Računalnik in jaz: Učenje je pot k modrosti

Spomnim se vica izpred let, ki sem ga prebral na internetu. Takole gre: »Uporabnik skuša na računalnik namestiti novo programsko opremo. Pri tem naleti na nemalo težav, zato pokliče službo za pomoč uporabnikom. Operaterju hiti razlagat, da je vstavil v disketni pogon prvo disketo, tako kot to zahtevajo navodila. Nato je v disketni pogon vstavil še drugo disketo, v skladu z navodili pač. Operater ga vpraša, kje je naletel na težavo. Uporabnik pa mu pove, da sedaj skuša vstaviti še tretjo disketo, a ta preprosto ne gre več v disketno enoto, ker v njej ni več prostora za še eno disketo.« Res, nikjer v navodilih ni pisalo, da mora disketo po končanem postopku iz disketne enote tudi odstraniti.

Računalništvo je zelo precizna veda. Navodila morajo biti zapisana natančno in zelo podrobno, če naj nas vodijo pri izvajanju operacij. Prav tako, kot morajo biti naša navodila računalniku zelo natančna in nedvoumna. Računalnik nas le tako lahko razume, rezultat pa je tak, kot si ga želimo ter pričakujemo. Za sporazumevanje z računalnikom se je potrebno dajanja ukazov naučiti, tako kot se je potrebno naučiti tujega jezika, če naj v njem komuniciramo. Pri tem je nabor ukazov za računalnik mnogo manjši, kot je besedni zaklad in jezikovna lingvistična pravila nekega tujega jezika.

Zelo pomembno vlogo pri priučitvi dela z računalnikom ima usposabljanje. Učenja dela z računalnikom se lahko lotite na več načinov. Prvi je ta, da v roke vzamete knjige, se usedete pred računalnik in se z njihovo pomočjo prebijate do spoznanj in se učite. Ko pogledate po knjižnih policah knjigarn in knjižnic, lahko najdete vrsto knjig, priročnikov in pripomočkov. Zadeva gre s knjigami sicer bolj počasi, a imate več časa za premislek, za utrditev osvojenega znanja. Pri tem pa ste sami in ni zadrege, če vam kakšna stvar ne gre od rok, pač malo preizkušate. Na ta način sem se jaz prebijal skozi moja prva spoznanja o računalništvu. Bilo je zanimivo včasih prav smešno, ko je bila kakšna stvar, ko sem jo osvojil, otroško preprosta.

Drugi način izobraževanja je, da pokličete prijatelja, računalniškega poznavalca, ki vam skozi nekaj seans vlije potrebnih znanj. Prednost tega načina je ta, da na hiter način dobite veliko znanja, a ste odvisni od znanj in sposobnosti osebe, ki to znanje prenaša na vas. Sicer boste po takšnem izobraževanju znali delati z računalnikom, a prav mogoče je, da bodo v vašem znanju zevale velike luknje. Dobra kombinacija je, da združite tako prijatelje kot tudi knjige. Tako bo šlo precej lahko.

Če malo pogledate naokrog, lahko vidite, da je na trgu ogromno podjetij, ki vam ponujajo računalniška izobraževanja. Ta so običajno paketna, saj so osredotočena na posamezne programe, ponujajo pa vam znanja le o enem programu. Za obvladovanje dela z računalnikom je potrebno obiskati vsaj tri, štiri tečaje. Mnogo boljša so ciljno usmerjena izobraževanja, ki vam ponujajo uporabniško usmerjena izobraževanja. Ti tečaji so mnogo bolj prilagojeni vašim željam in potrebam. Povrh vsega vas tudi ne obremenjujejo z nepotrebnimi znanji, ki jih pri svojem delu ne boste skoraj nikdar potrebovali. Pri odločitvi za določen tečaj, je potrebno dobro pregledati, kaj vse vsebuje program izobraževanja, komu je namenjen in ali bomo kos vsem zahtevam.

Ni vse dobro in koristno, kar je zapakirano v lepo škatlo, s pentljo na vrhu. Mnogokrat pri delu z računalnikom potrebujemo le delček vsebine, ki jo ponuja tečaj ali knjiga, zato nima smisla znanja zajemati z veliko žlico, če pa je dovolj že mala. Strah pred veliko količino novega znanja in nedoraslosti situaciji je odveč, če se zadeve lotimo premišljeno in v okvirjih, ki jih zmoremo. Veliko vas je takšnih, ki vas je računalnikov strah ali pa imate do njih odpor. Če pa znanja o njih in dela z njimi zajamete počasi, s pravo mero in potrpežljivostjo, potem je ves strah in odpor odveč. Prijazna beseda, sproščeno vzdušje in zanimiva, koristna vsebina je pot v vašo deželo računalništva. Izbira je vaša.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 10. junij 2013 / 10:36

Parkiranje pol evra dražje

Bohinjski občinski svet je za pol evra podražil parkiranje v Bohinju. Razlog za to naj bi bil višji DDV pa tudi vse večji stroški ter želja po prometni razbremenitvi okolice jezera.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 12. junij 2007 / 07:00

V štirih letih 1600 novih stanovanj

V Mestni občini Kranj lahko v naslednjih štirih letih pričakujemo veliki pok pri gradnji novih stanovanj. Večina bo namenjena trgu, nekaj jih bodo investitorji ponudili preko republiškega stanovanjske...

Radovljica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Nova direktorica zdravstvenega doma

Nova direktorica Zdravstvenega doma Radovljica je Maja Petrovič Šteblaj s Trstenika.

Žirovnica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Za plačilo vode dodaten mesec

Žirovnica - Občinski svetniki v Žirovnici so sprejeli odlok o preskrbi s pitno vodo, ki ga je bilo treba uskladiti z veljavno zakonodajo. Sprejeli so tudi dva amandmaja, ki so ji...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Pol stoletja oddajnika

Oddajanje TV-programa s Krvavca je prvič steklo 14. februarja 1957. Digitalizacija ne zmanjšuje pomena oddajnika.

Radovljica / torek, 12. junij 2007 / 07:00

Pozitivno mnenje za Ksenijo Lipovšček

Radovljica - Na Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica so po odstopu Jožeta Pogačarja začeli postopek za imenovanje novega ravnatelja šole. Na razpis se je kot edina prij...