Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / nedelja, 27. december 2009 / 07:00

Dr. Acula, smile from Romania ...

Take in podobne napise lahko zasledimo na številnih spominkih, majicah, rutkah, kozarcih, skodelicah, nalepkah, skratka vsakovrstnih artiklih na temo najbolj znanega vampirja na svetu. Vampirski zobje...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / / 13:34

Za vse dijake se najde delo

Obvezen del učnega programa dijakov srednjega poklicnega in srednjega strokovnega ter poklicno-tehniškega izobraževanja predstavlja praktično usposabljanje z delom (PUD), ki se izvaja pri delodajalcih...

Razvedrilo / / 13:34

Osmi rojstni dan

Kranjska Dežela nakupov je praznovala že osmi rojstni dan. Vse najboljše ji je zaželelo lepo število obiskovalcev, največja gneča pa je bila ob kolesu sreče. Seveda tudi brez torte ni šlo.

Gospodarstvo / / 13:29

Do združitve brez sprememb

V Savatechu pričakujejo, da se bodo priprave na integracijo v švedski koncern Trelleborg začele konec marca, ko bo potrjena združitev s sedanjim češkim lastnikom.

Škofja Loka / / 13:04

Nevarno na Godešiču

Zaradi velikih hitrosti na cesti skozi Godešič je ogrožena varnost pešcev, zato domačini zahtevajo ukrepe. Samo v dveh mesecih so se tam zgodile tri prometne nesreče.

Škofja Loka / / 13:02

Še vedno jih jezi komunalni prispevek

Reteče – Na zboru krajanov KS Godešič in Reteče - Gorenja vas v začetku novembra je bila znova beseda o komunalnem prispevku, ki ga zaračunava škofjeloška občinska uprava.