Zeljni narastek in solata iz ajdove kaše

V današnjem hitrem tempu življenja marsikdo pozabi na prehrano, češ da za to ni časa. S pripravo večjih količin jedi, ki nas počakajo v hladilniku, pri­hranimo pri času in energiji ter hkrati poskrbimo, da imamo okusne in hranljive obroke vedno pri roki.

Za pripravo zeljnega narastka potrebujemo: 1 sred­nje veliko glavo belega zelja, 200 g poljubne suhe salame, pršuta ali klobase, 1 čebulo, 4 jajca, 150 g kisle smetane ali jogurta, 2 žlici moke, 2 žlici zdroba, pol žličke kumine, pol žličke rdeče paprike, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Čebulo olupimo in nasekljamo. Zelje na grobo narežemo ali naribamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo žlico olja ter na njem prepražimo čebulo. Ko se ta zlato rjavo obarva, dodamo narezano zelje. Solimo in popramo, potresemo z rdečo papriko in dobro premešamo. Na hitro prepražimo ter prilijemo nekaj žlic vode. Posodo pokrijemo in dušimo 20 minut. Posebej v skledi stepemo jajca in jim primešamo kislo smetano ali jogurt, moko in zdrob. Dušeno zelje nekoliko ohladimo in ga dodamo k jajčni mešanici. Nazadnje vmešamo še kumino, nasekljan peteršilj in na koščke narezano salamo. Pripravljeno zmes razporedimo po srednje velikem pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo solate iz ajdove kaše potrebujemo: 150 g ajdove kaše, 200 g vložene in odcejene čičerike, 1 srednje velik por, 1 rdečo papriko, 2 stroka česna; za preliv: 1 žlico gorčice, 3 žlice balzamičnega kisa, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Ajdovo kašo kuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. Por narežemo na kolesa, papriko na majhne kocke, česen nasekljamo. Skupaj zmešamo ajdovo kašo, narezano zelenjavo in čičeriko. Za preliv posebej zmešamo gorčico, kis, olivno olje, sol in poper. Preliv nato vmešamo v ajdovo solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorje / četrtek, 4. november 2021 / 16:54

Uredili novo pohodno pot

V Gorjah so uredili novo krožno tematsko pot kulturne in naravne dediščine. Speljana je od cerkve skozi jugozahodni del Zgornjih Gorij, mimo Vrta okusov in čez pobočja, kjer so nekoč gojili ribez, do...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 3. marec 2017 / 07:00

O pridelovanju jagodičevja

Škofja Loka – V ponedeljek, 6. marca, ob 9. uri bo v gasilskem domu na Trati pri Škofji Loki predavanje o pridelovanju jagodičevja. Predavala bo Andreja Brence, specialistka za sadjarstvo v Kmetijs...

Razvedrilo / petek, 3. marec 2017 / 07:00

Folklorni festival Kolo se vije

Kranj – Kulturno društvo Brdo s pomočjo prijateljev in podpornikov že tretje leto zapored organizira mednarodni folklorni festival veteranov z naslovom Kolo se vije, ki bo v soboto, 4. marca, ob 18...

Šport / petek, 3. marec 2017 / 20:36

Pokal Vitranc z odlično zasedbo

Najboljši alpski smučarji v tehničnih disciplinah se bodo prvič po svetovnem prvenstvu in zadnjič pred finalom sezone v ameriškem Aspnu ta konec tedna pomerili v Kranjski Gori, kjer bo jutri tekma v v...

Slovenija / petek, 3. marec 2017 / 20:35

Drugi Trainspotting

Trainspotting je legendarna britanska črna komedija iz leta 1996, režiral jo je Danny Boyle. Bila je poskus, da bi se o drogah pogovarjali na drugačen, razumen način, a tudi z veliko mero humorja. Pri...

Slovenija / petek, 3. marec 2017 / 20:31

Sen kresne noči

V soboto, 25., in v nedeljo, 26. februarja, je bila dvorana K&K centra v Šentjanžu/St. Johannu v Rožu polna do zadnjega sedeža. Mladi iz Šentjanža in iz Šmihela/St. Michaela pri Pliberku, ki ji...