Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 22. december 2006 / 06:00

Darilo, ki bo rešilo življenja

Postaji gorske reševalne službe Mojstrana je Zdravstvena zavarovalnica Triglav podarila avtomatični defibrilator. Ob težavah v gorah bo srčne bolnike mogoče oživljati.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 20. februar 2014 / 16:13

V lesarstvu je veliko možnosti

V srednji šoli za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka so v sklopu informativnih dnevov minuli petek odprli tudi novo demonstracijsko učilnico.

Kronika / četrtek, 20. februar 2014 / 16:11

Geolog ni ocenil nevarnosti plazu

Na okrožnem sodišču v Kranju se je nadaljevala obravnava v primeru družina Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji (državi) zaradi zemeljskega plazu, ki je leta 2008 v bohinjski Srednji vasi...

Zanimivosti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:54

Delo z lesom jih veseli

Učenci se bodo v prihodnjih mesecih odločali, v katero srednjo šolo naj se vpišejo. Izbiro so jim poskušali olajšati z informativnimi dnevi, ki so jih v srednjih šolah pri­pravili v petek in soboto. T...

Nasveti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:51

Ali bi ajbiš?

Že dolgo nismo nobene rekli o ajbišu, izjemnem antibakterijskem zelišču z dobro zvenečim ljudskim imenom. Čas je, da to popravimo in ga ponovno postavimo na zeliščni piedestal. Tudi znanstveno je doka...

Razvedrilo / četrtek, 20. februar 2014 / 15:48

Sveža zakonca Celar

Matjaž Celar in Katarina Nastran sta se 1. februarja 2014 poročila v mestni hiši v Kranju, poročno slavje pa se je nadaljevalo s kosilom na Vodnikovi domačiji v Adergasu. Katarina bo avgus...