Hren

Na prvi pogled neugledni hrenovi korenini morda delamo krivico, saj se nanjo največkrat spomnimo le enkrat na leto. Največ hrena pojemo v dneh okoli velike noči, saj ima hrenova korenina za katoličane tudi simbolni pomen. Skupaj s šunko in trdo kuhanimi jajci hren nikakor ne sme manjkati na praznični velikonočni mizi. Vretenasta hrenova korenina, ki spominja na peteršiljevo korenino, je pokrita z grobo, rjavkasto lupino, pod katero se skriva belo meso. Korenina kot taka nima posebnega okusa, ko pa hren nastrgamo, se začnejo sproščati gorčična olja, ki dražijo oči in sinuse. Nariban hren začne hitro temneti, gorčična olja pa začnejo izgubljati učinek, zato ga je potrebno zmešati z drugimi živili (smetano, majonezo ...) ali pa pokapati z limono ali kisom. Korenika, ki jo kupujemo, mora biti čvrsta in neizsušena. Če je le mogoče, kupimo zavito v prozorno, vakuumsko zavarjeno folijo. Od korenine vedno odrežemo le toliko hrena, kot ga potrebujemo. Ostanek pa zavijemo in hranimo v hladilniku, lahko pa ga tudi zamrznemo. Če hren hranimo dlje časa, začnejo gorčična olja izgubljati svoj učinek, zato ga v nobeni obliki ne shranjujemo predolgo. Nastrgan hren je odličen v različnih omakah, npr. s kislo smetano, naribanimi jabolki, jajci in … Različne že pripravljene hrenove omake pa lahko najdemo tudi na policah trgovin. Hren je okusen kot priloga, samostojen ali v omakah k prekajenim ribam ali h kuhanemu mesu. Korenino lahko uporabimo tudi kot začimbo za juhe, solate in še kaj bi se našlo.

Marinirana zelenjava s hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 2 papriki, 1 jajčevec in 1 bučko, 2 žlici oljčnega olja, eno žlico sveže nastrganega hrena, 3 žlice jabolčnega kisa, 6 žlic ekstra deviškega oljčnega olja in sol.

Zelenjavo narežite na rezine, ki jih z obeh strani popecite na oljčnem olju. Papriko še toplo olupite. Jabolčni kis skupaj z ekstra deviškim oljčnim oljem, vodo in nastrganim hrenom zavrite ter prelijte preko posoljene zelenjave. Postavite za nekaj ur na hladno, da se okusi prepojijo in postrezite z naribanim, mladim sirom ali pa kot prilogo k pečenemu mesu.

Piščančji namaz s hrenom

Potrebujemo: 2,5 dl kurje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico sveže naribanega hrena, sol in sveže mleti poper.

Kurjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v mikserju skupaj z limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter štirimi žlicami juhe pretlačite. Dodajte nastrgan hren, solite in popoprajte po okusu ter dobro premešajte. Postrežete lahko takoj s svežim kruhom ali pa ga do uporabe shranite v hladilniku.

V foliji pečen mlad krompir s skuto, dimljeno postrvjo in hrenom

Za 4 osebe potrebujemo: 8 srednje velikih mladih krompirjev, 1 manjšo dimljeno postrv, 35 dag skute, 1 žlico sveže nastrganega hrena, 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico kisle smetane, sol, sveže mlet poper.

Krompirje dobro operite, jih nekajkrat prebodite z vilicami, zavijte v alu folijo in jih v na 180 stopinj Celzija ogreti pečici pecite eno uro. Medtem pretlačite skuto, ji primešajte nastrgan hren, dodajte še oljčno olje in kislo smetano ter solite in popoprajte po okusu. Ko je krompir pečen, ga odvijte in po dolgem prerežite. Notranjost krompirjev posolite in jih nadevajte z rezino dimljene postrvi in s začinjeno skuto.

Testenine s hrenovo omako

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag najljubših testenin, 3 žlice oljčnega olja, 2 sveža paradižnika, 1 srednje veliko čebulo, 1 lonček kisle smetane, 2 žlici sveže naribanega hrena in sol.

Testenine skuhajte v slanem kropu in jih odcedite. Čebulo olupite, sesekljajte in jo popražite na oljčnem olju, dodajte kislo smetano, opran in na kocke narezan paradižnik. Omako dobro prevrite, dodajte rezance ter dobro premešajte in ko je vse skupaj že na krožniku, potresite še s hrenom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 15. maj 2019 / 11:14

Plesno-glasbena predstava Desetnica

Kamnik – Šolsko kulturno-umetniško društvo Verine zvezdice, OŠ Marije Vere in Mladinski center Kotlovnica vabijo na plesno-glasbeno predstavo Desetnica, ki bo v četrtek, 16. maja, ob 18. uri v Domu...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. april 2010 / 07:00

Raglje zamenjale zvonove

Tržič - Star običaj ragljanja pred veliko nočjo postaja redkost tudi na Gorenjskem. Še vedno ga ohranja tržiška mladina, ki je tudi letos z ragljami namesto zvonov po ulicah ozna...

Radovljica / četrtek, 8. april 2010 / 07:00

Manj pomoči za prvega otroka

Radovljica - Radovljiški občinski svet je z amandmajem k novemu odloku spremenil dosedanjo višino pomoči, ki jo občina staršem namenja ob rojstvu otroka. Ta je doslej znašala 130...

Kranjska Gora / četrtek, 8. april 2010 / 07:00

Konec smučanja v Kranjski Gori

Kranjska Gora - V Kranjski Gori so prejšnji torek zaključili letošnjo smučarsko sezono. »Realizirali smo 104 smučarske dni, obiskalo nas je nekaj več kot 180 tisoč smučarjev. Sez...

Radovljica / četrtek, 8. april 2010 / 07:00

Šent vabi nove prostovoljce

Radovljica - Tudi ŠENT, Slovensko združenje za duševno zdravje, se je v letu, ki ga je Evropska komisija določila za leto boja proti revščini in socialni izključenosti, priključi...

Kranj / četrtek, 8. april 2010 / 07:00

Nižje cene mestnega potniškega prometa

Kranj - S prvim majem začnejo veljati nižje cene mestnega potniškega prometa v kranjski občini, so sklenili svetniki na seji mestnega sveta prejšnjo sredo. Dnevna karta bo stala...