Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 11. december 2015 / 07:00

Vaterpolo z Andrijo Prlainovićem

Kranj – Akademski vaterpolski klub Triglav bo dobro izkoristil prisotnost enega najboljših vaterpolistov sveta, Srba Andrije Prlainovića, ki je tudi kapetan reprezentance. V Kranj bo prišel ta pone...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / sobota, 22. avgust 2015 / 14:40

Vodo je treba prekuhavati

Gorenja vas – Občina Gorenja vas-Poljane obvešča vse uporabnike vode, ki se oskrbujejo z vodo iz javnega vodovoda Zarobar - Hlavče Njive - Brda ali iz zasebnega vodovoda Robidnica - Laze -...

Jesenice / sobota, 22. avgust 2015 / 14:36

Raztros pepela na Blejski Dobravi

Na pokopališču na Blejski Dobravi urejajo poseben prostor, kjer bo mogoč raztros pepela pokojnika.

Kultura / sobota, 22. avgust 2015 / 14:35

Štirinajst umetnikov v zavetju narave

Žlebe – V sredo je bilo v Žlebeh nad Medvodami odprtje nekoliko drugačne razstave, kot smo jih vajeni. Njen naslov je Hiša na hribu. Gre za projekt, ki sodobno umetnost približuje širši javnosti. V...

Kultura / sobota, 22. avgust 2015 / 14:29

Simpozij o Janezu Puharju

Kranj – V preteklem letu smo s celoletnim projektom Puharjevo leto obudili spomin na velikega rojaka iz Kranja Janeza Puharja, Slovenca, ki se je s svojo inovativnostjo zapisal na svetovni zemljevi...

Šport / sobota, 22. avgust 2015 / 14:29

Padalci na evropsko prvenstvo v Bolgarijo

Lesce – V bolgarskem mestu Erden se bodo padalci od danes do petka, 28. avgusta, potegovali za naslove najboljših na stari celini. Na evropskem prvenstvu bo nastopilo okrog 150 padalcev in padalk i...