Na dnevu odprtih vrat so se predstavili tudi sadjarji.

Ob jubileju prenovili zadružno stavbo

Kmetijska zadruga Medvode je ob koncu marca praznovala 60-letnico obstoja.

Zadruga je lani odkupila 10,5 milijona litrov mleka, od tega ga je polovico prodala v Italijo in polovico Ljubljanskim mlekarnam. Odkup živine je znašal 3.000 »glav« in je bil za tri petine večji kot leto prej, približno dve tretjini so jo prodali na domačem trgu, ostalo pa v Avstrijo.

Medvode – Medvoška kmetijska zadruga, ki šteje 280 članov z območja medvoške in vodiške občine ter iz Šentvida in Šiške, je jubilej pričakala v dobri poslovno finančni »kondiciji« in tudi z lepšim izgledom. V minulem letu je po besedah direktorja Milana Sobočana začela in letos dokončala 87 milijonov tolarjev vredno naložbo v zadružno stavbo v Medvodah, ob tem pa je poslovala pozitivno in lansko leto ob 1,7 milijarde tolarjev prihodkov sklenila z 2,9 milijona tolarjev dobička. Prihodke je v zadnjih treh letih povečala za pol milijarde tolarjev, na račun višjega prometa v zadružnih trgovinah v Medvodah, Vodicah in Vižmarjah predvideva porast prihodkov tudi letos, ko načrtuje še dve naložbi – dokončno ureditev notranjosti trgovine v Vodicah in preureditev prostorov nad trgovino v Vižmarjah v študentske sobe.

 

 

V zadrugi so jubilej proslavili s tridnevnim praznovanjem ob koncu marca. Prvi dan so ob navzočnosti medvoškega župana Stanislava Žagarja, predsednika zadružne zveze in kmetijsko gozdarske zbornice Petra Vriska, predsednika uprave Deželne banke Slovenije dr. Draška Veselinoviča in drugih gostov odprli prenovljeno zadružno stavbo, v kateri so povečali in posodobili trgovino za kmete in vrtičkarje, pridobili večnamenski prostor za 30 do 40 ljudi in dodatne prostore za oddajanje v najem. Kmetijska svetovalna služba se je preselila v prvo nadstropje, nekaj dodatnega prostora je pridobila tudi Deželna banka Slovenije. Drugi dan so pripravili dan odprtih vrat, na katerem so svoje izdelke in storitve predstavili kmetijska svetovalna služba, nepremičninska družba Slovenska hiša, Deželna banka, društvo kmečkih žena, sadjarji, čebelarji, mali sirarji in drugi. Praznovanje so sklenili z občnim zborom zadruge in s slovesnostjo, na kateri je predsednik Janez Šušteršič opisal 60-letni razvoj zadruge in poudaril njen pomen za kmetijstvo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 22. december 2009 / 07:00

Letopis Gorenjska 2009 - vse Glasove preje v letih 1988-2009

Letopis Gorenjska 2009 - vse Glasove preje v letih 1988-2009, 22. december 2009, št. 4

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Najboljša specialka na svetu

»Gorenjski glas veliko piše o kolesarstvu in kolesarjenju, zato se spodobi, da vozite najboljšo specialko,« je dejal Sandi Gabrovšek, direktor podjetja Funsports iz Ljubljane, ter mi tako izročil na e...

Gorenjska / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Z e-kolesi po prelepi Gorenjski

Bled, Bohinj, Kranjsko Goro in druge gorenjske turistične bisere si je mogoče ogledati tudi z električnimi kolesi. Izposoditi si jih je mogoče v večini turističnih krajev, organizirajo pa tudi celodne...

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Tanja odgovarja

Prosim vas za pogled v mojo prihodnost. Zanima me zdravje in denar. Kaj pa moji domači, sin, hči in mož, razumevanje? Velikokrat se sprašujem, ali sem res vedno glavni krivec za vse, nared...

Razvedrilo / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

Zvezdnica Zofka

Chorchyp o svojih vzponih in padcih pripoveduje v pesmi V tem življenju, Ninina Zofka pa se je na snemanju še enega videospota počutila pasje zvezdniško.

Nasveti / torek, 6. avgust 2013 / 07:00

»Žejni ko pes« (2)

Prejšnji teden smo si pasje dni lajšali s pitjem hladnih zeliščnih napitkov, tokrat pa si privoščimo izjemno osvežilne sadne napitke, ki so hkrati polnega okusa. Za pripravo ne potrebujemo veliko sest...