Na dnevu odprtih vrat so se predstavili tudi sadjarji.

Ob jubileju prenovili zadružno stavbo

Kmetijska zadruga Medvode je ob koncu marca praznovala 60-letnico obstoja.

Zadruga je lani odkupila 10,5 milijona litrov mleka, od tega ga je polovico prodala v Italijo in polovico Ljubljanskim mlekarnam. Odkup živine je znašal 3.000 »glav« in je bil za tri petine večji kot leto prej, približno dve tretjini so jo prodali na domačem trgu, ostalo pa v Avstrijo.

Medvode – Medvoška kmetijska zadruga, ki šteje 280 članov z območja medvoške in vodiške občine ter iz Šentvida in Šiške, je jubilej pričakala v dobri poslovno finančni »kondiciji« in tudi z lepšim izgledom. V minulem letu je po besedah direktorja Milana Sobočana začela in letos dokončala 87 milijonov tolarjev vredno naložbo v zadružno stavbo v Medvodah, ob tem pa je poslovala pozitivno in lansko leto ob 1,7 milijarde tolarjev prihodkov sklenila z 2,9 milijona tolarjev dobička. Prihodke je v zadnjih treh letih povečala za pol milijarde tolarjev, na račun višjega prometa v zadružnih trgovinah v Medvodah, Vodicah in Vižmarjah predvideva porast prihodkov tudi letos, ko načrtuje še dve naložbi – dokončno ureditev notranjosti trgovine v Vodicah in preureditev prostorov nad trgovino v Vižmarjah v študentske sobe.

 

 

V zadrugi so jubilej proslavili s tridnevnim praznovanjem ob koncu marca. Prvi dan so ob navzočnosti medvoškega župana Stanislava Žagarja, predsednika zadružne zveze in kmetijsko gozdarske zbornice Petra Vriska, predsednika uprave Deželne banke Slovenije dr. Draška Veselinoviča in drugih gostov odprli prenovljeno zadružno stavbo, v kateri so povečali in posodobili trgovino za kmete in vrtičkarje, pridobili večnamenski prostor za 30 do 40 ljudi in dodatne prostore za oddajanje v najem. Kmetijska svetovalna služba se je preselila v prvo nadstropje, nekaj dodatnega prostora je pridobila tudi Deželna banka Slovenije. Drugi dan so pripravili dan odprtih vrat, na katerem so svoje izdelke in storitve predstavili kmetijska svetovalna služba, nepremičninska družba Slovenska hiša, Deželna banka, društvo kmečkih žena, sadjarji, čebelarji, mali sirarji in drugi. Praznovanje so sklenili z občnim zborom zadruge in s slovesnostjo, na kateri je predsednik Janez Šušteršič opisal 60-letni razvoj zadruge in poudaril njen pomen za kmetijstvo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 27. maj 2010 / 07:00

Deep Purple v Križankah

Junija se v ljubljanskih Križankah obeta ljubiteljem komada Smoke On The Water njihov večer. Za pravi rok niste nikoli prestari.

Objavljeno na isti dan


Železniki / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Dražgoše v nedeljo praznične

Vas pod Jelovico je pripravljena na sprejem od sedem do osem tisoč ljudi, ki naj bodo zaradi mrzlega vremena primerno oblečeni in opremljeni.

Šport / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Jeseničani danes z Gradcem

Jesenice - V torek je bil na sporedu 42. krog lige EBEL. Ekipa Acronija Jesenic se je z gostovanja pri celovškem KAC-u vrnila poražena s 6 : 3, prav tako pa so po podaljšku z 2 :...

Gospodarstvo / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Strele udarjajo tudi pozimi

Spodnja Bela – Zgodilo se je v začetku decembra, zjutraj se je zabliskalo in zagrmelo, strela je v zasebnem gozdu nedaleč od Spodnje Bele udarila v debelo smreko. Ko so si domačini ogledov...

Humor / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Plina je dovolj

Ob rusko-ukrajinskem plinskem mrku so mnoge evropske države ostale brez tega pomembnega energenta, slovenska vlada pa je takoj aktivirala posebnega odposlanca za plin Plinada Zrihtajeva. Ta nam je iz...

Kronika / petek, 9. januar 2009 / 07:00

Največji zaseg steroidov

Na brniškem letališču so decembra odkrili in zasegli dobrih 18 kilogramov anaboličnih steroidov. Komu je bila namenjena pošiljka, ni znano.