Bistvo je v olajšavah

Davčni zavezanci morajo letos v delno izpolnjeno dohodninsko napoved vpisati le še podatke o olajšavah. Davčni organ nekatere avtomatično prizna v odmernem postopku, druge je treba uveljaviti.

Kranj – Davčni zavezanci so za odmero dohodnine za leto 2006 prejeli delno izpolnjeno napoved, ki že vsebuje podatke o njihovih dohodkih in vzdrževanih družinskih članih. Zavezanci morajo podatke preveriti in jih po potrebi popraviti, vpisati še manjkajoče podatke za uveljavitev olajšav in podpisano napoved najkasneje do 30. aprila vrniti davčnemu organu. Napoved lahko vložijo osebno na izpostavi davčnega urada in na drugih določenih mestih (glej sporočilo Davčnega urada Kranj), po pošti ali po elektronski poti preko sistema eDavki. Če napoved pošljejo z navadno pošto, se šteje za pravočasno oddano, če jo davčni organ dobi najkasneje 30. aprila. V primeru, da jo oddajo na pošto zadnji dan, jo morajo oddati kot priporočeno pošiljko.

Nekatere olajšave je treba uveljaviti

Ker dohodninska napoved že vsebuje podatke o obdavčljivih dohodkih, je pomembno, da zavezanci ne pozabijo vpisati podatkov za uveljavitev olajšav. Davčni organ avtomatično v odmernem postopku prizna splošno olajšavo (604.330 tolarjev), olajšavo za zavezance, ki so dopolnili 65 let starosti, in za zavezance, ki prejemajo pokojnino ali nadomestila, ter olajšavo za samostojne kulturne delavce in novinarje, v napovedi pa je treba uveljaviti olajšavo za zavezance s 100-odstotno telesno okvaro (na prvi strani obrazca se obkroži DA), olajšavo za študente, za vzdrževane družinske člane, za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje in za vlaganja v različne namene.

 

Olajšave za starejše, študente, otroke …

Splošna olajšava se prizna vsem zavezancem, vendar le pod pogojem, da kdo drug ne uveljavlja za njega olajšave za vzdrževanega družinskega člana. To pomeni, da v primeru, če starši v svoji napovedi za dohodnino uveljavljajo otroka kot vzdrževanega družinskega člana, otroku v primeru, da vloži svojo napoved, splošne olajšave ne bodo priznali. Olajšava za invalida s 100-odstotno telesno okvaro znaša 3.513.772 tolarjev, za starejše od 65 let 281.081 tolarjev ter za prejemnike pokojnin, nadomestil in priznavalnin 14,5 odstotka od zneska.

Dijakom in študentom, ki lani niso imeli več kot 1,6 milijona tolarjev obdavčljivih dohodkov, se za dohodke, dosežene z delom preko mladinskega oz. študentskega servisa, prizna olajšava v višini 1.225.200 tolarjev. Olajšava se jim prizna le do dopolnjenega 26. leta starosti, kasneje pa le ob pogoju, da so se na študij vpisali pred 26. letom – za dodiplomskega za največ šest let in za podiplomskega za največ štiri leta od dneva vpisa. Če starši za študenta, ki je pod določenimi pogoji lahko tudi vzdrževani družinski član, uveljavljajo olajšavo, študentu ne pripada splošna olajšava v višini 604.330 tolarjev.

Olajšava za prvega vzdrževanega otroka znaša 484.873 tolarjev, za drugega 528.050 tolarjev, za tretjega 702.954 tolarjev, za vsakega nadaljnjega otroka se še poveča. Za prvega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo in ni v zavodu ali rejništvu, je olajšava 1.756.937 tolarjev, za drugega 1.799.104 tolarjev itd., za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana pa znaša 484.873 tolarjev.

Olajšava za vlaganja

Zavezanci lahko uveljavljajo tudi največ 2-odstotno zmanjšanje davčne osnove za vlaganje v določene namene (vzdrževanje stanovanja ali hiše, nakup zdravil, učbenikov in leposlovnih knjig ter plačilo šolnine, premije prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja, članarine političnim strankam in sindikatom itd.) ter največ 4-odstotno olajšavo za reševanje stanovanjskega problema. Kot olajšavo lahko uveljavljajo celotni znesek samoprispevka ter plačane premije za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje, vendar ne več kot 560.937 tolarjev in le pod pogojem, da so jih plačali sami.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 18. maj 2017 / 11:02

Razstava v vagonu vlaka

Bohinjska Bistrica – V petek, 19. maja, bo v Bohinju potekala VIII. Alpska konvencija, v okviru katere bodo ob 12. uri na železniški postaji v Bohinjski Bistrici odprli tudi edinstveno razstavo na...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 13. april 2007 / 07:00

Obnavljajo avtocesto

Začela se je obnova južnega dela avtoceste med priključkoma za Kranj.

Radovljica / petek, 13. april 2007 / 07:00

Želijo še splošno gimnazijo

Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica si prizadevajo pridobiti še oddelka splošne gimnazije in višje strokovne šole - smer ekonomija.

Bled / petek, 13. april 2007 / 07:00

Prvič dnevi županov

Danes in jutri na Bledu poteka prvi strokovni posvet slovenskih županov.

Gospodarstvo / petek, 13. april 2007 / 07:00

Povezanost v zbornici ostaja

Upravni odbor Območne zbornice za Gorenjsko je ugotovil, da je članstvo odpovedala le petina nekdanjih članov, kar postavlja gorenjsko zbornico po članstvu na tretje mesto v državi.

Gospodarstvo / petek, 13. april 2007 / 07:00

V Merkurju uredili špedicijo

Ob skladiščno distribucijskem centru v Naklem so prestavili lokalno cesto in uredili špedicijski center.