Predsednik domačega društva upokojencev Janez Kimovec in nagrajenci - Vinko Gobec, Marjan Prinčič, Stane Simšič in Janez Basej (Foto: Tina Dokl)

V Komendi 3.500 upokojencev

Premražene upokojence je na četrtkovem gorenjskem srečanju še najbolj "ogrela" napoved, da se bodo pokojnine novembra predvidoma zvišale za dva odstotka.

Komenda – Na Gorenjskem je že po tradiciji vsak prvi četrtek v septembru srečanje upokojencev, letošnje je bilo včeraj v Komendi. Čeprav prirediteljem, domačemu društvu upokojencev, vreme ni bilo naklonjeno, se je srečanja udeležilo okoli 3.500 upokojencev iz 46 gorenjskih in iz 20 ljubljanskih društev oz. približno 1.500 manj, kot bi jih bilo ob lepem vremenu. Upokojenci so se (v zavetju dveh šotorov) kljub temu lepo imeli. Prisluhnili so govornikom, domačemu upokojenskemu pevskemu zboru in veteranom mengeške godbe, spremljali nastop folklorne skupine DU Komenda, se zabavali ob glasbi Viharnika in Zapeljivk, se nasmejali podokničarju Francu Pestotniku, si ogledali bližnjo cerkev sv. Petra in Selanov kartografski muzej …

Upokojence so v navzočnosti županov in podžupanov iz 21 občin pozdravili predsednik komendskega društva upokojencev Janez Kimovec, dosedanji predsednik gorenjske pokrajinske zveze Marjan Prinčič in novi predsednik Janez Šolar, domači župan Tomaž Drolec, ki je pohvalil delo upokojencev v občini, in ljubljanski Zoran Jankovič. Predstavnica slovenske zveze društev upokojencev Angelca Žiberna se je ob (napovedani) podražitvi hrane spraševala, zakaj imajo trgovska podjetja in tovarne zdravil najvišje dobičke v državi. Opozorila je, da v Sloveniji na domsko oskrbo čaka 14 tisoč starejših, in poudarila, da se upokojenci zavzemajo za ohranitev javnega zdravstva, ureditev negovalnih bolnišnic in za pomoč starejšim na domu. Še najbolj je premražene upokojence »ogrel« državni sekretar ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Marko Štrovs, ki je napovedal, da se bodo pokojnine novembra predvidoma zvišale za dva odstotka in da bodo prejeli še poračun za deset mesecev.

Prireditelji so na srečanje povabili tudi tri po anketah najmočnejše predsedniške kandidate. Medtem ko se je Lojze Peterle zaradi zadržanosti opravičil, sta Mitja Gaspari in Danilo Türk prišla in nagovorila upokojence. Gaspari jim je zaželel lepše vreme, manj inflacije in boljši standard, ob tem pa opozoril na veliko odgovornost države in njene vlade za stabilne plače in pokojnine. »Lahko vam obljubim višje pokojnine in brezplačne avtobusne prevoze, a kot predsednik države tega ne bi mogel uresničiti,« je dejal Türk in obljubil, da bi se kot predsednik države zavzemal za razpravo o problemih starejših, za krepitev medgeneracijske solidarnosti in za še večjo odgovornost mlade generacije do starejših.

Na srečanju so ob koncu mandata v upokojenskih organizacijah podelili priznanja in se zahvalili Vinku Gobcu, dolgoletnemu predsedniku Zveze društev upokojencev Slovenije, Marjanu Prinčiču, ki je vodil koordinacijski odbor gorenjskih društev upokojencev, Stanetu Simšiču, ki je zastopal Kamnik, Domžale in Komendo v slovenski upokojenski zvezi, in nekdanjemu predsedniku cerkljanskega društva Janezu Baseju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 22. julij 2015 / 11:42

Vilfan k poslancem DeSUS-a

Ljubljana – Poslanec Peter Vilfan je zapustil poslansko skupino ZaAB in se pridružil poslanski skupini DeSUS-a, v stranko sicer ni vstopil. Iz stranke Alenke Bratušek je izstopil že decemb...

Objavljeno na isti dan


Naklo / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Obnova cerkve v Naklem

Naklo - Na župnijski cerkvi sv. Petra v Naklem obnavljajo streho stavbe razen zvonika. Dela, ki jih od začetka marca opravlja podjetnik iz Domžal, bodo končana predvidoma v dveh...

Bohinj / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Zablesteli za kulturni praznik

Osnovnošolci so pripravili prireditev za kulturni praznik, ki ga Bohinjci praznujejo na obletnico rojstva pisatelja Janeza Mencingerja.

Naklo / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Dražji programi vrtcev

Naklo - Občinski svetniki v Naklem so na seji 27. marca obravnavali predlog Osnovne šole Naklo za uskladitev cen programov v vrtcih s povišanimi stroški. Kot je pojasnil ravnatel...

Naklo / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Mir in pokoj storžiških žrtev

V soboto so na pokopališču v Naklem pokopali štiri od šestih žrtev iz Strahinja in Police, ki so bili pokopani v skritem grobišču pod Storžičem.

Zanimivosti / sreda, 2. april 2008 / 07:00

Nocoj bo en lep večer

Moški pevski zbor Peter Lipar pri Društvu upokojencev Kranj praznuje 45-letnico delovanja. Slavnostni koncert bo ta petek v avli Mestne občine Kranj.