Bučke in gobe na več načinov

Bučni zavitek

Sestavine, za dve osebi:

- vlečeno testo

- 15 dag bučk

- 15 dag skute

- 1 kisla smetana

- 1 jajce

Buče naribamo kot jabolka, malo počakamo, nato pa jih ožamemo. Razžvrkljamo jajce in kislo smetano, ju zamešamo v skuto, dodamo buče in s tem nadevom namažemo vlečeno testo (lahko tudi kupljeno). Podobo lahko pripravimo tudi kakšen drug zelenjavni zavitek. Skuhamo na primer 15 dag cvetače, jo zmiksamo, zmešamo s 15 dag skute in kislo smetano ter s tem namažemo vlečeno testo. Zvijemo zavitek, ga prelijemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali s kislo smetano in spečemo. Podobo lahko ravnamo tudi z zeljem, blitvo in porom.

Bučke kot priloga

Sestavine:

- 2 kg bučk

- 4 paprike

- 2 večji čebuli

- 4 paradižniki

- 1 dl vode

- 1 dl olja

- 1 žlička bazilike

- sol

Na olju prepražimo sesekljano čebulo in na njej podušimo na rezine narezano papriko. Dodamo na kockice narezan paradižnik in skupaj dušimo še dvajset minut. Zalijemo z decilitrom vode in dodamo na kockice narezane bučke (olupljene ali pa tudi ne), žličko bazilike in sol po okusu. Kuhamo še četrt ure, nato pa vročo zelenjavo naložimo v vroče kozarce. Zapremo jih s pokrovčki. V pekač nalijemo za dva prsta vode, postavimo vanj kozarce in vse to pustimo v vroči pečici tako dolgo, da se voda segreje do temperature, ko vanjo še lahko pomočimo prst. Zdaj pečico izključimo in kozarce pustimo v vodi še pet minut. Nato jih zložimo na prtiček s pokrovom navzdol in pustimo, da se ohladijo. Kozarci lahko tudi v shrambi stojijo »na glavi«. Bučke uporabimo kot prilogo h kuhani govedini in pire krompirju.

Gosta gobova juha

Sestavine:

- različne gobe

- 3 krompirji

- rdeč in rumen korenček

- čebula

- začimbe (sol, poper, majaron, lovorov list)

- žlica kisle smetane

Na prepraženo čebulo damo gobe, ki smo jih prej prevreli, dodamo naribano korenje in krompir, zalijemo in dodamo začimbe. Juho skuhamo in izboljšamo še z žlico kisle smetane. Pomokati je ni treba, ker se bo zgostila zaradi naribanega krompirja. Začimbe je pri gobjih jedeh treba uporabljati previdno, saj bi bilo škoda, če bi prevladale nad okusom gob. Za dobro gobovo juho je treba uporabiti vsaj pet vrst gob.

Gobe v smetanovi omaki

Sestavine:

- 40 dag gob

- 8 dag masla

- 2 dl kisle smetane

- 5 dag čebule

- 2 dag moke

- šopek peteršilja

- poper in sol

- voda za zalivanje

Gobe zdušimo na maščobi. Posebej prepražimo na maslu sesekljano čebulo, dodamo gobe, potresemo z moko, popražimo, dodamo kislo smetano in začimbe, zalijemo z vodo ali juho in na blagem ognju pokuhamo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj. Zraven lahko skuhamo torteline iz ajdove moke.

Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 30. november 2009 / 07:00

Požar uničil dnevno sobo in kuhinjo

Podreča – Popoldne nekaj po 14. uri je v stanovanjski hiši na Podreči izbruhnil požar. Na intervencijo so pohiteli kranjski poklicni gasilci, ki jim je uspelo dokaj hitro ukrotit...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 2. september 2007 / 07:00

Rovtarski bal na Starem vrhu

Minulo nedeljo je bil na Starem vrhu nad Škofjo Loko četrti Rovtarski bal, ki ga za prijatelje smučanja po starem in druge obiskovalcee organizira škofjeloško Društvo Rovtarji. Na prireditvenem pro...

Prosti čas / nedelja, 2. september 2007 / 07:00

Ni me težko spraviti v smeh

S septembrom prihaja na Kanal A na spored nova sezona oddaje Pazi, kamera! z novim obrazom, voditeljico Dijano Galič. 22-letno dekle iz Kanala ob Soči bo vsebinsko napovedovalo...

Splošno / nedelja, 2. september 2007 / 07:00

Programirani za dolgo življenje

S prvim vdihom ob rojstvu stopimo na pot življenja, ki se slej ko prej konča. Mamljiva misel, da bi jo raztegnili na sto in več let, se je iz pravljic preselila v laboratorije, kjer se z njo "igrajo"...

Splošno / nedelja, 2. september 2007 / 07:00

Možganska poškodba vrne zelo drugačnega človeka

Nezgodna poškodba možganov je vsaka nestarostna, nebolezenska in neprirojena poškodba možganov zaradi delovanja zunanje mehanske sile, vključno z neposrednimi in kasnimi posledicami te poškodbe, pojas...

Splošno / nedelja, 2. september 2007 / 07:00

Skrivnostni svet umetne nezavesti

Čeprav se z anestezijo vsaj nekajkrat v življenju sreča vsak od nas, se nam zdi stanje, v katerem lahko prenesemo tudi najbolj zahtevne in boleče kirurške posege, polno skrivnosti. Pogovor z dr. Judit...