Porova pita s skuto in tortilje s piščancem

Obrok, malica ali prigrizek.

Za pripravo porove pite s skuto potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 1 večji por, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 250 g skute, 1 jajce, 1 žličko svinjske masti, 1 žlico olivnega olja, 150 g rezin pica šunke, sol in poper.

Česen olupimo in sesekljamo, por narežemo na kolesa. V ponvi raztopimo žličko svinjske masti ter na njej prepražimo česen in por. Solimo in popramo ter dušimo še 10 minut. Posebej v skledi zmešamo skuto, jajce, žlico olja ter ščep soli. Listnato testo razgrnemo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter ga po celotni površini prepikamo z vilicami. Enakomerno ga premažemo s pripravljenim skutnim nadevom. Po vrhu razporedimo rezine šunke in čezenj dušen por. Po vrhu položimo še na tanke rezine narezan paradižnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut.

Za pripravo tortilj s piščancem potrebujemo: 4 pšenične tortilje, 400 g piščančjega fileja, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 4 liste solate, 1 paradižnik, 4 žličke bazilikinega pesta, 4 rezine sira, sol in poper, olivno olje.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter jih na hitro popečemo na olivnem olju. Vsako tortiljo premažemo s kislo smetano, na katero položimo list solate in nekaj kolutov svežega paradižnika. Po paradižniku malce pokapljamo z bazilikinim pestom in nanj položimo rezino sira. Po tortiljah enakomerno razporedimo pečene piščančje trakove. Vsaki tortilji zapognemo robove ter jo zvijemo v rolado. Po želji tortilje še popečemo v ponvi ali v toasterju, da se sir raztopi.

Nasvet: Tortilje s piščancem so vsestransko uporabne. Uživamo jih lahko kot glavni obrok, zavijemo in jih uživamo kot malico, ko smo zdoma, ali pa jih narežemo na rezine in jih ponudimo kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 15. november 2018 / 07:16

Dobrodelni večer ob krušni peči

V soboto, 17. novembra, bo ob 17. uri v dvorani Kulturnega doma Kokrica dobrodelni večer. Nastopili bodo: Tilen Artač, ansambel Zarja in humorist Peška.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 19. marec 2014 / 15:47

Upihnili prvo svečko

Društvo gorenjskih mladih ljubiteljev vinske kulture Vinergija je konec februarja praznovalo svoj prvi rojstni dan.

Gorenjska / sreda, 19. marec 2014 / 15:44

»Mali« župani nepoklicno?

V občinah z manj kot pet tisoč prebivalci naj bi župani delovali nepoklicno, predlaga notranji minister Gregor Virant v predlogu novele zakona o lokalni samoupravi, ki jo je prejšnji teden predstavil...

Gorenjska / sreda, 19. marec 2014 / 14:47

Sadili carjeviče, beličnike, češplje ...

V sklopu akcije Boš sadiv? so v več krajih na zgornjem Gorenjskem sadili avtohtona visokodebelna sadna drevesa.

Kamnik / sreda, 19. marec 2014 / 14:46

Dijaki na Ekokvizu

Kamnik – Na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik so prejšnji torek pripravili državno tekmovanje Ekokviz za srednje šole, ki je letos potekal na temo podnebnih sprememb, zato s...

Kranj / sreda, 19. marec 2014 / 14:43

Kranjski jamarji praznujejo

Začetki Društva za raziskovanje jam Kranj segajo v leto 1954. Ob svoji šestdesetletnici so v soboto na občnem zboru podelili priznanja, izdali pa so tudi knjigo, ki jo bodo v četrtek predstavili v pro...