Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 3. december 2009 / 07:00

Domače zdravilo za vse težave

O najbolj priljubljeni in posledično tudi znanstveno najbolj raziskani in preizkušeni zdravilni rastlini je težko povedati kaj novega, saj se zdi, da o njej vemo že čisto vse. Morda bi v tem času velj...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

Teptalni stroj povozil šestletno deklico

V nedeljo dopoldne je na smučišču Stari vrh teptalni stroj do smrti povozil 6-letno deklico.

Kronika / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

Domžalčan nasilen do sestre

Policisti so v Domžalah pridržali 31-letnega moškega, ker je bil več mesecev nasilen do šest let mlajše sestre. V Kranju prijeli državljana Dominikanske republike, ki je osumljen poskusa uboja.

Preddvor / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

Darsu pomagali najti tablo

Bašelj - Kdor se je med prazniki pripeljal v vas Bašelj pri Preddvoru in poskušal zaviti v spodnji del vasi, se mu je kaj lahko zgodilo, da je skoraj spregledal 'na novo postavlj...

Železniki / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

Proslava ob dotrajanem spomeniku

Nedeljska osrednja slovesnost ob 67. obletnici dražgoške bitke bo tudi tokrat potekala ob dotrajanem spomeniku. Njegova obnova bo stala 170 tisoč evrov.

Kranj / nedelja, 11. januar 2009 / 07:00

V vojski ponosni nase

Poveljstvo sil Slovenske vojske deluje šest let. Ob tej priložnosti je bila na Brdu slovesnost s slavnostno govornico Ljubico Jelušič, ministrico za obrambo.