Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 7. februar 2019 / 23:02

Smučarski upi za Pokal Loka

Škofjeloški Smučarski klub Alpetour bo ta konec tedna pripravil že 44. Pokal Loka, na njem pa bo lansko ekipno zmago branila reprezentanca Slovenije.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 14. julij 2011 / 07:00

Skrivnostno življenje v Blejskem jezeru

Društvo za podvodne dejavnosti Bled je na Blejskem otoku pripravilo razstavo fotografij, ki prikazujejo življenje v Blejskem jezeru.

Tržič / četrtek, 14. julij 2011 / 07:00

Obvoznice do Raven ne bo

"Ravne so vedno imele določene težave, saj gre za naselje, zgrajeno pred tridesetimi leti in več, takrat pa so bile potrebe drugačne," je dejal tržiški župan Borut Sajovic.

Zanimivosti / četrtek, 14. julij 2011 / 07:00

Umiritev prometa skozi Gorje

Prebivalce Gorij smo vprašali, kako bi umirili promet skozi vas in ali se jim zdi prav, da se stara občinska stavba preuredi v knjižnico. Občinska uprava je dobila nove prostore, zato nas je zani...

Železniki / četrtek, 14. julij 2011 / 07:00

Poklon padlim partizanom in garibaldincem

Sv. Lenart - Na Rovt in k Sv. Lenartu so tudi letos prišli nekdanji garibaldinci, njihovi svojci in sorodniki padlih partizanov iz sosednje Italije. Skupaj s člani Združenja borc...

Kranj / četrtek, 14. julij 2011 / 07:00

Predčasna upokojitev Ivana Bizjaka

Kranj - Ivan Bizjak zapušča položaj generalnega direktorja za pravosodje in notranje zadeve v Svetu Evropske unije, saj je bila v Bruslju sprejeta odločitev, da se predčasno upok...