Porova pita s skuto in tortilje s piščancem

Obrok, malica ali prigrizek.

Za pripravo porove pite s skuto potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 1 večji por, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 250 g skute, 1 jajce, 1 žličko svinjske masti, 1 žlico olivnega olja, 150 g rezin pica šunke, sol in poper.

Česen olupimo in sesekljamo, por narežemo na kolesa. V ponvi raztopimo žličko svinjske masti ter na njej prepražimo česen in por. Solimo in popramo ter dušimo še 10 minut. Posebej v skledi zmešamo skuto, jajce, žlico olja ter ščep soli. Listnato testo razgrnemo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter ga po celotni površini prepikamo z vilicami. Enakomerno ga premažemo s pripravljenim skutnim nadevom. Po vrhu razporedimo rezine šunke in čezenj dušen por. Po vrhu položimo še na tanke rezine narezan paradižnik. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut.

Za pripravo tortilj s piščancem potrebujemo: 4 pšenične tortilje, 400 g piščančjega fileja, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 4 liste solate, 1 paradižnik, 4 žličke bazilikinega pesta, 4 rezine sira, sol in poper, olivno olje.

Piščančji file narežemo na trakove, solimo in popramo ter jih na hitro popečemo na olivnem olju. Vsako tortiljo premažemo s kislo smetano, na katero položimo list solate in nekaj kolutov svežega paradižnika. Po paradižniku malce pokapljamo z bazilikinim pestom in nanj položimo rezino sira. Po tortiljah enakomerno razporedimo pečene piščančje trakove. Vsaki tortilji zapognemo robove ter jo zvijemo v rolado. Po želji tortilje še popečemo v ponvi ali v toasterju, da se sir raztopi.

Nasvet: Tortilje s piščancem so vsestransko uporabne. Uživamo jih lahko kot glavni obrok, zavijemo in jih uživamo kot malico, ko smo zdoma, ali pa jih narežemo na rezine in jih ponudimo kot prigrizek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 28. november 2023 / 08:25

Razstava Dolgo 19. stoletje

Škofja Loka – Jutri, v sredo, 29. novembra, ob 18. uri bo v Galeriji na gradu odprtje razstave Loškega muzeja Dolgo 19. stoletje, Škofja Loka od leta 1803 do leta 1914. Razstavo so pripravile kusto...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Dobrodelna akcija v Adergasu

Adergas - Člani Kulturno-umetniškega društva Pod lipo Adergas konec tedna pripravljajo dobrodelno akcijo Bodi zvezda in daruj. Zbirali bodo hrano z daljšim rokom uporabnosti (mok...

Zanimivosti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Pomoč invalidom

Člani Medobčinskega društva invalidov Kranj so se ob petkovem zboru razveselili čeka, ki jim ga je namenila kranjska enota Zavarovalnice Triglav.

Nasveti / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Domača praznična potica

Dan pred peko zmeljemo orehe, presejemo moko in jo postavimo na toplo, običajno za peč, rozine pa čez noč namočite v rumu. Za peko si vzemite dovolj časa, približno štiri ure, potrebujete še tope...

Gospodarstvo / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Finančne spodbude za tržno povezovanje

Kranj - Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je v petek objavilo javni razpis, v okviru katerega bo namenilo do 1,8 milijona evrov za spodbujanje tržnega povezovanja pridelovalcev...

Prosti čas / sreda, 19. december 2012 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem zelo neprijetne sanje, da so mi izpadli spodnji zobje, desni štirje. Bolečin ni bilo, zobe so pa bili majavi. Odpravila sem se do zobozdravnika, ki ni našel časa, da bi mi naredil no...