Dan godle so letos prvič gostili v Blagnetovi hiši. / Foto: Gorazd Kavčič

Kot krvavica, a na žlico

Člani Turističnega društva Šenčur niso spretni le v praženju krompirja, temveč tudi v pripravi godle. To so dokazali na sobotnem Dnevu godle, ko so skuhali sto litrov te jedi, ki jo nekateri opisujejo kot krvavico na žlico.

Šenčur – Godla je poleg krompirjevih jedi del lokalne kulinarične tradicije šenčurske občine. Nekoč, ko so bile mize na kmečkih domačijah skromneje obložene, je bila še posebno priljubljena zaradi svojega bogatega okusa in nasitnosti. Kuhali so jo zlasti v hladnejših mesecih, ko so se pripravljale koline. Anekdota sicer pravi, da naj bi v Šenčur prišel berač, za delo na vsaki od tamkajšnjih kmetij pa je v zameno dobil godlo – in tako je v svet ponesel vest, da se v Šenčurju le godlo dobi.

Skuhali sto litrov godle

Jed se kuha in postreže kot gosta juha oziroma omaka s krompirjem ali kruhom. Kot je pojasnil Branko Štular, član Turističnega društva (TD) Šenčur, jo pri njih pripravijo iz svinjske krvi, masti, ocvirkov, čebule, česna, ječmenove in prosene kaše ter različnih začimb, kot so majaron, poper in sol. Značilnost šenčurske godle je, da ne vsebuje mesa. »Godle ni težko skuhati, nekaj več je same priprave. Pomembno je, da jo med kuhanjem večkrat premešamo, s čimer preprečimo, da bi se prismodila,« je pojasnil Štular in dodal, da jo ponekod pripravijo iz t. i. obarnika, ki pa vsebuje meso. »Če je ob kuhanju kakšna krvavica počila, so vodo s to zmesjo gospodinje porabile za obarnik, ga zabelile, vanj zakuhale kašo ali riž in nastala je godla. Na ta način so porabile vse, kar je pri kuhi nastalo,« je pojasnil.

Člani TD Šenčur godlo tradicionalno skuhajo in jo obiskovalcem postrežejo dvakrat letno, enkrat v decembru in enkrat v januarju, tokrat pa so jo izjemoma le v februarju. Predsednica Katja Pipan je poudarila, da dogodek privablja tako stalne kot nove obiskovalce, ki so pogosto presenečeni nad okusom te jedi, kljub njenemu nekoliko manj privlačnemu videzu.

Hrana otroštva

Na pokušino šenčurske godle vsako leto prideta Irena in Ivan Furlan iz Britofa. »Vedno je enkratna, še posebno če ji je dodanih zadosti ocvirkov. Doma je nikoli ne pripravljava, zato še toliko raje prideva v Šenčur,« sta dejala Furlanova. Tudi Ani Tomc iz Kranja je stalna gostja Dneva godle. »Po okusu je zelo podobna krvavici, zato bi lahko rekla, da je kot krvavica na žlico,« je opisala okus godle.

Marta Čeh iz Vodic pa se spominja, da je godlo nekoč stalno kuhala njena mama. »Jedli smo jo za kosilo, poleg pa vedno pili belo kavo. To je bila najboljša hrana mojega otroštva, žal pa se je sama nisem naučila kuhati,« je dejala. Šenčursko godlo je pohvalil tudi Henrik Lamovšek, ki je otroštvo preživel na Dolenjskem. »Bilo nas je sedem otrok, živeli smo v skromnih razmerah, zato smo se godle zmeraj veselili. Pri nas na Dolenjskem sicer ni bila tako bogata, kot je tu v Šenčurju,« je dodal.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 21. december 2010 / 07:00

Po Pokljuki mini počitnice

Pokljuka je bila zadnje prizorišče tekem svetovnega pokala v letošnjem letu. Biatlonce sedaj čaka nekaj dni med domačini in priprave na nadaljevanje sezone. Že drugi dan v novem letu bo na Pokljuki dr...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 25. marec 2018 / 20:25

Ne le za mlade

Pametni telefoni oziroma dlančniki že dolgo niso zgolj v domeni mladine, ampak jih vse pogosteje uporabljajo tudi starejši, ki so navdušeni zlasti zato, ker imajo ob vsaki priložnosti s seboj tudi...

Kultura / nedelja, 25. marec 2018 / 20:21

Pesem je človekova sestra

Tako je med drugim v poslanici ob svetovnem dnevu poezije razmišljal pesnik Ivo Svetina, v Galeriji Prešernovih nagrajencev pa smo potem prisluhnili še nekaj vrhunskim mojstrom verza.

Zanimivosti / nedelja, 25. marec 2018 / 20:20

Po trdovratni zimi, vendarle pomlad

Dolga zima se očitno še noče posloviti ter se še kar trdovradno oklepa naše dežele, sveža pošiljka snega je tako v preteklih dneh prekrila že prve znanilke pomladi. Pa vendar, pomladansko enakonočj...

GG Plus / nedelja, 25. marec 2018 / 16:51

Pasijonski almanah 2017

»Pred vami je prva številka novega zbornika z naslovom Pasijonski almanah, ki je namenjen objavljanju strokovnih in poljudnih prispevkov na temo pasijonov in pasijonske dediščine ne le z domačega,...

GG Plus / nedelja, 25. marec 2018 / 16:49

Ludvik Starič – leteči Kranjec

Leteči Kranjec, kot so imenovali cestnega motociklističnega dirkača in kasneje spidvejista Ludvika Stariča, se je rodil 19. marca 1906 v Mirni Peči na Dolenjskem. Preden se je kot poklicni voznik z...