Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 6. november 2015 / 11:12

Nova selektor in kapetan

Naša hokejska reprezentanca se je pod vodstvom novega selektorja Nika Zupančiča ta teden prvič zbrala na Bledu, v sredo zvečer pa so risi že odpotovali na Poljsko, kjer se je včeraj začel turnir Euro...

Objavljeno na isti dan


Domžale / sobota, 7. junij 2014 / 10:34

Odprli bodo sezono nošenja slamnikov

Domžale – Občina Domžale bo skupaj s Slamnikarskim muzejem Domžale v soboto, 7. junija, organizirala že drugi slamnikarski sejem, ki se bo med 9. in 20. uro odvijal v Slamnikarskem parku v Domžalah...

Naklo / sobota, 7. junij 2014 / 10:27

Bel prah za župana

Župan Občine Naklo Marko Mravlja je prejel pisemsko ovojnico, iz katere se je usul bel prah.

Kranjska Gora / sobota, 7. junij 2014 / 10:26

Kopališče na jezeru Jasna

Turistično društvo Kranjska Gora načrtuje, da bi na jezeru Jasna skupaj z občino in lokalnim gospodarstvom že do prihodnje poletne sezone uredili kopališče.

Razvedrilo / sobota, 7. junij 2014 / 10:24

Godejo že sto trideset let

Visok jubilej – 130. obletnico ustanovitve – so z bogatim praznovanjem minuli teden počastili člani Mengeške godbe, že v petek pa se začenja slavnostni vikend njihovih domžalskih sosedov, članov Godbe...

Nasveti / sobota, 7. junij 2014 / 10:16

V soseščini smučišča

Košutna (1976 m) - Vrhovi okoli Krvavca so nam že dobro poznani. Danes bomo obiskali še zadnjega med njimi, ki se nam je vedno izmikal. Vrh gostega ruševja.