V mestu diši po kolumbijski kavi
Toni Ćosić je mlad Jeseničan, ki je skupaj z ženo Lauro, ki prihaja iz Kolumbije, Jesenice prepojil z vonjem vrhunske kolumbijske kave. Ta nosi ime Lau Café, kar pomeni Laurina kava. Toni in Laura sta tako na zanimiv način povezala Slovenijo in Kolumbijo ...
Pogovor s Tonijem je bil pravo doživetje, saj je poskrbel za unikatno degustacijo svojih kav. Gre za pravo alkimijo, za katero so potrebni natančna tehtnica, ročni mlinček, čas in, zdi se, predvsem velika ljubezen do kave ... In okusi? Na povsem drugi ravni od običajne jutranje kave ...
Toni in Laura sta se spoznala v Katarju, kjer sta oba delala za letalsko družbo Qatar Airways. Kot je povedal Toni (Laura je bila v času našega obiska v Kolumbiji), sta bila nameščena v Dohi, letela pa sta po vsem svetu. To je bila najboljša možna služba, je prepričan Toni, saj je videl svet, obenem pa tudi dokaj dobro zaslužil. A po treh letih se je zaradi covida ustavil svet in tudi Toni, tako kot večina kabinskega osebja, je ostal brez dela. Vrnil se je v Slovenijo, a ker je Laura ostala v Katarju, se ji je kasneje pridružil tudi sam, kjer je dobil novo službo kot urejevalec spletne strani. Potem ko so tudi Lauro premestili v klicni center, pa sta se leta 2021 odločila, da prideta živet v Slovenijo, na Jesenice. Kmalu sta se poročila, oba pa tudi hitro dobila službo v gostinstvu. Toni je sicer po izobrazbi ekonomist, a je v preteklosti delal tudi kot prodajalec, brez težav pa se je znašel tudi pri delu v restavraciji. Laura je imela nekaj več težav predvsem zaradi jezika, govori namreč špansko in angleško, slovensko pa se še uči.
Potem ko sta imela manjšo slovensko poroko v Radovljici, sta odšla tudi v Kolumbijo, da sta praznovala še z Laurinimi sorodniki. Takrat sta se začela zanimati tudi za kolumbijsko kavo, ki velja za eno najboljših na svetu. Obiskala sta več kavnih farm, kjer pridelujejo vrhunske sorte kave. Gre za kavo, ki jo z veliko ljubezni gojijo kmetje na visokih nadmorskih višinah, od 1500 do 2000 metrov nad morjem. Kot je pojasnil Toni, je Kolumbija velika, zelo raznolika država, z različnimi podnebji in kulturami. Takšne so tudi kave in sklenila sta, da se bosta podala v ta čudoviti svet ter ga skušala približati tudi Slovencem. Začela sta uvažati manjše količine posebnih kav, ki jih kupujeta neposredno pri kmetih in so dobile ime speciality kave, ki imajo sledljivost od kmetije, na kateri so pridelane. Kupila sta tudi manjšo napravo za praženje. Toni se je poglobil v znanost praženja zelenih kavnih zrn in s kavo začel navduševati svoje bližnje, prijatelje, znance ... Kavo sta poimenovala Lau Café, kar v prevodu pomeni Laurina kava, na embalaži pa je podoba Laure, ki jo je narisal njen brat. Na vsakem ovitku je označena sorta kave, pridelovalec, nadmorska višina, regija, proces in prevladujoče note. Gre za naravne note kave, ki jih lahko okusi ljubitelj, in segajo od čokolade, karamele do okusov citrusov, denimo mandarine. Zasnovala sta tudi spletno stran, kjer je kavo mogoče tudi kupiti.
Tonija je kavni svet povsem prevzel. »Svet kave je izjemno zanimiv, vsak dan se naučiš česa novega ...« Predvsem pa ima Toni neizmerno spoštovanje do pridelovalcev kave, ki za skromen zaslužek dan za dnem trdo delajo na farmah. »Če kupiš vsaj eno vrečko kave, daš možnost temu kmetu, da bo lahko živel ...«
Z Lauro si želita, da bi prav preko kave Slovencem približala Kolumbijo, načrtujeta posebne degustacije kave, podobno kot potekajo pokušnje vin. »Kava, čaj, viski, vina, vse ima svojo zgodbo ...« je dejal Toni, ki, zanimivo, pred tem sploh ni bil ljubitelj kave. Na drugi strani je Laura prava »kofetarica«, v Kolumbiji po navadi pijejo kavo na način »tinto«, medtem ko si pri nas kavo pripravlja na različne načine, od espressa, filter kave do tako imenovanega french pressa. Nad kolumbijsko kavo pa se je navdušila tudi Tonijeva mama, ki jo običajno pripravi na klasičen način, po turško.
Toni si želi, da bi kolumbijske kave še bolj približal »svojim« Jeseničanom, zato bi rad odprl tudi manjši lokal, kavarno, s »kavo za s seboj«.