Zeljni narastek in solata iz ajdove kaše

V današnjem hitrem tempu življenja marsikdo pozabi na prehrano, češ da za to ni časa. S pripravo večjih količin jedi, ki nas počakajo v hladilniku, pri­hranimo pri času in energiji ter hkrati poskrbimo, da imamo okusne in hranljive obroke vedno pri roki.

Za pripravo zeljnega narastka potrebujemo: 1 sred­nje veliko glavo belega zelja, 200 g poljubne suhe salame, pršuta ali klobase, 1 čebulo, 4 jajca, 150 g kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 2 žlici zdroba, pol žličke kumine, pol žličke rdeče paprike, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje na grobo narežemo ali naribamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Ko se ta zlato rjavo obarva, dodamo narezano zelje. Solimo in popramo, potresemo z rdečo papriko in dobro premešamo. Na hitro prepražimo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Posebej v skledi stepemo jajca in jim primešamo kislo smetano ali jogurt, moko in zdrob. Dušeno zelje nekoliko ohladimo in ga dodamo k jajčni mešanici. Nazadnje vmešamo še kumino, nasekljan peteršilj in na koščke narezano salamo. Pripravljeno zmes razporedimo po srednje velikem pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo solate iz ajdove kaše potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 200 g vložene in odcejene čičerike, 1 srednje velik por, 1 rdečo papriko, 2 stroka česna; za preliv: 1 žlico gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo kuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. Por narežemo na kolesa, papriko na majhne kocke, česen nasekljamo. Skupaj zmešamo ajdovo kašo, narezano zelenjavo in čičeriko. Za preliv posebej zmešamo gorčico, kis, olivno olje, sol in poper. Preliv nato vmešamo v ajdovo solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Bolnišnica za zdravljenje raka pri živalih

Postojna - V Postojni so zadnjo junijsko soboto ob navzočnosti ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztoka Jarca odprli najsodobnejšo bolnišnico za živali v Sloveniji,...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 3. oktober 2015 / 17:09

Krst zgoščenke Šenturškega okteta

Cerkev sv. Urha na Šenturški Gori je v soboto zvečer gostila poseben dogodek: Šenturški oktet je namreč ob izdaji prve zgoščenke pripravil koncert. V goste so fantje povabili citrarja Tomaža Plahutnik...

Tržič / sobota, 3. oktober 2015 / 16:59

Na ogled Usnje vseh barv

V Tržiškem muzeju so odprli novo stalno razstavo usnjarske zbirke. Razstava prikazuje, kako so nekoč strojili kože v usnje, govori o načinu življenja ter šegah in navadah tržiških usnjarjev, predstavl...

Železniki / sobota, 3. oktober 2015 / 16:57

Iz Železnikov bo tekla čistejša voda

V Železnikih so končali dva milijona evrov vreden projekt posodobitve in razširitve čistilne naprave.

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 3. oktober 2015 / 16:50

Bregarjeva na čelu Zavoda za turizem

Nekdanja direktorica Korporativnega komuniciranja v Savi Lidija Bregar je nova v. d. direktorica Zavoda za turizem Cerklje.

Radovljica / sobota, 3. oktober 2015 / 15:46

Mencingerju potrdili svetniški mandat

Radovljica – Potem ko so se v sredo pred začetkom seje občinskega sveta župan in radovljiški občinski svetniki poklonili spominu na nedavno preminulo Ano Urbanija, ki je konec avgusta odstopila z m...