Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 18. december 2020 / 16:00

Bo božič znova zelen

»Trenutne napovedi kažejo, da bomo vse do 25. decembra imeli bolj sivo in razmeroma toplo vreme brez omembe vrednih padavin, vsekakor pa brez novega snega,« pravi meteorolog Branko Gregorčič. Verjetno...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 7. februar 2015 / 00:54

Nekdanji župan žrtev tihega morilca

Nekdanji tržiški župan in državni poslanec Peter Smuk je v zalogovniku biomase umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, katerega koncentracija je bila presežena za več kot stokrat.

Kultura / sobota, 7. februar 2015 / 00:50

Kulturi v čast

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja je v torek potekalo 4. srečanje pesnikov in pisateljev Tržiča v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD Tržič. Svoje besedno ustvarjanje je na ogled postavilo...

Gospodarstvo / sobota, 7. februar 2015 / 00:41

Inovativno gretje smučarskih čevljev

V podjetju Alpina so razvili nov moški smučarski čevelj z inovativnim sistemom gretja.

Šport / sobota, 7. februar 2015 / 00:39

Kranjec znova na tekme

Naši skakalni reprezentanci se je na tekmah znova pridružil Robert Kranjec.

Šport / sobota, 7. februar 2015 / 00:38

Turnir v dvoranskem nogometu

Tržič – NK Tržič to nedeljo, 8. februarja, pripravlja turnir v dvoranskem nogometu, ki se bo v Dvorani tržiških olimpijcev začel ob 8. uri. Prijave za nastop ekip (4+1) sprejemajo še danes, ko je t...