Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 12. september 2017 / 09:40

Loške novice, št. 8

Loške novice, 12. september 2017, št. 8

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:33

Vabijo k pisanju zgodb o zavrženi hrani

Kranj – Program Ekošola in Lidl Slovenija sta v okviru pobude Slovenski dan brez zavržene hrane razpisala literarni natečaj z naslovom Zgodbe o zavrženi hrani. Namenjen je družinam z otroki, ki so...

Naklo / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:32

Zadovoljni z novim upravljavcem

Naklo – Župan Občine Naklo Ivan Meglič je na zadnji seji občinskega sveta povedal, da so ravnali prav, ko so upravljanje Doma starejših občanov v Naklem v začetku letošnjega leta zaupali Domu Petra...

Tržič / ponedeljek, 22. februar 2021 / 16:30

Posebna izdaja o Tržiču

Konec leta je izšla tretja številka revije Kronika, ki je posvečena zgodovini Tržiča. V reviji, ki obsega dobrih šeststo strani, je 32 prispevkov na temo zgodovine Tržiča.

Gorenjska / ponedeljek, 22. februar 2021 / 14:15

Pomembno, da se ne sprostimo preveč

V Sloveniji so včeraj opravili 1428 testiranj s PCR-testi in potrdili 247 novih okužb. Danes je prispelo 22.230 odmerkov Pfizerjevega in BioNTechovega cepiva. Državna sekretarka na ministrstvu za zdra...

GG Plus / ponedeljek, 22. februar 2021 / 12:17

Prijatelj, državnik, človek

Janez Brojan: »Milan je zame človek z veliko začetnico. Pa ne samo zame, tudi za vse moje prijatelje. Zelo je prijazen. Pa zelo pozoren. Človeka sreča enkrat, pa si ga zapomni in naslednjič nadalju...