Zeljni narastek in solata iz ajdove kaše

V današnjem hitrem tempu življenja marsikdo pozabi na prehrano, češ da za to ni časa. S pripravo večjih količin jedi, ki nas počakajo v hladilniku, pri­hranimo pri času in energiji ter hkrati poskrbimo, da imamo okusne in hranljive obroke vedno pri roki.

Za pripravo zeljnega narastka potrebujemo: 1 sred­nje veliko glavo belega zelja, 200 g poljubne suhe salame, pršuta ali klobase, 1 čebulo, 4 jajca, 150 g kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 2 žlici zdroba, pol žličke kumine, pol žličke rdeče paprike, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje na grobo narežemo ali naribamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Ko se ta zlato rjavo obarva, dodamo narezano zelje. Solimo in popramo, potresemo z rdečo papriko in dobro premešamo. Na hitro prepražimo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Posebej v skledi stepemo jajca in jim primešamo kislo smetano ali jogurt, moko in zdrob. Dušeno zelje nekoliko ohladimo in ga dodamo k jajčni mešanici. Nazadnje vmešamo še kumino, nasekljan peteršilj in na koščke narezano salamo. Pripravljeno zmes razporedimo po srednje velikem pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo solate iz ajdove kaše potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 200 g vložene in odcejene čičerike, 1 srednje velik por, 1 rdečo papriko, 2 stroka česna; za preliv: 1 žlico gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo kuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. Por narežemo na kolesa, papriko na majhne kocke, česen nasekljamo. Skupaj zmešamo ajdovo kašo, narezano zelenjavo in čičeriko. Za preliv posebej zmešamo gorčico, kis, olivno olje, sol in poper. Preliv nato vmešamo v ajdovo solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sobota, 7. oktober 2023 / 09:33

Drugi rebalans blejskega proračuna

Bled – Blejski svetniki so potrdili drugi rebalans letošnjega proračuna, s katerim so uskladili prihodke in odhodke z dejanskim stanjem. Z rebalansom znašajo skupni prihodki dobrega 17,2 milijona e...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

O zorenju in pripravi mesa za trženje

Crngrob - Kmetijska svetovalna služba bo v sredo, 20. februarja, ob 13. uri pripravila na turistični kmetiji Porenta v Crngrobu predavanje Marlene Skvarča z Biotehniške fakultete...

GG Plus / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Mladi Korošci o svoji prihodnosti

Fakulteta za državne in evropske študije Nova Gorica, ki daje v svojih programih veliko pozornost spoštovanju človekovih pravic in svoboščin, med katere sodijo tudi pravice manjšin, je priredila...

Zanimivosti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Biserna poroka zakoncev Pogačar

Mirko in Julka Pogačar sta biserno obletnico zakona sicer dosegla že oktobra, vendar so praznovanje zaradi bolezni malce prestavili.

Nasveti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Turno nad smučišči Soriške planine

Dravh (1547), Lajnar (1549 m) in Slatnik (1609 m) - Soriška planina je manjše smučišče nad vasjo Sorica, na meji z Bohinjem, primerna za prve zavoje na snegu, tipično družinsko smučišče. Greben Sorišk...

Zanimivosti / nedelja, 17. februar 2013 / 07:00

Svetilniki v avli Gorenjskega glasa

Oglejte si razstavo akademskega slikarja in magistra umetnosti Klavdija Tutte, ki je v teh sneženih dneh v avli Gorenjskega glasa pustil pečat morja. Razstava bo na ogled do 1. marca.