Med - zaklad iz čebeljega panja

Med je popolnoma naravno živilo, neposreden dar narave – čebel. Čebele oprašujejo rastline in s tem pripomorejo k ohranjanju biološkega ravnotežja v naravi, pri tem pa nam dajejo čebelje pridelke. V 'knjigi življenja' starih Indijancev je bilo zapisano, da se dolžina življenja podaljšuje, če vsak dan v svojo prehrano vključujemo med in mleko. Med in mleko se cedita v vseh obljubljenih deželah. Med je odlično hranilo, krepčilo, pa tudi pomirjevalo: ker pa zavira rast bakterij in ima antioksidativne lastnosti, se uporablja tudi v ljudski medicini. Med ni zdravilo, je živilo živalskega izvora, vendar ga je cenil že najslovitejši zdravnik antike Hipokrat. Njegovo najljubše zdravilo je bil med. Tudi Pitagora ga je cenil, na kar kaže njegova izjava: »Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej.« Dragocenost medu so tako cenili že stari narodi: Stari Grki in Germani so dojenčkom takoj po rojstvu dali malo medu kot simbol naravnih sil, od katerih bo odvisno njihovo življenje.

Zrel med je razmeroma koncentrirana vodna raztopina predvsem treh vrst sladkorja: grozdnega (tj. glukoze), sadnega (tj. fruktoze) in trstnega ali pesnega (tj. saharoze), ki jih lahko spremljajo še drugi sladkorji. Nektar in mana sicer vsebujeta sestavljene sladkorje, čebele pa iz svojih žlez dodajo encime, ki sladkorje razcepijo na enostavne (glukoza in fruktoza), ki preideta neposredno v kri in s tem poskrbita za hiter vir energije, zato je tudi med boljši vir energije kot navadni sladkor in velja kot splošno poživilo. Poleg sladkorjev pa v medu najdemo tudi številne druge sestavine, npr. beljakovine, aminokisline, encime, vitamine, rudninske in aromatične snovi. Ravno prava količina in kombinacija teh snovi v njem odmerjata dragocenost medu.

Slovenski čebelarji pridelujemo kakovosten med. Ker se tega zavedamo, je prav, da slovenski med zaščitimo z geografsko označbo Slovenski med, ki bo v kratkem zagledala luč sveta. Ko boste na polici zagledali med slovenskega čebelarja, ste lahko prepričani, da ste kupili kakovostno in varno živilo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sreda, 16. december 2020 / 18:07

Direktorja še niso izbrali

Preddvor – Minuli teden je zasedal svet zavoda Doma starejših občanov Preddvor, ki naj bi po končanem razpisu za direktorja doma izmed prijavljenih kandidatov izbral najprimernejšega. Kot sporoča p...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 14. december 2015 / 14:12

Živijo upokojensko življenje

Tudi starejši, ki so zaradi svoje invalidnosti vključeni v radovljiški Center za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa, si zaslužijo, da se jim reče upokojenci. Z vsem, kar sodi zraven: počas...

Naklo / ponedeljek, 14. december 2015 / 14:11

V Naklem sprejeli občinski proračun

V proračunu občine Naklo za prihodnje leto je načrtovan tudi denar za obnovo ceste do Trnovca.

Kranj / ponedeljek, 14. december 2015 / 14:11

Za otroke pripravili skoraj tisoč daril

V vseslovenski akciji Božiček za en dan je letos sodelovalo tudi blizu 970 gorenjskih »božičkov«. Po vsej državi bodo obdarili več kot 8000 socialno ogroženih otrok, razveselili pa bodo še 585 otrok i...

Kranj / ponedeljek, 14. december 2015 / 14:09

Dobrodelno praznično popoldne

Kranj – Učenci in učenke ter zaposleni z Osnovne šole Matije Čopa v Kranju vabijo na dobrodelno praznično popoldne. V torek, 15. decembra, bodo od 16.30 do 18. ure v avli šole zbirali hrano, ki jo...

Kranj / ponedeljek, 14. december 2015 / 14:09

Krivdni odpust za Ogrinovo

V Gorenjskem muzeju nameravajo kustosinjo in nekdanjo direktorico muzeja Marijo Ogrin odpustiti iz krivdnih razlogov.