Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Prešeren mi prišepne ...

Boštjan Soklič. Soko, kot ga kličemo mi, ki se z njim srečujemo v Loškem muzeju, kjer je kustos za likovne zadeve, na koncertih in glasbenih nastopih, kjer nas boža s svojo muziko, ali kar tako na deb...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Bojan Križaj ni več direktor

Nekdanji odlični tržiški smučar je bil v iskanju denarja za slovensko alpsko smučanje očitno premalo uspešen.

Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Waltin je novi selektor hokejske reprezentance

Od danes naprej ima naša hokejska reprezentanca novega selektorja, to je izkušeni 54-letni Šved Mats Waltin.

Slovenija / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Z Zvonetom nazaj v Afriko

Ob okrogli polstoletnici si človek lahko želi marsikaj, eden naših najbolj znanih svetovnih popotnikov Zvone Šeruga pa si je po skoraj dveh desetletjih spet zaželel potovanja z motorjem v Afriko.

Kronika / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Nesreče

Padel pod traktor Košiše - V petek okoli 16.30 so Policijsko postajo Kamnik obvestili, da se je v gozdu pri kraju Košiše smrtno ponesrečil 75-letni do...

Kranj / ponedeljek, 26. november 2007 / 07:00

Večina volivcev za Tenetiše

Na referendumu je 85,19 odstotka volivcev podprlo gradnjo centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah. Civilna iniciativa Mlaka Tenetiše pravi, da je referendum padel, ker je nekaj čez tisoč tamkajšnjih...