Tudi počasi se goska speče

Martinova gos je v naši družini tradicija za domačo mizo, kdaj pa kdaj tudi na gostovanju v dobri gostilni. Na to temo imamo tudi anekdoti. Enkrat, ko sta bila otroka še majhna, se je goski posrečilo, da je bila kot podoba iz risanke. Pred pečico sta prinesla stola in gledala, kako se oskubljena ptica zlati, rekoč, da je to boljše kot Tom in Jerry. Ne tako dolgo nazaj je sveža gos, kupljena v mrzlem jutru na tržnici, v normalno temperirani kuhinji skrivnostno zadišala kot oprano perilo!!! Tisti osladni vonj je premagal vse začimbe, ni ga bilo mogoče pregnati. Obupana sem jo skuhala v juhi, brr, kot 'žehta' z mastjo … Potem smo jedli osliča in vsi so se pridušali, naj si »martinovega posta« ne privoščim več. Zdaj smo si edini: goska ja, okoli nadeva pa so najrazličnejše želje, kot da bi imela gos predalčke za različne nadeve!!! Miza je humorno okrašena, v češki kristalni kupi pa tiči kakšen rek o goski. Dva sta še posebej vžgala. Neznan avtor: Tri goske, tri žabe, tri babe, hrupen semenj! Ali humoristična misel Curta Goetza: Če se hoče človek poročiti, se mora najprej odločiti med pozemsko ali nebeško perutnino: ali gos ali angel. Pri meni ni dileme. Jaz sem tako ali tako vrabec!

Polnjena gos, pečena pri nizki temperaturi

Za 8 oseb potrebujemo: 1 gos, težko 4–5 kg, 1 gosja jetra (če ima gos priloženo drobovino), sol, beli poper, 2 čebuli, 2 vejici žajblja, 30 g masla, 100 g orehov, tri četrt kg korenja, 1 neškropljeno limono, 1 jajce, 6 žlic drobtin, termometer za peko pri nizkih temperaturah.

Gos, svežo ali odtajano, oplaknemo zunaj in znotraj in dobro osušimo.

Rahlo posolimo in popopramo. Čebulo sesekljamo in popražimo na maslu. Dodamo sesekljan žajbelj. Posušen ima zelo intenziven okus, zato previdno! Ohladimo. Jetra zelo na drobno narežemo, orehe sesekljamo, limono ostrgamo, korenje nastrgamo v mešalniku.

V skledi razžvrkljamo jajce, dodamo čebulo, orehe, limonino lupinico, nastrgano korenje, jetra in drobtine. Premešamo, solimo in popramo. Gos napolnimo, odprtino pa zapremo s 3–4 iglicami za mesne rulade, okoli njih pa prekrižamo in zategnemo sukanec kot pri korzetu in zavežemo. Za peko je najprimernejša posoda z mrežico, na katero damo gos, maščoba pa se med peko odceja na dno. Pod bedri gos rahlo zarežemo. Gos položimo na mrežico in pečemo 1 uro pri 220°. Nato v bedro zabodemo termometer za peko mesa, zmanjšamo temperaturo na 80° in pečemo še najmanj 7 ur, notranja temperatura mora biti vseskozi 65°. Ko je gos pečena, odstranimo iglice in sukanec, nadev pa preložimo na krožnik, preden gos razkosamo.

Nadev z jabolki in kostanjem

Za gosko, težko 4–5 kg, potrebujemo: 400 g jabolk, 250 g kuhanega in olupljenega kostanja; lahko tudi iz vrečke, 300 g čebule, 30 g masla, 2 žlici peteršilja, 2 žlički majarona, pol žličke ingverja v prahu, sol, poper.

Jabolka olupimo in zrežemo na kocke. Kuhan kostanj ali marone olupimo in grobo zdrobimo. Čebulo sesekljamo. Na maslu prepražimo čebulo in jabolka. Dodamo peteršilj, majaron, ingver, sol in poper. Dobro premešamo in napolnimo gos.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 27. november 2007 / 07:00

Prvič Marguč, drugič Flander

Abzakov - Naša deskarja na snegu se na nadaljevanje sezone svetovnega pokala pripravljata v Rusiji, kjer sta v Abzakovu minuli konec tedna nastopila na prvih letošnjih tekmah za...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 4. april 2015 / 17:49

Začetek projekta MOČ

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so predstavili javnozdravstveni projekt MOČ za izboljševanje storitev na področju varovanja in krepitve duševnega zdravja. Ena ključnih pridobitev pri zago...

Gospodarstvo / sobota, 4. april 2015 / 17:48

Sava lani s 47 milijoni evrov izgube

Kranj – Poslovna skupina Sava je lani ustvarila 47 milijonov evrov čiste izgube. V izgubi največji delež predstavljajo oslabitve finančne naložbe v delnice Gorenjske banke v višini 26,7 milijona ev...

Gospodarstvo / sobota, 4. april 2015 / 17:48

Aerodrom odslej družba z omejeno odgovornostjo

Zgornji Brnik – Skupščina Aerodroma Ljubljana, ki je v 100-odstotni lasti nemške družbe Fraport AG, je v sredo potrdila preoblikovanje iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo, hkrati pa...

Kronika / sobota, 4. april 2015 / 17:48

Prah v pošiljki ni bil nevaren

Kamnik – V sredo je po poročanju nekaterih medijev v pisarno sodnega izvršitelja Marijana Hojsa v Kamniku prispela sumljiva pisemska pošiljka z belim prahom. Analiza odvzetega vzorca prahu je pokaz...

Kronika / sobota, 4. april 2015 / 17:48

Ne uporabljajo prehoda za pešce

Jesenice – Gorenjski policisti so ta teden opozorili, da pešci pri jeseniški bolnišnici pogosto ne uporabijo označenega prehoda za pešce. »Težava je predvsem pri pešcih, ki gredo v bolnišnico z bli...