Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 11. maj 2021 / 07:55

Le še korak od rumene faze

Od včeraj je ponovno dovoljena strežba hrane in pijače tudi v notranjosti gostinskih obratov. Sprostili so se ukrepi na področju turizma, v večjih hotelih je lahko zasedena polovica sob. Epidemiološki...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 22. junij 2021 / 23:43

Posebno šolsko leto

Pojutrišnjem bo zadnji šolski dan, ki bo šolarjem prinesel težko pričakovane počitnice. Šolsko leto je bilo naporno. Več mesecev so se šolali na daljavo, kar ne more biti enakovredno pouku...

Šport / torek, 22. junij 2021 / 23:39

Gorenjci slavili v Kopru

Državni prvak v cestni preizkušnji je postal Matej Mohorič, drugi je bil Jan Polanc, tretji pa Luka Mezgec.

Kamnik / torek, 22. junij 2021 / 23:38

Nov zbirni center za ravnanje z odpadki

Občini Kamnik in Komenda sta tudi uradno občanom v uporabo predali novi Center za ravnanje z odpadki Suhadole, ki je stal 1,1 milijona evrov.

Gorenjska / torek, 22. junij 2021 / 14:56

Mobilne enote za cepljenje

Vlada je sprejela ukrepe za pospešitev cepljenja proti covidu-19 in napovedala večje število mobilnih enot na različnih lokacijah.

Zanimivosti / torek, 22. junij 2021 / 14:24

Razstava Moj Triglav pred planinskim muzejem

Mojstrana – Dne 12. junija 1991 je po zaslugi gorskih reševalcev z vrha Triglava prvič v pozdrav samostojni Sloveniji zaplapolala slovenska zastava. Slovenski planinski muzej v Mojstrani predstavlj...