Zeljni narastek in solata iz ajdove kaše
V današnjem hitrem tempu življenja marsikdo pozabi na prehrano, češ da za to ni časa. S pripravo večjih količin jedi, ki nas počakajo v hladilniku, prihranimo pri času in energiji ter hkrati poskrbimo, da imamo okusne in hranljive obroke vedno pri roki.
Za pripravo zeljnega narastka potrebujemo: 1 srednje veliko glavo belega zelja, 200 g poljubne suhe salame, pršuta ali klobase, 1 čebulo, 4 jajca, 150 g kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 2 žlici zdroba, pol žličke kumine, pol žličke rdeče paprike, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.
Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje na grobo narežemo ali naribamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Ko se ta zlato rjavo obarva, dodamo narezano zelje. Solimo in popramo, potresemo z rdečo papriko in dobro premešamo. Na hitro prepražimo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Posebej v skledi stepemo jajca in jim primešamo kislo smetano ali jogurt, moko in zdrob. Dušeno zelje nekoliko ohladimo in ga dodamo k jajčni mešanici. Nazadnje vmešamo še kumino, nasekljan peteršilj in na koščke narezano salamo. Pripravljeno zmes razporedimo po srednje velikem pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.
Za pripravo solate iz ajdove kaše potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 200 g vložene in odcejene čičerike, 1 srednje velik por, 1 rdečo papriko, 2 stroka česna; za preliv: 1 žlico gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.
Ajdovo kašo kuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. Por narežemo na kolesa, papriko na majhne kocke, česen nasekljamo. Skupaj zmešamo ajdovo kašo, narezano zelenjavo in čičeriko. Za preliv posebej zmešamo gorčico, kis, olivno olje, sol in poper. Preliv nato vmešamo v ajdovo solato.