Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 17. december 2013 / 12:08

Sedežnica Šimnovec ustavljena

Inšpektorji so zaradi dotrajanosti ustavili dvosedežnico Šimnovec na Veliki planini. Odločitve o tem, ali bo Občina kupila novo, še ni. Smučanje bo kljub vsemu mogoče.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Prejšnjo nedeljo so pri Sv. Ožboltu nad Škofjo Loko semanji dan že tradicionalno združili s Srečanjem ljudskih pevcev in godcev, ki je bilo tokrat že dvanajsto po vrsti.

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Na Kmetiji zadnje priprave pred snemanjem

Na Mrzlem vrhu nad Žirmi v teh dneh potekajo še zadnje priprave pred začetkom snemanja nove sezone resničnostnega šova Kmetija.

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Eva Moškon odslej v E.V.A.

Evo Moškon smo v zadnjem času na glasbenih odrih lahko zasledili z novo zasedbo in precej drugačnim repertoarjem kot v preteklosti.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Novo dvigalo za Anico Možina

Anica Možina je po hudi bolezni nenadoma postala odvisna od invalidskega vozička.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Anketa: V lokalih je sedaj prijetneje

Leto dni je minilo od uvedbe kadilskega zakona, ki med drugim prepoveduje kajenje v vseh javnih notranjih prostorih, tudi v gostinskih lokalih. Ste se na novi zakon že navadili?