Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 27. julij 2015 / 12:56

Nad tisoč metri ni greha

Pred visokimi poletnimi temperaturami lahko pobegnemo tudi v gore. Če gremo na pot dovolj zgodaj in če je ta senčna, nam ne bo hudega in kmalu bomo dosegli magično mejo tisočih metrov nadmorske viš...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 26. julij 2017 / 16:38

Razklana gora

Dolkova špica (2592 m) – Drznila si bom reči, da je gora žal zapostavljena, ker je v neposredni bližini kraljice julijskih Alp. Pot nanjo je speljana pretkano in premišljeno. Razpotegnjena špica.

Jezersko / sreda, 26. julij 2017 / 16:35

Napotki, kako graditi na Jezerskem

V minulem študijskem letu je skupina študentov arhitekture na Jezerskem skupaj z občani na arhitekturno-urbanistični delavnici spoznavala značilnosti in tradicijo tukajšnjega prostora in opozarjala na...

Naklo / sreda, 26. julij 2017 / 16:33

V spomin bistriškim žrtvam

Pri obeležju na Bistriškem klancu je v soboto potekala spominska slovesnost ob 75-letnici bistriških žrtev.

Zanimivosti / sreda, 26. julij 2017 / 16:30

Motokrosistom pri Brniku zavre kri

Uroš Nastran je skupaj s Tomažem Kotarjem ustanovitelj My team motocrossa, ki na poligonu pri Brniku ponuja najem in izposojo motorjev za motokros, hkrati pa izvaja treninge tako za začetnike kot za i...

Nasveti / sreda, 26. julij 2017 / 16:25

Medgeneracijski prenosi na ravni družbe

Čeprav je družba, država, skupnost sestavljena iz posameznikov, živi svoje življenje in ima svoje značilnosti. Npr. združuje ljudi in jih povezuje, kar je posamezniku lahko v veliko pomoč. Kadar pa...