Prvi paradižniki

Če imamo srečo, lahko na svojih vrtovih že odtrgamo prve paradižnike. Res je, da so najboljši sveži v solati, a so še kako dobrodošel dodatek v kuhanih jedeh.

Za pripravo govedine s paradižnikovo omako potrebujemo: 800 g govejega stegna, 2 večji čebuli, 1 kg paradižnika, 4 lovorjeve liste, 2 žlički mlete rdeče paprike, pol žličke mlete kumine, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Paradižnik narežemo na manjše kose in ga s pomočjo mešalnika zmeljemo v kašo. Čebulo olupimo in nasekljamo. Meso narežemo na približno 2 centimetra velike kocke. Posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem z vseh strani popečemo meso. Dodamo narezano čebulo in na hitro prepražimo, da ta zadiši. Solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko, kumino ter dodamo lovorjev list. Premešamo in vse skupaj zalijemo z mletim paradižnikom. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo približno uro in pol oziroma toliko časa, da se meso zmehča, omaka pa zgosti. 

Nasvet: Govedino v paradižnikovi omaki postrežemo skupaj z izbrano prilogo. Odlično se poda tako k polenti kot tudi k testeninam, njokom, rižu in krompirju. 

Za pripravo testenin s kozicami s paradižnikom in špinačo potrebujemo: pol kilograma polnozrnatih testenin, pol kilograma zamrznjenih kozic, pol kilograma paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 žličko suhe bazilike ali nekaj listov sveže, 1 pest sveže špinače, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo, paradižnik narežemo na manjše kocke. Kozice stresemo na cedilo in jih postavimo pod tekočo vodo, da se odtalijo. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem z obeh strani popečemo kozice. Kozice umaknemo iz ponve ter vanjo stresemo česen in čebulo. Na hitro prepražimo in dodamo paradižnik. Solimo, popramo in potresemo z baziliko. Premešamo in kuhamo 10 minut, da se paradižnik razpusti. V omako vrnemo kozice in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca ter jih odcedimo. V omako vmešamo testenine in svežo špinačo. Dobro premešamo in kuhamo še minuto, da se vse sestavine med seboj povežejo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 25. november 2013 / 12:24

Spomin na koroške vojvode

Tokratna zgodba iz mojega pisanja o Slovencih na Koroškem se oziroma se bo dogajala večinoma v Ljubljani. Pretekli četrtek je bil v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v okviru simpozi...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 16. december 2019 / 17:29

Milijonska tožba zoper Dars

Kranjski Iskratel, ki pred leti ni dobil posla za uvedbo sistema elektronskega cestninjenja, je zoper Dars podal odškodninsko tožbo v vrednosti skoraj osemnajst milijonov evrov.

GG Plus / ponedeljek, 16. december 2019 / 17:20

Ko pride ta čas, se bom preprosto vklopil nazaj

V knjigi z naslovom »Vidiš, tukaj boš pa zdaj doma« enajst moških na prestajanju kazni zapora na Dobu in v Mariboru pripoveduje svoje življenjske zgodbe.

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. december 2019 / 17:20

Hotel Razor gre na licitacijo

Za najstarejši kranjskogorski hotel, Hotel Razor iz leta 1902, bo 17. decembra potekala elektronska dražba na način zniževanja izhodiščne cene 1,55 milijona evrov.

Razvedrilo / ponedeljek, 16. december 2019 / 17:19

Darila za otroke iz rejniških družin

Tradicionalni gorenjski novoletni Rotary ples je priložnost, ko se zberejo rotarijci iz vseh gorenjskih klubov in si v dobrodelnem duhu izmenjajo novoletna voščila ter želje.

Gorenjska / ponedeljek, 16. december 2019 / 13:55

Uresničili zastavljene cilje

Na srečanju ob dnevu Pokrajinske zveze društev upokojencev (PZDU) Gorenjske so v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici podelili priznanja za leto 2019.