Med - zaklad iz čebeljega panja

Med je popolnoma naravno živilo, neposreden dar narave – čebel. Čebele oprašujejo rastline in s tem pripomorejo k ohranjanju biološkega ravnotežja v naravi, pri tem pa nam dajejo čebelje pridelke. V 'knjigi življenja' starih Indijancev je bilo zapisano, da se dolžina življenja podaljšuje, če vsak dan v svojo prehrano vključujemo med in mleko. Med in mleko se cedita v vseh obljubljenih deželah. Med je odlično hranilo, krepčilo, pa tudi pomirjevalo: ker pa zavira rast bakterij in ima antioksidativne lastnosti, se uporablja tudi v ljudski medicini. Med ni zdravilo, je živilo živalskega izvora, vendar ga je cenil že najslovitejši zdravnik antike Hipokrat. Njegovo najljubše zdravilo je bil med. Tudi Pitagora ga je cenil, na kar kaže njegova izjava: »Če ne bi jedel medu, bi umrl 40 let prej.« Dragocenost medu so tako cenili že stari narodi: Stari Grki in Germani so dojenčkom takoj po rojstvu dali malo medu kot simbol naravnih sil, od katerih bo odvisno njihovo življenje.

Zrel med je razmeroma koncentrirana vodna raztopina predvsem treh vrst sladkorja: grozdnega (tj. glukoze), sadnega (tj. fruktoze) in trstnega ali pesnega (tj. saharoze), ki jih lahko spremljajo še drugi sladkorji. Nektar in mana sicer vsebujeta sestavljene sladkorje, čebele pa iz svojih žlez dodajo encime, ki sladkorje razcepijo na enostavne (glukoza in fruktoza), ki preideta neposredno v kri in s tem poskrbita za hiter vir energije, zato je tudi med boljši vir energije kot navadni sladkor in velja kot splošno poživilo. Poleg sladkorjev pa v medu najdemo tudi številne druge sestavine, npr. beljakovine, aminokisline, encime, vitamine, rudninske in aromatične snovi. Ravno prava količina in kombinacija teh snovi v njem odmerjata dragocenost medu.

Slovenski čebelarji pridelujemo kakovosten med. Ker se tega zavedamo, je prav, da slovenski med zaščitimo z geografsko označbo Slovenski med, ki bo v kratkem zagledala luč sveta. Ko boste na polici zagledali med slovenskega čebelarja, ste lahko prepričani, da ste kupili kakovostno in varno živilo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 15. junij 2016 / 13:33

Opita in nasilna

Jesenice, Škofja Loka – Jeseniški policisti so v soboto zvečer pridržali vinjenega domačina, ki je v zasebnem prostoru z nasilnim in drznim vedenjem kršil javni red, umiril pa se ni niti ob prisotn...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Grški predsednik obiskal tudi Bled

Bled - Pred odhodom iz Slovenije je grški predsednik Karolos Papulias obiskal tudi Bled, kjer si je v spremstvu župana Janeza Fajfarja ogledal tamkajšnje turistične znamenitosti....

Jesenice / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Podrli staro Korenovo hišo

Jesenice - Pred dnevi so na Stari Savi na Jesenicah porušili Korenovo hišo, enega zadnjih propadajočih objektov, ki so še kazili ta del mesta. Hiša, ki je bila zgrajena konec ose...

Slovenija / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Nova smrt zaradi nove gripe

Ljubljana, Kranj – V ljubljanskem kliničnem centru je v soboto umrl bolnik, ki je bil okužen z virusom nove gripe, kar je v Sloveniji druga žrtev zaradi te bolezni. Star je...

Prosti čas / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Živela bi v Madridu

Svetlana Ražnatović - Ceca se s turnejo The Best of Ceca po dveh letih in pol spet vrača v Slovenijo; 28. novembra ob 21. uri bo nastopila na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Zanimivosti / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Glasovci so obiskali Lendavo

Kranj - Tokrat smo se s polnim avtobusom Glasovih naročnikov odpravili v Lendavo. Dopoldne smo si ogledali stari del mesta, sinagogo, prelep kulturni dom, kapelico sv. Trojice, k...