Peter Kavčič je Slovenijo odkrival na motorju.

Pogled z motorja

Doživljanje prostora in časa, pa tudi vremena je z motorja čisto nekaj drugega kot z udobnega sedeža v avtomobilu. Je bolj neposredno, daje občutek večje svobode in neodvisnosti, motorist in tudi njegov sopotnik pa na poti opazita marsikaj, kar bi iz avtomobila spregledala.

Dal sem čelado na glavo, se odpeljal po domačih cestah in še enkrat več ugotovil, kako v resnici drži rek, da je marsikje lepo, najlepše pa je doma.

Slovenija in še malo čez – za ljubitelje gibanja in odkrivanja, je mladi časnikar in motoristični zanesenjak Peter Kavčič podnaslovil knjigo oziroma turistično–kulturni vodnik z naslovom Pogled z motorja, ki je nastal, potem ko je z motorjem prevozil štirinajst smeri oziroma poti (po motoristično »fur«) po Sloveniji in malce tudi po zamejstvu. Na njih ni odkrival slovenskih turističnih biserov, kot sta na primer Bled in Portorož, ampak se je zapeljal skozi Logarsko dolino, čez Pavličevo sedlo na avstrijsko Koroško in čez Jezersko nazaj proti domu. Naredil je dolg krog po središču Slovenije, Primorsko in Kras je prevozil po pozabljenih poteh, našel smaragdno pot od Škofje Loke, prek Cerknega, Tolmina, Bovca, Vršiča in po Gorenjskem, se vozil po Polhograjskem hribovju, naredil kot čipka vijugasto pot od Logatca, Ajdovščine, Nove Gorice, Mosta na Soči, do Idrije in Žirov, šel na obisk k medvedom na Dolenjsko, se peljal skozi vinograde do Mure, raziskoval romantično Dolenjsko in Belo krajino, pozdravil dravske splavarje, šel na Kras, na Roglo in za konec opravil še kraljevsko etapo od Pirana do Mangarta. Zapisoval si je kilometre, čas potovanja in zahtevnost poti, ter ob vsaki ob njih to označil v posebnem okvirčku. Prav tako je ob vsaki poti zapisno (in fotografirano) vrsto znamenitosti, ki si jih lahko ogledamo z motorja ali se ob njih ustavimo in pot spremenimo tudi v lepo doživetje. Za ta dodatek je poskrbel tudi Kavčičev soavtor Iztok Ilich, ki je prav tako dodal pomembne koristne naslove na poti.

 

»Moram priznati, da sem že nekaj časa želel, da prevozim Slovenijo. Z motorjem sem bil že marsikje po svetu, Slovenije pa nisem dobro poznal. Ko sem lani v pogovoru z Iztokom ugotovil, da bi iz tega lahko nastala tudi koristna knjiga, pa sem resno poprijel za delo. Dal sem čelado na glavo, se odpeljal po domačih cestah in še enkrat več ugotovil, kako v resnici drži rek, da je marsikje lepo, najlepše pa je doma. Imamo čudovito državo, s čudovitimi cestami, ki morda niso tako veličastne kot serpentine v Dolomitih, vendar pa je Slovenija s svojo raznolikostjo za popotovanje še kako zanimiva,« je ob predstavitvi nove pridobitve za slovenske motoriste poudaril Peter Kavčič in dodal, da se je na svojih poteh načrtno izogibal glavnim prometnicam. »Težko je izbrati, katera od poti mi je najljubša, saj sem užival prav na vseh in to želim tudi drugim, ki jih bodo prevozili z motorjem, nič pa ne bo narobe, če se na nekatere podajo tudi s kolesi ali avtom,« tudi pravi Peter Kavčič.

 

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 13. junij 2018 / 21:08

Jeseni prihaja Bar

V drugi sezoni šova The Biggest Loser Slovenija je zmagala ženska. Na Planet TV že napovedujejo novo sezono šova Bar, v Kranju pa se je ustavila karavana s Pop TV, ki išče prihodnje talente. Pred časo...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Mojster čarovnij

Čarovnik Brane navdušuje staro in mlado s čarovniškimi triki.

Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Lan in Nadja

Lan Dan Kerštanj in Nadja Arhar sta mlada obetavna plesalca, ki sta pred kratkim sodelovala v posebni predstavi – bila sta gosta Čarovnika Braneta v jeseniškem g...

Splošno / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Unikatni nakit Timajana

Mladi jeseniški oblikovalki nakita Maja Klinar in Tina Pivar navdušujeta s svojimi unikatnimi izdelki.

Zanimivosti / petek, 2. maj 2008 / 07:00

V Jelendolu obeležje družini Born

Številni domačini in Tržičani so na posebni slovesnosti v gasilskem domu v Jelendolu priljubljeni in preprosti grofici Elizabeti Born čestitali za rojstni dan.

Kranj / petek, 2. maj 2008 / 07:00

Delavcem ostaja le negotovost

Iskraemeco, svetla prihodnost ali zvezda, ki ugaša, je bila iztočnica okrogle mize, ki jo je minuli teden pripravil kranjski odbor SD.