Hren

Na prvi pogled neugledni hrenovi korenini morda delamo krivico, saj se nanjo največkrat spomnimo le enkrat na leto. Največ hrena pojemo v dneh okoli velike noči, saj ima hrenova korenina za katoličane tudi simbolni pomen. Skupaj s šunko in trdo kuhanimi jajci hren nikakor ne sme manjkati na praznični velikonočni mizi. Vretenasta hrenova korenina, ki spominja na peteršiljevo korenino, je pokrita z grobo, rjavkasto lupino, pod katero se skriva belo meso. Korenina kot taka nima posebnega okusa, ko pa hren nastrgamo, se začnejo sproščati gorčična olja, ki dražijo oči in sinuse. Nariban hren začne hitro temneti, gorčična olja pa začnejo izgubljati učinek, zato ga je potrebno zmešati z drugimi živili (smetano, majonezo ...) ali pa pokapati z limono ali kisom. Korenika, ki jo kupujemo, mora biti čvrsta in neizsušena. Če je le mogoče, kupimo zavito v prozorno, vakuumsko zavarjeno folijo. Od korenine vedno odrežemo le toliko hrena, kot ga potrebujemo. Ostanek pa zavijemo in hranimo v hladilniku, lahko pa ga tudi zamrznemo. Če hren hranimo dlje časa, začnejo gorčična olja izgubljati svoj učinek, zato ga v nobeni obliki ne shranjujemo predolgo. Nastrgan hren je odličen v različnih omakah, npr. s kislo smetano, naribanimi jabolki, jajci in … Različne že pripravljene hrenove omake pa lahko najdemo tudi na policah trgovin. Hren je okusen kot priloga, samostojen ali v omakah k prekajenim ribam ali h kuhanemu mesu. Korenino lahko uporabimo tudi kot začimbo za juhe, solate in še kaj bi se našlo.

Marinirana zelenjava s hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 papriki, 1 jajčevec in 1 bučko, 2 žlici oljčnega olja, eno žlico sveže nastrganega hrena, 3 žlice jabolčnega kisa, 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja in sol.

Zelenjavo narežite na rezine, ki jih z obeh strani popecite na oljčnem olju. Papriko še toplo olupite. Jabolčni kis skupaj z ekstra deviškim oljčnim oljem, vodo in nastrganim hrenom zavrite ter prelijte preko posoljene zelenjave. Postavite za nekaj ur na hladno, da se okusi prepojijo in postrezite z naribanim, mladim sirom ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Piščančji namaz s hrenom

Potrebujemo: 2,5 dl kurje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico sveže naribanega hrena, sol in sveže mleti poper.

Kurjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v mikserju skupaj z limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter štirimi žlicami juhe pretlačite. Dodajte nastrgan hren, solite in popoprajte po okusu ter dobro premešajte. Postrežete lahko takoj s svežim kruhom ali pa ga do uporabe shranite v hladilniku.

V foliji pečen mlad krompir s skuto, dimljeno postrvjo in hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 8 srednje velikih mladih krompirjev, 1 manjšo dimljeno postrv, 35 dag skute, 1 žlico sveže nastrganega hrena, 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico kisle smetane, sol, sveže mlet poper.

Krompirje dobro operite, jih nekajkrat prebodite z vilicami, zavijte v alu folijo in jih v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici pecite eno uro. Medtem pretlačite skuto, ji primešajte nastrgan hren, dodajte še oljčno olje in kislo smetano ter solite in popoprajte po okusu. Ko je krompir pečen, ga odvijte in po dolgem prerežite. Notranjost krompirjev posolite in jih nadevajte z rezino dimljene postrvi in s začinjeno skuto.

Testenine s hrenovo omako

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag najljubših testenin, 3 žlice oljčnega olja, 2 sveža paradižnika, 1 srednje veliko čebulo, 1 lonček kisle smetane, 2 žlici sveže naribanega hrena in sol.

Testenine skuhajte v slanem kropu in jih odcedite. Čebulo olupite, sesekljajte in jo popražite na oljčnem olju, dodajte kislo smetano, opran in na kocke narezan paradižnik. Omako dobro prevrite, dodajte rezance ter dobro premešajte in ko je vse skupaj že na krožniku, potresite še s hrenom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 24. november 2006 / 06:00

Nove delnice strateškemu partnerju

Škofja Loka - Delničarji Loške tovarne hladilnikov Škofja Loka se bodo na skupščini 21. decembra seznanili s poslovnim poročilom za leto 2005, sklepali pa bodo tudi o po...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 5. januar 2007 / 06:00

Sedmica: Zveličana norost

V starem Rimu so imeli navado, da so s prazniki počastili norost. Sedemnajsti december, denimo, je bil rezerviran za saturnalije, praznik na čast bogu Saturnu, ki so se do danes ohranile...

GG Plus / petek, 5. januar 2007 / 06:00

Roman v risbi in besedi

Craig Thompson, Odeje

GG Plus / petek, 5. januar 2007 / 06:00

20 + G + M + B + 07

Gašper, Miha in Boltežar ali sveti trije kralji, katerih dan praznujemo 6. januarja, ponekod še danes obiščejo domove in voščijo srečno novo leto ...

GG Plus / petek, 5. januar 2007 / 06:00

Med sosedi

Na avstrijskem Koroškem so se rodili številni ugledni Slovenci, ki jih, žal, v Sloveniji premalo poznamo. Ena takih je dr. Angela Piskernik, ki se je rodila 27. avgusta leta 1886...

GG Plus / petek, 5. januar 2007 / 06:00

Reci mi kar Ana

Punčko je za celo popoldne pustil na zadnjem sedežu avta