Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 6. november 2018 / 11:39

Tožilstvo za priznanje ponuja pogojno kazen

Ljubljana – Tožilstvo je Ismetu Silahiću, direktorju podjetja Silmont, ki je pred petimi leti izvajalo sanacijo strehe stanovanjske stolpnice na Ulici Matije Tomca 2 v Domžalah, med katero je 26. o...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 11. februar 2017 / 18:46

Taša po dveh letih znova na odru

V Gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah bo to nedeljo ob 19.30 koncert Nataše Vester Trseglav, ki deluje pod umetniškim imenom Taša. Vsestranska glasbenica, pevka in pianistka se tako po dveh leti...

Razvedrilo / sobota, 11. februar 2017 / 18:44

Ovčar Marko na Breznici

V Gledališču Julke Dolžan so pripravili odrsko uprizoritev Jalnove kmečke povesti.

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2017 / 18:42

Pridelava zelišč

Zgornje Gorje – V Gorjanskem domu v Zgornjih Gorjah bo v torek, 14. februarja, ob 9.30 predavanje o pridelovanju zelišč. Predavala bo kmetijska svetovalka Tatjana Grilc.

Gospodarstvo / sobota, 11. februar 2017 / 18:41

Ekološko pridelovanje je korak naprej

Kranj – Društvo Sorško polje bo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka ter Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije pripravilo v sredo, 15. febru...

Kultura / sobota, 11. februar 2017 / 18:40

Od pekov do kovačev

V Galeriji Kranjske hiše je na ogled manjša razstava na temo Obrti v Kranju v Prešernovem času. Prednjačile pekarije in gostilne.