Zlata poroka Gorenjke in Prekmurca

Ko sta se Jožica in Polde Ratnik z Bobovka 13. julija 1957 poročila, sta bila na občini samo s pričama, svatbo pa so pripravili doma.

Bobovek - Cerkveno sta se poročila v domači cerkvi na Kokrici. Kosilo so si privoščili v gostilni v Goričah, doma pa sta Jožičina mama in svakinja pripravili svatbo. Po petdesetih letih sta v minulo soboto v cerkvi na Kokrici znova obljubila zvestobo, na svatovščini ob zlati poroki pa je bilo kakih petdeset gostov. K obnovitvi dogodka sta ju nagovorila sinova z družinama, za Jožico in Poldeta pa je bilo majčkeno presenečenje tudi moj obisk dan pred slovesnostjo. Kljub temu sta rada poklepetala o svojem dolgem zakonskem življenju.

Kako se je danes 72-letni par sploh spoznal? Jožica je doma z Bobovka, kjer je imel njen oče kovačnico (še danes nanjo spominja zanimiv simbol, nakovalo), Polde pa je Prekmurec. Leta 1950 se je prišel učit v Kranj (po poklicu je ključavničar) in se zaposlil v Savi, tam pa je delala tudi Jožica. Spoznala sta se leta 1954, nato je šel Polde v vojsko in Jožica ga je zvesto čakala polni dve leti. V tem času ga ni nikoli obiskala, saj celo za pisma ni bilo vedno denarja. Poleti 1957 sta se vzela in naslednje leto se je rodil prvi sin. Danes imata ob dveh sinovih (mlajši z družino živi doma) še tri vnukinje in vnuka. V življenju ni šlo vse gladko, veliko je bilo dela, skrbi, tudi bolezni, pove zgovornejša Jožica. Sedaj sta že dolga leta v pokoju, Jožica 21, Polde 16 let. Dela in skrbi pa vseeno ne zmanjka: v hiši, na vrtu (značilnem po vrtnih palčkih) ali v preteklosti pri varovanju vnukov. Čeprav je bilo v življenju treba veliko potrpeti, pa sta vseeno srečna in še kar zdrava pričakala okroglo obletnico skupnega življenja.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 30. maj 2020 / 08:23

Ekonomija pandemije

Pandemija se v Evropi umirja, v polnem razmahu pa je v Latinski Ameriki, zlasti v Braziliji. V EU je zdaj glavno vprašanje, kakšne bodo ekonomske in socialne posledice pandemije. Smo na te posledice p...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

V Snoviku že 350 postelj

V Termah Snovik so zaključili tretjo fazo izgradnje apartmajskega naselja. V juliju tudi blizu dva tisoč kopalcev dnevno.

Kranj / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Prihaja Kranfest

Konec prihodnjega tedna bo na kranjskih ulicah in trgih potekala že 25. Kranjska noč. Dogajanje se začenja že v četrtek, vendar pa bosta prava zabave polna dneva petek in sobota.

Zanimivosti / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Zlata poroka Gorenjke in Prekmurca

Ko sta se Jožica in Polde Ratnik z Bobovka 13. julija 1957 poročila, sta bila na občini samo s pričama, svatbo pa so pripravili doma.

Slovenija / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Državni zbor gre na dopust

Tudi poslanci državnega zbora gredo na dopust, medtem bodo prostore parlamenta obnovili, kar bo stalo okoli 310 tisoč evrov.

Kranj / sobota, 21. julij 2007 / 07:00

Prešernovci se še srečujejo

Kranj - V zaselku Zala pod Blegošem je bila 12. junija leta 1943 zaradi vedno številnejših borcev proti okupatorju ustanovljena 7. slovenska narodnoosvobodilna udarna brigada Fra...