Zeljni narastek in solata iz ajdove kaše

V današnjem hitrem tempu življenja marsikdo pozabi na prehrano, češ da za to ni časa. S pripravo večjih količin jedi, ki nas počakajo v hladilniku, pri­hranimo pri času in energiji ter hkrati poskrbimo, da imamo okusne in hranljive obroke vedno pri roki.

Za pripravo zeljnega narastka potrebujemo: 1 sred­nje veliko glavo belega zelja, 200 g poljubne suhe salame, pršuta ali klobase, 1 čebulo, 4 jajca, 150 g kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 2 žlici zdroba, pol žličke kumine, pol žličke rdeče paprike, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje na grobo narežemo ali naribamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Ko se ta zlato rjavo obarva, dodamo narezano zelje. Solimo in popramo, potresemo z rdečo papriko in dobro premešamo. Na hitro prepražimo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Posebej v skledi stepemo jajca in jim primešamo kislo smetano ali jogurt, moko in zdrob. Dušeno zelje nekoliko ohladimo in ga dodamo k jajčni mešanici. Nazadnje vmešamo še kumino, nasekljan peteršilj in na koščke narezano salamo. Pripravljeno zmes razporedimo po srednje velikem pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo solate iz ajdove kaše potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 200 g vložene in odcejene čičerike, 1 srednje velik por, 1 rdečo papriko, 2 stroka česna; za preliv: 1 žlico gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo kuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. Por narežemo na kolesa, papriko na majhne kocke, česen nasekljamo. Skupaj zmešamo ajdovo kašo, narezano zelenjavo in čičeriko. Za preliv posebej zmešamo gorčico, kis, olivno olje, sol in poper. Preliv nato vmešamo v ajdovo solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / torek, 21. december 2010 / 07:00

Pr` jezer

Pr` jezer, 21. december 2010, št. 2

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sreda, 25. oktober 2023 / 19:53

Solidarnost in optimizem

Adergas – Pretekli četrtek je Lions klub Brnik v cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu pripravil dobrodelni koncert za pomoč Cerkljam po poplavah. Zbrane prostovoljne prispevke v višini 2.300 evr...

Nasveti / sreda, 25. oktober 2023 / 19:52

Zeljni narastek in solata iz ajdove kaše

V današnjem hitrem tempu življenja marsikdo pozabi na prehrano, češ da za to ni časa. S pripravo večjih količin jedi, ki nas počakajo v hladilniku, pri­hranimo pri času in energiji ter hkrati poskr...

Razvedrilo / sreda, 25. oktober 2023 / 14:26

Če bo zdravje, se kmalu spet snidejo

Nedavno srečanje nekdanjih preddvorskih sošolcev, danes starih osemdeset let, je minilo v prijetnem vzdušju.

Rekreacija / sreda, 25. oktober 2023 / 15:24

Bojna linija

Monte Malvuerich Alto (1899 m n. m.) in Monte Malvuerich Basso (1813 m n. m.) – Dr. Viktor Vovk Monte Malvuerich v svojem prispevku Slovenska krajevna imena v Karnijskih Alpah imenuje Mali vrh. Italij...

Gorenjska / sreda, 25. oktober 2023 / 14:22

Priznanji tudi na Gorenjsko

Na nedavnih dnevih Socialne zbornice Slovenije so podelili nagrade in priznanja za delo na področju socialnega varstva v letu 2023. Na Gorenjsko je šlo častno priznanje zbornice Cvetu Uršiču, znak str...