Zeljni narastek in solata iz ajdove kaše

V današnjem hitrem tempu življenja marsikdo pozabi na prehrano, češ da za to ni časa. S pripravo večjih količin jedi, ki nas počakajo v hladilniku, pri­hranimo pri času in energiji ter hkrati poskrbimo, da imamo okusne in hranljive obroke vedno pri roki.

Za pripravo zeljnega narastka potrebujemo: 1 sred­nje veliko glavo belega zelja, 200 g poljubne suhe salame, pršuta ali klobase, 1 čebulo, 4 jajca, 150 g kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 2 žlici zdroba, pol žličke kumine, pol žličke rdeče paprike, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje na grobo narežemo ali naribamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Ko se ta zlato rjavo obarva, dodamo narezano zelje. Solimo in popramo, potresemo z rdečo papriko in dobro premešamo. Na hitro prepražimo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Posebej v skledi stepemo jajca in jim primešamo kislo smetano ali jogurt, moko in zdrob. Dušeno zelje nekoliko ohladimo in ga dodamo k jajčni mešanici. Nazadnje vmešamo še kumino, nasekljan peteršilj in na koščke narezano salamo. Pripravljeno zmes razporedimo po srednje velikem pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo solate iz ajdove kaše potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 200 g vložene in odcejene čičerike, 1 srednje velik por, 1 rdečo papriko, 2 stroka česna; za preliv: 1 žlico gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo kuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. Por narežemo na kolesa, papriko na majhne kocke, česen nasekljamo. Skupaj zmešamo ajdovo kašo, narezano zelenjavo in čičeriko. Za preliv posebej zmešamo gorčico, kis, olivno olje, sol in poper. Preliv nato vmešamo v ajdovo solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 18. junij 2008 / 07:00

Brez soglasja za nagrajevanje

Radovljiški občinski svet ni dal soglasja za nagrajevanje delovne uspešnosti zaposlenih v Linhartovi dvorani, direktor Andrej Kokot se je na svet obrnil z odprtim pismom.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 12. maj 2023 / 17:47

Turistom ukradli tri kolesa

Radovljica – Radovljiški policisti so ta teden obravnavali tatvino treh gorskih koles v gostinsko-turističnem obratu. Neznani storilec si je protipravno prilastil dve kolesi znamke Haibike full-car...

Kronika / petek, 12. maj 2023 / 17:47

Zabodel ga je z nožem

Kranj – Gorenjski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje iz poglavja zoper življenje življenje in telo. Na Policijski upravi Kranj so v torek ob 19.33 prejeli obvestilo, da naj bi na območju Kran...

Nasveti / petek, 12. maj 2023 / 17:44

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.) Uživali boste v mirnih in prijetnih vodah v zasebnem življenju, hkrati pa vam bo vse lepo potekalo tudi na drugih področjih, saj b...

Šport / petek, 12. maj 2023 / 14:34

Jutri znova dobrodelna Nočna 10ka

Bled – Pred poletjem na Bledu Vitezi dobrega teka tradicionalno organizirajo nočni tek okoli Blejskega jezera. Letos že 17. prireditev se bo začela v popoldanskih urah z zabavnim program in ponudbo...

Škofja Loka / petek, 12. maj 2023 / 14:34

Loško je ekološko

Škofja Loka – V škofjeloški občini potekajo številne trajnostne aktivnosti, ki so skupaj zbrane pod okriljem znamke Loško je ekološko. Gre za trajnostno in ekološko zasnovan projekt, ki poteka skoz...