Med - zaklad iz čebeljega panja

Med je popolnoma naravno živilo, neposreden dar narave – čebel. Čebele oprašujejo rastline in s tem pripomorejo k ohranjanju biološkega ravnotežja v naravi, pri tem pa nam dajejo čebelje pridelke. V 'knjigi življenja' starih Indijancev je bilo zapisano, da se dolžina življenja podaljšuje, če vsak dan v svojo prehrano vključujemo med in mleko. Med in mleko se cedita v vseh obljubljenih deželah. Med je odlično hranilo, krepčilo, pa tudi pomirjevalo: ker pa zavira rast bakterij in ima antioksidativne lastnosti, se uporablja tudi v ljudski medicini. Med ni zdravilo, je živilo živalskega izvora, vendar ga je cenil že najslovitejši zdravnik antike Hipokrat. Njegovo najljubše zdravilo je bil med. Tudi Pitagora ga je cenil, na kar kaže njegova izjava: »Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej.« Dragocenost medu so tako cenili že stari narodi: Stari Grki in Germani so dojenčkom takoj po rojstvu dali malo medu kot simbol naravnih sil, od katerih bo odvisno njihovo življenje.

Zrel med je razmeroma koncentrirana vodna raztopina predvsem treh vrst sladkorja: grozdnega (tj. glukoze), sadnega (tj. fruktoze) in trstnega ali pesnega (tj. saharoze), ki jih lahko spremljajo še drugi sladkorji. Nektar in mana sicer vsebujeta sestavljene sladkorje, čebele pa iz svojih žlez dodajo encime, ki sladkorje razcepijo na enostavne (glukoza in fruktoza), ki preideta neposredno v kri in s tem poskrbita za hiter vir energije, zato je tudi med boljši vir energije kot navadni sladkor in velja kot splošno poživilo. Poleg sladkorjev pa v medu najdemo tudi številne druge sestavine, npr. beljakovine, aminokisline, encime, vitamine, rudninske in aromatične snovi. Ravno prava količina in kombinacija teh snovi v njem odmerjata dragocenost medu.

Slovenski čebelarji pridelujemo kakovosten med. Ker se tega zavedamo, je prav, da slovenski med zaščitimo z geografsko označbo Slovenski med, ki bo v kratkem zagledala luč sveta. Ko boste na polici zagledali med slovenskega čebelarja, ste lahko prepričani, da ste kupili kakovostno in varno živilo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 9. september 2012 / 07:00

Slovo od tekem, a ne od športa

Škofjeloška atletinja in olimpijka Brigita Langerholc se je po rojstvu dveh hčera odločila, da se dokončno poslovi od tekmovalnih prog, vendar pa šport ostaja njeno življenje, saj zastopa interese špo...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:10

Sklad bi vseeno gradil

Stanovanjski sklad RS bi na Jesenicah rad postavil dva večstanovanjska objekta s skupaj 46 stanovanji.

Kranjska Gora / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:09

Podjetja pomagajo žičničarjem

Kranjskogorskim žičničarjem bodo pri pripravah na zimsko sezono s kratkoročnim posojilom pomagala domača podjetja, ki želijo v prihodnje skupaj z lokalno skupnostjo postati večinski lastniki RTC Žični...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:09

Po Gajškovi poti

S Koroške Bele proti Pristavi v Javorniškem Rovtu so uredili pohodniško pot, ki nosi ime Gajškova pot. Ime je dobila po nekdanjem predsedniku Planinskega društva Javornik-Koroška Bela Alojzu Gajšku, d...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2013 / 15:05

»Strokovno ne popuščamo«

V kranjskem Centru Korak so zasadili zdravilni vrt, ki so ga uradno odprli v petek. Tudi oni čutijo krizo na vsakem koraku, a direktorica Centra Korak Mateja Korošec zagotavlja, da strokovno ne popušč...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. september 2013 / 14:41

Slovenska vodka nastaja v kamniškem Fructalu

Slovenska vodka, ki so jo iz destilata ozimne pšenice in ajde razvili v kamniškem obratu Fructala, je po uspešni predstavitvi na ameriškem trgu zdaj na razpolago tudi slovenskim kupcem. »Slovenska vod...