Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 3. julij 2016 / 23:27

Priznanja kmetijam in podjetjem

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so že ocenili meso, mesne in mlečne izdelke ter sokove, brezalkoholne pijače in embalirane vode.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / nedelja, 29. oktober 2017 / 22:19

Bilo je pravljično

Ko sta Nives in Andrej prvič videla Žičko kartuzijo, ki stoji v bližini naselja Žiče v občini Slovenske Konjice, jima je ta takoj prirasla k srcu. Letos septembra se je par odločil in tam dahnil usodn...

Gospodarstvo / nedelja, 29. oktober 2017 / 22:10

Sodelovanje z Nemčijo se krepi

Blagovna menjava Slovenije z Nemčijo v zadnjih letih narašča in se bo po predvidevanjih letos približala vrednosti enajst milijard evrov. Med regijami, ki še posebno dobro sodelujejo z nemškimi podjet...

Kamnik / nedelja, 29. oktober 2017 / 22:07

Spodbujali bodo pešačenje

Občina Kamnik se je kot pilotna občina pridružila mednarodnemu projektu CityWalk, v okviru katerega bodo med občani spodbujali pešačenje po mestu in urejali varne pešpoti.

Medvode / nedelja, 29. oktober 2017 / 22:06

Potrebujejo nove čevel'ce

Folklorna dejavnost ima v Sori dolgo tradicijo. Delujejo kar tri folklorne skupine, ki so se predstavile na prireditvi, na kateri so zbirali prostovoljne prispevke za nove plesne čevlje, ki jih nujno...

Žiri / nedelja, 29. oktober 2017 / 22:05

Spomin na »rojstvo« svobode

Občinsko združenje borcev za vrednote NOB Žiri je minulo soboto pripravilo slovesnost v spomin na 23. oktober 1943, ko so iz Žirov izgnali nemške vojake.