Sprejema se je udeležil tudi predsednik uprave Save Janez Bohorič. (Foto: Tina Dokl)

Hablate španjolsko?

Ali kako na dokaj mlahav, pa vseeno prisrčen način spraviti slovensko dekle v smeh na prejemu ob španskem dnevu državnosti, ki ga je minuli teden pripravila španska veleposlanica.

Pogovor je bil sicer za naključnega poslušalca nesmiseln, v resnici pa je fant navezoval stik. Ni mu šlo ravno najbolje. On je njo ogovarjal po špansko, ona je smeje odgovarjala s kretnjami in napol v slovenščini, poskusila celo z angleščino.

»Govorite špansko?«

»Ne.«

»Govorite špansko??«

»Ja, ne.«

»Slovenka?«

»Ja.«

»Pa ne govorite špansko?«

»Ja, ne. Govorite vi angleško?«

»Ne.«

»Nemško?«

»Aaaaa. Nemka?«

Dekletova potrpežljivost je bila vidno načeta. S pogledom je begala po dvorani in iskala izgovor, saj je bilo več kot očitno, da tokratni pogovor jezikovno ostaja ujet v kretnjah. Ko se je končno z nasmehom na ustnicah rešila svojega nesojenega španskega osvajalca in mislila, da je najhuje mimo, se je zopet pojavil. Tokrat v družbi svojih prijateljev. Približal se ji je z velikim nasmehom in v rokah nosil kos pršuta. Porinil ji ga je v roke in ji na precej glasen način – kolikor se to s kretnjami podkrepljenimi s španščino da, razložil, da ga mora pokusiti. Mlade španske študentke v bližini so se skoraj zadušile s hihitanjem, ko so gledale prizor, ki ni obetal nobene ljubezenske romance, prej dekletov pobeg s prizorišča. Španca je še zanimalo, če je dekle že pokusilo njihovo vino, ker to pa da je sploh fenomenalno. Poskušal je še naprej in razlagal nekaj o tem, da se naše vino skrije pred njihovim. Pridružili so se mu še prijatelji in veselo 'hablanje' bi se nadaljevalo v nedogled, ko bi iz sosednje sobe ne zadišala paelja. Čeprav je imela polna usta pršuta in s kretnjami nakazovala 'O.K.', se je dekle nadebudnemu trubadurju komajda umaknila.

Namreč na Ljubljanskem gradu je v sredo 11. oktobra, veleposlanica Španije Carmen Fontes Munoz v Stanovski dvorani priredila sprejem ob praznovanju dneva državnosti. Sprejem je bil prisrčen, udeležilo se ga je kar nekaj znanih obrazov iz sveta slovenske politike in gospodarstva, nekateri veleposlaniki v Sloveniji.

Pred velikansko ponvijo s paeljo, špansko riževo jedjo z ribami in mesom, ki je bila včasih jed revnih ribičev, danes pa znana specialiteta v različici s kuhanimi sestavinami, se je sicer delala vrsta, vendar večine ni navdušila. Med povabljenimi smo opazili tudi človeka, ki se na hrano in vino zelo dobro razume, Tomaža Sršena, ki se je pridružil mnenju tistih, da paelja na žalost ni okusna, vino pa pohvalil. So pa zato marsikoga razveselili številni različni okusi hladnih prigrizkov, dober pršut ter prijetno špansko 'hablanje', ki ga je bilo tokrat slišati v precejšni meri.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sobota, 19. april 2014 / 08:38

Po prenovljeni cesti v Završnico

Domačini ter obiskovalci Rekreacijskega parka Završnica, Valvazorja, Zelenice in drugih točk se bodo že v prihodnjih dneh lahko popeljali po prenovljeni cesti v dolino Završnice.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 28. julij 2020 / 17:14

Prva okužba v Žireh

Po dva bolnika sta umrla v občinah Jesenice in Domžale, po eden pa v Kranju, Naklem, Šenčurju in Žirovnici. V nedeljo so potrdili prvi primer okužbe v občini Žiri, ki je bila doslej »oaza« brez virusa...

Nasveti / torek, 28. julij 2020 / 17:11

Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Kronika / torek, 28. julij 2020 / 17:08

Kudić v priporu izvedel za naroke

Zlatan Kudić, ki državo v več pravdah toži za več kot petdeset milijonov evrov, kranjskemu sodišču predlaga, naj pravde vrne na začetek.

Jezersko / torek, 28. julij 2020 / 16:50

Pripravljajo narečni slovar

Jezersko – Pred več kot dvema desetletjema je Jože Meško začel zbirati in zapisovati jezerske narečne izraze in reke. Zdaj bodo v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom in Občino Jezersko zbran...

Nasveti / torek, 28. julij 2020 / 16:48

Tanja odgovarja

Dolgo časa sem odlašala s pisanjem. Pa poglejmo, kaj pravijo karte. Imam en velik problem, ki se vleče leta in leta in mi ne da spati. Zavedam se, da tega denarja ne bom videla, če ne vlož...