Prekmurje ogrelo Gorenjce

Izletniki Gorenjskega glasa uživali v Radgonskih in Kapelskih goricah in vinskih kleteh, ob izvrstni prekmurski hrani.

Končno gremo v Prekmurje, je bilo slišati pred Mercatorjevim trgovskim središčem na Primskovem v Kranju, od koder sta dva polna avtobusa naročnikov in bralcev Gorenjskega krenila na težko pričakovani izlet v Prekmurje. Zanimanje je bilo tolikšno, da bi lahko napolnili še avtobus ali dva več. Direktorica in odgovorna urednica Marija Volčjak, tehnični urednik Grega Flajnik, ki je bil na izletu tudi v vlogi harmonikarja, vodiča Jasmina Sajko in Uroš Brankovič, fotoreporterka Tina Dokl in jaz smo bili zadolženi, da je bilo na izletu tako, kot je treba.

Vinska klet Radgonskih goric v Gornji Radgoni je bila naša prva postaja. Njene predstavnice Melita, Svetlana in Nataša so nas vodile po Kleti pod skalco in po kleti Pod rimskim kolesom in nas seznanile z zgodovino njihovih najodličnejših vin, še posebej radgonske penine, ki je po francoskem vzoru prvič dozorela leta 1852. Zlata in srebrna penina sta deležni posebne skrbi. Za prvo skrbijo kletarji najmanj tri leta, za srebrno pa 15 mesecev. V Radgonskih goricah je zaposlenih 140 ljudi, ki obdelujejo okrog 350 hektarov vinskih goric, v katerih dozori grozdja za okrog 4 milijone litrov vina. Nekaj posebnega sta Miklavževa trgatev 6. decembra in Svečniška trgatev v začetku februarja. Tudi na nekatera druga vina so ponosni v Radgonskih in Kapelskih goricah. Kar nekaj izvrstnih radgonskih vin smo pokusili med obiskom kleti. Razen penine tudi traminec, za katerega je pesnik zapisal: »Če že želite ljubezni vrtinec, morate piti traminec.«

Na bližnjem Janževem vrhu, kamor smo se iz Gornje Radgone peljali s turističnim vlakom in za katerega pravijo, da je nad 200 dni na leto obsijan s soncem, rodi trta grozdje za znameniti Janževec, ki se je sprva imenoval Janževo sonce. Na Janževem vrhu je čakalo izletnike novo presenečenje: pogostitev z za Prekmurje značilno jedjo bogračem in pokušina janževca.

V Lovenjakovi gostilni v Polani se je zgodilo najpomembnejše dejanje našega izleta. Ob čarovnijah kuharskih mojstrov Janeza Štruklja in Branka Časarja in njunih nasvetih za zdravo prehranjevanje so se nam oglasili želodci. S slastnim kosilom, začetim z mlečno ajdovo juho z jurčki in sklenjeno s prekmursko gibanico, ki je najboljša le v izvirnem okolju, so bile tovrstne težave hitro premagane. Ko je Grega Flajnik raztegnil meh in so se ob Avsenikovih poskočnicah nekateri pari tudi zavrteli, je bilo razpoloženje na vrhuncu. V kuharskem kvizu so izletniki kar tekmovali, kdo bo hitreje in popolnejše odgovarjal na vprašanje. Najuspešnejša sta bila Mira Pavlič iz Kranja in Ladi Arnež iz Begunj. Klobuke pa sta najspretneje vrtela Kranjčana Janez Pavlič in Vinko Hobič.

Dan je prehitro lezel v večer. Še obvezna skupinska fotografija pred gostilno Lovenjak, nato pa pot proti domu. Za nami je bil prijeten dan. Mnogi so nas že med potjo domov spraševali, kdaj bo naslednji izlet, saj je z Gorenjskim glasom vselej najboljše in najbolj veselo. Naj vas potolažimo: izlet bo, kam, pa boste pravočasno obveščeni!

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / nedelja, 4. september 2011 / 07:00

Pod palmami ob Gardskem ...

Gardaland, Slovencem najbližji zabaviščni park, ob Gardskem jezeru v Italiji, z Gorenjskega oddaljen kakih 350 kilometrov, je na poti proti južni Franciji vsekakor primeren "meeting point", bi se rekl...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Dobrodelnost v Strahinju

Strahinj - Dijaki in profesorji Srednje šole Biotehniškega centra Naklo so konec novembra pripravili dobrodelni večer, ki so ga poimenovali Z obrazi in s srci. Svoje vrstnike, st...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Mešetar

Oktobra se je cena mleka še malo zvišala Po podatkih tržno informacijskega sistema, ki deluje pri Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja, je oktobra povprečna...

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Labirint življenja

Zdrav človek ima tisoč različnih želja, bolan eno samo: ozdraveti. Kdo je to misel prvi izrekel, ne vem, vsekakor drži.

Nasveti / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Začinimo zimo

Zakaj si ne bi hladnih zimskih dni popestrili z uporabo nekaterih začimb in zelišč, ki pogrejejo in poživijo naše telo in dušo. V času praznikov, ko načeloma zaužijemo več jedače in pijače, poskrbijo...

Gospodarstvo / četrtek, 10. december 2009 / 07:00

Zahtevajo še večjo natančnost

Evropska komisija zahteva od Slovenije še večjo natančnost pri plačilih na površino. Kmetje bodo v drugi polovici januarja prejeli izpiske posodobljenih Gerkov.