Šetraj

Šetraj ima zelo močan vonj in dokler niso v Evropi spoznali eksotičnih začimb, je bil šetraj med najbolj aromatičnimi kuharskimi zelišči.

Ločimo vrtni šetraj, ki je doma v vzhodnem Sredozemlju in na Kavkazu, ter kraški šetraj, ki pa izvira iz južne Evrope, Turčije in severne Afrike. V 9. stoletju se je šetraj razširil po vsej Evropi, kjer je postal cenjena razkužilna rastlina za potresanje po tleh, v srednjem veku pa je vsak, ki je kupil stročji fižol, avtomatično zraven dobil tudi šetraj. Šetraj je gosta, močno razvejana, zelo aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 40 centimetrov visoko. Ozki in podolgovati temno zeleni lističi so s spodnje strani dlakavi. V zalistju zgornjih stebelnih listov se razvijejo modro-beli ali roza cvetovi. Nabiramo ga v jutranjih urah in še pred cvetenjem, saj imajo lističi takrat najboljši okus in najbolj izrazito aromo, ki nekoliko spominja na mešanico mete. Sveže nabranega ne prodajajo skoraj nikjer, se pa v vrtnarijah dobijo sadike, ki jih lahko postavimo kar na okensko polico. V plastični vrečki se šetraj v hladilniku ohrani do deset dni, lahko ga zamrznemo, vložimo v kis ali olje, pa tudi sušen kar dobro ohrani svoj okus in aromo. Za sušenje ga povežemo v šope in obesimo v temen in zračen prostor. Vrtni šetraj je slajši, primernejši za dodajanje svežim, kraški pa posušenim stročnicam. Ker ima šetraj bolj poprast okus kot timijan, se odlično poda k močni zelenjavi, na primer zelju in brstičnemu ohrovtu, kumaram, kuhanim zelenjavnim solatam, pa tudi pečeni teletini in svinjini, zajčjemu mesu, hrenovi omaki, nadevom, kozjemu siru, omakam s paradižnikom, marinadam in ribam, zlasti postrvem. Zaradi močnega okusa ga v jedi dodajamo na začetku kuhanja da se njegov okus malce omili.

Fižolov namaz s šetrajem

Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 3 žlice najboljšega oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, sol in sveže mlet poper.

Vse sestavine skupaj spirirajte v električnem mešalniku, solite in popoprajte po okusu ter postrezite s toastom in svežo oprano rukolo.

Krompirjeva omleta z jurčki in šetrajem

Za 2 osebi potrebujemo: 25 dag kuhanega krompirja, 5 dag slanine, 1 čebulo, 10 dag jurčkov ali drugih gob, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žlico sesekljanega šetraja in sol.

V ponvi pražite na kocke narezano slanino in na trakove narezano čebulo. Ko čebula oveni, dodajte očiščene in na kocke narezane jurčke ter na kocke narezan krompir. Vse skupaj rjavo zapecite. Jajca razžvrkljajte, dodajte mleko, sol in sesekljan šetraj. Jajčno zmes prelijte prek krompirja, pokrijte s pokrovko in na majhnem ognju pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo. Tako pripravljeno omleto zvrnite na krožnik in postrezite.

Ribe v pečici s šetrajem in stročjim fižolom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg ribjih filejev (katerih koli, da so le iz morja), 30 dag zelo mladega stročjega fižola, 30 dag svežega paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 4 žlice oljčnega olja, sol in sveže mleti poper.

Ribje fileje narežite na rezine ter jih potresite s šetrajem, solite in popoprajte. Stročji fižol operite, mu odstranite peclje, ga narežite na dva centimetra dolge rezine in ga porazdelite po pekaču. Nanj naložite ribje fileje. Paradižnik narežite na majhne kocke, mu dodajte sesekljano čebulo, sesekljan česen, oljčno olje in sol po okusu. Zmes dobro premešajte in jo porazdelite po ribjih filejih ter postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 20 minut. Pečene ribje fileje razdelite na krožnike, jih obložite s stročjim fižolom in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Pečen goveji rostbif z gobami in šetrajem

Za 4 osebe potrebujemo: 6 žlic oljčnega olja, 60 dag govejega rostbifa, 30 dag poljubnih gob, 1 žlico svežega sesekljanega šetraja, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1 dl suhega belega vina, 2 sesekljana stroka česna, sol in sveže mleti poper.

V dovolj veliki posodi segrejte oljčno olje in na njem z vseh strani 15-20 minut pecite soljen in popopran goveji rostbif. Zunaj naj bo lepo zapečen, v sredini pa še rožnat. Po želji ga lahko tudi prepečete. Pečen rostbif položite na krožnik in postavite v toplo pečico. Na preostalem olju prepražite očiščene in narezane gobe, česen ter peteršilj. Začinite s soljo in poprom ter zalijte z vinom in dušite toliko časa, da tekočina izpari. Rostbif narežite na rezine, jih obložite z gobami in postrezite s poljubnim krompirjem, zelenjavo ali cmočki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 4. avgust 2020 / 10:19

Triglav izpadel iz nogometne elite

Gorenjska prestolnica v novi sezoni ne bo imela predstavnika med slovensko nogometno ligaško elito. Triglavani so v četrtek visoko izgubili povratno tekmo za popolnitev prve lige proti Gorici in se se...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Krajši delovnik za manj odpuščanja

Gospodarstveniki pozivajo državo, da v partnerstvu z gospodarstvom in bankami pripravi ukrepe za ublažitev posledic finančne krize.

Trzin / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Jefačnikova domačija spomeniško zaščitena

Trzin - Jefačnikova domačija ob Jemčevi cesti v Trzinu s svojo razpadajočo podobo kraju resda ni v ponos, a trzinska občina in Turistično društvo Kanja imata z njo velike načrte....

Prosti čas / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Dežela ruma, doda in vetra - Mauritius

Ali mi je bil Mauritius všeč? Bilo je zanimivo, a še vedno sestavljam sliko. Polna sem takšnih in drugačnih vtisov. Sestavljam občutke in se navajam na evropski čas in temperaturno razliko. Ali bi se...

Slovenija / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Iztok Čop ostaja v tekmovalnem čolnu

Ljubljana - Najboljši slovenski veslač Iztok Čop je na današnji novinarski konferenci razkril, da ne namerava končati svoje kariere. Potem ko se je nekaj časa ugibalo, ali je za...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 26. november 2008 / 07:00

Trije novi zaselki v občini?

Gorenja vas – Na območju Krajevne skupnosti Sovodenj oziroma ob njenih mejah so v zadnjih letih nastale pobude za spremembo občinske meje, saj posamezni zaselki bolj gravitirajo na občino...