Med - zaklad iz čebeljega panja

Med je popolnoma naravno živilo, neposreden dar narave – čebel. Čebele oprašujejo rastline in s tem pripomorejo k ohranjanju biološkega ravnotežja v naravi, pri tem pa nam dajejo čebelje pridelke. V 'knjigi življenja' starih Indijancev je bilo zapisano, da se dolžina življenja podaljšuje, če vsak dan v svojo prehrano vključujemo med in mleko. Med in mleko se cedita v vseh obljubljenih deželah. Med je odlično hranilo, krepčilo, pa tudi pomirjevalo: ker pa zavira rast bakterij in ima antioksidativne lastnosti, se uporablja tudi v ljudski medicini. Med ni zdravilo, je živilo živalskega izvora, vendar ga je cenil že najslovitejši zdravnik antike Hipokrat. Njegovo najljubše zdravilo je bil med. Tudi Pitagora ga je cenil, na kar kaže njegova izjava: »Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej.« Dragocenost medu so tako cenili že stari narodi: Stari Grki in Germani so dojenčkom takoj po rojstvu dali malo medu kot simbol naravnih sil, od katerih bo odvisno njihovo življenje.

Zrel med je razmeroma koncentrirana vodna raztopina predvsem treh vrst sladkorja: grozdnega (tj. glukoze), sadnega (tj. fruktoze) in trstnega ali pesnega (tj. saharoze), ki jih lahko spremljajo še drugi sladkorji. Nektar in mana sicer vsebujeta sestavljene sladkorje, čebele pa iz svojih žlez dodajo encime, ki sladkorje razcepijo na enostavne (glukoza in fruktoza), ki preideta neposredno v kri in s tem poskrbita za hiter vir energije, zato je tudi med boljši vir energije kot navadni sladkor in velja kot splošno poživilo. Poleg sladkorjev pa v medu najdemo tudi številne druge sestavine, npr. beljakovine, aminokisline, encime, vitamine, rudninske in aromatične snovi. Ravno prava količina in kombinacija teh snovi v njem odmerjata dragocenost medu.

Slovenski čebelarji pridelujemo kakovosten med. Ker se tega zavedamo, je prav, da slovenski med zaščitimo z geografsko označbo Slovenski med, ki bo v kratkem zagledala luč sveta. Ko boste na polici zagledali med slovenskega čebelarja, ste lahko prepričani, da ste kupili kakovostno in varno živilo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 13. julij 2018 / 12:10

Na portoroškem odru tudi Manca Špik in Mila

Portoroški Avditorij bo jutri gostil že 38. izvedbo Melodij morja in sonca (MMS). Na festivalu, ki ga bodo po 21. uri neposredno prenašali na prvih programih nacionalne televizije in radia, se bo z...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 9. november 2010 / 07:00

Dan sladkornih bolnikov

Ob dnevu sladkornih bolnikov si lahko v enotah Gorenjskih lekarn brezplačno izmerite telesno težo, krvni tlak in glukozo v krvi. Merjenje glukoze v krvi bo potekalo po razporedu; v Lekarni Šenčur...

Kronika / torek, 9. november 2010 / 07:00

Kriminalisti na Gorenjskem izvajajo hišne preiskave

Večje število policistov in kriminalistov na območju Policijske uprave Kranj izvaja hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost in javna pooblastila, so sporočili z omenjene pol...

GG Plus / torek, 9. november 2010 / 07:00

Debelih otrok ne silite v dieto

"Le sprememba življenjskega sloga je lahko uspešna v boju z debelostjo," opozarja Alenka Hafner, dr. med., vodja Oddelka za socialno medicino, analitiko in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno v...

Šport / torek, 9. november 2010 / 07:00

Jeseničani prezgodaj slavili

Jesenice, Bled - Minuli konec tedna je bil spet hokejski, precej razlogov za veselje pa so imeli navijači obeh naših ekip v ligi EBEL. Ekipa Acronija Jesenic, ki je v petek gosto...

Gospodarstvo / torek, 9. november 2010 / 07:00

Po viharju še lubadar

Na območju kamniške krajevne enote zavoda za gozdove so letos odkrili 11.500 kubičnih metrov od lubadarja napadenega drevja. "Zgodba z lubadarjem s tem še ni končana, zadovoljni bomo, če ga prihodnje...