Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. november 2007 / 07:00

Učinek rastnega hormona

Hyundai v začetku prihodnjega leta prihaja z novim Atosom.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Od šova do poroke

Kranjčanka Erika Mubi in Korošec Damijan Smolak sta se spoznala v takrat priljubljenem resničnostnem šovu Ljubezen na seniku, pred kratkim pa sta dahnila usodni ´da`.

Humor / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Ta je dobra

Sladoled, naftno polje in gradbena fakulteta So vprašali črnolasko, rdečelasko in blondinko, kaj bi si najbolj želele biti.Črnolaska: »Najraje bi bila sladoled, da bi me...

Kranj / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Vpis v delavnice CKD

Kranj - V območni izpostavi JSKD RS Kranj tudi letos pripravljajo pester izbor delavnic, ki bodo v novi sezoni potekale v okviru Centra kulturnih dejavnosti. V prvem planu letošnje ponudbe...

GG Plus / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Peter Slatnar dvakratni državni prvak

Cerklje - Na strelišču Lovske družine Podvelka na Pohorju je bilo pred kratkim državno strelsko prvenstvo Lovske zveze Slovenije za veterane in super veterane v displinah glinasti golobi i...

GG Plus / ponedeljek, 17. september 2012 / 07:00

Kmet, ki peče tudi kruh

Na Gregorčevi kmetiji v Prašah vse, kar doma pridelajo, tudi doma predelajo in prodajo. Gospodar Jože je verjetno eden najbolj univerzalnih kmetov na Gorenjskem: zna rediti goveda in prašiče, pridelov...