Na tiskovni konferenci se je predstavila večina gostincev, ki sodelujejo na 2. Okusih kranjskih miz. / Foto: Primož Pičulin

Razširjeni Okusi kranjskih miz

V Elegans hotelu Brdo je Zavod za turizem in kulturo Kranj predstavil dneve, namenjene lokalni kulinariki, drugi kulinarični festival Okusi kranjskih miz. Festival se je začel včeraj, 10. maja, in se zaključuje 26. maja.

Na drugih Okusih kranjskih miz, ki so razširjena edicija lanskoletnega festivala, sodelujejo gostinci iz Kranja in tokrat tudi okoliških občin Cerklje na Gorenjskem, Naklo, Preddvor in Tržič. Od včeraj, 10. maja, do 26. maja bo tako 17 gostiln po enotni ceni 29 evrov pripravljalo jedilnike, ki so jih zasnovali z mislijo, da gostom v kar najokusnejših jedeh na krožniku predstavijo sestavine, ki jih pridelujejo lokalni dobavitelji, s katerimi gostinci tesno sodelujejo.

Na drugih Okusih kranjskih miz se tako predstavljajo: Bistro Sonet, Dom na Joštu, Firbc okn, Gostilna Krištof in Gostilna Lakner, Gostilna pod Krvavcem, gostilne Pri Bajdu, Pr' Bizjak, Pr' Matičku, Rekar, Hiša Aleš, Hiša Rozka, Karavla 297, Kmetija odprtih vrat Pr' Končovc, Restavracija Elegans hotela Brdo, Restavracija in kavarna Brioni ter Restavracija Tabor.

Novinarsko konferenco je povezoval Toni Cahunek, nekaj uvodnih besed pa sta prisotnim namenila tudi Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, in Dimitrij Piciga, vodja prodajne službe na Brdu. Malovrh je še poudaril, da dneve lokalne kulinarike pripravljajo v tesnem sodelovanju z občinami oziroma zavodi za turizem iz sodelujočih občin ter da so se odločili, da organizirajo druge Okuse kranjskih miz, ker so bili prvi res dobro sprejeti. Izkoristil je tudi priložnost ter se zahvalil vsem sodelujočim za izkazano zaupanje. Če bo šlo tako naprej, upa, da se bo število gostiln v naslednji ediciji Okusov kranjskih miz povzpelo čez dvajset. Dodal je še, da je cilj festivala predstaviti ljudem čim več kakovostnih jedi, posledično pa seveda tudi pridelovalce in predelovalce v okolici. Promocija teh je pomembna, poleg tega pa gostilne kvalitetno dopolnjujejo turistično in kulturno ponudbo v Kranju in okolici, je še povedal. Naštel je tudi nekaj drugih kulinaričnih dogodkov, ki jih bo Kranj gostil v prihajajočih mesecih. Med njimi bo ponovno septembrska Kranjska dolga miza, ljubljanska Odprta kuhna pa v Kranj prihaja dvakrat: najprej 18. maja, nato pa še 31. avgusta.

Restavracija Elegans hotela Brdo tokrat na festivalu sodeluje prvič, česar je bil med drugim vesel tudi Dimitrij Piciga. Kot enega glavnih razlogov za sodelovanje je navedel pomembnost trajnostne ponudbe za današnjega gosta, saj si želijo, da bi v protokolarne storitve vgradili čim več lokalnosti.

Prisotnim so se z nekaj besedami in meniji predstavili tudi sodelujoči gostinci ali njihovi predstavniki, Cahunek pa je opozoril tudi na to, da so vsi jedilniki in drugi ključni podatki Okusov kranjskih miz objavljeni na spletni strani visitkranj.com in da so rezervacije seveda obvezne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 26. november 2015 / 13:34

Za vse dijake se najde delo

Obvezen del učnega programa dijakov srednjega poklicnega in srednjega strokovnega ter poklicno-tehniškega izobraževanja predstavlja praktično usposabljanje z delom (PUD), ki se izvaja pri delodajalcih...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 19. februar 2021 / 00:54

Trendi floristike tokrat iz domačega naslonjača

Letošnje Trende v floristiki je Biotehniški center (BC) Naklo gostil s pomočjo spleta. Glavno besedo so ponovno imele barve, kreacije in oblike, aktualno in novosti s področja stroke oziroma oblikovan...

Slovenija / petek, 19. februar 2021 / 00:39

Pomoč tudi po zdravljenju

Program podpore zdravljenim alkoholikom in drugim zasvojenim je pomemben zlasti zato, da se jim tudi po končanem osnovnem zdravljenju ni treba vračati v nestabilno okolje.

Nasveti / petek, 19. februar 2021 / 00:34

Za rekreativcem ostane oblak izdihanih kapljic

Najverjetnejši prenos okužbe je, če sta sprehajalca, tekača ali kolesarja postavljena neposredno drug za drugim. Pri prehitevanju se je treba izogniti oblaku aerosolov.

Gospodarstvo / petek, 19. februar 2021 / 00:28

Novo vodstvo gorenjske kmetijsko-gozdarske zbornice

Na ustanovni seji sveta kranjske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so za predsednico izvolili Barbaro Lombar iz Babnega Vrta, za podpredsednika pa Staneta Berganta iz Kokre in Janez...

Razvedrilo / petek, 19. februar 2021 / 00:16

En par čevljev za prvi zmenek ni bil dovolj

Janko in Tončka Bajt iz Stražišča sta 4. februarja praznovala šestdeseto obletnico poroke. Tončka bo letos stara 83 let, Janko pa 86.