Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 28. oktober 2017 / 13:16

Blagovna znamka Peko še vedno naprodaj

Tržič – Pekova stečajna upraviteljica Tadeja Tamše je objavila redno poročilo o poteku stečajnega postopka za julij, avgust in september. Večina Pekovih poslovalnic po Sloveniji je prodanih, na Gor...

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 20. julij 2016 / 14:19

Najboljša Anja in Robert

Na jubilejnem, štiridesetem mednarodnem plavalnem mitingu Telekom Slovenije 2016 v Radovljici so se izkazali zlasti gorenjski olimpijci, med njimi sta blestela domačina Anja Klinar in Robert Žbogar.

Kronika / sreda, 20. julij 2016 / 14:16

Zaidejo zlasti neizkušeni planinci

Zadnje tri primere, ko so v bohinjskih gorah na brezpotje zašli tuji planinci, lahko pripišemo njihovi gorniški neizkušenosti.

Žirovnica / sreda, 20. julij 2016 / 14:06

Tržna znamka Žirovnica

Izbrali so slogan Žirovnica – Srce kulture in čebelarstva.

Gospodarstvo / sreda, 20. julij 2016 / 14:01

Spodbujajo razvoj »pametnih« vasi

V Poljanski dolini so pretekli četrtek v okviru prvega uradnega obiska v Sloveniji gostili evropskega komisarja za kmetijstvo in razvoj podeželja Phila Hogana.

Mularija / sreda, 20. julij 2016 / 13:59

Pice za starše

V Medgeneracijskem centru Kranj so v petek otroci pripravili presenečenje za starše in stare starše.