Barviti izdelki pričarali pomlad
Na prvi pomladni dan so odprli tradicionalno praznično spomladansko razstavo, ki jo pripravljata Biotehniški center Naklo in Kulturno-turistično društvo Pod Krivo jelko in jo v Graščini Duplje že vrsto let prijazno gostita zakonca Mauser.
Dijaki Srednje šole Biotehniškega centra (BC) Naklo so pripravili razstavo del na temo Pozdravljena, pomlad tudi kot uvod v letošnje praznovanje velikonočnih praznikov. V Graščini Duplje je na ogled več dekoracij dijakov zaključnega letnika programa cvetličar, kot so velikonočni zajec, velikonočno jajce, velikonočni lok. Vse tri omenjene so večje prostorske dekoracije, in kot je dejala ena od sodelujočih dijakinj Katja Učakar, je k svoji unikatni dekoraciji dodala cvetje, primerno barvam velike noči. »Bilo je kar veliko dela in stresa, ampak mi je uspelo.« Na ogled so postavili tudi namizne dekoracije in še druge izdelke, kar spočije tudi oko. Ravnateljica BC Naklo, Srednja šola, Andreja Ahčin je poudarila, da so dijaki (tudi smeri hortikulturni tehnik, op. a.) pod navdihom mentorjev znova prijetno presenetili z novimi vrhunskimi izdelki. »Prazniki in tradicionalni običaji nas povezujejo, nam dajejo trdnost, stabilnost v družini, skupnosti in v našem širšem lokalnem okolju, s katerim že vrsto let sodelujemo. Izredno smo ponosni, da smo lahko v našem Unescovem projektu posvojili Graščino Duplje, da lahko v teh prelepih prostorih naša mladina razstavlja, da ima možnost ustvarjati in da razstava ostaja na ogled še nekaj dni.« Ravnateljica se je zahvalila mentorjem Sonji Jerič Štefe, Metki Celar, Tomu Romšku, Poloni Teran, Mariji Jerše, ki je z dijaki pripravila kulturni program ob odprtju razstave, in Roku Nemaniču, ki ustvarja in jih spodbuja z glasbo.
»Uživamo v dosežkih naših mladih mojstrov. Dupljanci in ljubitelji lepega tudi od drugod smo se teh razstav že močno navadili in prazniki ne bi bili to, kar so, brez teh razstav. Tudi letos lahko vsakemu avtorju posebej čestitam za opravljeno delo,« je dejal predsednik KTD Pod Krivo jelko Rudi Dovžan, in kot je še prepričan, bodo dijaki po zaključenem šolanju s pridobljenim znanjem in talenti, ki se odražajo v njihovih izdelkih, uspešni tudi na svojih poslovnih poteh.
In če smo cvetlične dekoracije občudovali z očmi, so dijaki programa slaščičar pripravili tudi nekaj v okušanje. Dijakinja zaključnega letnika Ema Kvas je spekla pehtranovo potico, v kateri so prevladovale sestavine iz lokalnega okolja, dijak zaključnega letnika Gašper Urevc pa je med drugim ponudil navadne linške piškote z marelično marmelado, a velikonočnih oblik in lepo oblite in okrašene v barvah velike noči.