Brat vse vidi, Brat vse ve: Besniške borovnice

Obkroži pravilne trditve in se imej za pametnega.

Tale šopek borovnic ni fotomontaža, gozdni sadež pa tudi ni fotografiran poleti. Če ne verjamete edinemu zanesljivemu viru v državi, redakciji Velikega brata, potem ste zgubljen primer. Namreč te dni, tik preden je zrak padel na nulo, so v Besnici pridno nabirali borovnice in gobe. Te na sliki je nabrala mama Francka, ki se z vnukom pogosto sprehaja po gmajnah v Zgornji Besnici. Fotografijo smo posneli 11. decembra in ker so Besničani pravi Gorenjci, so nekaj šopkov naklonili tudi nam iz doline – seveda po elektronski pošti. Je ceneje. V Velikem bratu smo se vprašali, za kakšen pojav gre. Za ta nenavadni pojav v Besnici imamo na voljo tri trditve, vi dragi bralci in tistih par bralk, pa si obkrožite najbolj mogočo in jo pošljite v bratsko redakcijo. Razmislili bomo o nagradi.

1. Ker besniška voščenka na tržišču izgublja boj s pomarančami, bananami, kiviji in podobnim drevesnim sočivjem, domačini odslej naprej stavijo na borovnice, borovničevec, borovce, čevlje Borovo in podobno … Izvažali bi.

2. Ker so v Zgornji Besnici bližji Bogu (so mal v breg, a ne), jim je ta na zimo naklonil več božje toplote in glej čudo, toplota je greda postala in domačine grela in crkljala.

3. V nočni akciji so zajci iz besniških gozdov v jezi na domačine, ki so jim na letošnjem kostanovem pikniku potacali vso travo v Hlipovi drži, izvedli diverzijo. Pridno so nabirali bobke, ki so jih nakakali v zadnjem tednu in jih ponoči natikali na gole borovničeve vejice. Naj se narod naje so si rekli.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / petek, 25. september 2015 / 16:42

En godec nam gode, en pevec pa poje

Tržič – Kulturni dom v Križah pri Tržiču bo danes ponovno prizorišče Medobmočnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki ga skupaj z gorenjsko koordinacijo organizira območna izp...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 18. januar 2020 / 22:51

V Aleji zaslužnih Ločanov kip Marije Bračko

V Aleji zaslužnih Ločanov bodo prihodnji teden odkrili doprsni kip zdravnici dr. Mariji Bračko, ki je postavila temelje organiziranemu zdravstvu v Škofji Loki. Prva ženska med zaslužnimi Ločani.

Kranj / sobota, 18. januar 2020 / 22:47

Bo bolnišnica vračala denar?

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je ena od petih, ki naj bi državi morale vrniti del sanacijskih sredstev.

GG Plus / sobota, 18. januar 2020 / 22:46

Kakšno šolo si želijo starši

Tudi starši imajo pravico (in po naši zakonodaji tudi dolžnost), da razmišljajo o tem, kakšna naj bi bila slovenska šola. Na začetku šolskega leta obravnavajo letni delovni načrt šole in ob koncu l...

Razvedrilo / sobota, 18. januar 2020 / 22:42

Kmetija ga ni spremenila

Tom Zupan prihaja s Primskovega, natančneje iz Gorenj pri Kranju. Simpatičnega 21-letnika smo spremljali v zadnjem šovu Kmetija na Pop TV. Pravi, da ga življenje na kmetiji ni spremenilo.

Kronika / sobota, 18. januar 2020 / 22:37

Zagorelo na skednju

V ponedeljek zvečer je v Mošnjah izbruhnil požar na gospodarskem poslopju in le hitri intervenciji okoli sto gasilcev gre zasluga, da se ni razširil na stanovanjski del objekta.