Porova pita s skuto in tortilje s piščancem
Obrok, malica ali prigrizek.
Za pripravo porove pite s skuto potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 1 večji por, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 250 g skute, 1 jajce, 1 žličko svinjske masti, 1 žlico olivnega olja, 150 g rezin pica šunke, sol in poper.
Česen olupimo in sesekljamo, por narežemo na kolesa. V ponvi raztopimo žličko svinjske masti ter na njej prepražimo česen in por. Solimo in popramo ter dušimo še 10 minut. Posebej v skledi zmešamo skuto, jajce, žlico olja ter ščep soli. Listnato testo razgrnemo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter ga po celotni površini prepikamo z vilicami. Enakomerno ga premažemo s pripravljenim skutnim nadevom. Po vrhu razporedimo rezine šunke in čezenj dušen por. Po vrhu položimo še na tanke rezine narezan paradižnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut.
Za pripravo tortilj s piščancem potrebujemo: 4 pšenične tortilje, 400 g piščančjega fileja, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 4 liste solate, 1 paradižnik, 4 žličke bazilikinega pesta, 4 rezine sira, sol in poper, olivno olje.
Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter jih na hitro popečemo na olivnem olju. Vsako tortiljo premažemo s kislo smetano, na katero položimo list solate in nekaj kolutov svežega paradižnika. Po paradižniku malce pokapljamo z bazilikinim pestom in nanj položimo rezino sira. Po tortiljah enakomerno razporedimo pečene piščančje trakove. Vsaki tortilji zapognemo robove ter jo zvijemo v rolado. Po želji tortilje še popečemo v ponvi ali v toasterju, da se sir raztopi.
Nasvet: Tortilje s piščancem so vsestransko uporabne. Uživamo jih lahko kot glavni obrok, zavijemo in jih uživamo kot malico, ko smo zdoma, ali pa jih narežemo na rezine in jih ponudimo kot prigrizek.