Bučke in gobe na več načinov
Bučni zavitek
Sestavine, za dve osebi:
- vlečeno testo
- 15 dag bučk
- 15 dag skute
- 1 kisla smetana
- 1 jajce
Buče naribamo kot jabolka, malo počakamo, nato pa jih ožamemo. Razžvrkljamo jajce in kislo smetano, ju zamešamo v skuto, dodamo buče in s tem nadevom namažemo vlečeno testo (lahko tudi kupljeno). Podobo lahko pripravimo tudi kakšen drug zelenjavni zavitek. Skuhamo na primer 15 dag cvetače, jo zmiksamo, zmešamo s 15 dag skute in kislo smetano ter s tem namažemo vlečeno testo. Zvijemo zavitek, ga prelijemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali s kislo smetano in spečemo. Podobo lahko ravnamo tudi z zeljem, blitvo in porom.
Bučke kot priloga
Sestavine:
- 2 kg bučk
- 4 paprike
- 2 večji čebuli
- 4 paradižniki
- 1 dl vode
- 1 dl olja
- 1 žlička bazilike
- sol
Na olju prepražimo sesekljano čebulo in na njej podušimo na rezine narezano papriko. Dodamo na kockice narezan paradižnik in skupaj dušimo še dvajset minut. Zalijemo z decilitrom vode in dodamo na kockice narezane bučke (olupljene ali pa tudi ne), žličko bazilike in sol po okusu. Kuhamo še četrt ure, nato pa vročo zelenjavo naložimo v vroče kozarce. Zapremo jih s pokrovčki. V pekač nalijemo za dva prsta vode, postavimo vanj kozarce in vse to pustimo v vroči pečici tako dolgo, da se voda segreje do temperature, ko vanjo še lahko pomočimo prst. Zdaj pečico izključimo in kozarce pustimo v vodi še pet minut. Nato jih zložimo na prtiček s pokrovom navzdol in pustimo, da se ohladijo. Kozarci lahko tudi v shrambi stojijo »na glavi«. Bučke uporabimo kot prilogo h kuhani govedini in pire krompirju.
Gosta gobova juha
Sestavine:
- različne gobe
- 3 krompirji
- rdeč in rumen korenček
- čebula
- začimbe (sol, poper, majaron, lovorov list)
- žlica kisle smetane
Na prepraženo čebulo damo gobe, ki smo jih prej prevreli, dodamo naribano korenje in krompir, zalijemo in dodamo začimbe. Juho skuhamo in izboljšamo še z žlico kisle smetane. Pomokati je ni treba, ker se bo zgostila zaradi naribanega krompirja. Začimbe je pri gobjih jedeh treba uporabljati previdno, saj bi bilo škoda, če bi prevladale nad okusom gob. Za dobro gobovo juho je treba uporabiti vsaj pet vrst gob.
Gobe v smetanovi omaki
Sestavine:
- 40 dag gob
- 8 dag masla
- 2 dl kisle smetane
- 5 dag čebule
- 2 dag moke
- šopek peteršilja
- poper in sol
- voda za zalivanje
Gobe zdušimo na maščobi. Posebej prepražimo na maslu sesekljano čebulo, dodamo gobe, potresemo z moko, popražimo, dodamo kislo smetano in začimbe, zalijemo z vodo ali juho in na blagem ognju pokuhamo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj. Zraven lahko skuhamo torteline iz ajdove moke.
Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj