Šetraj

Šetraj ima zelo močan vonj in dokler niso v Evropi spoznali eksotičnih začimb, je bil šetraj med najbolj aromatičnimi kuharskimi zelišči.

Ločimo vrtni šetraj, ki je doma v vzhodnem Sredozemlju in na Kavkazu, ter kraški šetraj, ki pa izvira iz južne Evrope, Turčije in severne Afrike. V 9. stoletju se je šetraj razširil po vsej Evropi, kjer je postal cenjena razkužilna rastlina za potresanje po tleh, v srednjem veku pa je vsak, ki je kupil stročji fižol, avtomatično zraven dobil tudi šetraj. Šetraj je gosta, močno razvejana, zelo aromatična enoletna rastlina, ki zraste do 40 centimetrov visoko. Ozki in podolgovati temno zeleni lističi so s spodnje strani dlakavi. V zalistju zgornjih stebelnih listov se razvijejo modro-beli ali roza cvetovi. Nabiramo ga v jutranjih urah in še pred cvetenjem, saj imajo lističi takrat najboljši okus in najbolj izrazito aromo, ki nekoliko spominja na mešanico mete. Sveže nabranega ne prodajajo skoraj nikjer, se pa v vrtnarijah dobijo sadike, ki jih lahko postavimo kar na okensko polico. V plastični vrečki se šetraj v hladilniku ohrani do deset dni, lahko ga zamrznemo, vložimo v kis ali olje, pa tudi sušen kar dobro ohrani svoj okus in aromo. Za sušenje ga povežemo v šope in obesimo v temen in zračen prostor. Vrtni šetraj je slajši, primernejši za dodajanje svežim, kraški pa posušenim stročnicam. Ker ima šetraj bolj poprast okus kot timijan, se odlično poda k močni zelenjavi, na primer zelju in brstičnemu ohrovtu, kumaram, kuhanim zelenjavnim solatam, pa tudi pečeni teletini in svinjini, zajčjemu mesu, hrenovi omaki, nadevom, kozjemu siru, omakam s paradižnikom, marinadam in ribam, zlasti postrvem. Zaradi močnega okusa ga v jedi dodajamo na začetku kuhanja da se njegov okus malce omili.

Fižolov namaz s šetrajem

Potrebujemo: 20 dag kuhanega belega fižola, 2 žlici kaper, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 3 žlice najboljšega oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, sol in sveže mlet poper.

Vse sestavine skupaj spirirajte v električnem mešalniku, solite in popoprajte po okusu ter postrezite s toastom in svežo oprano rukolo.

Krompirjeva omleta z jurčki in šetrajem

Za 2 osebi potrebujemo: 25 dag kuhanega krompirja, 5 dag slanine, 1 čebulo, 10 dag jurčkov ali drugih gob, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žlico sesekljanega šetraja in sol.

V ponvi pražite na kocke narezano slanino in na trakove narezano čebulo. Ko čebula oveni, dodajte očiščene in na kocke narezane jurčke ter na kocke narezan krompir. Vse skupaj rjavo zapecite. Jajca razžvrkljajte, dodajte mleko, sol in sesekljan šetraj. Jajčno zmes prelijte prek krompirja, pokrijte s pokrovko in na majhnem ognju pražite še toliko časa, da jajca zakrknejo. Tako pripravljeno omleto zvrnite na krožnik in postrezite.

Ribe v pečici s šetrajem in stročjim fižolom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg ribjih filejev (katerih koli, da so le iz morja), 30 dag zelo mladega stročjega fižola, 30 dag svežega paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žlico sveže sesekljanega šetraja, 4 žlice oljčnega olja, sol in sveže mleti poper.

Ribje fileje narežite na rezine ter jih potresite s šetrajem, solite in popoprajte. Stročji fižol operite, mu odstranite peclje, ga narežite na dva centimetra dolge rezine in ga porazdelite po pekaču. Nanj naložite ribje fileje. Paradižnik narežite na majhne kocke, mu dodajte sesekljano čebulo, sesekljan česen, oljčno olje in sol po okusu. Zmes dobro premešajte in jo porazdelite po ribjih filejih ter postavite v na 200 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite 20 minut. Pečene ribje fileje razdelite na krožnike, jih obložite s stročjim fižolom in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Pečen goveji rostbif z gobami in šetrajem

Za 4 osebe potrebujemo: 6 žlic oljčnega olja, 60 dag govejega rostbifa, 30 dag poljubnih gob, 1 žlico svežega sesekljanega šetraja, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1 dl suhega belega vina, 2 sesekljana stroka česna, sol in sveže mleti poper.

V dovolj veliki posodi segrejte oljčno olje in na njem z vseh strani 15-20 minut pecite soljen in popopran goveji rostbif. Zunaj naj bo lepo zapečen, v sredini pa še rožnat. Po želji ga lahko tudi prepečete. Pečen rostbif položite na krožnik in postavite v toplo pečico. Na preostalem olju prepražite očiščene in narezane gobe, česen ter peteršilj. Začinite s soljo in poprom ter zalijte z vinom in dušite toliko časa, da tekočina izpari. Rostbif narežite na rezine, jih obložite z gobami in postrezite s poljubnim krompirjem, zelenjavo ali cmočki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 30. junij 2021 / 09:42

V Kranju izobesili novo zastavo

Kranj – Minuli četrtek so tudi v Kranju zaznamovali trideseto obletnico razglasitve samostojne Slovenije, še pred osrednjo proslavo v Letnem gledališču Khislstein pa so na Maistrovem trgu slavnostn...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 2. marec 2012 / 07:00

Lancovska Muca v Ukvah

Ukve v Kanalski dolini - Slovensko kulturno središče Planika v Kanalski dolini v Italiji je pretekli petek zvečer v obnovljeni dvorani nekdanje mlekarne v Ukvah/Ugovizza pri...

Zanimivosti / petek, 2. marec 2012 / 07:00

Puščavsko ljudstvo, ki izginja

Preddvor - V Domu krajanov v Preddvoru je potekalo zanimivo in poučno, predvsem pa doživeto in presunljivo predavaje o saharskem ljudstvu Tuaregi. Domačinka Mira Delavec ž...

GG Plus / petek, 2. marec 2012 / 07:00

Hoja za Kristusom

V 70. številki književne revije Bukla (oktobra 2011) je njen urednik Samo Rugelj objavil zapis javnega pogovora, ki ga je imel v veliki čitalnici NUK z dvema uglednima književnikoma, Albertom Man...

Zanimivosti / petek, 2. marec 2012 / 07:00

V Škofji Loki snemali reklamni film

Škofja Loka – Tisočletno mesto se je včeraj spet za kratek čas vrnilo v zgodovino. V Škofji Loki je namreč znani nemški proizvajalec avtomobilov snemal reklamni film, s snemanjem...

GG Plus / petek, 2. marec 2012 / 07:00

Kronika tedna

Jelinčiču pogojna kazen Predsednika SNS in nekdanjega poslanca Zmaga Jelinčiča so na okrajnem sodišču na Vrhniki zaradi krive ovadbe obsodili na dvomesečno pogojno za...