Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 8. december 2021 / 11:25

Radovljici prestižna nagrada

Radovljica – Mesto Radovljica je eden od 44 krajev z vsega sveta, ki je prejelo naziv in znak Best Tourism Village. Priznanje je na nedavnem zasedanju generalne skupščine v Madridu Svetovna turisti...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Nepremičnine varna naložba?

Gotovo ste tudi vi že kdaj sanjarili o glavnem dobitku na lotu. Če bi zadeli milijon evrov, bi ga namenili za nakup nepremičnin ali bi ga raje naložili v kaj drugega? Je nakup nepremičnin v teh časih...

Splošno / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Anketa: Izid presenetil

Na predsedniških volitvah v nedeljo so volivci največ glasov namenili Borutu Pahorju, ki se bo z Danilom Türkom pomeril v drugem krogu. Zanimalo nas je, kakšna so bila vaša pričakovanja v zvezi z voli...

Prosti čas / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Mošt je dozorel v vino

V Domu krajanov na Primskovem je Akademska folklorna skupina Ozara v soboto pripravila tradicionalno martinovanje, Gorenjski glas pa je tokrat martinoval v Dobrni.

GG Plus / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Dan slovenske hrane

V petek, 16. novembra, bo Dan slovenske hrane, ki se bo v vrtcih in šolah začel s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Šport / četrtek, 15. november 2012 / 07:00

Imeti ali ne imeti sobno kolo?

Zima je športnim rekreativcem lahko tudi nevšečna. Ni malo takih, ki v slabem vremenu raje ostanejo na toplem, a bi vseeno radi migali.