Nekaj bi pojedla …
Ker je bila nedelja, sem najprej mislila, da se bom morala zadovoljiti s pico, potem pa sem se spomnila na kranjski Projekt burger. Letos pravzaprav praznuje desetletnico obstoja. Na začetku je bil lokal znan po izjemno okusnih burgerjih in glas o njih se je hitro razširil. Spletni portal Big 7 Travel ga je med petdesetimi najboljšimi uvrstil zelo visoko na lestvici priljubljenosti, obrazložitev pa je bila, da imajo odličen klasični burger z izjemno omako in ravno prave velikosti. Tako ni treba razmišljati, ali ti bo v rokah razpadel, ko boš ugriznil vanj.
Projekt burger je doslej dvakrat zamenjal lokacijo. Še vedo je v Kranju, a na Primskovem. Sodobni, bistrojsko zasnovani lokal pritegne že zaradi videza. Ime lokala pa je bilo na začetku mišljeno kot delovno ime, a se je obdržalo.
Žiga Antolina srečamo v strežbi, soproga Tea mu pomaga. »Nisem si mislila, da boste imeli odprto,« rečem namesto pozdrava in hitro ugotovim, da sem v bistvu ujela prav prvo nedeljo, ko so se odločili, da bo tudi na »gospodov dan« lokal odprt.
Seveda se je tudi Projekt burger srečal z neprijaznim obdobjem covida-19. »Ravno smo želeli odpreti na tej lokaciji, ko se je začelo obdobje korone,« je pojasnil Antolin. »Tako smo po končani epidemiji začenjali praktično znova.« A je dodal, da ne more verjeti, da je bil obisk lansko poletje tako neverjeten, je pa sicer tudi od drugih gostincev slišal, da je bilo pri njih podobno. »Pri nas je bilo videti, kot bi nas ponovno odkrili,« se je pošalil.
Meni so od začetka do danes precej obogatili, dodali so tudi steake, vendar pa še vedno ljudje pri njih največ naročajo burgerje. Zelo priljubljena je tudi cezarjeva solata, pri kateri izhajajo iz originala in jo pripravljajo s solato romano, krutoni, parmezanom in originalnim prelivom. Izbirate lahko med malo ali veliko porcijo. Večina nas to solato pozna s piščancem in tudi takšno lahko naročite. Sem in tja se najde kdo, ki mu je ljubši sendvič, dame pa po solati prisegajo na kavico s sladico roche, ki je bogata s čokolado in lešniki – sladice pripravljajo v domači kuhinji, tako kot tudi bombete za burgerje. Če pa koga »zažeja« po kakšni posebni pijači, mu lahko postrežejo tudi koktajl.
Predvsem pa sem opazila, da smo bili tisto nedeljo kar pogumni in smo v večini naročali novi burger v ponudbi, burger z ocvrtim piščancem, ki ga panirajo v drobtinah panko oziroma japonskih drobtinah, ki so precej bolj hrustljave kot tiste, ki smo jih sicer vajeni. Pri eni od miz pa sta najmlajša člana družine jedla »panko stripse«, to so panirani piščančji trakci, ki sta jih neumorno pomakala v zraven postreženo sladko-kislo omako. Mimogrede smo še izvedeli, da je otroški meni v obliki pobarvanke in se tako otroci zamotijo ter barvajo, ko čakajo na hrano; ter da so bila tokratna naročila burgerjev prijetno presenečenje, saj stranke največkrat izberejo govedino, in ne piščanca.