Šetraj

Šetraj ima zelo močan vonj in dokler niso v Evropi spoznali eksotičnih začimb, je bil šetraj med najbolj aromatičnimi kuharskimi zelišči.

Ločimo vrtni šetraj, ki je doma v vzhodnem Sredozemlju in na Kavkazu, ter kraški šetraj, ki pa izvira iz južne Evrope, Turčije in severne Afrike. V 9. stoletju se je šetraj razširil po vsej Evropi, kjer je postal cenjena razkužilna rastlina za potresanje po tleh, v srednjem veku pa je vsak, ki je kupil stročji fižol, avtomatično zraven dobil tudi šetraj. Šetraj je gosta, močno razvejana, zelo aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 40 centimetrov visoko. Ozki in podolgovati temno zeleni lističi so s spodnje strani dlakavi. V zalistju zgornjih stebelnih listov se razvijejo modro-beli ali roza cvetovi. Nabiramo ga v jutranjih urah in še pred cvetenjem, saj imajo lističi takrat najboljši okus in najbolj izrazito aromo, ki nekoliko spominja na mešanico mete. Sveže nabranega ne prodajajo skoraj nikjer, se pa v vrtnarijah dobijo sadike, ki jih lahko postavimo kar na okensko polico. V plastični vrečki se šetraj v hladilniku ohrani do deset dni, lahko ga zamrznemo, vložimo v kis ali olje, pa tudi sušen kar dobro ohrani svoj okus in aromo. Za sušenje ga povežemo v šope in obesimo v temen in zračen prostor. Vrtni šetraj je slajši, primernejši za dodajanje svežim, kraški pa posušenim stročnicam. Ker ima šetraj bolj poprast okus kot timijan, se odlično poda k močni zelenjavi, na primer zelju in brstičnemu ohrovtu, kumaram, kuhanim zelenjavnim solatam, pa tudi pečeni teletini in svinjini, zajčjemu mesu, hrenovi omaki, nadevom, kozjemu siru, omakam s paradižnikom, marinadam in ribam, zlasti postrvem. Zaradi močnega okusa ga v jedi dodajamo na začetku kuhanja da se njegov okus malce omili.

Fižolov namaz s šetrajem

Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 3 žlice najboljšega oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, sol in sveže mlet poper.

Vse sestavine skupaj spirirajte v električnem mešalniku, solite in popoprajte po okusu ter postrezite s toastom in svežo oprano rukolo.

Krompirjeva omleta z jurčki in šetrajem

Za 2 osebi potrebujemo: 25 dag kuhanega krompirja, 5 dag slanine, 1 čebulo, 10 dag jurčkov ali drugih gob, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žlico sesekljanega šetraja in sol.

V ponvi pražite na kocke narezano slanino in na trakove narezano čebulo. Ko čebula oveni, dodajte očiščene in na kocke narezane jurčke ter na kocke narezan krompir. Vse skupaj rjavo zapecite. Jajca razžvrkljajte, dodajte mleko, sol in sesekljan šetraj. Jajčno zmes prelijte prek krompirja, pokrijte s pokrovko in na majhnem ognju pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo. Tako pripravljeno omleto zvrnite na krožnik in postrezite.

Ribe v pečici s šetrajem in stročjim fižolom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg ribjih filejev (katerih koli, da so le iz morja), 30 dag zelo mladega stročjega fižola, 30 dag svežega paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 4 žlice oljčnega olja, sol in sveže mleti poper.

Ribje fileje narežite na rezine ter jih potresite s šetrajem, solite in popoprajte. Stročji fižol operite, mu odstranite peclje, ga narežite na dva centimetra dolge rezine in ga porazdelite po pekaču. Nanj naložite ribje fileje. Paradižnik narežite na majhne kocke, mu dodajte sesekljano čebulo, sesekljan česen, oljčno olje in sol po okusu. Zmes dobro premešajte in jo porazdelite po ribjih filejih ter postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 20 minut. Pečene ribje fileje razdelite na krožnike, jih obložite s stročjim fižolom in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Pečen goveji rostbif z gobami in šetrajem

Za 4 osebe potrebujemo: 6 žlic oljčnega olja, 60 dag govejega rostbifa, 30 dag poljubnih gob, 1 žlico svežega sesekljanega šetraja, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1 dl suhega belega vina, 2 sesekljana stroka česna, sol in sveže mleti poper.

V dovolj veliki posodi segrejte oljčno olje in na njem z vseh strani 15-20 minut pecite soljen in popopran goveji rostbif. Zunaj naj bo lepo zapečen, v sredini pa še rožnat. Po želji ga lahko tudi prepečete. Pečen rostbif položite na krožnik in postavite v toplo pečico. Na preostalem olju prepražite očiščene in narezane gobe, česen ter peteršilj. Začinite s soljo in poprom ter zalijte z vinom in dušite toliko časa, da tekočina izpari. Rostbif narežite na rezine, jih obložite z gobami in postrezite s poljubnim krompirjem, zelenjavo ali cmočki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 20. december 2019 / 07:00

Gorenjski glas, št. 101

Gorenjski glas, 20. december 2019, št. 101

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Preveč smo razdeljeni

V počastitev dogodkov osamosvojitvene vojne l. 1991 je bilo v Crngrobu srečanje veteranov in svojcev na povabilo PVD Sever Kranj in OZ veteranov vojne za Slovenijo Kranj. Ali imamo po 22 letih državo,...

Slovenija / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Ne cedita se med in mleko

Velika znižanja ob vstopu v Evropsko unijo, cenejša rogljiček in jutranja kava, posebna ponudba kosil … Vse samo zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. Mladi so glede prihodnost večinoma navdušeni, s...

Razvedrilo / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Kranjska klobasa 'to go'

Urarstvo Logar je ustanovil Stanko Logar leta 1939. Obrt se je selila od očeta na sina. Potem so prišli za urarje nehvaležni časi. Tam, kjer je včasih visela ura, na ljubljanskem Ciril-Metodovem trgu,...

Zanimivosti / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Mišice pešajo, volja ostaja

Štefan Bevčič iz Gorij že dve leti in pol živi z redko boleznijo amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), za katero sodobna medicina še vedno razvija učinkovito zdravilo, ki bi zaustavilo razvoj bolezni...

Gospodarstvo / torek, 9. julij 2013 / 07:00

Medvedi 'zbrani' na gornjem Gorenjskem

Na območju zgornje Gorenjske se ta čas zadržuje pet medvedov. Najbolj se jih bojijo v Zgornjesavski dolini, kjer naj bi kmetje v zadnjih treh letih predvsem zaradi medveda in drugih velikih zveri izgu...