Okusi Mediterana v restavraciji Galerija Dali

Gaspačo s škampi – hladna paradižnikova juha

tradicionalna španska jed

za 4 osebe:

1 kg paradižnika – pelati

0,15 kg kumar

0,15 kg rdeča paprika

svež peteršilj

olivno olje

mala čebula

česen po okusu

kis

voda, drobtine

Čas priprave 10 minut

Nekaj rdeče paprike in kumar drobno sesekljamo za dekoracijo, vse drugo – paradižnik, kumare, olivno olje, rdeča paprika, peteršilj in začimbe zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo drobtin, kisa in vode. Miksamo, da postane juha homogena. Pokusite in dodajte začimbe po vašem okusu. Medtem na olivnem olju na hitro prepražite repke škampov in jih flambirajte s sherry vinom. Dekoracijo potresite po juhi in nanjo položite škampe. Dober tek!

Paella– riž z morskimi sadeži in piščancem

tradicionalna španska jed

za 2 osebi

14 dag piščančjega fileja

5 škampov

5 dagenj

5 dag kalamarov

4 dag lističev čebule

2 stroka česna – grobo sesekljan

7 dag rezin zelene paprike

7 dag rezin rdeče paprike

svež peteršilj - sesekljamo

2 dl pelatov

žafraniko ali barvilo za paello

sol, poper, sladkor

30 dag riža

Čas priprave 40 minut

V veliko globoko ponev damo čebulo, peteršilj, česen in olivno olje. Pražimo, da čebula postekleni. Dodamo žafran, piščanca narezanega na večje kose, piščančjo osnovo ali malo vode, papriko in pražimo, da piščanec postane bel. Nato dodamo pelate, ščep sladkorja, malo barvila za paello in narahlo premešamo. Dodamo riž, zalijemo z vodo in zavremo. Solimo po okusu. Vre naj 5 minut, medtem pa občasno pretresemo. Dodamo školjke, škampe in kalamare in pustimo vreti še dodatnih 5 minut. Pokrijemo in pustimo pod vreliščem še dodatnih 10 minut. Če je v posodi premalo vode, jo dodamo ali pa odkrijemo in pustimo, da povre, če je je preveč. Postrežemo v ponvici – riž in piščanec spodaj, škampi in školjke na rižu!

Roastbeef s čilijevo omako

2 kosa roastbeef po 20 dag – marinirana

olivno olje

ena čebula

ena rdeča paprika

bazilika, peteršilj

vse sestavine sesekljamo

3 dl pelatov

riž

Čas priprave 25 minut

Na olivnem olju pražimo čebulo, papriko in česen, da postane čebula rumenkasta, solimo, popramo, dodamo ščep sladkorja. Zalijemo s pelati, dodamo peteršilj, baziliko, koriander in kajenski poper. Vse skupaj prekuhamo in pokusimo, če je dovolj pikantno, sicer dodamo še malo kajenskega popra, pokrito odstavimo z ognja. Omaka naj bo gosta. Medtem roastbeef dodatno popopramo in solimo ter ga na zmernem ognju popečemo z obeh strani približno 3 minute (srednje zapečeno). Kuhanemu rižu dodamo sol, žafran in kokosovo mleko. Roastbeef narežemo na rezine in ga lepo položimo na čilijevo omako, poleg dodamo riž in v ponvici pečeno rdečo papriko.

 

Dober tek!

 

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / četrtek, 19. maj 2011 / 07:00

V Komendi so praznovali

V občini Komenda so v nedeljo praznovali dvanajsti občinski praznik. Letos podeljeni le dve občinski in dve športni priznanji.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 27. maj 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Svetinjica za dobro opravljeno delo

Gradnja karavanško-bohinjske železniške proge in bohinjskega predora na začetku 20. stoletja ni pomembna le kot ena od etap gradnje železniške mreže v tedanji Avstro-Ogrski. Pripomogla je tudi k...

GG Plus / nedelja, 27. maj 2012 / 07:00

Raziskovalci življenja Slovencev po svetu

Ministrica Ljudmila Novak je v torek v imenu urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu objavila izid natečaja za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja zamejske in izselj...

Tržič / nedelja, 27. maj 2012 / 07:00

Sanacija brežine na Loki

Loka pri Tržiču - V preteklih dneh so v tržiški občini zaključili sanacijo vkopne brežine nad lokalno cesto na Loki pri Tržiču. Brežina je nad ostrim, nepreglednim desnim ovinkom...

Zanimivosti / nedelja, 27. maj 2012 / 07:00

Veter poškodoval gnezdo štorkelj

Letošnji zarod je za štorklji verjetno izgubljen. Na Zavodu za varstvo narave menijo, da bi ga zapustili, tudi če bi poškodovano gnezdo prestavili.

GG Plus / nedelja, 27. maj 2012 / 07:00

Elektrika izpod Marjanovega kozolca

Na mednarodnem sejmu inovacij s področja kmetijstva in ekologije v Slatini na Hrvaškem je bilo nagrajenih več slovenskih inovatorjev, med njimi Marjan Kejžar iz Sorice za patentiran izmenični postopek...