Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo naredimo na popolnoma drugačen način kot klasične torte.

Za pripravo biskvita potrebujemo: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor.

Moko zmešamo s pecilnim praškom ter jo presejemo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Proti koncu stepanja dodamo sladkor in vanilin sladkor. Rumenjake postopoma zmešamo v sneg. Nazadnje med stalnim mešanjem dodajamo še moko ter zmes vlijemo v okrogel pekač. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, okrog 15 minut.

Nasvet: Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit dovolj pečen – zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni nobenega sledu biskvita, je le ta pečen.

Velikost pekača izberemo na podlagi velikosti sklede, v kateri bomo delali torto. Pekač in skleda naj imata enak premer. Če nimamo na voljo okroglega pekača, na peki papir obrišemo rob sklede in maso za biskvit razporedimo vsaj približno po krogu. Ko je biskvit pečen, ga obrežemo v velikosti roba sklede.

Za pripravo nadeva potrebujemo: 1 ananasov kompot (rezine), 1 marelični kompot, 0,75 kg navadnega čvrstega jogurta (5 klasičnih lončkov), 0,5 l smetane za stepanje, 20 g želatine (12 lističev), 20 dag sladkorja.

Večjo okroglo skledo obložimo z rezinami ananasa. V vsako luknjico na sredini ananasa damo po eno marelico. Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepemo. Polovico jogurta zmešamo s sladkorjem. V drugo polovico jogurta damo ožeto želatino ter segrevamo, da se vsa želatina raztopi. Zmes nekoliko ohladimo. Pripravimo si večjo posodo, v kateri zmešamo stepeno smetano, jogurt s sladkorjem ter jogurt z želatino. Pripravljeno kremo vlijemo v skledo. Na vrh kreme položimo predhodno pečen biskvit. Torto postavimo za 3 ure v hladilnik, da se ohladi. Na vrh sklede položimo krožnik ter obrnemo okrog. Previdno dvignemo skledo, da se torta postavi na krožnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 20. november 2011 / 07:00

Rada ima rože in pazi na vnuke

Darinka Krničar iz Dvorij je praznovala šestdeset let. Rada ima rože, kuha, vrtnari in pazi na vnučke. Veliko ji pomenijo lepa beseda, pozornost v družini, zdravje je zanjo največje bogastvo.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 9. julij 2015 / 15:53

Hvala za pravljično poroko!

Poročila sta se Ana Devayani Kersnik in Jernej Žvab. Civilni del poroke je bil v Preddvoru, cerkveni v Mojstrani, očka in mamico pa je na poroki spremljal tudi njun Jaka.

Gospodarstvo / četrtek, 9. julij 2015 / 15:41

Minister verjame v Peko

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v petek obiskal Tržič, kjer je z lokalnimi in regijskimi gospodarstveniki beseda tekla o aktualnih izzivih pa tudi problemih v gospo...

Nasveti / četrtek, 9. julij 2015 / 15:35

Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo...

Kronika / četrtek, 9. julij 2015 / 14:54

Pogojna kazen za cukanje učenca

Na Okrožnem sodišču v Kranju se je končalo ponovljeno sojenje cerkljanski učiteljici Lilijani Skubic, obtoženi surovega ravnanja z učencem. Prvič oproščena, tokrat pogojno tri mesece zapora.

Rekreacija / četrtek, 9. julij 2015 / 14:20

Turizem smo Gorenjci, 6. del

»Nisi še slišal za Zeleno kartico gosta Gorenjske? Sram naj te bo!« Ponižno sem poslušal gospoda Janeza, ki mi je pridigal po ugotovitvi, da jaz kot raziskovalec turizma na Gorenjskem pojm...