Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Za pripravo gibanice potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 3 dl mleka, 5 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 200 g kisle smetane, 50 g jogurta, 100 g masla, 3 jajca, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, 3 zravnane žličke soli

Makov nadev: 250 g maka, 50 g sladkorja, 3 dl mleka, 1 vanilin puding, 1 žlica pšeničnega zdroba

Skutin nadev: 750 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci, sok in lupinica 1 limone, 2 žlici ruma, 1 vanilin sladkor, 100 g sladkorja, lupinica in sok ene limone

Orehov nadev: 250 g mletih orehov, 50 g sladkorja, 2 dl mleka, 2 beljaka (ostala sta nam pri pripravi testa), limonina lupinica

Jabolčni nadev: 700 g jabolk, 1 žlica sladkorja, sok 1 limone, 1 žlička cimeta

Za premaz: 1 jajce

Priprava testa: v skodelico nadrobimo kvas, primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke, premešamo ter prelijemo z mlačnim mlekom. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico, okrog nje potresemo s soljo in razporedimo na lističe narezano maslo. V jamico dodamo preostale sestavine in pripravljen kvasec. Zamesimo testo, ki naj vzhaja 1 uro.

Priprava makovega nadeva: Puding zmešamo s sladkorjem in decilitrom hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, vmešamo mak, pšenični zdrob in mešanico pudinga. Med mešanjem kuhamo še 3 minute in ohladimo.

Priprava skutinega nadeva: vse sestavine stresemo v skledo in dobro premešamo.

Priprava orehovega nadeva: orehe zmešamo s sladkorjem ter prelijemo z vrelim mlekom. Iz beljakov stepemo sneg, ki ga nato vmešamo k orehom.

Priprava jabolčnega nadeva: jabolka olupimo, očistimo in naribamo. Zmešamo jih s sladkorjem, limoninim sokom in cimetom.

Sestavljanje gibanice: vzhajano testo pregnetemo in ga razrežemo na pet enakih delov. Vsak del razvaljamo na 0,5 centimetra debelo. Na dno pekača položimo prvo plast testa, nanj razporedimo makov nadev, prekrijemo z drugo platjo testa, ga premažemo s skutinim nadevom, prekrijemo s tretjo plastjo testa in premažemo z orehovim nadevom, prekrijemo s četrto plastjo testa in nanj razporedimo jabolčni nadev. Nazadnje pokrijemo še z zadnjo plastjo testa. Po vrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem in gibanico večkrat prebodemo do dna. Pustimo vzhajati še 30 minut. Gibanico pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 1 uro.

Nasvet: Da se gibanica ne bi preveč zapekla, jo po potrebi pokrijemo z alu folijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 23. julij 2021 / 14:47

V četrtek potrdili 58 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V četrtek so opravili 1641 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih je bilo 58 oz. 3,5 odstotka, je objavila vlada. V bolnišnicah zdravijo 29 covidnih bolnikov, kar je dva...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 10. junij 2016 / 00:33

Odkrili spominsko ploščo

V četrtek so na domačiji Povšnar v Kokri odkrili spominsko ploščo tajnega skladišča orožja vojnih enot milice v letih 1990–1991. V slovenskem prostoru je tovrstno obeležje peto po vrsti.

Kranj / petek, 10. junij 2016 / 00:33

Stara plastenka za nov inkubator

S podelitvijo nagrad najboljšim ustvarjalcem in zbiralcem starih plastenk ter predajo vrednostnega bona za sofinanciranje nakupa inkubatorja za novorojenčke se je v kranjski porodnišnici slovesno zakl...

Jesenice / petek, 10. junij 2016 / 00:32

Zvezdniška zasedba za novo fasado gledališča

Gledališče Toneta Čufarja je za obnovo svoje fasade pripravilo zvezdniški večer v dvorani Podmežakla, na katerem so zbirali sredstva za obnovo fasade gledališča.

Nasveti / petek, 10. junij 2016 / 00:30

Gibanica iz kvašenega testa

Gibanica, ki zaradi kvašenega testa spominja na potratno potico, po okusu pa je zelo podobna prekmurski. Priprava se zdi zapletena, pa vendar ni, če se jo lotimo po korakih.

Rekreacija / petek, 10. junij 2016 / 00:06

Vaja za regeneracijo in sprostitev

Pretočen limfni sistem je zelo pomemben del zdravega organizma, saj zamašena in gosta limfa vodi do različnih obolenj. Medtem ko nam je krvožilni sistem bolj poznan, je limfni med manj poznanim ozi...