Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 20. december 2008 / 07:00

Brez besed o Pekovi upravi

Tržič - Predsednica uprave Marta Gorjup Brejc je na sredini seji nadzornega sveta predstavila vizijo vodenja podjetja v prihodnjem obdobju, nadzorniki pa so obravnavali tudi prij...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 11. marec 2014 / 15:34

Tri zlate medalje

Zakoncema Andreju in Andreji Megušar iz Dolenje vasi so se rodili trojčki. »Rodili so se 20. februarja 2014 v ljubljanski porodnišnici, ravno tisti dan, ko smo imeli v Dolenji vasi sprejem za Petra...

Razvedrilo / torek, 11. marec 2014 / 15:22

Borci za rok

V nizu marčevskih koncertov so na večer dneva žena oder kranjskega Klubarja okupirali glasbeni gverilci Rock Partyzani. S komandantom Alešem Klinarjem pri klaviaturah je enota žurerjev z rokerskimi...

Kranj / torek, 11. marec 2014 / 14:57

Stražišče, zbudi se

Civilna iniciativa za zeleno Stražišče ostro nasprotuje izdaji okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Ekorel za izgradnjo naprave za predelavo nevarnih odpadkov v industrijski coni Laze in že zbira pod...

Gospodarstvo / torek, 11. marec 2014 / 14:39

Denar za ekološke naložbe

Kranj – Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, je konec februarja objavil javne pozive, s katerimi bo letos razdelil 21,5 milijona evrov nepovratnih sredstev. Pol milijona evrov je namenil spod...

Kamnik / torek, 11. marec 2014 / 14:36

Znani so občinski nagrajenci

Kamnik – Občinski svetniki so na svoji sredini seji potrdili predloge Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja za imenovanje letošnjih občinskih nagrajencev. Na slavnostni seji, ki bo...