Zeljni narastek in solata iz ajdove kaše

V današnjem hitrem tempu življenja marsikdo pozabi na prehrano, češ da za to ni časa. S pripravo večjih količin jedi, ki nas počakajo v hladilniku, pri­hranimo pri času in energiji ter hkrati poskrbimo, da imamo okusne in hranljive obroke vedno pri roki.

Za pripravo zeljnega narastka potrebujemo: 1 sred­nje veliko glavo belega zelja, 200 g poljubne suhe salame, pršuta ali klobase, 1 čebulo, 4 jajca, 150 g kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 2 žlici zdroba, pol žličke kumine, pol žličke rdeče paprike, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje na grobo narežemo ali naribamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Ko se ta zlato rjavo obarva, dodamo narezano zelje. Solimo in popramo, potresemo z rdečo papriko in dobro premešamo. Na hitro prepražimo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Posebej v skledi stepemo jajca in jim primešamo kislo smetano ali jogurt, moko in zdrob. Dušeno zelje nekoliko ohladimo in ga dodamo k jajčni mešanici. Nazadnje vmešamo še kumino, nasekljan peteršilj in na koščke narezano salamo. Pripravljeno zmes razporedimo po srednje velikem pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo solate iz ajdove kaše potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 200 g vložene in odcejene čičerike, 1 srednje velik por, 1 rdečo papriko, 2 stroka česna; za preliv: 1 žlico gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo kuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. Por narežemo na kolesa, papriko na majhne kocke, česen nasekljamo. Skupaj zmešamo ajdovo kašo, narezano zelenjavo in čičeriko. Za preliv posebej zmešamo gorčico, kis, olivno olje, sol in poper. Preliv nato vmešamo v ajdovo solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 3. oktober 2009 / 07:00

Sodniki smo ujetniki krize

"V krizo nismo zašli zaradi sodnikov, ampak smo sodniki prej ujetniki krize," predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek odgovarja na kritike o pohlepnih sodnikih v času gospodarske krize...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 12. november 2017 / 23:30

Šarec čestital Pahorju za zmago na predsedniških volitvah, s svojim rezultatom je zadovoljen

Predsedniški kandidat Marjan Šarec, ki mu na današnjem drugem krogu volitev ni uspelo prepričati večine volivcev, da mu zaupajo mandat predsednika republike, je z rezultatom zadovoljen. Kot je izposta...

Slovenija / nedelja, 12. november 2017 / 23:21

Pahor: Ostajam povezovalen, se bom pa potrudil, da bo moj glas bolj slišan

Borut Pahor je v svojem volilnem štabu po delnih neuradni izidih po skoraj vseh preštetih glasovnicah v nagovoru napovedal, da bo predsednik vseh, a se bo po kritikah v kampanji potrudil, da bo njegov...

Gospodarstvo / nedelja, 12. november 2017 / 21:04

Z zimo tudi leti v Kijev

Konec oktobra je na brniškem letališču začel veljati zimski vozni red, ki prinaša povezavo v triindvajset destinacij. Trikrat tedensko tudi v Kijev.

Izleti GG / nedelja, 12. november 2017 / 20:52

Vino in oljčno olje

Pelješac je polotok na vzhodni obali Jadranskega morja. Ima prijetno podnebje in tudi geografske ter etnografske značilnosti dalmatinskih otokov. Njegovi prebivalci se ukvarjajo z vinogradništvom, rib...

Razvedrilo / nedelja, 12. november 2017 / 20:46

V mestu vlada Mafija

KUD Kiks je v kranjskem Trainstation Subartu ponovno podiral meje. Na odru so s posebnimi gosti odigrali partijo priljubljene družabne igre Mafija. Odvijala se je prava kriminalka. Mesto se zbudi, a n...