Kamp v Gozd-Martuljku

Ker sem bil v vašem članku O problemu ukinitve kampa v Gozd-Martuljku omenjen, želim dodati za boljše razumevanje nekaj pojasnil.

Najprej naj se zahvalim vaši novinarki Urški Peternel za lepo napisan in korekten članek o problemu zaprtja kampa v Gozd-Martuljku v vašem časopisu. Vprašanje je bilo med drugim izpostavljeno tudi na zadnji seji občinskega sveta Kranjske Gore.

Problematika kampa je že dokaj dolga, lahko bi rekel »z brado«, sedaj pa kaže, da je konec šale, potem ko je direktor HIT Alpinea na praznik KS Rute-Srednji Vrh predstavil projekt hotela in gradnjo apartmajev v sedanjem kampu ter zaprtje kampa.

Nekoč ponosni krajani na svojo turistično ponudbo smo danes žalostni, ko vaška lastnina, podarjena gospodarstvu, žalostno propada. Razmišljanje vaščanov, da niti podarjenega ne morejo vzdrževati in tržiti, kako bodo šele z dragimi krediti zgrajene hotele in apartmaje, se mi zdi kar na mestu. Po mojem razumevanju predstavljenega projekta je ta tako zastavljen, da bodo po dograditvi vse razprodali, pobrali velik zaslužek, nam pa pustili probleme in težave z novimi lastniki apartmajev, ki bodo verjetno že iz drugih držav.

Zadnja desetletja kaže, da ima v naši Gornjesavski dolini hudič mlade. Velike ribe (HIT in še nekatere) so priplavale po Savi navzgor ter požrle naša majhna (podjetja) ribice. Drugi so nam mimo naše volje ukinili železniško progo, v Planici se rušijo skakalnice, lastnik infrastrukture ne stori nič, Kranjsko Goro so pozidali prek vseh možnih meja in oblik, prava betonska džungla. Lastniki razmišljajo samo o prodajah apartmajev. V Gozd-Martuljku HIT hoče zapreti kamp in zgraditi apartmaje. Tako ne krivi ne dolžni račune plačujemo domačini.

Da se malo vrnem v preteklost. Ko je bivši lastnik hotela in kampa Petrol začel razmišljati, da opusti turistično dejavnost in se posveti samo energetiki, so nastale težave pri organizaciji in upravljanju turistične ponudbe v Martuljku, med drugim tudi kampa. Po prevzemu HP Gorenjka je sprva kazalo, da prihajajo novi časi. Žal smo se tisti, ki želimo, da hotel Špik in kamp dobro delujeta, veselili le kratek čas. Tudi novoustanovljeno vaško TD Gozd-Martuljek je ostalo brez moči.

Novega lastnika HP Gorenjko je prevzel HIT in nastalo je novo razmerje. Vse sile so usmerili v vas Kranjska Gora, drugi turistični kraji z lastno turistično infrastrukturo so nazadovali, konkretno v Gozd-Martuljku je začelo vse pešati. Vodstvo HIT Alpinea je v hotelu Špik v Gozd-Martuljku videlo samo še breme. Pravega odnosa do turistične ponudbe ni bilo. Ob poteh so izginile reklamne table, hotel in kamp nista imela in nimata programov, s katerimi bi privabili goste in tržili eno najlepših lokacij v Gornjesavski dolini. O vlaganju v dvig ponudbe na višjo raven ni bilo nikoli ne duha ne sluha. Vem pa, da je osebje hotela Špik, kateremu ni vseeno, kako deluje ponudba, začelo samo razmišljati o dvigu ponudbe kampa za eno zvezdico. Narejen je bil program, a je vodstvo v Kranjski Gori preprečilo njegovo izvedbo. Vzdrževanje objektov in infrastrukture je samo nujno. Bazeni ne delujejo. Vsak dan poslušam, da je podnebje bolj ogreto kot nekoč, pa so nekdaj vso vodo ogrevali naravno, s soncem – kot da danes to ni več mogoče. Očitek, da domačini in stalni gostje niso naredili nič, ne drži.

Za občinski in davkoplačevalski denar smo pred leti naredili kanalizacijo. Hotel Špik in kamp se še do danes nista priključila na ta sistem, še vedno imajo zastarelo napravo BIODISK, ki smrdi tako krajanom kot gostom hotela in kampa. Tudi nič ne ukrepajo, ko njihov kanalizacijski sistem pušča, čeprav smo na vodonosnem območju. Občani smo tudi pred leti zgradili kabelski sistem za spremljanje televizijskih in radijskih programov ter internetno povezavo, pa gostje v kampu še danes ne morejo spremljati nobene od teh ponudb, ker gostom preprosto ničesar niso ponudili in napeljali. Imamo novo javno razsvetljavo, smo v fazi priprave gradnje pločnikov, vse za naš davkoplačevalski denar brez turističnega dodatka. Vaško turistično društvo pobira same najvišje državne nagrade za turistične programe in za urejenost kraja Gozd-Martuljek. V kraju se gradi večnamenski objekt, da se bomo krajani še bolje organizirali. Poglejte naše balkone in okenske police, ki se šibijo pod težo lepih rož. Kraj je čist in urejen. Vaščani želimo, da vse to vidijo in koristijo naši dnevni in stalni gostje, lastnik HIT pa nič. Tudi stalni gostje kampa so storili vse, kar naj bi gost storil. Poravnali so vse obveznosti do kampa in hotela, več pa niti ne morejo.

Občina je sprejela kar nekaj obvezujočih dokumentov: Strategijo razvoja turistične destinacije Kranjska Gora, Razvojni program občine Kranjska Gora 2004-2010. Sprejet je tudi Program prostorskih ureditvenih pogojev v naši občini. Vsi ti dokumenti bi naj bili obvezujoči za vse, a žal jih moramo upoštevati samo domačini. V njih smo napisali, da bomo obstoječo turistično ponudbo dopolnili in jo dvignili na višjo raven, ne pa zapirali kamp v Gozd-Martuljku, ki je nujna in dobra ter potrebna turistična ponudba in je pravzaprav temelj turistične ponudbe kraja. Proti temu se bom z veliko somišljeniki boril z vsemi demokratičnimi sredstvi, tudi z zbiranjem podpisov za referendum. Da je kamp dobra turistična ponudba, naj bo za zgled kamp Šobec.

Zupančič Jože, Gozd-Martuljek, občinski svetnik

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 29. junij 2012 / 07:00

Požar ponoči uničil dva milijona evrov

V sredinem požaru v skladišču podjetja Trgos v Lescah je menda nastalo za dva milijona evrov škode.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Na kratko

Volkswagen: Pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila so v ponedeljek, 29. junija, v tovarni v Hannovru izdelali milijonto vozilo iz serije T5. Jubilejni T5 je Transporter furgon...

Zanimivosti / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Planinski center na Zelenici

Tržič - Pri obnovi planinskega doma na Zelenici, ki ga je pred leti uničil požar, pomaga domačemu planinskemu društvu tudi Občina Tržič. Konec leta 2007 je s PD Tržič in Planinsk...

Škofja Loka / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Popravljali povsem nov most

Škofja Loka - Most pri Šeširju v Škofji Loki je bil lani povsem obnovljen, zato je bilo nenavadno, da se so se prejšnji teden na njem spet pojavili gradbeni delavci. Na občini so...

Kranj / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Tlakovce zamenjali z asfaltom

Kranj - Pred vhodom v lekarno na Bleiweisovi so sicer pred štirimi leti položili lične tlakovce, očitno pa je bilo delo slabo opravljeno, saj so jih od takrat že trikrat popravlj...

Zanimivosti / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Zbor tržiških upokojencev

Zgornje Duplje - Okrog 230 tržiških upokojencev se je pred kratkim zbralo na turistični kmetiji Trnovc, kjer so imeli volilni občni zbor. Predsednik Karel Štucin (na sliki...