Banke del rešitve za izhod iz krize

Dnevi bančnikov, ki jih vsako leto pripravi Združenje bank Slovenije, so letos potekali po spletu. Glavna tema je bila vloga bank pri družbeno odgovornem razvoju.

Kranj – Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, je dejal, da bo padec bruto domačega proizvoda (BDP) letos zaradi posledic novega koronavirusa predvidoma največji v zadnjih sedemdesetih letih. V prvem polletju se je BDP v članicah Evropske unije znižal od šest odstotkov na Finskem do 22 odstotkov v Španiji, v Sloveniji je bil padec 14-odstoten. Gospodarsko krizo bo treba prebroditi tako, da ne bomo izgubili ekonomskega potenciala, zadolževanje mora biti vzdržno, je dejal guverner in dodal, da so podjetja v tokratno krizo vstopila bolje pripravljena kot v prejšnjo, a kljub temu nekatera po ukinitvi državnih ukrepov krize ne bodo preživela. Pri podpori podjetjem bo ključna vloga bank. Tveganja v bančnem sistemu so trenutno še obvladljiva, a se dohodkovno in kreditno tveganje že povečujeta. Minister za finance Andrej Šircelj je dejal, da je Evropska unija za odpravljanje posledic epidemije namenila znatna sredstva, pri tem pa je reševanje krize povezala z bojem proti podnebnim spremembam in oblikovala rešitve, ki temeljijo na digitalni in zeleni preobrazbi gospodarstva in družbe. Slovenija je za blažitev posledic epidemije sprejela učinkovite ukrepe, ki zagotavljajo pogoje tudi za hitro gospodarsko okrevanje, je dejal Šircelj in dodal, da je gospodarstvo in tudi bančni sistem ohranilo visoko likvidnost. Nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc je predstavila Evropski okvir trajnostnega razvoja, ki predstavlja tudi priložnost za spodbujanje investicij, vzpostavitev zelenih delovnih mest in razvoj inovacij. Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je ugotavljal, da so banke v dobri kondiciji in da so lahko del rešitve pri izhodu iz krize. Tudi v koronarazmerah so nemoteno delovale in zagotavljale strankam dostop do storitev, čez poletje so tudi vzpostavile rešitve, ki zmanjšujejo potrebo po obisku poslovalnic.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 15. julij 2010 / 07:00

Uporaba klimatskih naprav in zdravje

Najnevarnejši podnebni učinek na človeka so visoke temperature.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 15. julij 2013 / 16:00

Vstopnice gredo za med

Do začetka EuroBasketa 2013 je še 51 dni. Polovica vstopnic za ogled košarkarskih tekem v športni dvorani Podmežakla je že prodana.

Zanimivosti / ponedeljek, 15. julij 2013 / 15:51

Za ramazan spet doma

Dr. Ahmed Pašić se je po šestih letih življenja v Singapurju z družino, ženo in dvema majhnima otrokoma, vrnil na Jesenice. Z njim smo se pogovarjali v torek, na prvi dan letošnjega ramazana.

Železniki / ponedeljek, 15. julij 2013 / 12:00

Zelena luč za dražgoško šolo

Železnikarski občinski svetniki so dali soglasje k nadaljevanju obnove dražgoške šole.

Razvedrilo / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:48

Vse bolj uspešni na festivalih

Joc bend iz Poljanske doline stavi na sproščene nastope in pravo izbiro skladb.

Razvedrilo / ponedeljek, 15. julij 2013 / 14:34

Vedno jo je lepo srečati

Tržiška pevka medenega glasu Eva Moškon je s svojo zasedbo E.V.A. posnela novo skladbo Kako lepo te srečat' bo spet, za katero so posneli tudi videospot. S koncertom je očarala domačo publiko ter nast...