Na brniškem letališču v poletnem voznem redu računajo na povezave s 16 rednimi linijami in čarterskimi leti. / Foto: Tina Dokl

Poleti na šestnajst destinacij

Zaostritev pogojev za prehajanje meje je nekaj nevšečnosti povzročilo tudi potnikom na brniškem letališču. Tam si v poletnem voznem redu obetajo petnajst prevoznikov, ki bodo leteli na šestnajst destinacij, večji kot lani bo tudi čarterski promet.

Zgornji Brnik – V času ponovnega zaprtja države so se zaostrili tudi pogoji za prehajanje meje. Potniki, ki še niso bili cepljeni oz. covida-19 niso preboleli in prihajajo iz držav oz. administrativnih enot držav na rdečem seznamu, morajo namreč predložiti negativen rezultat PCR-testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur, da se izognejo odredbi o karanteni na domu. Pri tem mora biti potrdilo izdano v eni od članic držav Evropske unije oz. schengenskega območja. Dotlej je bilo v državo možno vstopiti tudi z negativnim izvidom hitrega testa oz. PCR-testa, opravljenega v tretjih državah.

Zaostritev ukrepov je v začetku meseca nekaj nevšečnosti povzročila na brniškem letališču, kjer testiranja izvaja Zdravstveni zavod Zdravje. Po poročanju nekaterih medijev so se v zagati znašli predvsem potniki večernih letov po prihodu iz Istanbula in Beograda, ki ob spremenjenih pogojih za vstop v državo niso mogli opraviti PCR-testa, saj je bilo testirno mesto že zaprto.

Kot so nam sporočili s Fraporta Slovenija trenutno težav zaradi čakanja potnikov na rezultate testov ne beležijo. Čakanje na rezultate pa običajno traja od štiri do šest ur, kolikor je potrebnih za potek celotnega postopka, torej odvzem brisov ob prihodu letala, dostavo do laboratorija na Golniku in analizo vzorca. Opravljanje PCR-testov na letališču pa je zagotovljeno ne glede na čas prihoda letala.

Brniško letališče oz. upravljavec Fraport Slovenija je nedavno sicer pridobil certifikat Airport Health Accreditation, ki ga podeljuje mednarodno združenje letališč (ACI), s čimer se je pridružil letališčem, ki potrjeno zagotavljajo varne pogoje za potnike in zaposlene, posebej še v času epidemije. Kot je ob tem povedal poslovodni direktor Zmago Skobir, s tem dokazujejo, da je brniško letališče varno za potovanja in da spoštujejo najvišje higienske standarde. Prav tako pa se s certifikatom pripravljajo tudi na aktivnejši zagon letalskega prometa, ko se epidemija umiri.

Od 28. marca je že v veljavi poletni vozni red, a je zaradi epidemije še vedno zaznamovan z zmanjšanim obsegom potniških letov. Trenutno lete v Moskvo ponuja Aeroflot, Air France v Pariz, Air Serbia v Beograd, Lufthansa v Frankfurt in Turkish Airlines v Istanbul. Kot napovedujejo v Fraportu, naj bi po trenutnih napovedih na vrhuncu poletne sezone z brniškega letališča letelo 15 prevoznikov na 16 destinacij. Nadejajo se tudi večjega čarterskega prometa kot lani.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 16. junij 2015 / 13:35

Dobri obeti za nove tekme

Na jubilejni mednarodni regati na Bledu so se izkazali tudi slovenski veslaški upi.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 22. december 2019 / 19:00

Smisel našel v ustvarjanju

Matevž Trojar iz Železnikov je od rojstva gluh, pred leti so mu odkrili še okvaro vida. Pred neznanimi ljudmi se je vrsto let skrival, niti ni imel izoblikovane komunikacije. V zadnjih letih je končno...

Razvedrilo / nedelja, 22. december 2019 / 18:59

Wernerjevih trideset

Z novim albumom Lom in napovedanima koncertoma v Mariboru in Ljubljani kralj slovenske zabavne glasbe Werner praznuje trideset uspešnih ustvarjalnih let.

Bled / nedelja, 22. december 2019 / 16:26

Na Zimsko pravljico z eRudolfom

Bled – Občani in obiskovalci Bleda imajo v prazničnem decembru možnost izkoristiti brezplačne prevoze po Bledu z električnim kombijem za prevoz potnikov, ki jim ga je dala na razpolago družba Man T...

Gospodarstvo / nedelja, 22. december 2019 / 16:25

Zloraba pri plačilu dajatev za luksuzna vozila

Kranj – Na finančni upravi (Furs) so analizirali uporabo vozil s tujimi registrskimi tablicami, ki jih vozijo slovenski davčni zavezanci (rezidenti) in jih praviloma uporabljajo v Sloveniji. Pri te...

Zanimivosti / nedelja, 22. december 2019 / 16:24

Copatke za novorojence

Tristo parov pletenih copatk so Glasove Muce Copatarice pred dnevi odnesle v Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj. Copatke so darilo novorojencem.