Jogurtova torta v skledi

Jogurtova torta je edina sladica, po kateri v poletnih dneh raje posežem kot po sladoledu. Prepriča me predvsem s svojo osvežilno močjo in lahko prebavljivostjo. Že sama priprava je zabavna, saj jo naredimo na popolnoma drugačen način kot klasične torte.

Za pripravo biskvita potrebujemo: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice moke, pol pecilnega praška, 1 vanilin sladkor.

Moko zmešamo s pecilnim praškom ter jo presejemo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg. Proti koncu stepanja dodamo sladkor in vanilin sladkor. Rumenjake postopoma zmešamo v sneg. Nazadnje med stalnim mešanjem dodajamo še moko ter zmes vlijemo v okrogel pekač. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, okrog 15 minut.

Nasvet: Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit dovolj pečen – zobotrebec zapičimo v biskvit in če na njem ni nobenega sledu biskvita, je le ta pečen.

Velikost pekača izberemo na podlagi velikosti sklede, v kateri bomo delali torto. Pekač in skleda naj imata enak premer. Če nimamo na voljo okroglega pekača, na peki papir obrišemo rob sklede in maso za biskvit razporedimo vsaj približno po krogu. Ko je biskvit pečen, ga obrežemo v velikosti roba sklede.

Za pripravo nadeva potrebujemo: 1 ananasov kompot (rezine), 1 marelični kompot, 0,75 kg navadnega čvrstega jogurta (5 klasičnih lončkov), 0,5 l smetane za stepanje, 20 g želatine (12 lističev), 20 dag sladkorja.

Večjo okroglo skledo obložimo z rezinami ananasa. V vsako luknjico na sredini ananasa damo po eno marelico. Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepemo. Polovico jogurta zmešamo s sladkorjem. V drugo polovico jogurta damo ožeto želatino ter segrevamo, da se vsa želatina raztopi. Zmes nekoliko ohladimo. Pripravimo si večjo posodo, v kateri zmešamo stepeno smetano, jogurt s sladkorjem ter jogurt z želatino. Pripravljeno kremo vlijemo v skledo. Na vrh kreme položimo predhodno pečen biskvit. Torto postavimo za 3 ure v hladilnik, da se ohladi. Na vrh sklede položimo krožnik ter obrnemo okrog. Previdno dvignemo skledo, da se torta postavi na krožnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Staro mesto v novi podobi

V Tržiču obnavljajo ulice v starem mestnem jedru. Za nujne posodobitve napeljav pričakujejo 942 tisočakov iz Evrope.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 14:38

Požar na strehi bodočega skladišča

Danes dopoldne je med obnovitvenimi deli izbruhnil požar na strehi nekdanje pekarne na Polici pri Naklem, ki jo Merkur sedaj preureja v skladišče.

Humor / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 14:13

Kreslin bo ponovil zaprisego

Slovenci smo v preteklosti prisegali na različne načine, kdo tudi nekoliko po svoje. Uradno zabeležena le malo »po domače« prisega Vlada Kreslina, ki je med priseganjem tudi nekaj godrnjal.

Zanimivosti / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:58

Selfie v dvigalu

Čeprav bi večina morda tako pomislila, pa zgornji posnetek skupine ljudi v dvigalu ni nikakršen selfie, vsaj ne v njegovi klasični obliki. Fotografija namreč ni bila posneta z mobilnikom, ampak s f...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:52

Jože Oblak državni prvak

Jama – V nedeljo je bila na Jami pri Kranju zadnja, četrta tekma za državno prvenstvo v ročni košnji, na kateri je nastopilo trideset tekmovalcev iz vse Slovenije, ki so bili razdeljeni v šest kate...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. oktober 2014 / 13:49

Prodali so le kuhinjo

Na javni dražbi v stečaju loškega LTH so prejšnji teden prodali kuhinjo z menzo, za novo upravno stavbo pa ni bilo zanimanja.