"Nova" Niva, ki ima na nosu Chevroletov znak, slovenskih kupcev ni dočakala.

Spomini so še živi

Pred kratkim je "praznovala" tridesetletnico legendarna Lada Niva.

»Ruska terenska kraljica« Lada Niva je zagotovo še vedno v spominu številnih slovenskih voznikov. Od leta 1993, ko je generalni zastopnik ruskega Avtovaza postalo ljubljansko podjetje Lada Avto, je bilo pri nas prodanih 3.573 primerkov, vendar je zanimanje za ostarelo damo v zadnjih treh letih precej usahnilo, saj se je zanjo odločilo le še 24 kupcev, lani celo samo dva in potem se je prodaja popolnoma ustavila. Dokaj pogosti kupci so bila gozdna podjetja, policija in gasilci, ki verjetno vedo povedati, da skoraj ni bilo terenske ovire, ki je Niva ne bi premagala. Pri uvozniku so ves čas skrbeli, da je ruski robustnež lahko ostajal pri življenju, zato je bil od leta 1994 na voljo s katalizatorjem, nekoliko kasneje pa je 1,6-litrski motor nadomestil novejši in močnejši 1,7-litrski. Kupce so skušali privabiti tudi z dodatno opremo in posebnimi izvedbami; najbolj znana je bila Niva Triglav s plastičnimi obrobami blatnikov in aluminijastimi platišči, neuresničene pa so ostale želje po volanskem servo ojačevalniku in vsaj voznikovem varnostnem mehu. Usoda Nive in celotne Lade je na slovenskem trgu že nekaj časa zapečatena. Povpraševanje po cenenem robustnem terencu, ki je na koncu kariere stal manj kot deset tisoč evrov, je usahnilo, tudi zanimanje za druge Ladine modele, ki so že zdavnaj zreli za upokojitev, je splahnelo. Sicer pa Niva niti ne ustreza slovenskim homologacijskim standardom, saj nima vzglavnikov na zadnjih sedežih. Pri Lada Avtu sicer pravijo, da bi to lahko uredili, če bi si kdo avtomobil zares želel, pa bi poskrbeli tudi za uvoz. Čas je prehitel tudi prihod Chevroleta Nive, katerega začetek prodaje pri nas je bil večkrat napovedan, a zaradi zamude pri proizvodnji in neuresničenih obljub tovarne »preoblečena« Niva nikoli ni prišla do slovenskih kupcev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 16. julij 2019 / 20:27

Vojaške sledi

Dve špici (2046 m n. m.) – Naš današnji cilj sestavljata dva vrhova v skupini Naborjetskih gora, Cima Alta (2046 m n. m.) in Cima Vildiver (2008 m n. m.). Predor skozi goro in v goro vklesana izpostav...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 7. september 2007 / 07:00

V Komendi 3.500 upokojencev

Premražene upokojence je na četrtkovem gorenjskem srečanju še najbolj "ogrela" napoved, da se bodo pokojnine novembra predvidoma zvišale za dva odstotka.

Kamnik / petek, 7. september 2007 / 07:00

Kamnik vabi narodne noše

Začeli so se 37. Dnevi narodnih noš v Kamniku - vrhunec v nedeljo popoldne s tradicionalno povorko skozi mesto.

Splošno / petek, 7. september 2007 / 07:00

Štiriindvajset ur po treh desetletjih

Na Ukovi so skočili v vodo maratonski plavalci, tisti, ki so nekoč plavali prvi štafetni maraton čez dan in noč ter mlajši, ki so jim pomagali, da so še enkrat zmogli do cilja.

Preddvor / petek, 7. september 2007 / 07:00

Grad Dvor kliče po obnovi

Ministra za šolstvo Milana Zvera, ki se je prvi šolski dan mudil v Preddvoru, so povabili tudi na ogled gradu Dvor, ki je v lasti ministrstva in nezadržno propada.

Splošno / petek, 7. september 2007 / 07:00

Spomini so še živi

Pred kratkim je "praznovala" tridesetletnico legendarna Lada Niva.