Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 13. oktober 2021 / 07:18

Gradnja nove šole se začenja

Položitev temeljnega kamna je bila v ponedeljek še zadnje dejanje pred dejanskim začetkom gradnje nove stavbe Osnovne šole Frana Albrehta, na katero v Kamniku čakajo že petnajst let. Stavba bo zgrajen...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 23. december 2016 / 07:00

Na Kmetiji je zmagala ženska

Na Zaplani se je po petnajstih tednih zaključil še en priljubljen resničnosti šov, ki smo ga lahko spremljali na Planet TV, Kmetija: Nov začetek. Tokrat je šla za spremembo zmaga v ženske roke. V v...

Razvedrilo / petek, 23. december 2016 / 07:00

Še vedno obstajajo talenti

V nedeljo smo na odru studia POP TV dobili letošnja zmagovalca šova Slovenija ima talent. To sta postala mlada in energična Timotej Willewaldt in Lenart Prek, gorenjski godalni dvojec WildArt.

Gospodarstvo / petek, 23. december 2016 / 17:06

Avstrijski trg še vedno privlačen

Prvi Podjetniški zajtrk Območne obrtno-podjetniške zbornice Domžale je bil namenjen vsem, ki jih zanima poslovni prodor na avstrijski trg. Zanimanja med domžalskimi obrtniki je veliko, žal pa tudi bir...

Gospodarstvo / petek, 23. december 2016 / 17:05

Plačevanje z »denarjem« iz mobilne denarnice

Kranjska Gora – Na smučiščih Kranjska Gora in Kope omogočajo v letošnji smučarski sezoni poleg gotovinskega in kartičnega poslovanja tudi brezgotovinsko plačevanje z mobilnim telefonom. Kot so spor...

Slovenija / petek, 23. december 2016 / 17:04

Zgodbe iz vesolja

V letu 2016 se je zgodilo nekaj imenitnih in medijsko odmevnih, a širši javnosti kljub temu slabo poznanih prebojev v raziskovanju vesolja. To pot povzemamo le tri: Planet devet, težnostne valove in e...