Marija Janžekovič je 10. decembra dopolnila sto let.

Sto let Marije Janžekovič

Marija Janžekovič se je rodila pred stotimi leti, 10. decembra 1921, na Vrhniki. V Dom upokojencev Kranj je prišla, ko je bila stara osemdeset let. Ob častitljivi obletnici so slavljenki prav na rojstni dan pripravili tudi manjše praznovanje.

Izvedeli smo, da je bila stoletnica najstarejša od treh hčera. Njen oče je bil po poklicu strojar, in ko je odšel v Francijo, je mama sama skrbela za družino. Bila je delavka, občasno pa je tudi po hišah prodajala gozdne jagode in maline.

Slavljenka se je v Kranj preselila zaradi službe. Najprej se je zaposlila v Tiskanini kot tkalka, kasneje pa v podjetju Triglav konfekcija, kjer je bila nekaj časa tudi predsednica sindikata. Pri 17 letih je spoznala bodočega soproga Zvoneta, ki je bil po poklicu frizer. Po šestih letih »randijev« sta se vzela. V zakonu sta se jima rodila sin Matjaž in hči Zvonka. Živeli so v Stražišču. Mož je bil ljubitelj živali in je imel v »štali« graščine v Stražišču svoje kokoši, zajce in gosi.

Marija Janžekovič je v prostem času rada pletla puloverje in kape, pa tudi marsikatero obleko, ki jo je nosila, je izdelala sama. Po moževi smrti se je preselila na Gubčevo ulico v Kranj, leta 2000 pa se je odločila za odhod v Dom upokojencev Kranj.

Stoletnica je danes babica sedmim vnukom in tudi že ponosna prababica.

Ob stotem rojstnem dnevu so ji v domu upokojencev pripravili manjšo zabavo, jo počastili s torto in cvetjem ter ji zaželeli vse najboljše. Med drugimi jo je obiskal tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, ki ji je predal tudi častno listino MO Kranj za častitljivih in polnih sto let življenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 25. september 2017 / 07:41

Gasilce bodo preiskovali

Kranjski svetniki niso glasovali o pozivu direktorju Gasilsko-reševalne službe Kranj Tomažu Krišlju k odstopu, so se pa strinjali, da je treba raziskati, ali so pri delu javnega zavoda nepravilnosti.

Objavljeno na isti dan


Humor / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:31

Prva v službi mesnice

Ekskluzivno smo izvedeli, kaj pomeni slogan »Prvi v službi mesnice«, nove slovenske televizije Nova 24 TV v nastajanju.

Komenda / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:27

Skrbijo za kakovostno starost

Medgeneracijsko društvo za kakovostno starost Komenda praznuje deset let. Osnovni dejavnosti sta družabništvo s starejšimi občani in srečevanje v medgeneracijskih skupinah.

Kranj / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:20

Revizorski »cvek« za vrtce

Računsko sodišče je Kranjskim vrtcem izreklo negativno mnenje o pravilnosti javnega naročanja v obdobju 2012–2014. »Zavod zaradi nepravilnosti ni bil oškodovan,« zagotavlja njegova ravnateljica.

Zanimivosti / ponedeljek, 9. november 2015 / 14:02

Hrvatje so rekli: Spektakularno!

Srđ je 412 metrov visok hrib za obzidjem Dubrovnika. Do njega lahko dostopate z nihalko in ob lepem vremenu obiskovalcem nudi izjemen razgled: pred vami leži Dubrovnik z okolico kot na dlani. Z eno be...

GG Plus / ponedeljek, 9. november 2015 / 13:56

Kje je Amerika?

Da je Amerika onstran oceana, se seveda ve. V slovenskem spominu je tudi pomen »Amerike« kot besede za obljubljeno deželo. Slovenci, ki so pred več kot sto leti množično odhajali čez ocean...