Jesensko brezmesno kosilo
Obiskali smo "ta pravo" kuharico Caki Stojanovo v Kranju, ki nam je zaupala okusna recepta. Vsa zelenjava v jedeh je z njenega vrta.
Buče velikanke na vrtičku sredi Kranja
Caki Stojanova ima pravo roko za vrt, saj ji zelenjava zelo dobro uspeva. Z izleta po Aleksandriji je prinesla seme za buče in nekaj jih je zraslo do enega metra in šestdeset centimetrov. »Ta sorta je tudi zelo okusna. Buče pripravljam na »sto načinov«, najraje pa v omaki,« je povedala Stojanova in dodala: »Morali bi videti, ko so cvetele. Beli cvetovi so bili kot bele neveste.« Dve buči dolginki bo ohranila; eno bo podarila za aranžma, druga pa bo krasila njen dom.
Zelenjavna enolončnica
Na maščobi prepražite čebulo, por, zeleno papriko, rdečo papriko, na koncu pa še bučke. Dodate česen in dve žlici kus kusa, nazadnje še paradižnikovo mezgo. V loncu skuhate stročji fižol in korenje. Z vodo, v kateri se je kuhala zelenjava, zalijete dušeno zelenjavo. Začinite z lovorovim listom, timijanom, peteršiljem, poprom in zelenjavno jušno kocko.
Burek iz bučk in pora
Potrebujete vlečeno testo, 2 kilograma težko bučko, 1/2 kg pora.
Por prepražite na maščobi, ga posolite, na koncu dodate bučke. Ko to odstavite od ognja, dodate še 2 dl kisle smetane. Na pekač naložite plast vlečenega testa, na katerega polijete malce mleka in kanete kakšno kapljico olja. Sledi plast bučk in pora, pa plast testa, pa plast zelenjave .... zadnja plast je plast vlečenega testa. Burek lahko pripravimo tudi s skuto in bučkami. V skuto zmešamo jajca in sol, nalagamo pa plast testa, skute, zelenjave ...