Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 7. december 2010 / 07:00

Cestarjem povzroča težave podrto drevje

Kranj - V zadnjih dneh cestarjem največ težav povzroča drevje, ki kloni pod bremenom težkega snega, pravi Damjan Pestotnik, vodja zimske službe Cestnega podjetja Kranj, ki...

Objavljeno na isti dan


Medvode / ponedeljek, 24. junij 2024 / 06:00

Praznovanje v Smledniku

Smlednik – Osrednja prireditev Občine Medvode ob dnevu državnosti bo letos na trgu svetega Urha v Smledniku, kjer bodo na predvečer praznika zaznamovali tudi 60-letnico tamkajšnje krajevne skupnost...

Tržič / ponedeljek, 24. junij 2024 / 17:34

Brezplačni krožni prevoz do planin pod Košuto

Tržič – Novi brezplačen turistični prevoz Brezskrbno parkiraj v Tržiču in doživi Tržiško je nova pridobitev za obiskovalce planin pod Košuto in vrhov na njej, je poudaril Gašper Golmajer, vodja Slu...

Jesenice / ponedeljek, 24. junij 2024 / 17:33

Gasilci s Hrušice praznujejo

Prostovoljno gasilsko društvo Hrušica je zaznamovalo častitljivo obletnico – 120 let od ustanovitve. Praznovanje so strnili z gasilsko proslavo in veselico.

Slovenija / ponedeljek, 24. junij 2024 / 17:32

Praznik države je praznik vseh nas

Jutri praznujemo dan državnosti v spomin na 25. junij 1991, ko sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti. Slavnostno so ju razg...

Jesenice / ponedeljek, 24. junij 2024 / 17:31

Jeseniški župan se je opravičil Arrivi

Jeseniški župan Peter Bohinec je pojasnil, da so v javnost dali napačne podatke, ker so prišteli napačno višino DDV. Za napako se je Arrivi opravičil na seji občinskega sveta.