Aktiven obisk v dolenjski prestolnici in okolici

"Tiha in nema se vije krog mesta in ga objema kot ljubica zvesta ..." je pred več kot sto leti zapisal poet Dragotin Kette v svoji pesmi Krka. Res je posebno romantičen ogled Novega mesta s čolna. Reka Krka daje mestu z rečno okljuko in z zeleno barvo značilno podobo, zato vabijo dobro urejena sprehajališča ob Krki, kot sta sprehajališče Primičeve Julije ali Župančičevo sprehajališče. Z bregov se povzpnemo do katere od znamenitosti v mestnem jedru, na primer slikovit predel Breg ali Kapiteljska cerkev, najstarejša stavba v Novem mestu. Ta je zaradi lomljene vzdolžne osi svojevrstna arhitekturna posebnost. Notranjost skriva med drugim sliko kapiteljskega patrona sv. Miklavža (Nikolaja) v nebeški slavi, delo slavnega beneškega renesančnega mojstra Tintoretta. Zanimivo je tudi dragoceno cerkveno posodje in z zlatom tkana liturgična oblačila (dalmik).

Za ljubitelje arheologije in etnologije je privlačen ogled Dolenjskega muzeja. Etnološka stalna zbirka predstavlja življenje dolenjskega kmeta v 19. stoletju in v začetku 20. stoleta. Posebej so predstavljene ljudska likovna umetnost, tradicionalne dolenjske obrti, kot so lončarstvo, vinogradništvo, konjereja, čebelarstvo in mlinarstvo, ter svečarstvo in medičarstvo kot izrazito mestni obrti. Lončarsko obrt na primer predstavlja izsek iz Kržanove šentjernejske lončarske delavnice.

Muzejski vrt pred Križatijo je priljubljeno prizorišče novomeških poletnih večerov. V prihajajočih mesecih se v mestu in okolici lahko udeležite še prireditev Srednjeveški dan na gradu Otočec (julij), Rock Otočec (julij), SNIFF, mednarodni festival kratkega filma (avgust), Jazzinty, mednarodna glasbena delavnica, koncerti (avgust) ali Noč na Krki (avgust).

Iz mesta se s kolesom in prijatelji podamo obiskat Trško goro, daleč naokrog znano vinsko gorico, vso posejano z zidanicami. Od cerkvice sv. Marije na vrhu se odpre prelep razgled po novomeški kotlini. Poleg nje pa rastejo štiri lipe, najmogočnejša med njimi je z 830 centimetrov v prsnem obsegu tudi najdebelejša na Dolenjskem. In navsezadnje v tem lahko okušamo eno najboljših vin, saj je o trškem cvičku pisal že Valvasor.

Trška gora oz. cerkev na njej je tudi najbolj značilna in priljubljena dolenjska božja pot. Že Valvasor omenja primer hrome ženske, ki je v znamenje hvaležnosti za ozdravitvijo v cerkvi pustila berglo. Od takrat se je nabralo veliko podobnih zaobljubljenih predmetov in votivnih podob, saj se ob romarskih shodih v cerkvi in pod starodavnimi lipami zbere ljudstvo iz vseh sosednjih župnij.

Ko pri Novem mestu Krka postane tipična nižinska reka, postane še bolj bogata z ribami, zlasti platnicami, podusti, krapi, linji in ščukami. Že od nekdaj je slovela po izjemnih primerkih sulca, ki je na ribolov privabljal številne ribice z vse Evrope. Niso redki tudi primerki nad 120 centimetrov in nad 20 kilogramov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 12. april 2010 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Jaz in dve ženski, ne vem kateri, smo se znašle pri neki gospe. Ni znanih obrazov. Prišle smo kot na neke počitnice, potem pa preobrnile njeno stanovanje. V bistvu smo samo na dvorišče posta...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Vročina

Ker v toplem okolju telo s potenjem izgublja veliko vode, je pomembno, da popijemo dovolj tekočine, alkoholu in težki hrani pa naj bi se v vročini izogibali. Na...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Občina Sevnica

Na stičišču krajin, gradov in narave

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Aktiven obisk v dolenjski prestolnici in okolici

"Tiha in nema se vije krog mesta in ga objema kot ljubica zvesta ..." je pred več kot sto leti zapisal poet Dragotin Kette v svoji pesmi Krka. Res je posebno romantičen ogled Novega mest...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Spoznajmo naravo in zdravje Dolenjskih Toplic

Ob doživljanju kulturne dediščine na območju Dolenjskih Toplic najdemo veliko idej za krepitev zdravja, aktivno preživljanje obiska ter kulturno-naravoslovno izobraževanje.

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Krka - modra žila Dolenjske

Ko se voziš skozi dolino Krke, ko se kot kolesar, ribič, na splavu ali po uživanju v zidanici spustiš ob njeno bujno zelene bregove, spoznavaš vse obraze Dolenjske.