Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / petek, 31. julij 2015 / 07:00

Spreminjajo občinski lokacijski načrt

Šenčur – Odlok o občinskem lokacijskem načrtu za območje Šenčur-jug, s katerim so bili določeni pogoji za gradnjo obrtno poslovne cone Šenčur, je bil sprejet v letu 2005 in do danes je bila večina...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 21. februar 2023 / 19:09

Cesta vzela še eno življenje

Trebija – Na cesti Škofja Loka–Žiri, v bližini naselja Trebija, se je v petek opoldne zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznik tovornega vozila s sopotnico ter voznik osebn...

Gospodarstvo / torek, 21. februar 2023 / 19:08

Zbrali denar za deset tisoč sadik

Kranj – Člani Petrol kluba so samo v treh tednih podarili za obnovo v naravnih ujmah poškodovanih gozdov deset milijonov zlatih točk, ki so jo v Petrolu spremenili v donacijo deset tisoč evrov, h k...

Šport / torek, 21. februar 2023 / 19:08

V boju za medaljo, na koncu šesti

Kranj – Alpski smučarji so v Franciji končali nastope na svetovnem prvenstvu. Za Žana Kranjca je bil najpomembnejši nastop v veleslalomu. Po prvi vožnji je bil na tretjem mestu in v dobrem položaju...

Šport / torek, 21. februar 2023 / 19:07

Luka Potočar plezalec leta

Razglasili so najuspešnejše športne plezalce, alpiniste, turne smučarje in ledne plezalce leta 2022.

Zanimivosti / torek, 21. februar 2023 / 19:05

Zadnja sovražna ofenziva, 35. del

Ko so jate letal pretresale ozračje, smo čutili novo moč. Z večjim pogumom smo pričakovali nje, ki jih je bilo videti in slišati vedno bliže. Premik sovražnikov so dovolj razločno kazale goreče dom...