150 g stopljenega in ohlajenega masla.

Izdelava: Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Modelčke za mafine namažemo. V posodi zmešamo moko, kakav in sladkor. V sredini naredimo luknjo. V vrču zmešamo mleko in jajca, mešanico pa zlijemo v že narejeno luknjo. Dodamo maslo in z žlico narahlo premešamo. Modelčke za mafine napolnimo do malo pod vrhom. Pečemo 20 do 25 minut oziroma dokler ne vzhajajo in segajo čez modelčke. Počakamo nekaj minut, da se ohladijo. Postrežemo ohlajene na sobno temperaturo.

Čokoladna torta z lešniki

Potrebujemo: 500 g nastrgane temne čokolade, 6 jajc, 2 žlici lešnikovega likerja, 165 g mletih lešnikov, 250 ml sladke stepene smetane, 12 celih in rahlo popraženih lešnikov. Za čokoladno glazuro: 200 g nastrgane temne čokolade, 185 ml sladke smetane, žlico lešnikovega likerja.

Izdelava: Pečico ogrejemo na 150 stopinj Celzija. Model za torto namažemo z maslom in ga obložimo s papirjem za peko. Čokolado stresemo v skledo, vendar ne plastično. Vodo nalijemo v lonec in počakamo, da zavre. Skledo s čokolado namestimo nad njim, tako da se ne dotika vode. Občasno pomešamo in počakamo, da se čokolada stopi. V večjo skledo, vendar spet ne plastično, nalijemo liker in dodamo jajca. Namestimo jo nad lonec z vodo, ki počasi vre. Pazimo, da se skleda ne dotika vode. Vsebino 7 minut stepamo z metlicami električnega mešalnika. Nato odstranimo z ognja. Stopljeno čokolado in mlete lešnike dodamo mešanici z jajci ter dobro premešamo. Dolijemo sladko smetano in vse skupaj nalijemo v model. Položimo ga na plitek pekač, v katerega nalijemo toliko vode, da sega do polovice višine modela. Pečemo eno uro. Model vzamemo iz pekača in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Pokrijemo ga s plastično folijo, postavimo v hladilnik in ga tam pustimo stati čez noč. V majhnem lončku zmešamo čokolado, smetano in liker za glazuro. Pri zmanjšani temperaturi vseskozi mešamo, dokler se čokolada ne stopi in dokler krema ne postane gladka. Čokoladno glazuro prelijemo po torti, na vrh torte namestimo lešnike. Postavimo jo v hladilnik, da se glazura strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 13. maj 2011 / 07:00

Anketa: Teden Evrope

V teh dneh Evropejci praznujemo teden Evrope v spomin na dneve, ko smo si z vstopom v Evropsko unijo zapečatili in določili svojo prihodnost. Ali je življenje danes boljše kot pred letom 2004?

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 11. junij 2015 / 14:06

Zastrupili so se s spidom

Za nenavadno vedenje Jeseničana marca letos je kriv spid, in ne neznana droga, sporoča policija.

Škofja Loka / četrtek, 11. junij 2015 / 13:57

Po gradnji vodovoda razdejanje

Kmetje z Loga, Visokega, Zminca, vasi, kjer poteka trasa obnovljenega vodovoda Visoko–Škofja Loka, se jezijo na investitorja, ker od lanske jeseni še ni vzpostavil prvotnega stanja na njihovih zemljiš...

Gospodarstvo / četrtek, 11. junij 2015 / 13:55

Za boljše poslovno okolje

Več kot dvesto predstavnikov malega gospodarstva je v petek na 13. forumu obrti in podjetništva vladi predstavilo svoje letošnje zahteve za izboljšanje poslovnega okolja.

Tržič / četrtek, 11. junij 2015 / 13:27

Sanirali skalni podor

Tržič – Občina Tržič je končala sanacijo skalnega podora pod Kamnekom, v katerem so 13. maja 2010 skale poškodovale pomožni objekt, vrtna vrata, ograjo, dovozno cesto in parkirišče na posestvu nekd...

Kronika / četrtek, 11. junij 2015 / 13:19

Ukradli gradbeno orodje

Kamnik – V noči na nedeljo so neznani storilci vlomili v priročni skladišči v okolici Kamnika, iz katerih so odnesli gradbeno orodje. Podjetje so oškodovali za okoli dvajset tisoč evrov.