Porova pita s skuto in tortilje s piščancem

Obrok, malica ali prigrizek.

Za pripravo porove pite s skuto potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 1 večji por, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 250 g skute, 1 jajce, 1 žličko svinjske masti, 1 žlico olivnega olja, 150 g rezin pica šunke, sol in poper.

Česen olupimo in sesekljamo, por narežemo na kolesa. V ponvi raztopimo žličko svinjske masti ter na njej prepražimo česen in por. Solimo in popramo ter dušimo še 10 minut. Posebej v skledi zmešamo skuto, jajce, žlico olja ter ščep soli. Listnato testo razgrnemo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter ga po celotni površini prepikamo z vilicami. Enakomerno ga premažemo s pripravljenim skutnim nadevom. Po vrhu razporedimo rezine šunke in čezenj dušen por. Po vrhu položimo še na tanke rezine narezan paradižnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut.

Za pripravo tortilj s piščancem potrebujemo: 4 pšenične tortilje, 400 g piščančjega fileja, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 4 liste solate, 1 paradižnik, 4 žličke bazilikinega pesta, 4 rezine sira, sol in poper, olivno olje.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter jih na hitro popečemo na olivnem olju. Vsako tortiljo premažemo s kislo smetano, na katero položimo list solate in nekaj kolutov svežega paradižnika. Po paradižniku malce pokapljamo z bazilikinim pestom in nanj položimo rezino sira. Po tortiljah enakomerno razporedimo pečene piščančje trakove. Vsaki tortilji zapognemo robove ter jo zvijemo v rolado. Po želji tortilje še popečemo v ponvi ali v toasterju, da se sir raztopi.

Nasvet: Tortilje s piščancem so vsestransko uporabne. Uživamo jih lahko kot glavni obrok, zavijemo in jih uživamo kot malico, ko smo zdoma, ali pa jih narežemo na rezine in jih ponudimo kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 1. december 2014 / 14:29

Zadnji vinski vzdihljaji

Tradicionalno ste se lahko poklonili Martinu na Bledu ali pa obiskali Slovenski festival vin in Festival kulinarike v Ljubljani. Simpatični in priljubljeni Čuki in Alya pa so poskrbeli za nov glasbeni...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 18. oktober 2013 / 00:42

Še zadnji izgovori za domačo nalogo

Polona je bila brez, ker ji je nekdo vzel zvezek in ga potem dal v Janezovo torbo. Marjana je prejšnji dan med dajanjem navodil Breda ščipala in sploh ni slišal, kaj je za nalogo. Anči pa jo je imela...

Razvedrilo / petek, 18. oktober 2013 / 00:42

Veseli oktober v Komendi

Začelo se je letos spomladi, ko je Kranjčan Aljaž Miklavčič – Oberkrainer združil moči s Srečom Korbarjem, Zdravkom Šinkom in Martinom Vodlanom in pripravil Glasbeni praznik v Komendi ter...

GG Plus / petek, 18. oktober 2013 / 00:41

Slabo spim, boli me v križu ...

»V Sloveniji kot kiropraktik delam zadnjih petnajst let in lahko povem, da ste Slovenci vse bolj izobraženi, komu zaupati. Veliko veste tudi o zdravem življenjskem slogu,« je prepričan kiropraktik dr....

GG Plus / petek, 18. oktober 2013 / 00:39

Preiskava prijaznejša otrokom

Pediatrična klinika je bogatejša za aparat za magnetno resonanco, največjo donacijo v zdravstvu.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 18. oktober 2013 / 00:36

Najlepša vas je Zgornji Brnik

V Cerkljah so podelili letošnja občinska priznanja najlepše urejenim vasem, ulicam in objektom.