Krompirjeva zloženka z zeljem in skuto

Po prazničnih dobrotah se priležejo lažje jedi. To ne pomeni, da se moramo odpovedati okusom, le jedi pripravimo na način, da bodo lažje za želodec. Naj bo to krompirjeva zloženka z zeljem in skuto.

Za pripravo krompirjeve zloženke z zeljem in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, 1 manjšo glavo svežega zelja (približno 1 kg), 1 čebulo, 200 g paradižnikovih pelatov, 0,5 kg skute, 4 jajca, 2 dl mleka, 1 žlico olivnega olja, pol žličke dimljene paprike, pol žličke kumine, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 20 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetra debela kolesa.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zeljni nadev. Čebulo olupimo, sesekljamo ter prepražimo na žlici olja. Dodamo na grobo narezano zelje in posujemo s kumino, dimljeno papriko ter solimo in popramo. Na hitro prepražimo in zalijemo s paradižnikovimi pelati. Dušimo 10 minut.

Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci ter vse skupaj malo posolimo. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in preostalih dveh jajc.

Sestavljanje zloženke: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zeljnega nadeva. Po zeljnem nadevu razporedimo polovico skutnega nadeva. Skutni nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zeljnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zabodemo v zloženko, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Zloženko pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Vse dobro v letu 2024!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 10. januar 2014 / 12:25

Ujel več kot meter dolgega sulca

Kranj – Izkušenemu ribiču Vinku Dolinarju iz Kranja je v petek uspel svojevrsten podvig, saj je pri Besnici iz Save potegnil kar 115 centimetrov dolgega ter skoraj sedemnajst kilogramov težkega sul...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / nedelja, 25. december 2016 / 12:41

Županu prinesli luč miru

Škofja Loka – V ponedeljek so občino Škofja Loka in župana Miha Ješeta obiskali škofjeloški skavti – Steg Škofja Loka 1. V občinsko hišo so prinesli lučko miru iz Betlehema in izrekli božično vošči...

Gorenjska / nedelja, 25. december 2016 / 12:41

Tablični računalniki za vrtce

Kranj – V podjetju Si.mobil so se odločili sredstva, ki bi jih sicer namenili za nakup poslovnih daril, podariti Skupnosti vrtcev Slovenije za 33 tabličnih računalnikov s polletnim brezplačnim dost...

Tržič / nedelja, 25. december 2016 / 12:39

Izmenjali so si domača darila

Tržič – V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja so pred kratkim gostili zanimiv dogodek: menjavo domačih daril. Organizatorka Nina Bobnar je povedala, da se je menjalo vse, kar lahko vsak sam doma naredi...

GG Plus / nedelja, 25. december 2016 / 12:35

Tomo Zupan – »najuglednejši narodov svečenik«

Tomu Zupanu, ki se je rodil 21. decembra 1839 v Smokuču, so pravili »naš najuglednejši narodov svečenik in najstarejši pismeni Slovenec … naslednik slovanskih apostolov«. Njegov oče Matija...

GG Plus / nedelja, 25. december 2016 / 12:32

Brskanje med pismi

V človekovi naravi je, da se tistemu, česar ne pozna, pogosto čudi. Še pogosteje se dogaja, da se ne le čudi, temveč tudi obsoja. Da je res tako, me je prepričeval Ludvik, ki je po spletu različnih...