Bučke in gobe na več načinov

Bučni zavitek

Sestavine, za dve osebi:

- vlečeno testo

- 15 dag bučk

- 15 dag skute

- 1 kisla smetana

- 1 jajce

Buče naribamo kot jabolka, malo počakamo, nato pa jih ožamemo. Razžvrkljamo jajce in kislo smetano, ju zamešamo v skuto, dodamo buče in s tem nadevom namažemo vlečeno testo (lahko tudi kupljeno). Podobo lahko pripravimo tudi kakšen drug zelenjavni zavitek. Skuhamo na primer 15 dag cvetače, jo zmiksamo, zmešamo s 15 dag skute in kislo smetano ter s tem namažemo vlečeno testo. Zvijemo zavitek, ga prelijemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali s kislo smetano in spečemo. Podobo lahko ravnamo tudi z zeljem, blitvo in porom.

Bučke kot priloga

Sestavine:

- 2 kg bučk

- 4 paprike

- 2 večji čebuli

- 4 paradižniki

- 1 dl vode

- 1 dl olja

- 1 žlička bazilike

- sol

Na olju prepražimo sesekljano čebulo in na njej podušimo na rezine narezano papriko. Dodamo na kockice narezan paradižnik in skupaj dušimo še dvajset minut. Zalijemo z decilitrom vode in dodamo na kockice narezane bučke (olupljene ali pa tudi ne), žličko bazilike in sol po okusu. Kuhamo še četrt ure, nato pa vročo zelenjavo naložimo v vroče kozarce. Zapremo jih s pokrovčki. V pekač nalijemo za dva prsta vode, postavimo vanj kozarce in vse to pustimo v vroči pečici tako dolgo, da se voda segreje do temperature, ko vanjo še lahko pomočimo prst. Zdaj pečico izključimo in kozarce pustimo v vodi še pet minut. Nato jih zložimo na prtiček s pokrovom navzdol in pustimo, da se ohladijo. Kozarci lahko tudi v shrambi stojijo »na glavi«. Bučke uporabimo kot prilogo h kuhani govedini in pire krompirju.

Gosta gobova juha

Sestavine:

- različne gobe

- 3 krompirji

- rdeč in rumen korenček

- čebula

- začimbe (sol, poper, majaron, lovorov list)

- žlica kisle smetane

Na prepraženo čebulo damo gobe, ki smo jih prej prevreli, dodamo naribano korenje in krompir, zalijemo in dodamo začimbe. Juho skuhamo in izboljšamo še z žlico kisle smetane. Pomokati je ni treba, ker se bo zgostila zaradi naribanega krompirja. Začimbe je pri gobjih jedeh treba uporabljati previdno, saj bi bilo škoda, če bi prevladale nad okusom gob. Za dobro gobovo juho je treba uporabiti vsaj pet vrst gob.

Gobe v smetanovi omaki

Sestavine:

- 40 dag gob

- 8 dag masla

- 2 dl kisle smetane

- 5 dag čebule

- 2 dag moke

- šopek peteršilja

- poper in sol

- voda za zalivanje

Gobe zdušimo na maščobi. Posebej prepražimo na maslu sesekljano čebulo, dodamo gobe, potresemo z moko, popražimo, dodamo kislo smetano in začimbe, zalijemo z vodo ali juho in na blagem ognju pokuhamo. Na koncu dodamo sesekljan peteršilj. Zraven lahko skuhamo torteline iz ajdove moke.

Vir: Kuharske bukve slovenskih gospodinj

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 20. julij 2013 / 11:17

Lažen alarm prizemljil letalo

Brnik – V sredo zjutraj je moralo letalo Adrie Airways takoj po vzletu z brniškega letališča prisilno pristati, saj se je sprožil detektor dima v toaletnih prostorih letala, a se je na koncu izkaza...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 9. julij 2015 / 15:53

Hvala za pravljično poroko!

Poročila sta se Ana Devayani Kersnik in Jernej Žvab. Civilni del poroke je bil v Preddvoru, cerkveni v Mojstrani, očka in mamico pa je na poroki spremljal tudi njun Jaka.

Gospodarstvo / četrtek, 9. julij 2015 / 15:41

Minister verjame v Peko

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v petek obiskal Tržič, kjer je z lokalnimi in regijskimi gospodarstveniki beseda tekla o aktualnih izzivih pa tudi problemih v gospo...

Nasveti / četrtek, 9. julij 2015 / 15:35

Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo...

Kronika / četrtek, 9. julij 2015 / 14:54

Pogojna kazen za cukanje učenca

Na Okrožnem sodišču v Kranju se je končalo ponovljeno sojenje cerkljanski učiteljici Lilijani Skubic, obtoženi surovega ravnanja z učencem. Prvič oproščena, tokrat pogojno tri mesece zapora.

Rekreacija / četrtek, 9. julij 2015 / 14:20

Turizem smo Gorenjci, 6. del

»Nisi še slišal za Zeleno kartico gosta Gorenjske? Sram naj te bo!« Ponižno sem poslušal gospoda Janeza, ki mi je pridigal po ugotovitvi, da jaz kot raziskovalec turizma na Gorenjskem pojm...