Čemaževe dobrote
V Preddvoru so se v nedeljo s Čemaževo kuhinjo na prostem, sklepnim dogodkom kulinaričnega tedna Okusi čemaž v Preddvoru, zaključili dnevi čemaža.
Že vonj po čemažu je na dvorišče gradu Dvor privabil lepo število obiskovalcev. Neva Pogačnik iz Radovljice je dejala, da obožuje čemaž, iz katerega pripravlja pesto. »Ko sem videla obvestilo, da je v Preddvoru ta dogodek, sem si rekla, da moram nujno na ogled, da dobim kakšno novo idejo. In res, čemaževa krhka pita je odlična, prav tako juha in namaz,« je dejala. Ujeli smo tudi Milevo Bajželj, ki je skupaj z možem Janezom prišla iz Velesovega. Čemaž je na njunem jedilniku zelo pogosto, saj jima raste kar pod domačo lipo. »Prinesla sem nekaj čebulic in se je razsadil, tako da vsako leto naredim čemaževo sol in čemaževo gorčico. Nabiram pa res samo doma, ker sem kar previdna,« je pojasnila.
»Čemaževa kuhinja na prostem letos poteka tretjič. Za Preddvor je pomembna, saj predstavlja sklepni dogodek kulinaričnega tedna, v okviru katerega vsi lokalni gostinci na jedilnik vključijo tudi jedi iz čemaža. Na današnjem dogodku pa so se pridružili lokalni ponudniki, ki ponujajo degustacijo različnih čemaževih jedi,« je dejala direktorica Zavoda za turizem Preddvor Ernesta Koprivc. Zavod, organizator dogodka, je priložnost izkoristil tudi za lansiranje nove blagovne znamke Preprosto domače. Kot je dejala direktorica, so v znamko vključene lokalne kmetije in drugi proizvajalci lokalnih izdelkov, vsekakor pa so k priključitvi vabljeni vsi, ki ponujajo lokalne izdelke. »Tako bo znamka tudi pridobila prepoznavnost in se razširila med ljudi,« je strnila.
Na tokratni kuhinji na prostem so se poleg zavoda predstavili Restavracija Hotel Oskar Zaplata, Dom na Čemšeniku, Zavod Grof in Grofica, Kmetija pod Storžičem, Kmetija Punčar, Društvo Herbs – Zelišča mame Ljube, Fržek in pletarski mojster Janez Krišelj, obiskovalci pa so bili povabljeni na kulinarično popotovanje v svet čemaža, ki ga zaznamujejo dišeče in okusne jedi, pripravljenimi z domišljijo in ljubeznijo do lokalnih sestavin.
Tina B. P. Samsa je ustanoviteljica Fržka, ki se primarno ukvarja z ustvarjanjem različnih namazov, ki temeljijo na stročnicah. »Čemažu na čast smo pripravili čemažev namaz in kruhek. Mislim, da je to res živilo, s katerim se da eksperimentirati, o čemer priča tudi današnja ponudba,« je povedala. Na stojnicah je bilo zares mogoče pokusiti vse mogoče – od kanelonov, polžkov, pit, juh in namazov pa do langaša in testenin, vse seveda s čemažem. Pri stojnici Restavracije Hotel Oskar Zaplata je dišalo po golažu. »Imamo divjačinski golaž, v katerem pa smo namesto česna uporabili čemaž. Za obiskovalce pa ponujamo tudi čemaževo juho, ki je zelo zdravilna, spekli smo domač kruh, na katerem je moč uživati v čemaževem namazu. Zagotovo je čemaž živilo, ki ga še premalo poznamo,« je pojasnil Domen Gaber, vodja kuhinje.
Organizatorji so poskrbeli tudi za pester spremljevalni program, za otroško veselje je bil zadolžen Teater Cizamo, odraslim pa je nasmehe na obraze priklicala komedija Če maš čemaž v izvedbi Roka Bohinca, Dina Kapetanoviča, Matjaža Peklaja in Gorana Završnika.