Bučke in gobe na več načinov

Bučni zavitek

Sestavine, za dve osebi:

- vlečeno testo

- 15 dag bučk

- 15 dag skute

- 1 kisla smetana

- 1 jajce

Buče naribamo kot jabolka, malo počakamo, nato pa jih ožamemo. Razžvrkljamo jajce in kislo smetano, ju zamešamo v skuto, dodamo buče in s tem nadevom namažemo vlečeno testo (lahko tudi kupljeno). Podobo lahko pripravimo tudi kakšen drug zelenjavni zavitek. Skuhamo na primer 15 dag cvetače, jo zmiksamo, zmešamo s 15 dag skute in kislo smetano ter s tem namažemo vlečeno testo. Zvijemo zavitek, ga prelijemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali s kislo smetano in spečemo. Podobo lahko ravnamo tudi z zeljem, blitvo in porom.

Bučke kot priloga

Sestavine:

- 2 kg bučk

- 4 paprike

- 2 večji čebuli

- 4 paradižniki

- 1 dl vode

- 1 dl olja

- 1 žlička bazilike

- sol

Na olju prepražimo sesekljano čebulo in na njej podušimo na rezine narezano papriko. Dodamo na kockice narezan paradižnik in skupaj dušimo še dvajset minut. Zalijemo z decilitrom vode in dodamo na kockice narezane bučke (olupljene ali pa tudi ne), žličko bazilike in sol po okusu. Kuhamo še četrt ure, nato pa vročo zelenjavo naložimo v vroče kozarce. Zapremo jih s pokrovčki. V pekač nalijemo za dva prsta vode, postavimo vanj kozarce in vse to pustimo v vroči pečici tako dolgo, da se voda segreje do temperature, ko vanjo še lahko pomočimo prst. Zdaj pečico izključimo in kozarce pustimo v vodi še pet minut. Nato jih zložimo na prtiček s pokrovom navzdol in pustimo, da se ohladijo. Kozarci lahko tudi v shrambi stojijo »na glavi«. Bučke uporabimo kot prilogo h kuhani govedini in pire krompirju.

Gosta gobova juha

Sestavine:

- različne gobe

- 3 krompirji

- rdeč in rumen korenček

- čebula

- začimbe (sol, poper, majaron, lovorov list)

- žlica kisle smetane

Na prepraženo čebulo damo gobe, ki smo jih prej prevreli, dodamo naribano korenje in krompir, zalijemo in dodamo začimbe. Juho skuhamo in izboljšamo še z žlico kisle smetane. Pomokati je ni treba, ker se bo zgostila zaradi naribanega krompirja. Začimbe je pri gobjih jedeh treba uporabljati previdno, saj bi bilo škoda, če bi prevladale nad okusom gob. Za dobro gobovo juho je treba uporabiti vsaj pet vrst gob.

Gobe v smetanovi omaki

Sestavine:

- 40 dag gob

- 8 dag masla

- 2 dl kisle smetane

- 5 dag čebule

- 2 dag moke

- šopek peteršilja

- poper in sol

- voda za zalivanje

Gobe zdušimo na maščobi. Posebej prepražimo na maslu sesekljano čebulo, dodamo gobe, potresemo z moko, popražimo, dodamo kislo smetano in začimbe, zalijemo z vodo ali juho in na blagem ognju pokuhamo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj. Zraven lahko skuhamo torteline iz ajdove moke.

Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 5. avgust 2011 / 07:00

Gorenjski glas

Gorenjski glas, 5. avgust 2011, št. 62

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sobota, 1. september 2007 / 07:00

Pet občinskih nagrajencev

Preddvor – Komisija za priznanja občine Preddvor je predlagala, občinski svet pa potrdil pet imen letošnjih nagrajencev ob občinskem prazniku. Pet predlagateljev je sicer v s...

Kranjska Gora / sobota, 1. september 2007 / 07:00

V novo šolsko leto brez telovadnice

Učenci iz Mojstrane bodo do konca leta telovadili v naravi ter hodili plavat v bazen v Kranjsko Goro.

Radovljica / sobota, 1. september 2007 / 07:00

Mitja Gaspari znova na Gorenjskem

Škofja Loka, Radovljica - Ta teden je predsedniški kandidat Mitja Gaspari obiskal svoje podpornice in podpornikev Radovljici in Škofji Loki, ki prizadevno zbirajo podpise...

Tržič / sobota, 1. september 2007 / 07:00

Funkciji nista združljivi

Tržič - Občinski svetnik Dragomir Ficko iz Tržiča je tožil občino Tržič zaradi predčasnega prenehanja mandata občinskega svetnika, sklep o tem pa je občina sprejela zaradi...

Zanimivosti / sobota, 1. september 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Ladislava (Ladi) in Valentin (Tina) Arnež prihajata iz Begunj. Spoznali smo se na Glasovem izletu, ki se jih rada udeležujeta, bila sta tudi na pikniku v Besnici. Na Gorenjski gl...