Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo naredimo na popolnoma drugačen način kot klasične torte.

Za pripravo biskvita potrebujemo: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor.

Moko zmešamo s pecilnim praškom ter jo presejemo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Proti koncu stepanja dodamo sladkor in vanilin sladkor. Rumenjake postopoma zmešamo v sneg. Nazadnje med stalnim mešanjem dodajamo še moko ter zmes vlijemo v okrogel pekač. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, okrog 15 minut.

Nasvet: Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit dovolj pečen – zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni nobenega sledu biskvita, je le ta pečen.

Velikost pekača izberemo na podlagi velikosti sklede, v kateri bomo delali torto. Pekač in skleda naj imata enak premer. Če nimamo na voljo okroglega pekača, na peki papir obrišemo rob sklede in maso za biskvit razporedimo vsaj približno po krogu. Ko je biskvit pečen, ga obrežemo v velikosti roba sklede.

Za pripravo nadeva potrebujemo: 1 ananasov kompot (rezine), 1 marelični kompot, 0,75 kg navadnega čvrstega jogurta (5 klasičnih lončkov), 0,5 l smetane za stepanje, 20 g želatine (12 lističev), 20 dag sladkorja.

Večjo okroglo skledo obložimo z rezinami ananasa. V vsako luknjico na sredini ananasa damo po eno marelico. Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepemo. Polovico jogurta zmešamo s sladkorjem. V drugo polovico jogurta damo ožeto želatino ter segrevamo, da se vsa želatina raztopi. Zmes nekoliko ohladimo. Pripravimo si večjo posodo, v kateri zmešamo stepeno smetano, jogurt s sladkorjem ter jogurt z želatino. Pripravljeno kremo vlijemo v skledo. Na vrh kreme položimo predhodno pečen biskvit. Torto postavimo za 3 ure v hladilnik, da se ohladi. Na vrh sklede položimo krožnik ter obrnemo okrog. Previdno dvignemo skledo, da se torta postavi na krožnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 27. november 2015 / 11:55

Teror spet doma

V zadnjem času je po naključju in po mojem osebnem nagibu naneslo, da sem v knjižnem feljtonu na straneh našega časopisa predstavil dve letošnji knjižni novosti, povezani s Parizom. Najpre...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 29. januar 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / nedelja, 29. januar 2012 / 07:00

Kako lep je Trst

Tisti, ki ste rojeni pred Titovo smrtjo, se gotovo še spominjate, kako smo včasih hodili v Trst po nakupih. Gotovo je med starejšimi od 40 let le malo takih, ki tega niso sami poskusil...

GG Plus / nedelja, 29. januar 2012 / 07:00

"Sliva pa za parbuolšk mej"

Monodrama Šarucova sliva, ki sta jo po noveli Ivana Tavčarja Šarevčeva sliva v pristnem poljanskem narečju dramatizirala Andrej Šubic in Boris Pintar, je bila prvič uprizorjena leta 1981. Po trideseti...

Kranjska Gora / nedelja, 29. januar 2012 / 07:00

Pravo zimo najdemo le v visokogorju

Vršič - Letošnja zima je pri nas tako skopa s snegom, da si v dolini komajda lahko predstavljamo, da je v visokogorju, le slabo uro stran od mestnega vrveža, vendarle mrzlo in za...

Zanimivosti / nedelja, 29. januar 2012 / 07:00

Rekordni sklad še narasel

Kranj - Igralci lota so minulo sredo težko čakali žrebanje, vendar pa tudi v letošnjem 8. krogu dobitne kombinacije ni vplačal nihče. Zato so se vplačana sredstva prenesla v nasl...