Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo naredimo na popolnoma drugačen način kot klasične torte.

Za pripravo biskvita potrebujemo: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor.

Moko zmešamo s pecilnim praškom ter jo presejemo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Proti koncu stepanja dodamo sladkor in vanilin sladkor. Rumenjake postopoma zmešamo v sneg. Nazadnje med stalnim mešanjem dodajamo še moko ter zmes vlijemo v okrogel pekač. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, okrog 15 minut.

Nasvet: Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit dovolj pečen – zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni nobenega sledu biskvita, je le ta pečen.

Velikost pekača izberemo na podlagi velikosti sklede, v kateri bomo delali torto. Pekač in skleda naj imata enak premer. Če nimamo na voljo okroglega pekača, na peki papir obrišemo rob sklede in maso za biskvit razporedimo vsaj približno po krogu. Ko je biskvit pečen, ga obrežemo v velikosti roba sklede.

Za pripravo nadeva potrebujemo: 1 ananasov kompot (rezine), 1 marelični kompot, 0,75 kg navadnega čvrstega jogurta (5 klasičnih lončkov), 0,5 l smetane za stepanje, 20 g želatine (12 lističev), 20 dag sladkorja.

Večjo okroglo skledo obložimo z rezinami ananasa. V vsako luknjico na sredini ananasa damo po eno marelico. Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepemo. Polovico jogurta zmešamo s sladkorjem. V drugo polovico jogurta damo ožeto želatino ter segrevamo, da se vsa želatina raztopi. Zmes nekoliko ohladimo. Pripravimo si večjo posodo, v kateri zmešamo stepeno smetano, jogurt s sladkorjem ter jogurt z želatino. Pripravljeno kremo vlijemo v skledo. Na vrh kreme položimo predhodno pečen biskvit. Torto postavimo za 3 ure v hladilnik, da se ohladi. Na vrh sklede položimo krožnik ter obrnemo okrog. Previdno dvignemo skledo, da se torta postavi na krožnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 22. januar 2016 / 11:22

Ambasador dobre volje

Nimamo več Slovenca leta, temveč ambasadorja dobre volje. Kot prvi je ta naziv prejel Jure Franko. Stekleno trofejo je dobil na prireditvi Petdeset odtenkov dobre volje v Medvodah.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Zlata liga Gorenjske

S sezono na prostem so začeli tudi mladi atleti od kategorije naraščajnikov do U16. Njim je namenjena Zlata liga Gorenjske, ki jo organizira Zbor atletskih trenerjev Atletskega kluba Triglav, pot...

GG Plus / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Sandi, Sixfor

Sandi Jugovic, dvainštiridesetletni hud amater, kot pravi zase, največ kilometrov naredi s kolesom.

Zanimivosti / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Minerali in fosili spet v Tržiču

Konec tedna bodo v Tržiču potekali 39. mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja.

Gospodarstvo / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Včasih naribajo tudi štiri tone zelja v eni uri

Klemen Jarc iz Voklega je na prireditvi Dobrote slovenskih kmetij prejel zlati priznanji za kislo zelje in repo.

Prosti čas / četrtek, 12. maj 2011 / 07:00

Anketa: Maja ima možnosti za finale

Izbor za pesem Evrovizije je pred vrati, zato smo sogovornike povprašali, ali ima slovenska predstavnica Maja Keuc možnosti za preboj v finale. Bi se morda v Nemčiji bolje odrezala April, drugouvrščen...