Bučke in gobe na več načinov

Bučni zavitek

Sestavine, za dve osebi:

- vlečeno testo

- 15 dag bučk

- 15 dag skute

- 1 kisla smetana

- 1 jajce

Buče naribamo kot jabolka, malo počakamo, nato pa jih ožamemo. Razžvrkljamo jajce in kislo smetano, ju zamešamo v skuto, dodamo buče in s tem nadevom namažemo vlečeno testo (lahko tudi kupljeno). Podobo lahko pripravimo tudi kakšen drug zelenjavni zavitek. Skuhamo na primer 15 dag cvetače, jo zmiksamo, zmešamo s 15 dag skute in kislo smetano ter s tem namažemo vlečeno testo. Zvijemo zavitek, ga prelijemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali s kislo smetano in spečemo. Podobo lahko ravnamo tudi z zeljem, blitvo in porom.

Bučke kot priloga

Sestavine:

- 2 kg bučk

- 4 paprike

- 2 večji čebuli

- 4 paradižniki

- 1 dl vode

- 1 dl olja

- 1 žlička bazilike

- sol

Na olju prepražimo sesekljano čebulo in na njej podušimo na rezine narezano papriko. Dodamo na kockice narezan paradižnik in skupaj dušimo še dvajset minut. Zalijemo z decilitrom vode in dodamo na kockice narezane bučke (olupljene ali pa tudi ne), žličko bazilike in sol po okusu. Kuhamo še četrt ure, nato pa vročo zelenjavo naložimo v vroče kozarce. Zapremo jih s pokrovčki. V pekač nalijemo za dva prsta vode, postavimo vanj kozarce in vse to pustimo v vroči pečici tako dolgo, da se voda segreje do temperature, ko vanjo še lahko pomočimo prst. Zdaj pečico izključimo in kozarce pustimo v vodi še pet minut. Nato jih zložimo na prtiček s pokrovom navzdol in pustimo, da se ohladijo. Kozarci lahko tudi v shrambi stojijo »na glavi«. Bučke uporabimo kot prilogo h kuhani govedini in pire krompirju.

Gosta gobova juha

Sestavine:

- različne gobe

- 3 krompirji

- rdeč in rumen korenček

- čebula

- začimbe (sol, poper, majaron, lovorov list)

- žlica kisle smetane

Na prepraženo čebulo damo gobe, ki smo jih prej prevreli, dodamo naribano korenje in krompir, zalijemo in dodamo začimbe. Juho skuhamo in izboljšamo še z žlico kisle smetane. Pomokati je ni treba, ker se bo zgostila zaradi naribanega krompirja. Začimbe je pri gobjih jedeh treba uporabljati previdno, saj bi bilo škoda, če bi prevladale nad okusom gob. Za dobro gobovo juho je treba uporabiti vsaj pet vrst gob.

Gobe v smetanovi omaki

Sestavine:

- 40 dag gob

- 8 dag masla

- 2 dl kisle smetane

- 5 dag čebule

- 2 dag moke

- šopek peteršilja

- poper in sol

- voda za zalivanje

Gobe zdušimo na maščobi. Posebej prepražimo na maslu sesekljano čebulo, dodamo gobe, potresemo z moko, popražimo, dodamo kislo smetano in začimbe, zalijemo z vodo ali juho in na blagem ognju pokuhamo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj. Zraven lahko skuhamo torteline iz ajdove moke.

Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 10. januar 2019 / 18:08

Ponosni na svojo Tjašo

V Bohinjski Češnjici so v nedeljo zvečer pripravili sprejem za zmagovalko šova Slovenija ima talent Tjašo Dobravec. Pri njej je sprejem ponovno obudil čustva, ki jih je čutila ob velikem uspehu.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 5. avgust 2021 / 17:01

Vlomilci izkoristijo priložnost

Policisti opozarjajo, da vlomilci izkoriščajo poletno vročino ter odprta balkonska vrata in okna, saj raje izberejo tisto stanovanje ali hišo, kjer je za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganja.

Kamnik / četrtek, 5. avgust 2021 / 17:00

Poti čez dvorišče ne želijo

Koželjeva pot – stara pešpot, ki povezuje Kamnik s Kamniško Bistrico, je med domačini zelo priljubljena in tudi obiskana, a lastniki zemljišča na Jeranovem, ki ga pot prečka, prehoda ne dovolijo več....

Jesenice / četrtek, 5. avgust 2021 / 16:45

Kadrovske štipendije v jeseniški bolnišnici

Jesenice – Splošna bolnišnica Jesenice je ponovno objavila razpis kadrovskih štipendij. Te ponujajo tako študentom visokošolskega strokovnega študijskega programa Zdravstvena nega kot tudi dijakom...

Zanimivosti / četrtek, 5. avgust 2021 / 16:42

V Dubaju ima ves svet na dlani

Jure Uršič, fotograf žirovskih korenin, že sedem let živi in dela v Dubaju, kjer je pred kratkim odprl tudi lastni fotografski studio. Najbolj uživa v ustvarjanju fotografij za potrebe oglasov – to so...

Medvode / četrtek, 5. avgust 2021 / 16:40

V Pirničah bodo gradili gasilski dom

Prostovoljno gasilsko društvo Zgornje Pirniče letos praznuje sto dvajset let. Ob jubileju so se razveselili položitve temeljnega kamna za novi gasilski dom.